فناوری بکار رفته در نمایشگر «دات پد» افراد نابینا اجازه میدهد تا علاوه بر روش بریل مبتنی بر متن، تصاویر را احساس کنند و درک خود را از تصاویر گرافیکی بهبود ببخشند.
فرارو-شرکت «دات» در کره جنوبی که در زمینه فناوری برای افراد کم بینا تخصص دارد، به تازگی موفق به توسعه یک نمایشگر لمسی با سیستم بریل برای نابینایان شده است. این شرکت زمانی تشکیل شد که کی کوانگ سونگ و اریک جو یون کیم از فقدان گزینههای یادگیری و خواندن برای نابینایان با وجود پیشرفتهای بسیار خسته شده بودند.
به گزارش فرارو،این نمایشگر که «Dot Pad» نام دارد، سبب تسهیل در استفاده از فناوری مدرن برای افراد کم بینا میشود. این «دات پد» جدید با نمایش تصاویر گوشیها و صفحهنمایشهای هوشمند آیفون و آیپد، به افراد نابینا این امکان را میدهد تا از طریق لمس، این تصاویر را شناسایی کنند.
صفحه نمایشهای لمسی که برای افراد دارای اختلالات بینایی طراحی شده اند، تنها حاوی یک خط هستند و عمدتاً به رایانه و تلفن هوشمند برای ترجمه متن نوشته شده به خط بریل متصل میشوند، زیرا این فناوریها توانایی نمایش عناصر گرافیکی مانند تصاویر را ندارند و نقشه و رابط کاربری آنها سبب ایجاد محدودیت در عملکرد مانیتورها میشود. متخصصان شرکت دات با توسعه یک دستگاه DotPad که بلافاصله تصاویر و متون را از دستگاههای آیفون و آیپد ارسال میکند و روی صفحه لمسی نمایش میدهد، توانسته اند بر این مشکل غلبه کنند.
اریک کیم مدیر این شرکت میگوید که این فناوری به افراد نابینا اجازه میدهد تا علاوه بر روش بریل مبتنی بر متن، تصاویر را احساس کنند و درک خود را از تصاویر گرافیکی بهبود ببخشند. دات پد از ۲۴۰۰ پین در شبکهای پیکسلمانند تشکیل شده است که میتواند به سرعت در موقعیتهای بالا یا پایین تنظیم شود و حروفی را به خط بریل و یا اشکالی را که به راحتی قابل شناسایی هستند، ایجاد کند. این دستگاه همچنین مستقیماً با ویژگی خواندن صفحه نمایش VoiceOver اپل ادغام میشود و خواندن متن، برچسبهای نمادها و حتی نمودارها یا تصاویر ساده را آسانتر میکند.
دات پد اولین نمایشگر دیجیتالی بریل با یک شات طولانی نیست. در دهههای گذشته نیز دستگاههایی مانند دات پد وجود داشتند، اما از نظر کمیت و قابلیت دارای محدودیتهایی بودند. نمایشگرهای بریل معمولا دارای قابلیت خواندن و تایپ متون دیجیتالی هستند، این دستگاهها که دارای قابلیتهای محدودی هستند سالهاست که هیچ پیشرفتی نداشته اند. این دستگاهها معمولا با در نظرگرفتن کودکان و برای یادگیری آنها ساخته نمیشوند؛ زیرا کودکان دارای اختلالات بینایی در معرض تعدادی از معایب سیستماتیک مانند کمبود کتاب درسی هستند. همین فقدان والدین یکی از این کودکان را به ساخت BecDot سوق داد، اسباببازیای که به آموزش خط بریل در سطح کودک نوپا کمک میکند.
سانگ میگوید: در قرن بیست و یکم منطقی نیست که افراد کم بینا نتوانند به اطلاعات گرافیکی بصورت دیجیتالی دسترسی داشته باشند. وجود نوآوریهای زیادی از جمله آموزش، مشاغل و خدمات شبکههای اجتماعی در هر صنعت سبب افزایش نیاز به اطلاعات گرافیکی شده است و این بدین معناست که افراد کم بینا دیگر قادر به استفاده از نوآوریهای جدید نخواهند بود. همچنین در زمان همه گیری کرونا و اجباری شدن کار و تحصیل از راه دور مشکلات بسیاری برای این افراد ایجاد شده است.
این شرکت امیدوار است که بسیاری از توسعهدهندگان بتوانند از API جدید برای توسعه بازیها و برنامههای سرگرمی و آموزشی سازگار با صفحه نمایش لمسی این شرکت استفاده کنند تا به کاربران نابینا امکان برقراری ارتباط مستقیم با بازیهای تصویری و ابزارهای آموزشی را بدهند. دات پد در کنفرانس سالانه مرکز ملی فناوری برای افراد دارای معلولیت (CSUN) در ایالات متحده آمریکا که قرار است از ۱۴ تا ۱۸ مارس در کالیفرنیا برگزار شود، به نمایش گذاشته خواهد شد.
منبع: techcrunch