حسین کنعانی مقدم در گفتگو با فرارو تحلیل میکند
تغییر قانون انتخابات؛ بوی خوشی به مشام نمیرسد!
دبیر کل حزب سبز با تاکید بر اینکه از طرح نمایندگان برای تغییر قانون انتخابات ریاست جمهوری بوی خوشی به مشام نمی رسد گفت: طرح تغییر قانون انتخابات ریاست جمهوری در کمیسیون شوراهای مجلس ممکن است برای برخی نمایندگان منعفت های را به همراه داشته باشد و باید منتظر ماند و دید که نمایندگان همچون مهندسان عضو سازمان نظام مهندسی امضای خود برای تایید رجل سیاسی بودن نامزدها در معرض فروش قرار دهند.
فرارو- دبیر کل حزب سبز گفت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی اگر اصرار بر تغییر قانون انتخابات ریاست جمهوری دارند این قانون را به شکلی اصلاح کند که مانع از طرح این توهم شوند که رییس جمهوری در کشور گروهی و جناحی تعیین می شود.
حسین کنعانی مقدم با بیان این مطلب در گفتگو با فرارو گفت: وقتی در ساختار سیاسی کشوری، احزاب تنها جایگاه زینتی دارند و اراده ای وجود ندارد که درعرصه تصمیم گیری و تصمیم سازی ها مشارکت داده شوند و تا پیش از انتخابات آن هم تنها در راستای ایجاد شور و نشاط انتخاباتی و تشویق مردم به مشارکت در انتخابات وجود آنها نادیده گرفته می شود انتظاری بیش از این نیست که قانون انتخابات هم به این شکل تغییر پیدا کند.
وی افزود: اگر امکان حضور فعال و پررنگ احزاب در کشور وجود می داشت و نامزدها از درون احزاب با تفکر حزبی و برنامه محور قدم به عرصه انتخابات می گذاشتند یعنی عملا احزاب جایگاه ویژه ای داشتند آن وقت نمایندگان مجلس بدون کسب نظر آنها به تنهایی دست به تغییر قانون انتخاباتی نمی زدند که برای برداشتن زیر ابرو بزنند یک چشم آن را هم کور کنند.
این فعال سیاسی اصولگرا با تاکید بر اینکه طرح های که درباره اصلاح قانون انتخابات در کشور مطرح می شود عمدتا ناشی از خلاء ساختار مردمساری است گفت: پس از آنکه مقام معظم رهبری در سخنرانی کشور بر تغییر ساختار سیاسی کشور از نظام ریاستی به پارلمانی سخن به میان آوردند و بررسی آن را مورد تاکید قرار دادند یک نوع بلاتکلیفی درباره آینده ساختار سیاسی کشور ایجاد شده که برخی نیز بر این بلاتکلیفی دامن هم زده اند.
وی افزود: نمایندگان مجلس اگر قرار است دست به تغییراتی در ساختار سیاسی کشور بزنند باید تکلیف خودشان را مشخص کنند یا باید این ساختار را به سمت نظام پارلمانی سوق دهند و رییس جمهوری و نخست وزیر رای خود را از پارلمان کسب کنند و یا نظام ریاستی همچنان که اکنون هست و رییس جمهوری رای خود را به مستقیما از مردم کسب کند.
کنعانی مقدم تصریح کرد: بنابراین اگر قرار نیست تغییری در ساختار سیاسی کنونی کشور تا تصمیم گیری نهایی و کار کارشناسی دقیق انجام گیرد ضرورتی ندارد که قانونی تصویب شود که نه متعلق به ساختار نظام پارلمانی است و نه نظام ریاستی.
وی ادامه داد: این در حالی است که با تصمیم نمایندگان مجلس برای تشخیص رجل سیاسی و مذهبی نامزدهای ریاست جمهوری که رجل مذهبی باید به تایید 25 نماینده مجلس خبرگان رهبری و رجل سیاسی باید به تایید 100 نماینده مجلس برسد عملا این ابهام را بیش از پیش مطزح می کند که این ساختار پارلمانی است یا ریاستی.
دبیر کل حزب سبز تاکید کرد: یقینا امکان پذیر نیست که فردی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری دوره بیفتد در مجلس شورای اسلامی و التماس کند از نمایندگان برای جمع آوری زیر برگه تایید رجل سیاسی بودنش. اما اگر هم چنین قانونی سرانجام پس از کش و قوس های فراوان به فرض مورد تایید نهایی قرار گیرد آن وقت با چنین قانونی آن رییس جمهوری تا پایان دوران ریاست جمهوری اش وامدار 100 نماینده ای خواهد بود که پای برگه رجل سیاسی بودنش را امضا کرده اند.
وی افزود: همچنین در نظر بگیرد که مثلا در دوره ای 10 نفر به طور جدی وارد عرصه انتخابات ریاست جمهوری شوند آن وقت یک نماینده مجلس می تواند رای و نظر شخصی خود را در تایید رجل سیاسی بودن افراد را دخالت ندهد و همه آنها را مورد تایید قرار دهد.
کنعانی مقدم با تاکید بر اینکه نباید طرح های ارایه و تصویب شود که مانع از مشارکت حداکثری مردم شود گفت: عده ای به اشکال مخالف و با اغراض سیاسی در سال های گذشته تلاش کردند تا این ادعا را به اثبات برسانند که رای مردم در انتخابات تزئینی است هرچند هیچگاه در این راه توفیقی نداشتند، اما تایید و تصویب چنین طرح های می تواند بهانه تازه ای برای طرح دوباره ادعاهای پوچ تکراری شان را فراهم کند.
وی با بیان اینکه قانون انتخابات باید با رای و نظر نخبگان، احزاب و کرسی های آزاد اندیشی که مقام معظم رهبری بارها بر تشکیل آن تاکید کرده اند تغییر کند گفت: برای تغییر قانون انتخابات جدا از نظر نخبگان باید الگوهای و تجربه کشورهای مختلف را نیز مد نظر قرار داد تا با جمع آوری نظرات و تجربه های مختلف بتوان قانونی جامع و دقیق تصویب کرد.
این فعال سیاسی اصولگرا با تاکید بر اینکه یکی از الگوهای انتخاباتی، قانون انتخابات در آمریکا است گفت: در آمریکا عمده کاندیداها از دو حزب جمهوری خواه و دموکرات وارد عرصه انتخابات می شوند یعنی ابتدا آرای هم حزبی های خود را کسب می کنند پس از کسب حداکثر آرا نماینده حزب متبوع خود معرفی می شوند.
وی افزود: سپس با معرفی نامزدهای احزاب انتخاب رییس جمهور در آمریکا بر اساس سیستم موسوم به الکتورال صورت میگیرد اینگونه که اگر چه اسم نامزدها در برگه های اخذ رأى نوشته میشود، اما مردم در عمل به طور مستقیم به رییس جمهور و معاون او رأى نمىدهند؛ به این معنی که رایدهندگان هر ایالت؛ فهرستى از انتخاب کنندگان رییسجمهور ( electors ) را انتخاب مىکنند که تعداد آنها هم برابر با تعداد سناتورها و نمایندگانى است که آن ایالت در کنگره دارد.
کنعانی مقدم تصریح کرد: درعوض انتخاب کنندگان هر ایالت مدت کوتاهى پس از انتخابات در پایتخت آن ایالت گرد مىآیند و آرای خود را براى کاندیدایى به صندوق مى اندازند که بیشترین آرای مردم را در ایالت آنها کسب کرده است. یعنی کاندیدایى که بیشترین آرا را در هر ایالت بهدست میآورد، در واقع صاحب همه آراى انتخاباتی آن ایالت میشود. با این شیوه عملا انتخابات در آمریکا دو مرحله ای برگزار می شود.
وی با تاکید بر اینکه مقصود این نیست که انتخابات در ایران عینا به شیوه آمریکا برگزار شود گفت: اما دو مرحله ای برگزار شدن انتخابات الگویی مناسبی است که می تواند منجر به انتخاب دقیق تر و اصلح تر رییس جمهوری در کشور شود.
دبیر کل حزب سبز افزود: این انتخابات دو مرحله ای در کشور ما به این شکل می تواند برگزار شود که نامزدها ابتدا در استانها خود را در بوته آزمایش رای و نظر مردم قرار دهند و سپس نامزدهای که بیشترین رای را در استان ها کسب کردند امکان حضور در انتخابات سراسری را پیدا کنند که مردم بین حداقل نامزدها اصلح ترین نامزد را انتخاب کنند.
وی ادامه داد: بنابراین فکر می کنم طرح هایی که زمینه انتخاب رییس جمهوری اصلح از میان نامزدها را فراهم کند بسیار مفید تر از آن است که نمایندگان مجلس امضای خود را پای برگه تایید رجل سیاسی بودن نامزدها بزنند این در حالی است که ساختار کنونی نظام سیاسی کشور وظیفه تایید رجل سیاسی بودن را بر عهده شورای نگهبان قرار داده است.
کنعانی مقدم با تاکید بر اینکه از طرح نمایندگان برای تغییر قانون انتخابات ریاست جمهوری بوی خوشی به مشام نمی رسد گفت: طرح تغییر قانون انتخابات ریاست جمهوری در کمیسیون شوراهای مجلس ممکن است برای برخی نمایندگان منعفت های را به همراه داشته باشد و باید امکان اینکه در آینده نمایندهای امضای خود برای تایید رجل سیاسی بودن نامزدها در معرض فروش قرار دهد، را در نظر داشت.
وی افزود: همچنین بر اساس قانون انتخابات کنونی تصمیم بر این بوده است که رییس جمهوری نمانیده عوام باشد نه خواص، بر همین اساس نیز رییس جمهوری رای خود را به طور مستقیم از مردم اخذ می کند و اگر غیر از این بود حتما ما نیز همچون دارای دو مجلس می شدیم یکی مجلس عوام و دیگری مجلس لردها یا خواص.
دبیر کل حزب سبز در خاتمه تاکید کرد: نمایندگان مجلس شورای اسلامی اگر اصرار بر تغییر قانون انتخابات ریاست جمهوری دارند این قانون را به شکلی اصلاح کند که مانع از طرح این توهم شوند که رییس جمهوری در کشور گروهی و جناحی تعیین می شود.