bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۲۲۷۸۱

کاری که ما با مریم میرزاخانی کردیم

تاریخ انتشار: ۱۰:۱۸ - ۲۷ تير ۱۳۹۶
زنده‌ياد جلال آل‌احمد در مراسم تشييع جنازه تختي شركت داشت. انبوه جمعيت چنان بود كه او در بالاي ديواري نشسته بود و جوانان دانشجو در كنارش حلقه زده بودند. يكي پرسيد شما انتظار چنين جمعيتي آن هم از همه صنوف از بازاري‌ها تا دانشجويان تا ورزشكاران تا روشنفكران تا سياسيون را داشتيد؟ آل احمد با آن زبان شيرين اما گزنده‌اش پاسخ داد به هر حال زنده‌پرستي كه ممنوع باشد، مردم پاسخش را در فرصت مرده‌پرستي مي‌دهند! (شرح اين گفتگو را در مجله آرش قبل از انقلاب مي‌توانيد مطالعه كنيد)
 
ابوالقاسم قاسم‌زاده با این مقدمه در روزنامه «اطلاعات» نوشت: از دو روز پیش تا امروز خبر درگذشت بانوي دانشمند ايراني خانم مريم ميرزاخاني كه در سال 2014 به عنوان نخستين بانوي عالم مدال جهاني «فيلدز» موسوم به نوبل رياضيات را دريافت كرده بود، سوگ‌نامه همه روزنامه‌ها شده است. رئيس‌جمهور، دكتر فرهادي وزير علوم، دكتر سيدحسن‌‌هاشمي وزير بهداشت و درمان، اطلاعيه تسليت دادند. روحاني رئيس‌جمهور نوشته است: «درخشش بي‌نظير اين دانشمند خلاق و انسان متواضع، نقطه عطفي در معرفي همت والاي زنان و جوانان ايراني است.»
 
مريم ميرزاخاني در سن 40 سالگي به دلیل بيماري سرطان جان به جان‌آفرين تسليم كرد. اين موج از عواطف در سوگ يك هموطن دانشمند بسيار باارزش و البته قابل تقدير است اما نگارنده به ياد دارم وقتي را كه خانم مريم ميرزاخاني در سال 2014 مدال نوبل رياضيات را دريافت كرد كه سه‌گونه در داخل كشور انعكاس خبري داشت. صداوسيما در حد خبر آب و هواي كشور، خيلي كوتاه از آن عبور كرد، آن هم نه در همه شبكه‌ها و بخش‌هاي خبري! اما جالب‌تر از آن روزنامه‌اي بود كه اين جايزه را با جوايز سينمايي براي فيلم‌سازان ايراني مقايسه كرده بود كه بوي «توطئه» مي‌داد! و البته كه در آمريكا كه محل زندگي و تدريس خانم ميرزاخاني بود از نگاه آن روزنامه همه چيز بوي توطئه مي‌دهد، مي‌خواهد همبرگر آمريكایي باشد يا جايزه نوبل رياضي و يا ...! قسمت سوم هم روزنامه‌هايي بودند كه خبر را به اطلاع عموم رساندند و بعضي از آنها هم كمي جرئت به خرج دادند و ابراز شادماني و «غرور ملي» كردند! همين. ديگر از سال 2014 تا امروز 2017 هرگونه اطلاع‌رساني يا خبري درباره مريم ميرزاخاني محو شده بود!
 
دانشگاه او ـ «صنعتي شريف» ـ چند يادمان براي او برپا كرد؟ دانشگاه تهران و البته انجمن مفاخر يا چهره‌هاي ماندگار، چند بار از او دعوت كردند و به افتخار او جلسه‌اي و يادواره‌اي برپا كردند؟ همينطور انجمن‌هاي رياضيات و بنيادهاي فيزيك و علمي ديگر؟ كار به جايي رسيد كه برخي در محافل گفتند اين خانم ديگر ايراني نيست، آمريكايي است و گواه آن اختيار همسري است كه خارجي است و البته براساس قانون دختر او نمي‌تواند شناسنامه و پاسپورت ايراني بگيرد!
 
نمي‌دانم اين جملات بريده بريده از رفتار ما و مسئولين درباره مفاخر و‌انديشمندان علمي‌مان را چرا مي‌نويسم؟ در حاليكه اين روال و عادت ماست كه به قول آل احمد «مرده‌پرستيم»!
 
نگارنده به ياد دارد كه در تشييع جنازه «دكتر معين» آن ستاره ادب فارسي بيش از 12 يا 20 نفر شركت نداشتند و تعدادي از آن آدم‌ها هم، همچون من به خاطر همشهري و همولايتي‌بودن با دكتر معين آمده بودند! اما بعد از چند سال تازه دريافتند كه بايد براي او يادماني برپا كرد و او را چهره ماندگار تاريخ ادب ما ناميد!
 
