مهمانپرست: كشورها از قضاوت عجولانه درباره اتهام آمريكا به ايران بپرهيزند
سخنگوي دستگاه ديپلماسي كشورمان با اشاره به اتهامزني آمريكا به ايران در باره طرح ترور سفير عربستان در واشنگتن، به كشورهاي مختلف توصيه كرد كه با اين موضوع برخورد مسوولانه داشته باشند و از قضاوت عجولانه بپرهيزند.
رامين مهمانپرست ـ سخنگوي وزارت خارجه كشورمان ـ صبح سهشنبه در نشست هفتگي خود با خبرنگاران در مورد اقدام اخير آمريكاييها براي جوسازي عليه ايران اظهار كرد: اين ادعا بدون ارايه مستندات حقوقي و به صورت بيپايه و اساس و صرفا بر اساس برداشتهاي ماموران امنيتي آمريكا از اظهارات فردي است كه ادعاهايي را مطرح كرده است. اين فرد سابقه مختلف سوء حقوقي دارد و براي هيچكدام از اين ادعاها اسنادي ارايه نشده است.
او تاكيد كرد: چنين اتهاماتي را بر اساس اين ادعاها به كشوري مسوول وارد كردن حركت نادرست و غيرقابل توجيهي است. مقامات آمريكايي براي دسترسي به اهداف سياسي و جبران شكست سياست خارجيشان در منطقه و وضعيت بدي كه درون جامعه خود به دليل بحرانهاي اقتصادي و اجتماعي پيدا كردهاند از هر روش نادرستي ميخواهند استفاده كنند تا فضا را تغيير دهند.
ما اين رفتار را غيرقابل توجيه ميدانيم و معتقديم افكار عمومي مردم دنيا قضاوت خوبي در مورد رفتار مقامات آمريكايي نخواهد داشت.
دستيار ويژه وزير خارجه كشورمان ادامه داد: ما همه راههايي كه براي دفاع از حقوق ملتمان براي رفع اين نوع اتهامات وجود دارد را در دستور كار قرار خواهيم داد.
كشورها قضاوت عجولانه نكنند
وي در عين حال گفت: به كشورهاي مختلف توصيه ميكنيم كه بايد برخورد مسوولانه داشته باشند و قضاوت عجولانه نكنند و تلاش كنند همه كشورها متعهد به رعايت اصول بينالمللي باشند و اجازه ندهند يك كشور با طرح ادعاهاي بيپايه و اساس نظم و امنيت بينالمللي را به خطر بيندازد.
موضوع اس ـ 300 مسير حقوقي خود را طي ميكند
وي همچنين در پاسخ به پرسشي در مورد پيگيري ايران نسبت به قرارداد اس ـ300 گفت: موضوعات و قراردادهايي كه با كشور روسيه وجود دارد در جوي با تفاهم كامل و با همكاري در حال پيگيري است. ظرفيتهاي دو كشور اجازه ميدهد كه ما حجم روابط تجاري و اقتصادي را بسيار بيشتر از آنچه كه هست افزايش دهيم. موضوعات مربوط به قراردادها نيز طبق بندهايي كه در آن پيشبيني شده مسير حقوقي خود را طي ميكند.
پيگيري حقوقي اس ـ 300 درباره دريافت خسارت فسخ قرارداد است
وي در پاسخ به اين پرسش كه چه بندي از اين قرارداد مورد شكايت ايران قرار گرفته است؟ گفت: پيشپرداختي كه در مورد اين سيستم ارسال شده بود توسط مقامات روسي پرداخته شده، آنچه كه در حال پيگيري حقوقي است بحث مربوط به خسارت است.
مهمانپرست در پاسخ به اين پرسش كه آيا با اتحاديه عرب و دبيركل اين اتحاديه درباره اتهام اخيري كه از سوي آمريكا متوجه ايران شده است، رايزنيهايي داشتهايد؟ اظهار كرد: سياست خارجي ايران بر اساس اصول ثابتي استوار است.
ما معتقديم با همكاري و نزديك شدن كشورهاي منطقه صلح و ثبات در منطقه برقرار خواهد شد و بايد وحدت و همگرايي ميان كشورهاي اسلامي و منطقه ايجاد شود. آنچه كه اهميت دارد تحولاتي است كه در منطقه در حال وقوع است.
