تغییر چهره ترامپ از «نامزد صلحطلب» به «رئیسجمهور جنگ»

اکنون با گذشت چهار سال از آن زمان، به نظر میرسد ترامپ میخواهد از قامت یک «نامزد صلحطلب» به «رئیسجمهور جنگ» تبدیل شود تا با تکیه بر تاریخ، وضعیت بغرنج سیاسی خود را در داخل آمریکا بهبود ببخشد و برای دومین بار در انتخابات ریاستجمهوری به پیروزی برسد.
در آمریکا هم این روزها صحبت از احتمال وقوع جنگی دیگر و تأثیر آن بر اقتصاد ایالات متحده و مهمتر از آن انتخابات ۲۰۲۰ است. آنچه بیش از همه مورد توجه رسانههای آمریکایی منتقد ترامپ قرار گرفته است، توییتهای متعدد اون در سال ۲۰۱۱ بود که اوباما را متهم میکرد قصد دارد جنگی دیگر در خاورمیانه به راه بیندازد تا تضمینی برای پیروزیاش در انتخابات ۲۰۱۲ باشد. این توییتهای قدیمی ترامپ باز هم مورد توجه رسانهها قرار گرفته و این گمانه مطرح میشود که اکنون ترامپ میخواهد با افروختن آتش جنگی دیگر موقعیت خود را نزد افکار عمومی ایالات متحده بهبود ببخشد و پیروزی خود در انتخابات ۲۰۲۰ را تضمین کند.
جنگ و انتخابات
چنین اتفاقی در دوره ریاستجمهوری جورج واکر بوش رخ داد. بوش پدر در سال ۱۹۹۰ و در جریان جنگ اول خلیج فارس ۳۵ کشور را برای دفاع از کویت و بیرونراندن نظامیان صدام با خود همراه کرد. این ائتلاف به رهبری آمریکا در جنگ پیروز شد و ارتش عراق از کویت عقبنشینی کرد. اما اثرات این پیروزی نظامی در سال ۱۹۹۲ و زمانی که انتخابات ریاستجمهوری آمریکا برگزار میشد، دیگر کمرنگ شده بود و بیل کلینتون توانست توجه افکار عمومی آمریکا را به وضعیت نهچندان مساعد اقتصادی آمریکا جلب کند. در نهایت هم کلینتون بهراحتی در انتخابات به پیروزی رسید و حضور بوش در کاخ سفید بیش از چهار سال ادامه نیافت.
با اینکه بوش پدر با وجود پیروزی در جنگ اول خلیج فارس نتوانست در انتخابات ۱۹۹۲ پیروز شود، اما پسرش در انتخابات ۲۰۰۴ و در حالی که درگیر دو جنگ در افغانستان و عراق بود، موفق شد برای دومین بار در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا پیروز شود.
اما چهار سال بعد شکافهایی در حزب جمهوریخواه بر سر حمایت از بوش ایجاد و انتخابات سال ۲۰۰۸ در عمل به رفراندومی درباره جنگ عراق تبدیل شد. باراک اوباما که خواستار خروج نظامیان آمریکایی از عراق بود، توانست جان مککین را که از ادامه حضور نظامیان آمریکا در عراق حمایت میکرد، شکست دهد. حتی دونالد ترامپ هم با وجود رویکردهای عجیبی که به تحولات داخلی و بینالمللی داشت، در حالی در انتخابات ۲۰۱۶ به پیروزی رسید که وعده پایاندادن به جنگهای آمریکا را در منطقه مطرح میکرد.
چرخش ترامپ
هشت سال پس از رقابت اوباما- مککین، تحولات سیاسی داخلی در آمریکا به گونهای رقم خورد که دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوریخواه، رقیب دموکرات خود را به جنگطلبی متهم کرد. پایگاه جدیدی از راستگرایان حامی انزواطلبی در مخالفت با مداخلههای نظامی ایالات متحده در نقاط مختلف جهان به حمایت از دونالد ترامپ پرداختند. ترامپ در یک سخنرانی در آوریل سال ۲۰۱۶ به مخالفت با سیاست خارجی دوره بوش پسر و حمله آمریکا به عراق پرداخته بود.
اکنون با گذشت چهار سال از آن زمان، به نظر میرسد ترامپ میخواهد از قامت یک «نامزد صلحطلب» به «رئیسجمهور جنگ» تبدیل شود تا با تکیه بر تاریخ، وضعیت بغرنج سیاسی خود را در داخل آمریکا بهبود ببخشد و برای دومین بار در انتخابات ریاستجمهوری به پیروزی برسد.