ترنج موبایل
کد خبر: ۱۷۰۲

نظرخواهی فرارو از کارشناسان درباره مذاکرات ایران و آمریکا

احمد شیرزاد: ادامه مذاکرات در سطح فعلی بی‌فایده است

احمد شیرزاد: ادامه مذاکرات در سطح فعلی بی‌فایده است
تبلیغات
تبلیغات

احمد شیرزاد، گفت: «ادامه مذاکرات ایران و آمریکا در سطح فعلی بی‌فایده است و نمی‌تواند مشکلات فی‌مابین را حل کند؛ بنابراین باید مذاکرات در سطح بالاتر صورت بگیرد و دامنه مذاکرات هم گسترده‌تر شود.»

به گزارش خبرنگار فرارو، رایان کروکر سفیر ایالات متحده آمریکا در بغداد گفته است کشورش آماده از سرگیری مذاکرات با ایران درباره امنیت عراق است. کروکر در عین‌حال مذاکراتی را که تاکنون با ایران انجام گرفته بی‌ثمر خوانده‌است.

سفیر آمریکا در بغداد در سخنانی که روز شنبه اول سپتامبر از تلویزیون دولتی "العراقیه" در بغداد پخش شد، گفت: «دولت آمریکا علاقه‌مند به پیگیری راه‌حل سیاسی به جای راه‌حل نظامی در ارتباط با دو همسایه عراق یعنی ایران و سوریه است.»

سفیر آمریکا در اظهارات خود بار دیگر ایران را مسئول تشدید خشونت‌های فرقه‌ای و حملات علیه نظامیان آمریکایی در عراق دانست و گفت: «نیروهای سپاه قدس ایران بازیگر اصلی خشونت‌ها در عراق هستند و آن‌ها هم به شبه‌نظامیان سنی و هم شیعه کمک می‌کنند.»

باوجود این سفیر آمریکا اعلام کرد، واشنگتن آماده است تا مذاکرات خود با ایران درباره امور امنیتی عراق را دنبال کند.

سفرای ایران و امریکا در بغداد تاکنون دو بار با یکدیگر درباره اوضاع امنیتی عراق به گفت‌وگو پرداخته‌اند، اما این مذاکرات نتایج چندانی در پی نداشته‌است. به‌رغم عدم پیشرفت محسوس در مذاکرات دو طرف، سفیر آمریکا خواهان ادامه این گفت‌وگوها شده‌است؛ چراکه به گفته او، تلاش ایران برای بهبود اوضاع امنیتی در عراق ضروری است.

با این حال برخی ناظران معتقدند ادامه مذاکرات ایران و امریکا فایده‌ای برای موضوع اصلی مذاکرات یعنی باز گرداندن امنیت و ثبات به عراق ندارد، و در شرایطی که در این مذاکرات، تهران و واشنگتن بیش از آن‌که بر تعاملات بین‌المللی تکیه کنند بر تقابلات ایدئولوژیک تاکید می‌کنند بهتر است مکان دیگری را به غیر از عراق برای تسویه‌حساب‌های شخصی پیدا کنند.

احمد شیرزاد عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت نیز در گفتگو با «فرارو» تأکید کرد که مذاکرات با شیوه درپیش‌گرفته‌شده اساسا نمی‌تواند کمکی به برقراری امنیت در عراق بکنند.

با این حال وی معتقد است مذاکرات ایران و آمریکا مهمترین فایده‌ای که داشته همان قدم اول یعنی شکسته شدن تابو مذاکرات در دو طرف بوده‌است.

شیرزاد با بیان این مطلب افزود: «نفس شروع مذاکرات یک قدم مثبت در تاریخچه 28 ساله روابط دو کشور بود ولی متاسفانه این مذاکرات دچار یک نوع پیچیدگی‌های است که به شیوه موجود اگر تحول جدی در آن رخ ندهد شاید پیشروی نداشته باشد.»

این تحلیل‌گر سیاسی با اشاره به سطح مذاکرات ایران و امریکا گفت: «یکی از مشکلاتی که باعث پیچیده شدن مذاکرات شده‌است، سطح مذاکره‌کنندگان است.»

وی تاکید کرد: «سطح مقامات تصمیم‌گیرنده در سطحی نیست که بتوانند کمکی به حصول توافقات جدی بکند. سفرای دو کشور حداکثر می‌توانند مبادله‌کننده پیغام‌ها باشند که این کمکی به حل مشکلات فی مابین نمی‌کند. بنابراین باید مذاکرات در سطح بالاتر صورت بگیرد و دامنه مذاکرات هم گسترده‌تر شود.»

شیرزاد با تاکید بر این که «طبیعی است که مسائل ما با آمریکا محدود به عراق نیست، البته عراق یک حوزه خیلی مهم از روابط فی مابین است اما همه چیز نیست» ادامه داد: «به نظر من مذاکرات همه‌جانبه که در برگیرنده دیگر مسائل مناقشه‌برانگیز دوطرف باشد آن هم با شرکت مقاماتی که قدرت تصمیم‌گیری بیش‌تر داشته باشند می‌تواند کارسازتر و مثمره‌ثمرتر باشد.»

وی در ادامه گفت: «در حال حاضر اگر دو طرف بخواهند مذاکرات را یک عرصه تبلیغاتی و اتهام‌آفرینی تلقی کنند طبیعی است که به هیچ جا نمی‌رسند و به نظر من اگر بخواهد چنین باشد قطع کردن مذاکرات بهتر است.»

در حالی شیرزاد بر بالا رفتن سطح مذاکره‌کنندگان تاکید می‌کند که دو کشور همچنان مواضعی خصمانه نسبت به یکدییر دارند که این امر طبیعتاً مانعی بزرگ در سر راه تحقق افزایش سطح مذاکرات است و به نوعی آن را در شرایط فعلی به امری محال تبدیل کرده‌است.

این تحلیل‌گر سیاسی در این باره تاکید کرد:« بالا رفتن سطح مذاکره کنندگان احتیاج به یک شجاعت سیاسی دارد.»

وی با بیان این مطلب افزود: «اگر در دو طرف این شجاعت وجود نداشته باشد طبیعی است که هیچ تصمیم جدی گرفته نمی‌شود.»

عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ادامه داد: «ما در تاریخچه روابط بین‌الملل، کشورهای کمی نداشتیم که با هم تخاصم نداشتند. با این حال سرانجام در یک مقطعی رهبران شجاعی پیدا شدند، قدم جلو گذاشتند و حاضر شدند مسائل را حل کنند. بنابراین در مذاکرات ایران و آمریکا نیز اگر این شجاعت سیاسی وجود نداشته باشد چیزی حل نمی‌شود.»

مذاکرات قبلی ایران و آمریکا تنها با به دست آمدن تک دستاورد تشکیل کمیته سه جانبه امنیتی به کار خود پایان داد بر این اساس به دلیل کم دستاورد بودن مذاکرات ناظران ادامه آن را بی‌فایده می‌دانند.

با این حال شیرزاد معتقد است: «اگر در هر بخشی از مذاکرات پیشنهاد مشخصی بیاید و رو ی آن توافق شود مثبت است یک مورد هم اگر به نتیجه برسد هرچند یک مسئله کوچک است می‌تواند مثبت باشد.»

وی با بیان این‌که «البته مشخص است که به دست آمدن توافقات کم کافی نیست» افزود: «فکر می‌کنم در ادامه مذاکرات صرف گله و گله‌گذاری مسئله حل نمی‌شود برای حل مسائل فی مابین دو طرف باید پیشنهادات مشخص بیاورد و روی آن پیشنهادات به توافق برسند به همین دلیل من فکر می‌کنم که تشکیل کارگروه امنیتی در مجموع می‌تواند مثبت باشد البته پیداست که یک قدم بسیار بسیار کوچک است.»

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات