در پی معرفی عبدالرقیب مبارز به حیث (به عنوان) فرمانده جدید پلیس ولایت بلخ افغانستان به جای اکرم سامع تنشها در مزار شریف، مرکز این ولایت بالا گرفت.
به گزارش یورونیوز، اختلاف شدید میان ارگ (ریاست جمهوری) و عطا محمد نور، والی پیشین بلخ در شامگاه چهارشنبه ۲۲ حوت (اسفند) سبب شد تا این شهر وضعیت امنیتی به خود بگیرد. اما این اختلاف در روز پنجشنبه پس از آن که عطا محمد نور، عبدالرقیب مبارز را از فرودگاه مولانا جلالالدین محمد بلخی به شهر مزارشریف راه نداد، به درگیری مسلحانه منجر شد.
در ویدوی اختصاصی که خبرنگار آزاد افغان، محمد عاطف آرین از قلب محل درگیری در مزار شریف برای یورونیوز فرستاده صدای رگبار مسلسلها به وضح شنیده میشود.
اکرم سامع، فرمانده برکنار شده از نزدیکان عطا محمد نور است که پس از تفاهم آقای نور با ارگ بهحیث فرمانده ولایت بلخ گماشته شده بود. آقای نور معرفی فرمانده جدید این ولایت را خلاف تفاهمنامه قبلی دانسته و گفته است که ارگ مشغول انجام یک «توطئه سیاسی» است.
بعد از ظهر پنجشنبه پس از آنکه هواداران عطا محمد نور فرمانده را به شهر راه ندادند، مأموران قطعه ۸۸۸ پلیس با آنان درگیر شده و موفق به تصرف فرماندهی امنیه این ولایت شدند.
گزارشهای تائید نشده میرساند که با درگیری قطعه ۸۸۸ با «افراد مسلح غیر مسئول» یک نیروی امنیتی کشته و هفت تن دیگر به شمول پنج غیر نظامی کشته شدهاند. این درگیری حوالی ساعت دو و نیم بعد از ظهر امروز صورت گرفت.
منظور از افراد مسلح «غیرمسئول» نیروهای وفادار به اکرم سامع هستند که با مقاومت در برابر نیروهای دولتی قصد داشتند مانع از رسیدن عبدالرقیب مبارزه به محل کار خودش بشوند. اما در نهایت این مقاومت شکسته شد و فرمانده جدید کار خود را رسما آغاز کرد.
درگیری در حالی صورت گرفته که شهر مزارشریف در شمال افغانستان در تدارک برگزاری جشن نوروز است. عبدالرقیب مبارز، فرمانده جدید ولایت بلخ چهارشنبه بهحیث فرمانده جدید پلیس از طرف رئیس جمهور به این ولایت معرفی شده بود.
واکنش آمریکا
دولت آمریکا نیز به اختلاف میان برخی مقامهای محلی پیشین بلخ با مسئولان ارگ افغانستان که منجر به درگیری مسلحانه شد، واکنش نشان داد.
جان بس، سفیر آمریکا در کابل خواستار برقراری مجدد آرامش درشهر مزارشریف شده و گفته است که تنها طالبان از این خشونتها سود خواهد برد. او در رشتهتوییتهایی نوشت که وظیفه نیروهای امنیتی افغان «محافظت از جان شهروندان است، نه جنگیدن با یکدیگر». وی نوشته است: «ما از طرفهای درگیر میخواهیم ک هاین منازعه را بیدرنگ و آشتیجویانه به صورتی حل کنند که شهروندان افغان به رهبری خود افتخار کنند و باعث تقویت امنیت شود. تثبیت اقتدار توسط نیروهای مسلح، دموکراسی افغانستان را به عقب میراند.»
بس همچنین از رهبران دو طرف درگیری خواسته است تا مردم را در «اولویت» قرار دهند.