bato-adv
کد خبر: ۲۸۱۷۵۹

وزارت نیرو کجای "جنگ آب" قرار دارد؟

«ما به یک برجام درباره آب در کشور نیاز داریم. «برجام آبی» یعنی ما بپذیریم آنچه را که انجام دادیم اشتباه بود. تزریق پول به وزارت نیرو و شرکت های تابعه یک روش غلط است که باید قطع شود و هر چه زودتر این کار صورت بگیرد ما را به درک درست تر بحران نزدیک می کند.»
تاریخ انتشار: ۱۱:۴۲ - ۰۵ مرداد ۱۳۹۵
وزارت نیرو کجای جنگ آب قرار دارد؟درگیری هفته گذشته در بلداجی (عکس از ایلنا)
فرارو- چند سالی است که برخی کارشناسان نسبت به بحران آب در کشور هشدار می دهند. چند ماه پیش محمد درویش مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با فرارو از شدت گرفتن جنگ آب در ایران خبر داده بود. اکنون به نظر می رسد جلوه های این جنگ بیشتر در حال رخ نمایی است. چند روز پیش در اخبار آمد که موضوع انتقال آب از منطقه چفاخور به سفیددشت، درگیری‌هایی میان مردم بلداجی در استان چهارمحال بختیاری به وجود آورد که منجر به کشته و زخمی شدن چند نفر شد.

وزارت نیرو کجای جنگ آب قرار دارد؟
اکنون این سوال مطرح است که آیا مسئولین نسبت به بحران آب در ایران واقف هستند؟

مسئولین اطلاع دارند اما ...

دکتر حسین آخانی استاد زیست شناسی دانشگاه تهران و کارشناس محیط زیست در گفتگو با فرارو گفت: «بسیاری از مسئولین از بحران آب در ایران اطلاع دارند، منتهی به دلیل اینکه معمولا عمر دولت ها کوتاه است سعی کردند این بحران را به وسیله مُسکّن به عقب بیاندازند و متاسفانه باید گفت سیاست نادیده گرفتن عمق بحران و استفاده از مُسکّن ها سال هاست که وجود دارد. اما از آنجا که این پیکر در حال فروپاشی است این مُسکّن ها نه تنها جواب نخواهد داد بلکه می تواند به بدتر شدن شرایط دامن بزند.»

آخانی در پاسخ به این سوال که علت شکل گیری بحران آب در ایران چیست؟، گفت: «کشور ایران همیشه کشور خشکی بوده و رخداد خشکسالی هم در ایران پدیده جدیدی نیست. مطالعاتی که از نظر دیرینه شناسی اقلیمی صورت گرفته بارها تغییرات آب و هوایی و خشکسالی های بلندمدت را نشان داده است. بنابراین پدیده بحران آب در ایران جدید نیست.»

مقصر اصلی بحران آب وزارت نیرو است
وی ادامه داد: «منتهی بحران آب کنونی در ایران ناشی از بی تدبیری دستگاه متولی آب یعنی وزارت نیرو است و اشکال اصلی نیز در دکترین های این وزارت خانه است. متاسفانه در این وزارت خانه بیشتر تفکر پیمانکاران حاکم است و سیاست ها و دکترین های این وزارت خانه بر اساس تامین منافع پیمانکاران تعیین می شود.»

وی افزود: «لذا این وزارت خانه به جای آنکه به آمایش و توانمندی های اکولوژیکی سرزمین بپردازد و از گذشته آب در تاریخ ایران درس بگیرد به یکباره یک نسخه بسیار خطرناک را پیچید و آن این بود که در ابتدا به سدسازی های گسترده دست زد که سالیانه حدود 6 میلیارد دلار بودجه به دهن گشاد شرکت های پیمانکاری تزریق کرد که باعث شد این شرکت ها بیش از حد رشد کنند و اکنون خود به یک دولت تبدیل شوند.»

