تغییرات اقلیمی، نابودکننده مرواریدهای آبی نیوزیلند

در حالی که بسیاری از مرواریدهای جهان از صدفهای آب شیرین چین یا مرواریدهای آکویای ژاپن و مرواریدهای سیاه و طلایی استرالیا تأمین میشوند، اما نیوزیلند با صدفهای منحصربفرد پائوا، سهم ویژهای در تنوع زیستی و هنری جهان دارد.
با افزایش دمای آب اقیانوسها در جهان، مرواریدهای آبی و منحصربفرد نیوزیلند در معرض خطر نابودی قرار گرفتهاند.
به گزارش ایران، این مرواریدها از صدفهای «آبالون» که مردم مائوری نیوزیلند از آن با نام «پائوا» یاد میکنند و به دلیل رنگ استثنایی و زیبایی خاص خود، جایگاه ویژهای در صنعت جواهرسازی و فرهنگ مردم نیوزیلند دارند، به دست میآیند. البته این افزایش دما، تنها نیوزیلند را تهدید نمیکند و در ایالت کالیفرنیای آمریکا نیز نوعی صدف رنگینکمانی با این افزایش دما دست و پنجه نرم میکند.
این موجودات، بسیار آسیبپذیر هستند و تغییرات زیستمحیطی بویژه افزایش دمای آب، میتواند بهسرعت آنها را از چرخه حیات حذف کند.
صدفهای رنگینکمانی در معرض خطر
در حالی که بسیاری از مرواریدهای جهان از صدفهای آب شیرین چین یا مرواریدهای آکویای ژاپن و مرواریدهای سیاه و طلایی استرالیا تأمین میشوند، اما نیوزیلند با صدفهای منحصربفرد پائوا، سهم ویژهای در تنوع زیستی و هنری جهان دارد.
حالا گرمایش زمین و اقیانوسها نهتنها زیبایی این مرواریدها، بلکه بخشی از میراث فرهنگی و اقتصادی نیوزیلند را نشانه رفته است و دانشمندان معتقدند برای حفاظت از این ثروت بیبدیل، علاوه بر پژوهشهای علمیو اقدامات حمایتی فوری، باید جهانیان توجه جدیتری به گرمایش کره زمین داشته باشند.
مرواریدهای پائوا در طیفی از رنگهای آبی، فیروزهای، سبز و بنفش ظاهر میشوند و جلای رنگینکمانی دارند.
همچنین هیچ دو مرواریدی دقیقاً مشابه هم نیستند و این ویژگی منحصربفرد، باعث شده تا این مرواریدها جایگاه خاصی در میان کلکسیونداران و جواهرسازان داشته باشند.
چالشهای پرورش مروارید
درحال حاضر شرایط زیستمحیطی مورد نیاز صدفهای پائوا برای بقا و تولید مروارید درحال تغییر است و محققان به دنبال پرورش این مرواریدها هستند.
اما ازآنجا که بخشی از پروسه پرورش این مرواریدها در دریا انجام میشود، باز هم صدفهای تولیدکننده این مرواریدها، در نتیجه تغییرات اقلیمیدر معرض خطر قرار دارند. پرورش مروارید پائوا، فرآیندی پرزحمت، دقیق و طولانی است.
صدفهای پائوا به دنبال برداشت از اقیانوس، به مخازن مخصوص با دمای حدود ۱۶درجه سانتیگراد منتقل و با جلبک دریایی یا آرد تغذیه میشوند تا شرایطی مطلوب برای شکلگیری مروارید فراهم شود.
در مرحلهای حساس و وقتی صدفها هنوز جوان هستند، با دقت بسیار از آب بیرون آورده میشوند و گوشت آنها با احتیاط بالا زده شده و یک ایمپلنت کوچک در زیر صدف قرار میگیرد تا مروارید، روی آن شکل بگیرد. کوچکترین آسیب در این فرآیند میتواند موجب مرگ صدف شود. از هر پنج صدف پائوا، تنها یکی قادر است مرواریدی در سطح جواهر تولید کند و شکلگیری هر مروارید نیز به ۳ تا ۴سال زمان نیاز دارد.
یکی از شرکتهای فعال در این زمینه، Arapawa Pearlsاست که در شمال نیوزیلند فعالیت دارد و با استفاده از مخازن خاص سعی دارد شرایط مطلوب زیستی برای صدفها فراهم کند اما ظاهراً با افزایش دمای اقیانوسها، این تلاشها دیگر کافی نیست.
بنا برآمار رسمی، از سال ۱۹۸۲ تاکنون دمای سطح دریا در اطراف نیوزیلند هر دهه بین ۰.۱۶ تا ۰.۲۶ درجه سانتیگراد افزایش یافته است و این امر چالشهای جدی برای صدفها و همچنین پرورشدهندگان مروارید محسوب میشود.