مريم ميرزاخاني تا زنده بود كسي به سراغ خانواده‌اش نرفت و از سير تربيتي خانوادگي او، از كودكي تا جواني و دوران دانشجويي‌اش فيلمي، قصه‌اي و به قول امروزي‌ها، «مستندي» تهيه نشد. اما امروز او هم، همچون دكتر معين ستاره‌اي درخشان در آسمان و تاريخ علم و ادب ايران خوانده مي‌شود و در انتظار باشيد كه مراسم تجليل از او با تهيه فيلم‌هاي مستند و يا گزارش از خانواده او و يا اساتيد او در ايران و ... به نمايش درآيد. و البته از همين امروز كه همه ايرانيان در سوگ مرگ او نشسته‌اند خبري خواهند دريافت كه مريم ميرزاخاني «چهره ماندگار» سال خوانده شده است!
نکته سنج
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۷
هموطن ١٣٠۴
ما احترام رو به ایرانی میگذاریم که چنین ستارگان
تابناکی رو در دامن خودش
پرورش داده است
درزمان جنگ ومحدودیت های
آن افرادی مثل بانو میرزاخانی
در این کشور رشدکردند
چه اشکالی دارد اگه برای رشد
علمی به کشور دیگری سفرکنند
ایشان چه ضرری به فرهنگ ماوچه کمکی به فرهنگ بیگانه کردند
چرا ما باید افرادی که آزادند برای زندگی خود تصمیم بگیرند
رابه دلایل واهی متهم میکنیم
پیشنهاد میکنم یک بار دیگر زندگی دکتر حسابی رو مطالعه
کنید وتصمیم گیری وایراد گرفتن رو محدود به زندگی شخصی خودتون بکنید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۷
مقاله خوب و تکان دهنده ای بود... ولی من به عنوان یک فرد عادی در جامعه، خیلی ناراحتم و دوست دارم که بیشتر در مورد ایشان صحبت بشه، الان این چیزی هست که منو اروم میکنه...دست خودم نیست...خیلی ناراحتم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۷
مرحوم میرزاخانی در خدمت فرهنگ غرب بود و کاری برا ایران انجام نداد،تو همه جای دنیا نخبه هست حتی کشورهای بدبخت مهم در خدمت فرهنگ و مردم کشور خود بودن است مرحوم حسابی ادم کمی بود ؟در حالی که می تونست بهترین زندگی رو در غرب داشته باشه سوار بر الاغ به درو افتادترین جای کشور می رفت و نقشه راه میریخت ، ما مردم ایران نباید جوگیر باشیم احترام ما برا کسانی باید باشه که خدمتی و مشکلی از کشور حل کنند هر چند بعنوان یک انسان از فوت ایشان بسیار ناراحتم
ناشناس
United States of America
۰۹:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۸
اون موقع زمان شاه بود ، واسه آدمی مثل دکتر حسابی ارزش قائل بودن ، احترام داشتن ، اختیار انجام کار داشتن ، حرفشون بر بود ( تاریخچه تاسیس دانشگاه تهران رو بخونید، هر چه دکتر حسابی خواست و گفت رضا شاه دو برابرش کرد و داد ) الان چی ؟! هر کی از نوابغ برگرده بعد از کلی گزینش و در مورد شکیات نماز پرسیدن یه شغل معمولی بدون هیچ اخیتاری بهش میدن و چند سال بعد اون هم مث بقیه فسیل میشه ، اینجا جای کوچکی برای نوابغ بزرگی چون مریم میرزاخانی هست .
سینا
Canada
۱۲:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۷
قبل از دست به قلم بردن کمی تحقیق کنید. کمی فکر کنید برادر من. اینطوری نمیشود که هرکسی کیبورد جلوی دستش بود هر چیزی که به ذهنش میرسد را بنویسد.
خانم میرزاخانی بارها به بهانه های مختلف به ایران دعوت شد. خود ایشان بسیار به حریم خصوصی خود اهمیت میدادند. مخصوصن بعد از برنده شدن جایزه فیلدز نه تنها از مطبوعات و خبرگزاری های ایران که از خبرگزاری های بزرگ جهان درخواست های مصاحبه داشتند که رد کردند.
تصور اینکه ایشان قبول میکردند از زندگی شان مستند ساخته شود، نشان از ناآگاهی نویسنده دارد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۷
دم نویسنده گرم، عین حقیقته .
واقعا ما ایرانی ها انسانهای جالبی نیستیم و تا دلت بخواد ادعا ... همه چیز رو هم از نظر عقیدتی و بسیار داغون تحلیل (فضولی) میکنیم.
انتشار یافته: ۸
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۷
خدایش بیامرزد.
ali
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۷
خوب اگه این کار رو نکنن باعث تعجبه جانم . این یه واقعیته که ما ایرانیها مرده پرستیم تنها این مورد نیست و آخرین مورد هم نخواهد بود .