ضرورت کاهش نرخ سود بانکی در گفتگو با علیرضا عسگری
ما در چرخه اقتصادی باطل گرفتاریم / دولت اول چاه را بکند بعد منار را بدزدد!
فرارو- یک کارشناس مسائل اقتصای با تاکید بر ضرورت کاهش نرخ سود بانکی گفت: دولت باید با شهامت نسبت به کاهش نرخ سود بانکی اقدام کند و برای جلوگیری از پیامدهای منفی آن نیز سیاست گذاری کند.
از سوی دیگر معوقات بانکی به عنوان یکی از مشکلات کنونی اقتصاد کشور، عامل مهمی است که نظام بانکی را به افزایش نرخ سود برای مقابله با این مشکل متمایل میکند.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری ملی ایران افزود: نرخ کنونی نیز آنقدر بالا است که هیچ از بخشهای تولید، صنعتی، بازرگانی و کشاورزی ما از پس آن برنمی آیند و تنها کسانی اقدام به دریافت تسهیلات میکنند. بنابراین باید به جای بالابردن نرخ سود بانکی در ارایه تسهیلات محدودیت ایجاد کنیم.
به گفته این کارشناس مسایل اقتصادی پس از حل این مشکل ضرورت کاهش نرخ سود بانکی برای جان دادن به فعالیتهای اقتصادی نمایان میشود.
عسگری مارانی با تاکید بر اینکه ما در چرخه اقتصادی باطل گرفتار هستیم، گفت: برای خروج از این شرایط باید در نظر داشت که نرخ سود بانکی به قدری باشد که مردم پول خود به بازارها موازی مانند ارز، فلزات گرانبها و مسکن نبرند. به همین خاطر باید به صورت پلهای و با یک منطق صحیح نرخ سود بانکی را کاهش داد.
عسگری مارانی دراین خصوص نیز گفت: یکی دیگر از مشکلات اقتصادی ما ناشی از این است که بر خلاف کشورهای توسعه یافته سرمایه نزد بانکها را از مالیات معاف کردهایم در حالی که در کشورهایی مثل سویس نرخ بهره منفی وجود دارد یعنی برای نگهدای پول در بانکها از مردم کارمزد دریافت میکنند. در کشورهایی مثل کانادا نیز سپردهها شامل مالیات میشوند در حالی که ما به ارایه سود معاف از مالیات مردم را تشویق میکنیم به جای بازار سرمایه به سمت بازار پول گرایش داشته باشند.
این کارشناس مسایل اقتصادی افزود: بر اساس آخرین گزارش بانک جهانی کشورهای در حال توسعه چالشهای بزرگی در سیاستهای پولی، مالی و مالیاتی دارند. ما نیز در این خصوص بسیار حرف زدهایم اما در عمل کار چندانی نمیکنیم.
اهمیت توجه به این مقوله از آنجاست که دولت برای عملیاتی کردن این موضوع - کاهش نرخ سود بانکی- موانعی در پیش دارد. یکی از موانع به اعتقاد کارشناسان ناکارآمدی کاهش دستوری نرخ سود بانکی است.
تجربه دولت نهم و دهم برای پایین آوردن نرخ سود و بهره بانکی نشان داد که این اقدام نتیجه بخش نبود و تبعات منفی دیگری به دنبال دارد.
وی در رابطه با اینکه چطور باید مانع تکرار تجربه ناموفق گذشته و سرریز سرمایه به بازارهای موازی شد، گفت: پیشنهاد من به دولت این است که اول چاه را بکند بعد منار را بدزدد.
این کارشناس مسایل اقتصادی توضیح داد: دولت میتواند در بخشهای عمومی وزارتخانههایی همچون نفت، صنعت و معدن و... فرصتهای سرمایه گذاری را ایجاد کند. سیاستهای تشویقی نیز میتواند در جذب سرمایه مردم به این بخش موثر باشد. طبیعی است که وقتی بستر مناسب در اقتصاد کشور برای سرمایه گذاری در حوزههای مختلف تولیدی فراهم باشد مردم خود به خود به حضور در این عرصه مایل میشوند.
علاوه بر این در راه خروج از رکود نیز مشکلاتی ایجاد میشود زیرا با سود سپرده ۲۲ درصدی در شرایط رکود فعلی نمیتوان انتظار داشت که سرمایهای به سمت بازار مسکن و بورس راهی شود لذا کاهش سرمایه گذاری در بخش مسکن با خطر کاهش عرضه در بازار مسکن و جهش قیمتی در این بازار توام میشود.
در این شرایط بازار بورس نیز در تامین مالی فعالیتهای تولیدی داشته ناتوان شده و نقش ضد رکودی خود را از دست میدهد.
عسگری مارانی در این خصوص با تاکید بر اینکه دولت باید تصدیگری را کنار گذاشته و سیاست گذاری کند، گفت: راه حل این مسایل در سیاستهای اقتصادی دولت پیدا خواهد شد. به اعتقاد من اگر دولت محکم ایستاده و از سیاستهای خود دفاع کند یک صندوق قرض الحسنه یا موسسه مالی اعتباری نمیتواند مغایر با سیاستهای بانک مرکزی عمل کند. لازم است که با این بخش به صورت جدی و قاطع برخورد شود.