او با بيان اينكه «اين تحولات منجر به مشاركت بيشتر مردم در امور كشور خود ميشود» گفت: سناريويي كه رژيم صهيونيستي و حاميانش دنبال ميكنند، ايجاد اختلاف بين كشورهاي منطقه است و بايد با هوشياري پاسخ داده شود.
آمريكا اگر ادعايي دارد ابتدا مستنداتش را ارايه كند
سخنگوي دستگاه ديپلماسي كشورمان در پاسخ به پرسش ديگري در مورد اينكه آيا با درخواست تحويل اسناد از سوي آمريكا، ايران به نوعي از موضع خود در مورد اتهامزنيهاي اخير آمريكا عقبنشيني كرده است؟ تصريح كرد: موضع ما تغيير نكرده است. ما معتقديم طرح اين ادعاها توطئهاي از سوي آمريكا است.
آنها ميخواهند براي تغيير دادن شرايط متوسل به روشهاي نادرست شوند. معتقديم اگر ادعايي در اين زمينه دارند ابتدا بايد مستندات را ارايه دهند. بايد اين مستندات بررسي شود، سپس اين ادعا به اثبات برسد.
سخنگوي وزارت امور خارجه ادامه داد: نميشود پيش از اينكه مستنداتي ارايه شود فردي كه اساسا مشخص نيست كيست و در چه شرايطي به سر ميبرد و چه اظهاراتي داشته و چه برداشتي از اين اظهارات شده است، يكطرفه ادعاهايي را مطرح كند، فردي را به عنوان متهم جلوه دهند، سپس او را محكوم تلقي كنند و ارتباطش را با نهادهاي رسمي ايران پيش خود محتوم بدانند و سپس تهديدات خود را آغاز كنند و جالبتر از همه اين است كه هنوز هيچكدام از اين مقدمات انجام نشده است، در مورد نحوه مجازات ايران تصميم ميگيرند و ميگويند بايد تحريمها را تشديد كنيد يا حتي برخي گزينه نظامي را به كار ميبرند.
اظهارات عجولانه نشاندهنده عجز سياست خارجي آمريكاست
وي تاكيد كرد: اينها نشاندهنده طراحي يك سناريو است؛ سناريويي كه آن را به صورت عجولانه اظهار ميكنند. اين اظهارات عجولانه و نسنجيده نشاندهنده درماندگي و عجز سياست خارجي آمريكا است. هيچ كشور مقتدر و قدرتمندي با اين روشهاي بيپايه و اساس كه در افكار عمومي قابل توجيه نيست، نسبت به كشور ديگري چنين اتهاماتي را وارد نميكند.
دستيار ويژه وزير خارجه كشورمان در پاسخ به اظهارات يكي از مقامات آمريكايي در مورد اينكه دسترسي كنسولي براي فرد بازداشت شده در آمريكا براي ايران ايجاد شده است، گفت: بايد اسناد هويتي اين فرد كه ادعا ميشود تبعه ايراني است را در اختيار ما بگذارند. ما هنوز در اين رابطه مستقيما چيزي را دريافت نكردهايم؛ با وجود اينكه دوبار درخواست كرديم كه مستندات ارايه شود. يك اظهارنظري از سوي سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا انجام شده كه در آن هم به طور مشخص اعلام نشده است كه اين دسترسي كنسولي به چه صورت انجام خواهد شد.
مهمانپرست در مورد اظهارات بان كي مون مبني بر ارسال نامههاي ايران، عربستان و آمريكا به شوراي امنيت نيز گفت: ما هم نامهاي را به سازمان ملل ارسال و نسبت به اين رفتار شكايت خود را اعلام كرديم. ما معتقديم بايد كشورها متعهد به اصولي باشند و نميتوانند صرفا با طرح ادعايي به كشوري اتهام وارد كنند.
هنوز پاسخي از اشتون دريافت نكردهايم
او در پاسخ به پرسشي در مورد اينكه آيا اشتون پاسخي را به نامه، جليلي ـ دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان ـ براي ادامه مذاكرات ايران و 1+5 به تهران ارسال كرده است؟ گفت: هنوز پاسخي از سوي اشتون دريافت نكردهايم.
به گزارش ايسنا، سخنگوي وزارت خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگاري در مورد اينكه آيا تمام پول نفت فروخته شده به هند از سوي ايران دريافت شده است؟ خاطرنشان كرد: اين موضوع مسير خود را طي ميكند و مشكلي در اين زمينه نيست.
