ترنج موبایل
کد خبر: ۲۰۹۲۱۹

عکس نوشت

اتهام؛ قصد گروگان‌گیری ولیعهد

اتهام؛ قصد گروگان‌گیری ولیعهد

ساواک در روز دهم مهرماه سال پنجاه‌ودو اعلام کرد جمعی دوازده‌نفره را به اتهام توطئه برای انجام سوءقصد به جان خانواده سلطنتی بازداشت کرده است.

تبلیغات
تبلیغات
فرادید- ساواک در روز دهم مهرماه سال پنجاه‌ودو اعلام کرد جمعی دوازده‌نفره را به اتهام توطئه برای انجام سوءقصد به جان خانواده سلطنتی بازداشت کرده است.

اتهام این گروه که در بینشان شاعر، روزنامه‌نگار، فعال فرهنگی و برخی کارمندان تلویزیون ملی نیز وجود داشت، تلاش برای ترور شاه و ربودن فرح و ولیعهد عنوان شد. اطلاعیه ساواک این افراد را شامل طیفور بطحایی، خسرو گلسرخی، کرامت‌الله دانشیان، عباسعلی سماکار، رضا علامه‌زاده، رحمت‌الله جمشیدی، شکوه فرهنگ‌رازی، ابراهیم فرهنگ‌رازی، مریم اتحادیه، مرتضی سیاهپوش، منوچهر مقدم سلیمی و فرهاد قیصری معرفی می‌کرد.

دادگاه پرزرق‌وبرق متهمان در زمستان سال پنجاه‌ودو برگزار شد. "دادستان لاغر و شق‌ورقی که یک سروان ارتش بود... دادخواست بلندبالایی علیه متهمان ارائه داد که در آن به برهم‌زدن اساس مملکت، مخالفت با نظام پادشاهی، داشتن مرام آنارشیستی و کمونیستی، اقدام به ترور شاه در نوشهر و فرح‌آباد تهران، اقدام به گروگان‌گیری شهناز پهلوی، رضا و فرح پهلوی در جریان جشنواره فیلم‌های کودکان متهم شده بودند."



از راست به چپ: عباس سماکار، کرامت دانشیان، منوچهر مقدم سلیمی، خسرو گل‌سرخی، طیفور بطحایی ، در ردیف دوم نیز سایر متهمان ازجمله شکوه و ابراهیم فرهنگ، ایرج جمشیدی و رضا علامه‌زاده نشسته‌اند .

در طرف دیگر وکلای تسخیری متهمان و خیل عکاسان و خبرنگارانی جای گرفته‌اند که هرچند نتوانستند در فضای سانسورزده آن دوران، گزارش دادگاه و علی‌الخصوص دفاعیه تاریخی خسرو گل‌سرخی را امانت‌دارانه منتشر کنند اما بی شک مجموعه فیلم و عکس‌های به‌جامانده از آن بیدادگاه برای همیشه در تاریخ ثبت و ضبط خواهد بود. هرچند سلاحی از متهمان کشف نشد، اما در این دادگاه نمایشی چند سلاح کمری بر روی میز دادگاه قرار داده شد تا اهمیت دستگیری و محاکمه اعضای این گروه بیش از پیش بزرگ‌نمایی شود.

در دادگاه اول، هفت نفر از دستگیرشدگان یعنی گلسرخی، دانشیان، سلیمی، بطحائی، سماکار، علامه‌زاده، جمشیدی به اعدام محکوم شدند. اتحادیه و سیاهپوش به پنج سال حبس و سه نفر شامل شکوه فرهنگ، ابراهیم فرهنگ و قیصری هر یک به سه سال حبس محکوم شدند. در دادگاه تجدیدنظر که در سه شنبه دوم بهمن ماه ۱۳۵۲ تشکیل شد، حکم دو نفر از محکومین دادگاه اول یعنی سلیمی به پانزده سال و جمشیدی به ده سال تغییر پیدا کرد و حکم اعدام پنج نفر از متهمان شامل بطحائی، گل‌سرخی، دانشیان، سماکار و علامه‌زاده تأیید شد. به فرمان شاه که در روزنامه‌های روز ۲۸ بهمن ماه ۱۳۵۲ انتشار یافت، سه نفر از محکومین یعنی بطحائی، سماکار و علامه‌زاده از مجازات اعدام عفو و به حبس ابد محکوم شدند، اما حکم اعدام دانشیان و گل‌سرخی هیچ تغییری نکرد و آنان در بامداد ۲۹ بهمن ۱۳۵۲ در میدان چیتگر تهران تیرباران شدند.
تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات

نظرات بینندگان

(۲۵ نظر)
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات