تصاویر؛ کشف مُهر نماز متعلق به شیعیان در ترکیه

در جریان کاوشهای باستانشناسی در قلعه بیتلیس ترکیه مُهری که شیعیان در نماز استفاده میکردند، کشف شد. بررسیها نشان داد که این مُهر به نیمه دوم قرن شانزدهم تا قرن هفدهم میلادی تعلق دارد و بر روی آن نام امامان شیعه و دعای «ناد علی» نقش بسته است.
فرارو- در جریان کاوشهای باستانشناسی در قلعه بیتلیس ترکیه، یک مُهر متعلق به شیعیان که دعایی بر آن حک شده است، به همراه هفت قبر، سیستم توزیع آب، ساختارهای معماری، سفالهای لعابدار و بدون لعاب و سکههای برنزی کشف شد.
به گزارش فرارو، در این قلعه که آثار تمدنهای مختلف را در خود جای داده، تیمی ۱۷ نفره شامل پژوهشگران متخصص مشغول به کار هستند. یافتههای این کاوشها، ابعاد تازهای از تاریخ شهر را آشکار میکند.
در بخش کاخ قلعه، مُهری که شیعیان در سجده نماز استفاده میکردند، کشف شد. بررسیها نشان داد که این مُهر به نیمه دوم قرن شانزدهم تا قرن هفدهم میلادی تعلق دارد و بر روی آن نام امامان شیعه و دعای «ناد علی» نقش بسته است.
پروفسور دکتر وورال گنچ، استاد تاریخ دانشگاه بیتلیس ارن، اظهار داشت که این مُهر در بخش کاخ قلعه یافته شده و در منابع علمی به عنوان یک اثر منحصر به فرد ثبت شده است.
وی افزود: شیعیان در هنگام نماز، برای یادآوری و عزاداری شهادت امام حسین، پیشانی خود را بر این مهر میگذارند. منشأ این سنت، یادآوری واقعه کربلا و شهادت امام حسین به دست یزید است. این مُهر که از خاک پخته قرمز رنگ کربلا ساخته شده، در دو طرف خود نوشتههایی دارد. نمونهای مشابه از این مُهر تا پیش از این فقط در سیواس یافت شده بود. این نمونه یافتشده در بیتلیس، ساختار اصیل خود را حفظ کرده است. قدمت آن به حدود سالهای ۱۵۵۰ تا ۱۶۵۰ میلادی بازمیگردد. از قرن چهاردهم تا پایان قرن شانزدهم، حکومت شیعی در این منطقه حاکم بوده است.
گنچ همچنین با اشاره به منابع تاریخی قرن چهاردهم که از امرای شیعهگرای بیتلیس نام میبرند، گفت: اینکه مُهر در بخش کاخ یافت شده، نشان میدهد که احتمالاً توسط طبقه حاکم مورد استفاده بوده است. نام امام حسین، امام جعفر صادق، امام موسی کاظم و دعای ناد علی بر دو طرف این مُهر دیده میشود.