اینترنت ماهوارهای چیست و چه کاربردهایی دارد؟

اینترنت ماهوارهای یکی از انواع دسترسی به اینترنت، از راه ماهواره است. اینترنت ماهوارهای بیشتر در مواردی بهکار میرود که دسترسی معمولی به اینترنت (کابلی، دایال-آپ، بیسیم) امکانپذیر نیست (مانند جاهای دورافتاده)، یا از کیفیت پایینی برخوردار است.
اینترنت ماهوارهای چیست؟

اینترنت ماهوارهای چگونه کار میکند؟
سرویسهای اینترنت ماهوارهای فعلی از ماهوارههایی که در مدار زمینثابت و در ارتفاع ۳۶ هزار کیلومتری قرار دارند استفاده میکنند. مدار این ماهوارهها به گونهای است که سرعت چرخش آنها به دور زمین با سرعت چرخش زمین به دور خود برابر است؛ بنابراین ماهوارههایی که در مدار زمینثابت قرار دارند همیشه میتوانند محدوده مشخص و ثابتی از زمین را تحت پوشش قرار دهند. دسترسی به اینترنت از طریق ماهواره نیازمند رد و بدل شدن چند باره اطلاعات بین دیش ماهواره کاربر، ماهوارهی در مدار و مرکز ارائه دهنده اینترنت است. همین مسئله باعث افزایش تاخیر یا Latency اینترنت ماهوارهای میشود. همانطور که اشاره شد سرویسهای اینترنت ماهوارهای فعلا از ماهوارههایی در مدار زمینثابت استفاده میکنند که حدود ۳۶ هزار کیلومتر از زمین فاصله دارند. فاصلهای که برای مخابره هر سیگنال باید چهار بار طی شود؛ از کامپیوتر به ماهواره، از ماهواره به مرکز ارائه دهنده اینترنت در زمین، از مرکز به ماهواره و در نهایت از ماهواره به کامپیوتر. سرعت سیگنال نیز محدود به سرعت نور است و بنابراین در سرویسهای اینترنت ماهوارهای فعلی با تاخیر قابل توجه نیم ثانیهای مواجه هستیم. تاخیر نسبتا زیاد اینترنت ماهوارهای روی عملکرد برخی از نرمافزارها و یا بازیهای آنلاین تاثیر قابل توجهی دارد.

انواع روشهای راه اندازی اینترنت ماهوارهای
۱. اینترنت ماهوارهای آنلاین
الف) One Way یا یک طرفه
ب) Two Way یا دو طرفه

۲. اینترنت ماهوارهای آفلاین
تجهیزات مورد نیاز برای اینترنت ماهوارهای
۱. دستگاه آماده برای اتصال به اینترنت (مثلا کامپیوتر)
۲. مودم یا روتر
۳. دیش ماهواره
۴. ماهواره در فضا
۵. مرکز عملیات شبکه (NOC)

فاکتورهای اساسی در اینترنت ماهوارهای
۲. لیتنسی ماهواره: اگر بخواهیم ساده بگوییم، تعریف لیتنسی پاسخ به این سؤال است؛ چقدر طول میکشد تا سیگنالی از اطلاعات از جایی به ماهواره برسد و مجدداً پاسخ آن دریافت شود. همانگونه که میدانید دادهها در سفرهای ماهوارهای با سرعت نور جابجا میشود. سرعت نور را میتواند حدود ۳۰۰ هزار کیلومتر بر ثانیه عنوان کرد. همچنین بالاتر ذکر کردیم که ماهوارههای زمین ثابت در فاصله حدود ۳۶ هزار کیلومتر در بالای زمین مستقر هستند. به این نکته دقت کنید که این مسافت باید ۴ مرتبه پیموده شود (از کامپیوتر به ماهواره … از ماهواره به مرکز عملیات شبکه … از مرکز عملیات شبکه به ماهواره … از ماهواره به کامپیوتر). درمجموع این مسافت چیزی در حدود نصف مسافتی است که نور در یک ثانیه طی میکند؛ بنابراین میتوانیم مقدار لیتنسی یا تأخیر در بازیابی سیگنال را حدود یکدوم ثانیه یا ۵۰۰ میلیثانیه محاسبه کنیم. البته که این عدد، برای من و شما زمان زیادی نیست، اما برخی اپلیکیشنها نظیر ویپیان (VPN)ها و یا بازیهای آنلاین بههیچعنوان چنین تأخیر را نمیپسندند.
۳. ضریب اطلاعات متعهد شده ( CIR :(CIR واژهای است که اغلب در صنعت ماهوارهای به کار میرود. به بیان ساده به این معناست که ISP ماهوارهای متعهد میشود یک حداقل سرعتی را برای تبادل ارتباطات شما تضمین کند. CIR به طول معمول ۱: ۱ (بخوانید یک در برابر یک) است. به این معنا که شما دادههای کانالتان با عضوی دیگر به اشتراک نمیگذارید و همواره، بیشترین مقدار سرعت ممکن در اختیار شما است. این مفهوم غالباً با ضریب اشتراک (Contention Ratios) که ادامه به آن میپردازیم، اشتباه میشود.
۴. ضریب اشتراک: به بیان ساده ضریب اشتراک، حداکثر تعداد کاربرانی است که از یک پهنای باند استفاده میکنند. هرچه این میزان کمتر باشد، در ساعات اوج مصرف سرعت اینترنت با کاهش کمتری همراه خواهد بود؛ بهعبارتدیگر تعداد افراد کمتری در پهنای باند شما شریک هستند. ضریب اشتراک برای مشترکان سرویسدهنده ماهوارهای اینترنت ۱: ۴۰۰ (یک به چهارصد) است. ضریب اشتراک تماماً با ضریب اطلاعات متعهد شده، متفاوت است. ضریب اشتراک به معنای این است که سرعت اینترنتی که شما دریافت میکنید نهتنها تضمینشده نیست، بلکه میان تعدادی دیگر از کاربران به اشتراک گذاشته میشود.
۵. محدوده ماهواره: محدوده یک ماهواره به بازهای از مکان گفته میشود که دیش ماهواره نصبشده احتمالی در آنجا، امکان اتصال با ماهواره مداری را خواهد داشت. در تصویر زیر میتوانید محدوده ماهواره Galaxy ۱۸ را برای شمال آمریکا مشاهده کنید. همچنین طولهای جغرافیایی ماهوارههای مختلفی لیست شده است که بهواسطه آن میتوانید خط دید ماهواره موردنظر خود را در هر نقطهای از سیاره که هستید پیدا کنید.
۶. باند فرکانسی Ku Band: ارتباطات ماهوارهای، انتقالهایی رادیویی هستند که در باند فرکانسی Ku از طیف الکترومغناطیسی قرار دارند. باند Ku از همان باندهای فرکانسی است که افسران پلیس در آشکارسازهای رادیویی خود استفاده میکنند. دیشهای ماهوارهای Ku Band امر انتقال را در فرکانس ۱۴ هزار تا ۱۴ هزار و ۵۰۰ مگاهرتز انجام میدهند.
۷. EIRP-dWB و اندازه دیش: قدرت سیگنال دریافتی در هر نقطه از سطح زمین را با ERIP نمایان میشود. هرچه این مقدار بیشتر باشد باید اندازه دیش یا آنتن موردنظر برای دریافت اینترنت ماهوارهای کاهش یابد. واحد اندازهگیری سیگنالهای دریافتی از ماهواره dBW است و هر چه مقدار آن بیشتر باشد، اندازه دیش لازم نیز کوچکتر است. ماهوارههای مختلف، dBW متفاوتی دارند. اگر در منطقهای زندگی میکنید که مقدار dBW کم است. برای دریافت حداکثر سیگنالها باید دیش بزرگی انتخاب کنید.

معایب اینترنت ماهوارهای
۲. تاخیر ضعیف یا نرخ پینگ (ping) بالا؛ نرخ پینگ و تاخیر اساسا یکی هستند. هر دو مورد، مدت زمانی که طول میکشد تا دو کامپیوتر، دستگاه، سرویس یا سرور در یک شبکه ارتباط برقرار کنند، آزمایش میکنند.
۳. مانعهای کوچک میتوانند سیگنال را تحت تاثیر قرار بدهند، ظرف شما باید به سمت جنوب (در جهت سایر ظروف ماهوارهای) باشد و هر چیزی در مسیر سیگنال ظرف شما قرار دارد، مانند شاخهها یا ساختمانها، میتوانند بر کیفیت سیگنال اثر بگذارند. اگر در جنگل زندگی میکنید، این اتصال اینترنتی میتواند مشکل بزرگی برای شما باشد.
۴. محدودیتهای پهنای باند؛ هر ماه شما پهنای باند زیادی خواهید داشت که میتوانید از ان استفاده کنید، پیش از آن که ISP از میزان آن بکاهد. این امر مطابق با سیاست منصفانه استفادهی آنها است. در عوض آن برخی ISPها پهنای باند روزانه تعیین میکنند، که کمی بهتر است، زیرا اگر شما پهنای باند خود را بهصورت زودهنگام مصرف میکنید، دیگر لزومی ندارد که صبذ کید تا ماه تمام شود.
۵. VPNها با اینترنت ماهوارهای سازگار نیستند؛ زیرا آنها به تاخیر کم و پهنای باند بالا نیاز دارند که کاملا متناقض با اینترنتی است که از طریق ماهواره دریافت میکنید.
۶. اینترنت ماهوارهای نسبتا گران است؛ شما برای پرداخت هزینه اینترنت با سرعت ۲ مگابایت بر ثانیه، مبلغی در حدود ۱۰۰ دلار در هر ماه پرداخت خواهید کرد. این هزینه ۲ برابر هزینهی ماهیانهی اتصال اینترنتی کابل با سرعت ۲۵ برابر بهتر است.
مزایای اینترنت ماهوارهای
۲. اتصالات اینترنت ماهوارهای میتوانند مصارف بالای پهنای باند را مدیریت کنند؛ بنابراین سرعت یا کیفیت اینترنت شما نباید تحت تاثیر «تعداد زیاد کاربران» یا «زمانهای اوج مصرف» قرار بگیرد.
۳. برای اینترنت ماهوارهای شما به یک خط تلفن نیاز ندارید.

شرکتهای پیشرو در اینترنت ماهوارهای
پیش از این تحقق چنین پروژههایی مشکلات زیادی داشت، چرا که فاصله زیاد ماهوارهها و تعداد اندک آنها باعث میشود ارتباطات اینترنت ماهوارهای با تاخیر چند دهم تا چند ثانیهای مواجه شود. بیشتر ماهوارهها در فاصله حدود ۳۶ هزار کیلومتری زمین و در مدار ثابت قرار میگرفتند که این فاصله زیاد باعث میشد ارتباطات اینترنتی چندان مناسب نباشد، اما اکنون شرکتهایی مانند اسپیس ایکس میخواهند ماهوارههای خود را در مدار بسیار نزدیکتر به زمین و در فاصله حدود ۵۰۰ کیلومتری زمین ثابت نگه دارند که به این ترتیب مشکلات قبلی برطرف میشود. اسپیس ایکس میخواهد ماهوارههای خود را به صورت شبکهای در تعداد حدود ۱۲ هزار عدد در مدار قرار بدهد که البته بسیاری از کارشناسان معتقدند قرار دادن این تعداد ماهواره در مدار زمین طی چند سال آینده به دور از واقعیت است. اسپیس ایکس اعلام کرده در مرحله اول پروژه استارلینک، حدود ۴۰۰ ماهواره فعالیت خود را در مدار زمین شروع میکنند و اگر خدمات آنها مورد رضایت مشتریان قرار بگیرد، در فاز دوم تعداد ماهوارهها به ۸۰۰ عدد افزایش پیدا میکند و طبیعتا با افزایش تعداد ماهوارهها، کیفیت و سطح پوشش اینترنت نیز بهبود مییابد.
شرکت کانادایی «تله ست»، استارت اپ تحت حمایت ژاپنیها و آمریکای لایتینیها با نام «لئوست»، ایریدیوم و یک شرکت دولتی چینی از دیگر کمپانیهایی هستند که برنامه دارند تا چندین ماهواره را به منظور تامین ارتباطات فوق سریع در مدار قرار بدهند و به این ترتیب اینترنت ماهوارهای روز به روز گستردهتر از قبل میشود. البته قرارگیری این همه ماهواره در مدار میتواند مشکلاتی نیز به همراه داشته باشد. با تجمع این ماهوارههای جدید، فضا پر از اشیایی میشود که ممکن است خطر برخورد آنها با یکدیگر یا سایر سفینههای فضایی را افزایش دهد. همچنین کشورهایی که در آن فیلترینگ با شدت زیادی اجرا میشود، بسیار نگران تحقق اینترنت ماهوارهای و دور زدن فیلترینگ هستند.