خبرنگار ديگري در مورد سفر صالحي به تركيه و همچنين زمان برگزاري اجلاس سهجانبه سران ايران، افغانستان و پاكستان پرسيد كه مهمانپرست پاسخ داد: پس از قطعي شدن زمان اجلاس اطلاعرساني خواهد شد.
منتظر دريافت اطلاعات بيشتري درباره اجلاس "بن 2" هستيم
سخنگوي وزارت امور خارجه همچنين در مورد شركت ايران در اجلاس "بن 2" كه قرار است در آلمان برگزار شود و به موضوع افغانستان بپردازد، گفت: در ملاقاتي كه با مقامات افغانستان داشتيم عنوان شد اين كشور در اين نشست مديريت موضوعات را بر عهده دارد و نقش كشورهاي منطقه در آن به صورت محوري در نظر گرفته شده است.
ما منتظر دريافت اطلاعات بيشتري هستيم تا نسبت به شركت كردن و يا شركت نكردن و همچنين سطح هيات تصميمگيري كنيم.
او همچنين در پاسخ به پرسش ديگري در مورد پيگيري آخرين وضعيت امام موسي صدر گفت: مطالبي از سوي گروههاي مختلف در اين رابطه منتشر ميشود. تا زماني كه اطلاعات دقيق به ما در اين رابطه برسد نميتوانيم به هيچ كدام از اخبار استناد كنيم. تلاشها همچنان ادامه دارد و با كمك مسوولان دولت انتقالي ليبي اين موضوع پيگيري ميشود. از سوي لبنان نيز تلاشهايي در حال انجام است.
اميدواريم در اسرع وقت اطلاعات دقيقي به دست آوريم. در حال حاضر شرايط در ليبي به گونهاي نيست كه به راحتي بتوان اطلاعات دقيقي كسب كرد.
اين ديپلمات ارشد ايراني در مورد حضور ناو جماران در درياي سرخ گفت: ما بر اساس حقوق كشورمان اقداماتي را براي حفظ امنيت منطقه انجام ميدهيم و موضوع خاصي در اين رابطه وجود ندارد.
وي همچنين اخباري در مورد ايجاد پايگاه نظامي در ونزوئلا را رد كرد.
خبرنگار ديگري در مورد سفر اخير مهمانپرست به روسيه پرسيد كه وي ضمن ارايهي توضيحاتي، از ملاقاتش با مقامات اين كشور و ديدار با دانشجويان و رسانههاي روسيه اظهار كرد: در ساختار جديد وزارت خارجه، معاونتي به نام مركز ديپلماسي عمومي و رسانهيي تشكيل شده است. اين نشاندهندهي اين است كه بايد به نقش افكار عمومي در تبيين سياست خارجي كشورها توجه جدي شود.
اميدواريم مراسم حج زائران ايراني ما به بهترين شكل انجام شود
خبرنگاري پرسيد عربستان اعلام كرده است اگر در حج امسال مراسم اعلام برائت از سوي حجاج برگزار شود برخورد شديدي خواهد كرد، كه سخنگوي وزارت امور خارجه اظهار كرد: همكاري و تفاهم بسيار خوبي بين مسوولان حج كشور ما و عربستان وجود دارد و يكي از منظمترين و سازماندهي شدهترين حجاج، ايرانيها هستند كه بارها توسط مقامات حج سعودي به آن اشاره شده است. اميدواريم مراسم حج زائران ما به بهترين شكل انجام شود.
او همچنين اخباري كه از سوي برخي رسانهها در مورد بازداشت سه استاد دانشگاه تركيه در ايران منتشر شده است را قابل توجه ندانست.
مهمانپرست در پاسخ به اين پرسش كه همزمان با خبرسازيهاي اخير آمريكا دو موضوع ديگر عليه ايران شامل انتشار گزارش حقوق بشري و همچنين درخواست اوباما براي انتشار اسناد طبقهبندي شدهي ايران از سوي آژانس مطرح شده است، گفت: مقامات آمريكايي دنبال طراحي سناريويي هستند كه آنچنان عجيب است كه حتي وزير خارجهي آمريكا آن را فراتر از يك افسانه تلقي ميكند و اين سناريو با فشارهاي ديگري كه مقامات آمريكايي ميخواهند به ملت ما وارد كنند بيارتباط نيست.
سخنگوي وزارت امور خارجه توضيح داد: موضوع هستهيي ايران، حقوق بشر و اتهام اخير همه نشان از اين دارد كه اهداف سياسي در پس اين طرحها نهفته است و فقط به منظور وارد كردن فشار بيشتر به ايران است و تنها گناه ملت ما اين است كه ميخواهد مستقل بماند و از حقوق خود بهرهمند شود و براي پيشرفت كشور خود از دانش پيشرفته استفاده كند.
دستيار ويژه وزير امور خارجه ادامه داد: آنها فكر ميكنند چون بيداري اسلامي در منطقه اتفاق افتاده و ما از اين بيداري اسلامي استفاده ميكنيم منافع آنها به خطر افتاده، براي جبران آن بايد به مردم ما فشار بياورند.
اين كشورها بايد به دنبال دليل اصلي نفرت ملتها از سياستهاي آمريكا باشند بايد بررسي كنند كه چگونه رفتار كردهاند كه كشورهاي منطقه با بيداري اسلامي محاكمهي ديكتاتورهاي كشورهاي خود را خواستارند و آمريكاييها را متحد اصلي آن ديكتاتورها ميدانند. چرا صداي مردم منطقه را نميشوند كه تنفر خود را از سياستهاي آمريكا و تامين منافع رژيم صهيونيستي اعلام ميكنند؟
وي با اشاره به شدت گرفتن اعتراضات مردمي در درون آمريكا گفت: آنها با رفتار اشتباه خود، ثروت ملت آمريكا را در لشگركشيهاي نظامي و دخالتهاي بيمورد در كشورهاي ديگر هدر دادند و امروز با بحرانهاي اجتماعي و اقتصادي روبهرو هستند.
مهمانپرست تاكيد كرد: به دليل اشتباهات مكرر مقامات آمريكايي نبايد ملت ما با فشارهاي مختلفي روبهرو شود اما متاسفانه آنها با طرح موضوع هستهيي و گزارشهايي كه به هيچ وجه صحت ندارد ميخواهند در فضا ابهام ايجاد كنند تا بتوانند از طريق آن فشار بيشتري را وارد كنند و با طراحي سناريوهايي نشان دهند وضعيت فوقالعادهاي ايجاد شده و اگر تحريمها ايجاد نشود ممكن است منافع مردم آمريكا به خطر بيفتد.
سخنگوي وزارت امور خارجه دربارهي برخي هتك حرمتهاي انجام شده نسبت به برخي از ارزشهاي انقلاب در نروژ، ضمن بيان انتقاداتي از اين كشور گفت: ما به لحاظ سياسي اعتراض خود را انجام ميدهيم و سفارت ما اين موضوع را پيگيري ميكند و اگر لازم شد با سفارت آنها در تهران نيز تماس گرفته و تذكر خواهيم داد.
او گفت: غرب مدعي برخي ارزشهاست اما در عمل دوگانه رفتار ميكند. آنها واژههاي مقدسي را معرفي ميكنند اما به هيچكدام از آنها عمل نميكنند. واژههايي مانند دموكراسي، حقوق بشر، آزادي و مبارزه با تروريسم در شرايط عنوان ميشود كه شاهد نقض آن توسط مقامات غربي هستيم.
مهمانپرست تصريح كرد: آنها هر كشوري را به راحتي متهم به ارتباط با تروريستها ميكنند؛ در حالي كه براي نمونه كشور ما خود بزرگترين قرباني تروريسم است و طلايهدار حركت جهاني و بينالمللي براي مبارزه با تروريسم بوده است اما بايد بررسي كرد كه چگونه است كه بزرگترين حاميان گروههاي تروريستي در خاك كشورهاي غربي هستند.
منافقين با بيش از 16 هزار پروندهي ترور در كدام كشورها اجازهي فعاليت دارند؟ كدام كشورها نمايندهي ويژه تعيين كردهاند تا نسبت به وضعيت منافقين در پادگان اشرف فعال باشند و از آنها حمايت كنند. كدام كشور از جنايات باند ريگي در استان سيستان و بلوچستان حمايت كرد؟ چرا اسم منافقين از فهرست گروههاي تروريستي اروپا خارج ميشود؟ اينها اتهاماتي است كه به كشورهاي غربي وارد است.
مهمانپرست در ابتداي اين نشست، آزادي اسيران فلسطيني را كه در زندانهاي رژيم نامشروع صهيونيستي بودند تبريك گفت و افزود: اين پيروزي را به مردم فلسطين تبريك ميگوييم. اميدواريم روزي فرا رسد كه تمامي سرزمين فلسطين به صاحبان اصلي آن بازگردد.