تخريب روحانی با كارنامه شهرداریها
انتقاد او در آن زمان، بهعنوان تولیت آستان قدس رضوی تحلیل میشد، اما اکنون که او در رقابت انتخاباتی قرار دارد و سخنانش را به اقتصاد مقاومتی و نقد از عملکرد دولت گره میزند، معنای دیگری پیدا میکند. اکنون این پرسش مطرح است که آیا او نمیداند خطاکار شهرداری است و نه دولت که این خطای ناپوشیده را به دولت روحانی نسبت میدهد؟
مشهد در صدر «مال»سازی در کشور
ایلنا در گزارشی دراینباره نوشته: از دیگر نکات قابل توجه، جایگاه شهر مشهد در آمار مالسازی در ایران است. برخلاف تصور رایج به جای تهران، این مشهد است که در صدر جدول مالسازی کشور قرار دارد. درحالحاضر مشهد با ١٣٠ مال در صدر جدول مالسازان قرار گرفته و شهر تهران با نزدیک به ٧٠ مال در جایگاه دوم قرار دارد. این امر گویای آن است که شهردار مشهد نیز در سالهای اخیر در صدور مجوز و حمایت از مالسازی، گوی سبقت را حتی از محمدباقر قالیباف نیز ربوده است.
نویسنده این مقاله در ایلنا به این نکته هم اشاره کرده که: نگاهی به سایت شرکت عمران و مسکن قدس رضوی (وابسته به آستان قدس رضوی) نشاندهنده فعالیت این شرکت در ساخت مال و مراکز تجاری در شهر مشهد است. درحالحاضر شرکت مسکن و عمران قدس رضوی سه پروژه «جهانمال»، «مشهدمال» و «مجتمع تجاری و اداری سرو» را در دست ساخت دارد که هر سه از پروژههای عظیم عمرانی به شمار میآیند.
تا اینجا، باید به چند نکته توجه کرد
یک: زمانبندی دریافت مجوز
دو: زمانبندی ساختمانسازی
سه: مرجع صدور مجوز ساخت ساختمان
چهار: چه کسی اجازه میدهد یک ساختمان نسبت به طرح مصوب منطقه متغیر باشد.
در پاسخ به دو پرسش نخست، باید گفت دریافت مجوز ساختوساز برای هماهنگیهای مربوطه چیزی بین یک تا یکسالونیم زمان میبرد، علاوه بر آنکه ساخت «مال» و مجتمع تجاری هم بین ٤ تا ٩ سال بهطول میانجامد. این توضیحات، نمایانگر آن است که اکثر پروژههای «مال»سازی بهویژه در تهران، از دولت قبل و همزمان با تحریمها و اجرای سیاستهای غلط پولی از قبیل کاهش سود بانکی آغاز شده است. مردم در چنین شرایطی به دنبال آن بودند که سرمایههای خود را به طریقی پسانداز کنند و با آدرسدهی نادرست سیاستگذاران دولت قبل، این سرمایهها به پروژههای ساختوساز منتقل شده است.
دو پرسش بعدی هم کاملا نشان میدهد که این شهرداریها هستند که بهویژه در کلانشهرهای مشهد و تهران بهعنوان دو کلانشهری که بیشترین مالها و مراکز تجاری در آنها قرار دارد، برای افزایش درآمد خود از قانون عدول کرده و اقدام به صدور مجوزهایی بدون درنظرگرفتن قوانین میکنند.
علاوه بر آنکه نگاه به فهرست شرکتها و نهادهای سازنده مالها و مراکز تجاری بزرگ، بازتابدهنده واقعیات اقتصاد سیاسی امروز کشور است؛ این مالها عمدتا از سوي شرکتهای وابسته به بنیادها و نهادهای خارج از مالکیت و نظارت دولت در حال احداث است. بهطور مثال در منطقه ٢٢ تهران، در امتداد اتوبان شهید همت، در حاشیه دریاچه مصنوعی خلیج فارس (چیتگر) در کنار برجسازی گسترده، تعداد بسیار زیادی از مالها و مراکز لوکس تجاری به وسيله شرکتها و بنیادهای وابسته به نهادهای نظامی در حال ساخت است. البته به جز در منطقه ٢٢، مالهای بسیار دیگری نیز در مناطق شمال، شرق، جنوب و غرب تهران از سوي همین نهادهای خارج از نظارت دولت، در حال احداث است و شهردار تهران نیز در این مسیر، نهایت همراهی و همکاری را با مالسازان داشته است.
حال این پرسش مطرح است که آیا این درست است که اشتباهات شهردار تهران یا مشهد، به نام رئیس دولت کنونی نوشته شود؟
شیوع مالسازی در دولت قبل
حامد مظاهریان، معاون مسکن و ساختمان وزیر راهوشهرسازی با انتقاد از نسبــتدادن گسـترش «مال»سازی به دولت یازدهم به «شرق» میگوید: شیوع مالسازی در دولت قبل گسترش لجامگسیخته یافته است و نسبتدادن این موضوع به دولت یازدهم، مبنای درستی ندارد.
این مقام مسئول ادامه میدهد: وقتی اقتصاد ایران در دولت دهم، با تحریم مواجه شد و سیاستهای اقتصادی و پولی غلطی، مانند کاهش دستوری بهرههای بانکی اعمال شد، سرمایههای مردم از طریق مدیریت نادرست شهری، به سمت ساختوسازهای بیش از نیاز شهرها سوق پیدا کرد. سرمایهگذاران که دست خود را در بخش قابل تجارت اقتصاد کوتاه میدیدند، به سرمایهگذاری گسترده در املاک روی آوردند تا بتوانند سرمایههای خود را در شرایط بیثبات اقتصادی حفظ کنند.
شهرداری مقصر است نه دولت
علی چگنی، مدیرکل دفتر برنامهریزی و توسعه اقتصاد مسکن، نیز در گفتوگو با «شرق» از اساس، نسبتدادن این موضوع به دولت را رد میکند و میگوید: اصولا دولتها سیاستگذار هستند و شهرداریها مجری. این شهرداریها هستند که مجوز میدهند. بنابراین اگر خطایی صورت گرفته از ناحیه شهرداری بوده است. چگنی تصریح میکند: تعیین اندازه و کاربریهای زمینهای شهری در شورایعالی شهرسازی و در طرح جامع و تفصیلی شهرها تصویب میشود، اما مجری این طرحها، شهرداریها هستند، اما شهرداری از موازین قانونی عدول کرده و هرگونه که میخواهد جواز صادر میکند و هرچقدر میخواهد به شهر میافزاید.