پیمانکاران برای وزارت نیرو تعیین تکلیف می کنند
این استاد دانشگاه اظهار کرد: «یعنی به جای آنکه وزارت نیرو برای آنها برنامه تعیین کند بیشتر این شرکت ها هستند که برای وزارت نیرو تعیین تکلیف می کنند. این موضوع باعث شد این سیاست همچنان ادامه یابد و متاسفانه سیاسی شدن آب و به خصوص بخشی نگری آب باعث شد هر نماینده، فرماندار یا استانداری به نوعی از این پول هنگفت که تحت عنوان آب از بودجه های عمرانی کشور داده می شد استفاده کند و حتی در دره ای که یک قطره آب نداشت نیز شروع به سدسازی کنند.»

سدسازی آب بسیاری از روستاها را قطع کرد
وی ادامه داد: «سدسازی ها در واقع نیاز جدید برای آب ایجاد کرد. بر خلاف استدلال وزارت نیرو که معتقد است 92 درصد آب در کشاورزی استفاده می شود باید گفت پروژه های انتقال آب و سدسازی ها باعث بر هم خوردن توازن کشاورزی و توازن شهرنشینی و روستانشینی شده است.»

وی افزود: «سدسازی ها باعث شد آب بسیاری از روستاها قطع شود و این آب به جای آنکه بتواند توسط رودخانه ها به سمت قعر حوزه آب ریز برود و در مسیر خود علاوه بر تغذیه آب خوان های زیرزمینی در جاهایی مورد استفاده قرار بگیرد که باز چرخانی طبیعی آب را ممکن بکند، به عکس باعث شد که آب به جاهایی منتقل شود که امکان باز چرخانی طبیعی آب وجود ندارد چراکه معمولا این مناطق مرتفع بوده و امکان زهکشی در آنجا وجود نداد و تبخیر تشدید می شود و در حقیقت با این کار مصرف را تشویق کردند.»

این کارشناس محیط زیست اظهار کرد: «حتی اگر این فرض را قبول کنیم که بخش قابل توجهی از آب در بخش کشاورزی مصرف می شود باید توجه کرد که عمده محصولات کشاورزی در شهرها استفاده می شود. شهرها را نیز سدسازی ها بزرگ کردند. لذا اگر شهرها به این شکل بدقواره و افسارگسیخته رشد نکرده بودند مصرف (محصولات کشاورزی) نیز افزایش پیدا نمی کرد چراکه بخش قابل توجهی از مردمی که در شهرها ساکن شدند در گذشته دارای زندگی نبستا پایداری در روستاها و شهرهای کوچک بودند که آمدن آنها به شهرها نه تنها باعث افزایش مصرف آب در آن شهر شد، بلکه مصرف محصولات کشاورزی را نیز افزایش داد.»

طبقه نوکشاورزان آب را هدر می دهند نه کشاورزان واقعی
وی با بیان اینکه وزارت نیرو قصد دارد بحران آب را گردن کشاورزان بیاندازد گفت: «این در حالی است که کشاورزان واقعی و روستانشین ایران هیچگاه در مصرف آب زیاده روی نمی کردند و ارزش آب را می دانستن و این نو کشاورزان شهرنشین هستند که در مصرف آب زیاده روی می کنند. یعنی کسانی که از طبقه متوسط به بالای جامعه بوده و به وسیله رانت هایی که در اختیار داشتند بسیاری از اراضی منابع طبیعی را تصرف کردند و باغداری را رواج دادند.»

وزارت نیرو با دخالت در روند طبیعی توزیع آب، تعادل را بر هم زد
آخانی در پاسخ به این سوال که چرا بحران آب در مناطقی که با کمبود آب نیز مواجه نیستند وجود دارد؟، گفت: «دخالت در روند طبیعی توزیع آب که در گذشته توسط رودخانه ها در سطح زمین و توسط آب خوان ها در زیرِ زمین انجام می شد باعث این بحران شده است.»

وی ادامه داد: «در واقع وزارت نیرو با سدسازی و پروژه های انتقال آب و همچنین اجازه ایجاد چاههای مجاز و غیرمجاز و ایجاد صنایعی که آب بَر بودند، این تعادل را به هم زد. لذا امروز حتی در مناطق پُر آب همچون گیلان و مازندران نیز بحران آب وجود دارد و بسیاری از رودخانه ها خشک شده است.»

