مذاکرات تا روز سه شنبه ادامه دارد
اما و اگرهای نگارش پیش نویس برجام در نیویورک
چهارمین روز مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ در نیویورک به رایزنیهای داخلی میان هیاتهای مذاکره کنند اختصاص دارد.
چهارمین روز مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ در نیویورک به رایزنیهای داخلی میان هیاتهای مذاکره کنند اختصاص دارد.
به گزارش فرارو، پس از سه روز مذاکره میان ایران و گروه ۱+۵ در نیویورک، امروز دو طرف تصمیم گرفتند برای جمع بندی آنچه تاکنون در نشستها دو جانبه و چند جانبه مطرح شده است در نشستهای داخلی رایزنی کنند.
از پنجشنبه گذشته دور تازه مذاکرات هستهای به منظور تدوین پیش نویس متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در حاشیه نشست بازنگری ان پی تی آغاز شد.
مذاکرات نیویورک، دومین دور مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ پس از رسیدن به توافق سیاسی و تفاهم روی کلیات برنامه جامع اقدام مشترک در لوزان سوئیس است.
نخستین دور مذاکرات پس از تفاهم لوزان، از دوم اردیبهشت ماه در شهر وین برگزار و کار نگارش متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) آغاز شد با این حال دو طرف در آن مذاکرات پیشرفت چندانی نداشتند.
هر چند عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای ایران در پایان مذاکرات وین گفته بود: سه روز خیلی فشرده ابتدا روی چارچوب کاری که میخواهیم انجام دهیم بحث کردیم سپس بحث نگارش را از موضوع مشخص تحریمها آغاز کردیم.
مذاکرات نیویورک در دو سطح معاونان و کارشناسان در حال برگزاری است. هیات معاونان ایران در این مذاکرات را عباس عراقچی و مجید تخت روانچی تشکیل میدهند و سرپرستی هیات کارشناسان ایران همچون گذشته بر عهده حمید بعیدینژاد است.
عراقچی و روانچی روز پنج شنبه و در روز نخست این مذاکرات ابتدا، هشت ساعت با هلگا اشمید، معاون فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و به نمایندگی از اتحادیه اروپا مذاکره کردند.
پیش از این محمد جواد ظریف وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد هستهای ایران نگارش متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را سختترین مرحله مذاکرات توصیف کرد بود که به گفته او طی آن ممکن است بر سر یک واژه دو طرف ساعتها بحث کنند.
برآیند آنچه حداقل در روز نخست مذاکرات در نیویورک گذشت نیز همین را حکایت میکرد و به همین دلیل از روز دوم همزمان با نشست معاونان، کارشناسان نیز وارد عمل شدند تا رسیدن به نقاط مشترک را تسریع بخشند.
از این رو روز جمعه و در دومین روز این مذاکرات همزمان با مذاکره دوجانبه معاونان ایران و نماینده گروه ۱+۵ کارشناسان مذاکرات کارشناسی را آغاز کردند. از طرف ایران حمید بعیدینژاد و از طرف گروه ۱+۵ استفان کلمنت معاون فدریکا موگیرینی مذاکره کردند.
گفتوگوهای سخت و فشرده هیاتهای معاونان و کارشناسان ایران و گروه ۱+۵ در روز اول و دوم این دور مذاکرات، پیشرفتی هر چند کند را داشت و دو طرف توانستند کلمات و حتی جملات مورد توافق را به روی کاغذ بیاورند.
مهمترین موضوعی که هم اکنون دوطرف بر سر آن مذاکره میکنند و تلاش دارند به راه حل بینا بینی و مورد توافق دو جانبه برسند نحوه برچیدن تحریم هاست. عراقچی پیش از این مکتوب کردن لغو تحریمها را دشوارترین مرحله نگارش متن برجام توصیف کرده بود.
روز شنبه نیز هیاتهای مذاکره کننده نزدیک به هشت ساعت مذاکره کردند که این مذاکرات آنقدر امیدوار کننده بود که عباس عراقچی ابراز امیدواری کرد کرد که دو طرف ظرف چند روز آینده بتوانند به پیش نویس توافق جامع برسند.
هر چند به گفته او به طور حتم این اولین پیش نویس پر از موارد اختلافی و پرانتز خواهد بود که باید بعدا در مورد آنها تصمیم گیری شود.
بر اساس برنامه کاری که پیش از این دو طرف در مذاکرات وین به منظور دستیابی به توافق جامع و قبل از تمدید ۷ ماهه و ۷ روزه تجربه کرده بودند تلاش میشود که ابتدا مواردی که نسبت به آن اختلاف نظر کمتری وجود دارد را روی کاغذ بیاورند و در ادامه مواردی که اتفاق نظری وجود ندارد را داخل پرانتز قرار داده تا کم کم نسبت به کاهش پرانتزها اقدام کنند.
با این حال با توجه به اینکه دوطرف ابتدا روی اصلیترین اختلاف یعنی نحوه چگونگی رفع تحریمها پس از توافق جامع تمرکز کردهاند، پیشرفت در نگارش متن سرعت قابل توجهای ندارد.
از این رو برخلاف آنچه که عراقچی اعلام کرده است انتظار برای رسیدن به پیش نویس تا روز سه شنبه کمی دور از ذهن است خصوصا آنکه روز چهارم مذاکرات که امروز باشد دو طرف اساسا مذاکره دو جانبهای ندارند.
با این حال باید دید در دو روز آینده و پس از رایزنیهای دوجانبه میتوانند هیاتهای مذاکره کننده ایران و گروه ۱+۵ میتوانند به روند کند مذاکرات سرعت بخشند و پیش نویس متن برجام برسند یا خیر.