bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۷۸۰۵
تبدیل ذخیره ارزی از دلار به یورو

لیلاز: شاید تا 6میلیارد دلار ضرر کنیم

تاریخ انتشار: ۱۷:۳۸ - ۱۲ آذر ۱۳۸۷

فرارو- در حالی که در خبرها آمده است ایران به خاطر تبدیل ذخایر ارزی به یورو 4میلیارد و 600 میلیون دلار ضرر کرده است سعید لیلاز معتقد است این خسارت می تواند تا 6 میلیارد دلار افزایش یابد.

سال گذشته هیئت دولت مصوبه تبدیل ذخایر ارزی به یورو را در حالی صادر کرد که قیمت نفت روند رو به افزایش خود را طی می کرد و نرخ دلار شدیدا افت کرده بود. اما روز سه شنبه در خبرها آمده بود که به خاطر تبدیل دارائی های ارزی ایران به یورو کشور نزدیک به 4 میلیارد و 600 میلیون دلار ضرر کرده است.

دولت نهم به خاطر کاهش قیمت دلار و نیز تلاش واشنگتن برای مشکل‌آفرینی در مقابل مبادلات دلاری تهران تصمیم به تبدیل ذخایر ارزی به یورو گرفت. اوایل سال جاری نیز محمود احمدی نژاد در دیدار از یک نمایشگاه صنعت نفت در تهران، دلار را «کاغذپاره‌» دانسته بود و اکنون با افزایش قیمت این کاغذ پاره در برابر یورو ایران متحمل ضرر بالائی شده است که کارشناسان آنرا حتی بیشتر از رقم اعلام شده تخمین می زنند.

در این راستا سعید لیلاز به خبرنگار فرارو گفت: «میزان خسارت وارده ممکن است بیشتر از این باشد چون یورو در چند ماه اخیر نزدیک به 15 درصد از ارزش خود را از دست داده است و اگر ما فرض کنیم که دارائی های ارزی ایران 50میلیارد یورو بوده است شاید تاکنون نزدیک به 6میلیارد دلار از دست داده باشیم.»

این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: «البته من امیدوارم همه دارائی های ایران به یورور نبوده باشد و فشار سیاسی ای که ارزهای اروپائی و امریکائی را مقدس و خبیث می دانست نتوانسته باشد بانک مرکزی را خیلی تحت تاثیر قرار بدهد. پول نماد ثروت است حتی اگر متعلق اسرائیل باشد. هیچ تقدس و خباثت ذاتی در آن نیست.البته آموختن این درس ممکن است چیزی بین 5تا6 میلیارد دلار برای ایران خسارت داشته باشد.» 

او با اشاره به اینکه اهمیت ندارد نفت به چه ارزی فروخته شود گفت: «مهم این است که ذخایری که داریم با چه ارزی نگهداری می شود. اگر به دلار بوده باشد و تبدیل به یورو شده باشد مقداری هم  ضرر تبدیل پرداخت شده است.»

لیلاز گفت: «توصیه من این نیست که در حال حاضر ذخایر ارزی را تبدیل به دلار بکنیم. این موضوع بسیار پیچیده است و شایسته بررسی های بسیار دقیق علمی است. گروه کثیری از کارشناسان باید مسائل بین الملی و منطقه ای را بررسی کنند و در نهایت به یک سبد ارزی برسند چراکه این مسئله ای نیست که بتوان آن را بر مبنای نوشته های آقای شریعتمداری حل کرد. از نظر من یکی از دلایل اتخاذ چنین تصمیمی فشار سیاسی کیهان بود که باعث شد آقای شیبانی ناچار شود منابع ارزی را از دلار به یورو تغییر بدهد.»

لیلاز با اشاره به اینکه باید سبدی از ارزهای مختلف و طلا تهیه شود گفت: «من نمی توانم بگویم نسبت این سبد چگونه باید باشد بلکه نسبت آنرا باید با توجه به ارزش ارزها متغییر در نظر گرفت.»

این روزنامه نگار در خصوص وضعیت یورو گفت: «یورور ارز پر قدرتی است و هنوز هم قدرت خود را حفظ کرده است. در سال 98 و 99 میلادی ارزش یورور کمتر از 7/. دلار بود و الان نزدیک به3/1 آن است. اقتصاد اروپا هنوز قدرتمند است. باید توجه کرد این یک بحث سیاسی نیست بلکه بحثی اقتصادی و کارشناسی است.»

پر بحث ترین
bato-adv
bato-adv