وی افزود: «وقتی یک بدن سالم که هزاران سال توسط مردم مدیریت شده را در اختیار یک ساختمان چندطبقه در الهیه قرار می دهند که شناخت آنها از جامعه و آمایش سرزمین و اکولوژی این کشور بسیار محدود است و بیشتر با پیمانکاران ارتباط دارند نتیجه آن همین می شود.»

به یک برجام درباره آب در کشور نیاز داریم
آخانی در پاسخ به این سوال که ادامه روند کنونی چه آینده ای برای بحران آب در ایران رقم می زند و آیا می توان گفت آنچه ایران را در آینده از پای در می آورد نه یک جنگ خارجی، بلکه بحران آب در داخل است؟، گفت: «متاسفانه این پیش بینی می تواند درست باشد. لذا ما به یک برجام درباره آب در کشور نیاز داریم. «برجام آبی» یعنی ما بپذیریم آنچه را که انجام دادیم اشتباه بود. تزریق پول به وزارت نیرو و شرکت های تابعه یک روش غلط است که باید قطع شود و هر چه زودتر این کار صورت بگیرد ما را به درک درست تر بحران نزدیک می کند.»

وی ادامه داد: «دوم اینکه بپذیریم ایران کشوری خشک با محدودیت در منابع آبی است. بنابراین نیاز تراشی برای این آبِ محدود چه به شکل ایجاد صنایع جدید و چه گسترش شهرها و چه تشویق به افزایش جمعیت، مشکل را تشدید خواهد کرد.»

وی افزود: «سوم اینکه برجام اصلی این امکان را فراهم کرد که ارتباطات بیشتری با دنیا داشته باشیم و سرمایه گذاری خارجی وارد ایران شود. ایران دارای تنوع آب و هوایی کم نظیری است و جاذبه های فرهنگی و تاریخی بسیاری دارد و نسبت به سایر کشورهای خاورمیانه از امنیت خوبی برخوردار است. لذا باید از این فرصت استفاده کرد و فشار به منابع آبی را تا جایی که می توان کاهش داد و اجازه داد آب خوان ها گسترش پیدا کند و آب ها در زیرِ زمین و نه روی زمین ذخیره شود و از مشاغل جدید در جهت جذب توریست استفاده کرد تا اقتصاد کشور بر پایه منابعی که وابستگی کمتری به آب دارد رونق پیدا کند تا به مرور زمان تضمینی برای آینده و گذر از این بحران نگران کننده شود.»
bato-adv
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۶
بنده نیز با برخی سخنان این کارشناس هم عقیده ام از جمله عدم بهره گیری از نظرات خبرگان و صاحب نظران عرصه آب و ورود افراد غیر متخصص و حلاجی غلط توسط آنان ، بعنوان مثال همین کارشناس محترم متخصص زیست شناسی هستند که با فون و فلور و میکروب و جاندار سرکار دارند لیکن خود بعنوان محیطی زیستی جا زده و دارد در خصوص مولفه های زیست محیطی صحبت می کند که اغلب آنها نادرست و توهم است و فقط دارد بر تنش های کشور می افزاید .
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۳:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
هرجا چشم میندازیم خاک میبینیم , هوا خشک , خاک خشک , کوه خشک , زمین خشک و ...
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۱:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
سعی کنیذ با ملت های همسایه دوست و مهربان باشید تا در روز مبادا احازه عبور از خاک خود را به یک مقصدی که قطره ای آب در آن باشد بدهند. نه اینکه نابودی ما را جشن بگیرند.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۵:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
با لابی گری و تصمیمات اشتباه پروژه های صنعتی که به آب زیادی نیازمند هستند در شهرهای عمدتا کویری اجرا کردند که خود جاذب جمعیت شدند علاوه بر آن در این مناطق محصولاتی کشت می شوند که آب زیادی مصرف می کنند حتی بعضا برنج کشت می کنند!!! حال باید هزاران میلیارد هزینه شود تا برای آنها از سایر مناطق(عمدتا محروم) آب منتقل شود که علاوه بر تحمیل هزینه سنگین بر بودجه کشور موجبات تخریب محیط زیست و دشمنی میان مناطق مختلف کشور شده است.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
"...وزارت نیرو کجای "جنگ آب" قرار دارد؟ "
آب بیار معرکه است.
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۱۸
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
گوش اگر گوش تو وناله اگر ناله ماست !!! انچه جایی نرسد فریاد است !!! همه فقط میگن پولو بده مابقی مهم نیست
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
با لابی گری و تصمیمات اشتباه پروژه های صنعتی که به آب زیادی نیازمند هستند در شهرهای عمدتا کویری اجرا کردند که خود جاذب جمعیت شدند علاوه بر آن در این مناطق محصولاتی کشت می شوند که آب زیادی مصرف می کنند حتی بعضا برنج کشت می کنند!!! حال باید هزاران میلیارد هزینه شود تا برای آنها از سایر مناطق(عمدتا محروم) آب منتقل شود که علاوه بر تحمیل هزینه سنگین بر بودجه کشور موجبات تخریب محیط زیست و دشمنی میان مناطق مختلف کشور شده است.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
وقتی شایسته سالاری نباشد و مدیریت بین چند نفر بچرخد و فقط پا روی پا بیندازند و حقوق چند ده میلیونی بگیرند اوضاع همین میشود مشکلی هم پبش بیاید ایران را به مقصد بهشت های ساخته شده از مدیران لایق ترک میکنند .
ناشناس
Netherlands
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
روزهای روشن خداحافظ
سرزمین من خداحافظ
فقط چند سال مونده که کامل بیابون بشه این مملکت
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
وزرات نیرو چه کاری داره به این کارها عزیزان به اصطلاح مدیر در وزارت نیرو و در جاهای دیگر فقط به فکر حقوق های نجومی هستند و وقت فکر کردن به این قبیل چیزهای پیش پا افتاده ندارند.و یک موضوع مهم که الان داره خودش را نشان میده این بوده که از اوا انقلاب و حتی قبل از انقلاب بسیاری از مدیران که بر سر کار امده اند از مناطق مرکزی ایران بوده اند مناطقی که تقریبا خشک بوده اند و این جماعت با نفوذ و قدرت لابی که داشتند و دارند تمام صنایع را به مناطق خودشان برده اند صنایعی که همه مصرف آب بسیار بالایی دارند و در این مناطق خشک توجیه نداشتند ولی با پارتی بازی این کارخانه ها را زدند و الان مردم بقیه جاهای ایران باید تاوان ندانم کاری این افراد را بدهند و آب شرب و کشاورزی بقیه ایران زمین را به زور دارند برای این صنایع ویرانگر می برند و کسی هم جوابگو نیست .این نتیجه تبعیض قومیتی است که در این کشور بوده و متاسفانه یکی از اقوام کشور بیشتر از همه سهم برداشته است و این برای کشوری مثل ایران که از قومیت های مختلف تشکیل شده است می تواند عواقب بسیار بدی داشته باشد و دشمنان خارجی که خدا را شکر ما کم هم نداریم و از این موضوع می توانند سو استفاده کنند و بذز نفاق و درگیری قومی را در ایران بکارند
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
http://fararu.com/fa/news/257106/%DB%8C%DA%A9-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D9%88%D9%86-%D8%B1%D8%A7%D9%87-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%B1%D8%AF%D9%86 لطفا این مقاله را در حتما بخوانید
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۶
آینده ما در آن مقاله آمده است.
حمید
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
تا زمانی که اب متولی نداشته باشد و دولت همت نکند و با متخلفین بطور جد در بخش کشاورزی که 92 در صد مصرف را دارد برخورد نشود و از صادرات هندوانه و خیارسبز که بنوعی قاچاق اب میباشد تا ارز اوری باید جلوگیری شود و مسولین کمبود اب را جدی بگیرند و بجای فشار به مصرف خانگی که بخش کوچکی از مصرف میباشد به مصرف بخش کشاورزی دقت بیشتری داشته باشند.
ناشناس
Japan
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
چرا در مورد مسایل مهمی مثل آب سراغ متخصص های به نام در حوضه آب نمی رید و همش از متحصصین که هیچگونه تخصصی در مسائل آب ندارن می رید؟ به شخصه به بحرانی بودن وضعیت آب اعتقاد دارم و وجود امثال این کارشناسان رو باعث تشدید آن می دانم.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
اقا جان شمال کشور را همن چند روز سیل برده و کشاورزان انجا نالانند ، مدیران وزارت نیرو همت کنند به کمک فارغ التحصیلان بیکار رشته های مربوط طرحی را برای انتقال این ابهای مازاد به جهت مصارف به مناطق خشک کشور برسانند حد اقل برای کشاورزی که میتوان استفاده کرد نکنه منتظرین طرحش را منه کامنت گذارنده تدوین و اجرا کنم !
خدایا برس به دادمون
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
وزارت نیرو با خصوصی سازی شرکت بهره برداری از شبکه های آبیاری فقط میخواست این شرکت و پرسنلشو بدبخت و بیچاره کنه ! هیچ کس فریاد رس شرکت بهره برداری گیلان نیست ! 2ماهه که حقوق نگرفتیم و 2 سال که هیچ مزایایی دریافت نکردیم ! آب منطقه ای گیلان که با سرپرست اداره میشه با شرکت بهره برداری سر لج افتاده! آقای وزیر نیرو متشکریم ! آقای روحانی متشکریم که نون نداریم بخوریم ! کلا متشکریم
فرارو خواهش میکنم چاپ کن
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
با توجه به افزایش جمعيت در سالهای اخیر و مدیریت منابع آبی کشور، تامین آب به بحرانی بزرگ در حال و آینده بدل شده است.

تامین آب مناطق مختلف کشور امری اجتناب‌ناپذیر است و در این راستا انتقال آب از مناطق پرآب، به مناطق خشک و کم آب و نیازمند، به عنوان اولین و آخرین راه حل انتخاب شده است.
این شیوه از منظر اداره کشور کاملا قابل درک است، اما از یک امر نباید به هیچ روی غفلت گردد که اگر، آب را از یک منطقه، شهر و استان به مناطق و شهرها و استانهای دیگر منتقل میکنیم و سبب توسعه و آبادی مناطق خشک و کم آب میشویم، اولا باید متعهد شویم مناطق پرآب که آب خود را هدیه دادند، درصدی از منافع مالی فروش آب در مناطق خشک را صاحب شوند.
ثانیا، مناطق خشک و کم آب متعهد گردند به توسعه زیرساختهای مناطق و شهرهای پرآب بپردازند.
و ثالثا پساب خروجی از تصفیه خانه های فاضلاب، حق مناطقی است که آب خود را اهدا کرده اند و ضروری است به همان منطقه منتقل شوند.

در چنین وضعیتی است که از نارضایتی و جنگ آب و کشمکشهای حیدری- نعمتی در آینده جلوگیری خواهد شد.

به کوتاه سخن نمیشود انتظار داشت، منطقه ای آب خود را بدهد و بایستد و تنها نظاره گر نابودی محیط زيستش باشد. هر چیزی بهایی دارد و آب بیش از هر چیز!
سعید مسلمان
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
متاسفانه در کشور ما همه کار ها بر مبنای عقل و تدبیر قرار ندارد و طایفه گری بر جامعه حکم فرا شده و نمایندگان مردم در شهر ها دید ملی ندارند و با راه اندازی صنایع پتروشیمی وووو در شهر های بدون اب هم برای اینکه یک دوره دیگر نماینده بشوند بدون مطالعه امایش سر زمین ضربات مهلکی بر ایران وارد کردند ولا گذشتگان ما هزاران سال با شرایط بد تر اب را مدیریت کردند برای نمونه بزرگترین رود ابی کشور کارون را با ایجاد سد گتوند شور کردند ای کاش جهت راضی کردن پیمانکار سد پول هزینه را می دادند و سد را نمی زدند باور کنید منطقه ای نزدیک اصفهان قبل از انقلاب شش حلقه جا وجود داشت امروز بالای ششصد چاه با و بدون مجوز زده شده ما وقتی بحران خطرناک اب را میفهمیم که دیگر از شیر های داخل خانه ها ابی جاری نشود باور کنیداگر این خشک سالی هم که امکان ندارد تمام شود تا یک قرن هم جبران اب های زیر زمینی نمیشود
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین