فرآیند فروش جیرجیرک در سیرجان
به گزارش پاسارگاد، خوردن حشرات توسط انسانها سابقه طولانی دارد. در همین شهر خودمان افراد زیادی همه ساله با شروع فصل بهار اقدام به گرفتن جیرجیرک میکنند. قصه خوردن جیرجیرک در سیرجان به خیلی سالهای پیش برمیگردد که داستان آن را بارها از زبان مسنتر شنیدهایم؛ «یک زمانی سیرجان قحطی شد و مردم مجبور به خوردن ملخ و جیرجیرک شدند.»
ساعت 10 صبح در پیادهروی کنار بازار مرد جوانی در حال فروش جیرجیرک است. جلویش نایلونهای کوچکی پر از جیرجیرک وجود دارد. با اینکه در نایلونها بسته است اما صدای جیرجیرکردن جیرجیرکها شنیده میشود. زن میانسالی کنارش میایستد و میگوید، چند؛ «5 هزار تومان» یک نایلون میخرد. زن میگوید: «جیرجیرک خیلی گرمه برای درد دست و پا خیلی خوبه» چه طوری آنها را میخورید؛ «اول میریزیم تو آب گرم، خوب که مردند، دست و پاهایشان را میکنیم و بعد در ماهیتابه برشته میکنیم و میخوریم مثل آجیل، تازه از آجیل هم خوشمزهتر است» مرد فروشنده با فریادهایش سعی دارد مشتری جذب کند؛«جیرجیرکه... جیرجیرک» همین فریادها سبب میشود هرکسی که رد میشود نگاهی کند، برخی با درهم کشیدن چهرههایشان میفهمانند که خوردن جیرجیرک را دوست ندارند؛«وای چندشآوره، چه طوری جیرجیرک میخورند» برخی هم میایستند و میخرند.
یکی از افرادیکه در کار گرفتن جیرجیرک است به پاسارگاد گفت: «ما سالهاست کارمان همین است. میرویم تو بیابان و جیرجیرک میگیریم» دقیقا کجا میروید؛«تو جاده شهربابک، تل ساربونی، گمبیل، از کوه رد میکنیم بعد جیرجیرکها را میبینیم.» فصلشان از کی شروع میشود؟«از اول خرداد فصلشان شروع میشود تا پایان خرداد. از زمین میجوشند و بالا می آیند. ما دیگر جاهایشان بلندیم. چون ما عشایر هستیم. 1500 گوسفند داریم همیشه تو بیابون هستیم، میفهمیم جیرجیرکها کجا هستند.»
این در حالیست که همه مراجع تقلید معتقدند خوردن حشرات حرام است. فتوای آیتالله خامنهای در جواب پرسشی مبنی بر اینکه گفته میشود در مواردی خوردن حشرات برای درمان بیماریها مفید است (مثل ساس و جیرجیرک) آیا این کار از لحاظ شرعی جایز است؟