سورپرایز دولت برای بازار خودروهای وارداتی

براساس تصویبنامه هیئت وزیران، اقدام کاهش تعرفهها در راستای حمایت از واردات خودرو و ساماندهی در این عرصه موجب ایجاد موج آرامش و ثبات قیمتی در بازار میشود ضمن اینکه کارشناسان معتقد هستند که این وارداتیها به هیچ وجه به حوزه قیمتی خودروهای داخلیها ورود پیدا نخواهد کرد و قیمت خودروهای وارداتی نیز افزایش چشم گیری پیدا نکرده و روال واردات سرعت پیدا میکند.
تصویبنامه هیئت وزیران درباره سود بازرگانی خودروهای وارداتی (بنزینی، برقی و هیبریدی) که اکنون وارد مرحله اجرایی شده و مبنای عمل در سامانه جامع تجارت در سال جاری خواهد بود، امیدها را برای تعدیل قیمت خودروهای وارداتی بیشتر کرده است به طوری که فعالان بازار امیدوارند این ارقام جدید به افزایش سهم واردات و ایجاد انگیزه در شرکتهای واردکننده و مصرف کنندگان کمک کند.
به گزارش ایرنا، بر اساس این تصویب نامه تعرفهها برای واردات خودروهای بنزینی از ۱۶ درصد شروع میشود و تعرفه خودروهای هیبریدی ۱۱ درصد و برقی صفر درصد میشود. طبق این مصوبه، برای خودروهای بنزینی با حجم موتور تا ۱۵۰۰ سیسی، نرخ سود بازرگانی ۱۶ درصد و برای خودروهای با حجم موتور ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ سیسی برابر با ۳۶ درصد تعیین شده است.
برای خودروهایی با حجم موتور بین ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ سیسی نیز سود بازرگانی ۱۵۱ درصدی در نظر گرفته شده و برای پیشرانههای ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ سیسی، این عدد به ۱۷۶ درصد رسیده است همچنین خودروهای بنزینی با حجم موتور بیش از ۳۰۰۰ سیسی مشمول ۱۸۶ درصد سود بازرگانی شدند.
این تعرفهها نه تنها نسبت به تعرفه ۱۰۰ درصدی که در قانون بودجه سال ۱۴۰۴ آمده بود کاهش چشمگیری یافته است بلکه نسبت به تعرفه واردات در سال گذشته نیز روند کاهشی بین ۱۵ تا ۵۵ درصدی را به ثبت رسانده است.
نکته دیگر اینکه واردات خودروها با حجم بالاتر از ۲۵۰۰ سی سی که در گذشته ممنوع بود را آزاد کرده است.
تعرفه کدام خودروها بیشتر کاهش داشت؟
بیشترین کاهش تعرفهای واردات خودروهای بنزینی به خودروهایی با ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ هزار سی سی اختصاص دارد که در سال گذشته تعرفه این نوع خودروها حدود ۹۵ درصد بود که امسال کاهش ۵۵ درصدی یافته است.
تعرفه خودروهای هیبریدی وارداتی نیز، برای مدلهایی با حجم پیشرانه کمتر ۱۵۰۰ تا بیش از ۲۵۰۰ سیسی، نرخ ۱۱ درصدی تعیین شده است همچنین در این مصوبه تعرفه واردات خودروهای تمامبرقی صفر درصد لحاظ شده است.
هر چند طبق گفته کارشناسان در بحث قیمتگذاری خودروهای وارداتی، موضوع تعرفه و ارز مبنا تاثیر مهمی دارد و نباید تصور کرد که با کاهش تعرفه ها، خودروهای وارداتی ارزان میشود، اما به طور قطع این کاهش تعرفهای نه تنها منجر به بهبود و ثبات قیمتی خودروهای اقتصادی و ساماندهی بازار خودرو میشود بلکه زمینه را برای ورود خودروهایی با حجم موتور بالا را نیز تسهیل کرده است.
با این وجود، از آنجا که اغلب خودروهای وارداتی به کشور حجم موتور بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ سی سی دارند، به نظر میرسد با اجرای جدول تعرفهای جدید، مصرف کنندگان دسترسی بهتری به خودروهای وارداتی مورد پسند بازار ایران داشته باشند.
ثبات قیمتی در بازار خودرو حتی با واردات خودرو
درباره آخرین وضعیت کاهش تعرفه خودروهای وارداتی با امیرحسن کاکایی کارشناس صنعت خودرو به بحث و گفت و گو نشستیم؛ وی معتقد است: این تعرفهها نسبت به آن تعرفه ۱۰۰ درصدی که در قانون بودجه مصوب شد، کاهش قابل توجهی پیدا کرده است و به نظر میرسد قیمتها در بازار خودرو ثابت بماند.
وی ادامه میدهد: سال گذشته تعرفه واردات خودروهای بنزینی ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ سی سی ۵۵ درصد بود که نسبت به ارز مبنا و امسال در مقایسه با تعرفه ۲۰ درصدی و اما افزایش ارز مبنا نشان میدهد که تقریبا قیمتگذاری نهایی ثابت میماند.
کاکایی، اضافه میکند: هر چند تعرفهها کاهش پیدا کرده اما در مقابل قیمت دلار بالا رفته است و این کاهش تعرفهای به نفع واردات کنندگان در ثابت نگه داشتن قیمت هاست.
وی با بیان اینکه مصوبه اخیر کاهش تعرفه واردات خودروها باعث میشود که بازار خودرو کمتر متلاطم شود، میگوید: از سال گذشته واردات خودرو روی روال قرار گرفته و واردات به شدت افزایش یافته است که این تعرفهها در راستای حمایت از واردکنندگان و مصرف کنندگان است.
این کارشناس بازار خودرو، عنوان میکند: سال گذشته، بهترین شرایط واردات خودرو در شرایط تحریمی و اقتصادی بود که امسال انتظار میروند این روند واردات افزایشی باشد.
مسیر واردات خودرو همچنان ناهموار است
وی با تاکید بر اینکه واردات خودرو در شرایط اقتصادی کشور با چالشهای کلانی روبروست میگوید: از یک سو بحث ارز واردات است که محدودیتهای کلانی در این زمینه وجود دارد و از سوی دیگر روابط در سطح بین المللی است که نمیتوان هر خودرویی را وارد کشور کرد.
کاکایی، ابراز میکند: بانک مرکزی در شرایط جنگی به خوبی توانست قیمت دلار را کنترل کند و اکنون در شرایط سخت پساجنگ قرار دارد که شرایط را برای بانک مرکزی سخت کرده است.
وی عنوان میکند: تعرفه ۲۰ درصدی برای خودروهای زیر هزار سی سی تعیین شده است که رقیب این نوع خودروها در داخل کشور خودروهای مونتاژی هستند همچنین امسال واردات خودروهای بالای سه هزار سی سی آزاد شده است که ممکن است بهای خودروهایی مانند لندکروز در بازار افت کند.
کارشناس صنعت خودرو، با بیان اینکه واردات خودرو به رقابت سنگین با خودروسازان داخلی منجر نمیشود، گفت: عدهای تصور میکنند که اگر واردات آزاد شود، رقابت قیمتی خودروها بین خودروسازان و واردکنندگان سنگین میشود اما این موضوع را باید در نظر بگیریم که خودروسازان با تنشهای زیادی در تولید مواجه هستند که مهمترین آن ناترازی انرژی و ارز است.
وی خاطر نشان میکند: اکنون قیمت نهایی محصول خودرویی که تولید میشود بالاست که این امر به خاطر افزایش هزینههای تولید است و در دست خودروساز نیست.
اقدام کاهش تعرفهها در راستای حمایت از واردات خودرو و ساماندهی در این عرصه موجب ایجاد موج آرامش و ثبات قیمتی در بازار میشود ضمن اینکه کارشناسان معتقد هستند که این وارداتیها به هیچ وجه به حوزه قیمتی خودروهای داخلیها ورود پیدا نخواهد کرد و قیمت خودروهای وارداتی نیز افزایش چشم گیری پیدا نکرده و روال واردات سرعت پیدا میکند.
از بازار خودرو چه خبر؟
رصد بازار خودروهای وارداتی نشان میدهد که اکنون قیمت خودروها به دلیل آنکه هنوز خودرویی با تعرفههای جدید وارد کشور نشده است، تغییر چندانی ندارد و برای تعدیل قیمتها در بازار همچنان باید منتظر بود.
اکنون قیمت خودروهای وارداتی گروه رنو در مدلهای آرکانا و کولیوس از سه میلیارد تا ۶.۵ میلیارد تومان در بازار قیمتگذاری میشود و از میان خودروهای ژاپنی مجموعه خودورهای تویوتا از ۲.۵ میلیارد تا پنج میلیارد تومان و خودروهای وارداتی با برند میتسوبیشی در رده قیمتی ۵ تا ۶ میلیارد تومان به فروش میرود و مزدا ۳ نیز در رده قیمتی ۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان تا چهار میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان است.
از میان خودروهای کرهای محبوب در بازار ایران میتوان به انواع هیوندا اشاره کرد که از ۲.۵ میلیارد تا ۹.۵ میلیارد تومان ارزشگذاری میشود؛ همچنین انواع خودروهای کیا از یک میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان تا ۶ میلیارد تومان قیمت خورده است.
همچنین انواع خودروهای چانگان و کرولا که در دو سال اخیر از طریق سامانه ثبت سفارش خودرو به کشور وارد شده اند، نیز در رده قیمتی یک میلیارد و ۵۰۰ تا چهار میلیارد تومان در بازار قیمت دارند.