بازار سیرجان و گفتگو با فروشندگان «جیرجیرک»
رمان «چراغها را من خاموش میکنم» زویا پیرزاد را که خواندهاید؟ تصویر باران ملخ و طوفان ملخ را یادتان هست؟ آن سال برای تمیز کردن حیاط خانه مجبور میشوند پارو به دست بگیرند و گونی گونی ملخ بگذارند دم در. این وضعیت وضعیتی مثل استیصال از بیماری یا حتی خشکسالی و گرسنگی نیست اما شرایط عجیبی است که در پیوند با اعتقادی بیپایه و دهان به دهان شدن آن میتواند عدهای را به خوردن باران ملخی که از آسمان میبارد، ترغیب کند.
این روزها گزارش کوتاه یک روزنامه محلی و تصاویر آن از سنت خوردن جیرجیرک بهاره در سیرجان کرمان بازتاب زیادی در شبکههای اجتماعی داشته و تقریباً گروهی و کانالی نیست که آنجا حرفی از جیرجیرک خوردن نباشد. سنتی که نه تنها در سیرجان بلکه در بسیاری از مناطق جنوب و جنوب شرقی رواج دارد. سیرجانیها در اصطلاح محلی به جیرجیرک، «جرووک» میگویند و در قالب مصرف دارویی یا بهعنوان تنقلات از آن استفاده میکنند. البته جیرجیرک خوراکی با آن جیرجیرکی که در شهرها نیز دیده میشود و در اصطلاح محلی به آن «جکو» میگویند فرق دارد.
اوایل خرداد عدهای از روستاییان و عشایر شهرستان سیرجان به مناطق کوهستانی و پر درخت رفته و جیرجیرک جمع میکنند. آنها بخشی را برای مصرف خودشان و قسمتی را برای فروش به شهر میآورند. بومیها جیرجیرک خوراکی را در همان روزهای پس از تولد مصرف میکنند؛ یعنی زمانی که این حشره تنها آب میخورد اما اواخر خرداد و در پایان عمر 40 روزهشان که به مصرف برگ درخت و سایر حشرات روی میآورند و خون در بدن آنها پخش میشود، دیگر منبع غذایی به حساب نمیآیند.
یکی از روستاییان سیرجان که دستی در گرفتن جیرجیرک دارد میگوید: «از زمانی که یادم میآید خانواده ما در فصل بهار جیرجیرک میخوردند. خواص خیلی زیادی دارد. برای نفخ و کمردرد و پادرد خیلی خوب است. البته الان بچههای ما خیلی علاقهای به خوردن آن نشان نمیدهند. در شهر هم مثل قدیم مشتری ندارد اما باز هم چند گونی میفروشیم.
از کباب خوشمزهتر است!
خانمی که مقابل بازار سنتی دوقلوی سیرجان درحال خریدن جیرجیرک است میگوید: «خوردن جیرجیرک هیچ مشکلی ایجاد نمیکند. ما جیرجیرکها را زنده توی آب میریزیم که بمیرند، بعد حدود 5 دقیقه میجوشانیم و آب کش میکنیم. بعد دست و پا و بالها را جدا میکنیم و توی تابه برشته میکنیم. نمک و کمی آبلیمو هم اضافه میکنیم تا حسابی خوشمزه شود.»
لایو اینستاگرام با جیرجیرک
بابک 22 ساله از معدود جوانهای سیرجانی است که جیرجیرک دوست دارد و امسال نیز خورده است. او میگوید: «الان خیلی از جوانها کلاس میگذارند و دیگر جیرجیرک نمیخورند. اما اگر عکسهای اینستاگرام دوستهای من را نگاه کنید اکثراً عکس از جیرجیرک خوردن را در اینستاگرام به اشتراک گذاشتهاند. یکی از دوستانم هم چند روز پیش از برشته کردن جیرجیرک لایو گذاشت.»
جیرجیرک و بیماریهای پنهان
معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی سیرجان در گفتوگو با «ایران» مردم را از مصرف جیرجیرک منع میکند. دکتر محمد موقری میگوید: «حتی اگر تاکنون فردی به دلیل خوردن جیرجیرک مریض نشده باشد، دلیلی برای بیماریزا نبودن آن نیست. مواردی هم که بهعنوان خواص درمانی مطرح میکنند در مراجع رسمی و قانونی اثبات نشده، پس برای ما قابل پذیرش نیست.»
خوردن جیرجیرک حرام است
مراجع دینی پاسخ کاملاً شفافی در مصرف جیرجیرک مطرح کردهاند. این حشره از خانواده سوسکهاست و طبق فتاوای همه مراجع تقلید خوردن حشرات حرام است. در استفتایی از دفتر رهبر معظم انقلاب پرسش شده است: با توجه به اینکه در مواردی خوردن حشرات برای درمان بیماریها مفید است (مثل ساس و جیرجیرک) آیا این کار از لحاظ شرعی جایز است؟ پاسخ دفتر رهبر معظم انقلاب به این پرسش: «به طور کلی خوردن حشرات حرام است ولی معالجه با چیزهاى حرام در صورتى که یقین داشته باشد بیمارى قابل علاج بوده و علاج هم منحصر در استعمال آن است، به مقدار رفع ضرورت جایز است.»
و نیز پاسخ دفتر آیتالله مکارم شیرازی به این پرسش: «غیر از ملخ، خوردن سایر حشرات جایز نیست.» ایشان همچنین در پاسخ به این پرسش که خوردن حشرهای 6 پا و بالدار که در مناطق سردسیر کرمان وجود دارد چه حکمی دارد؟ گفتهاند: «جایز نیست.» در تازهترین واکنش نیز، هفته گذشته حجتالاسلام سیدمحمود حسینی امام جمعه سیرجان عنوان کردند: «خرید، فروش و خوردن جیرجیرک حرام است و با فروشندگان برخورد قانونی میشود.»