ضرورتهای تشکیل و شیوه اقدام هیئت اندیشهورز مجلس خبرگان
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به رهنمود مقام معظم رهبری به تشکیل یک «هیئت اندیشهورز» در مجلس خبرگان رهبری برای مطالبه مسائل کلان و راهبردی نظام و انقلاب از مسئولان گفت: این هیئت در وهله اول باید مطالبات اعضای خبرگان را عالمانه و برمبنای یک اندیشه کارشناسیشده بررسی کند تا نقاط ضعف و قوت مطالبات پراکنده اعضا مشخص و سپس از طریق هیئت رئیسه پیگیری کرد.
ایکنا نوشت:
رهبر معظم انقلاب چندی پیش در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری، در یک توصیه و رهنمود مهم، تشکیل یک هیئت اندیشهورز را برای مطالبهگری راهبردی و کلان پیشنهاد دادند و فرمودند: «در این مجموعه مجلس خبرگان میتوان یک هیئت اندیشهورزی را تصور کرد که وظیفه این هیئت اندیشهورز این باشد که یک نگاه کلانی بکند به مسیر انقلاب از اوّل تا امروز. خب، این انقلاب یک اهدافی داشته است، یک حرکتی شروع شده است به سمت اهداف؛ نگاه کنند تا ببینیم که به این اهداف چقدر نزدیک شدهایم، به کدامش نزدیک شدهایم، در مورد کدام هدف توقّف داشتهایم، در مورد کدام هدف پسرفت داشتهایم -[چون] مواردی هم ممکن است اینجوری باشد که فرض کنیم در اوایل انقلاب نسبت به این هدف، تحرّک و پیشرفتی وجود داشته، بعد نهاینکه توقّف، بلکه پسرفت حاصل شده- اینها را بشناسیم. و اگر چنانچه در مواردی یکچنین چیزهایی را مشاهده کردیم، این مجلس مطالبات خودش را بر اساس آن تنظیم کند».
رهبر معظم انقلاب در ادامه و به عنوان نمونههایی از این مطالبهگری در سطح کلان، مسائلی مانند نوع رابطه با غرب، عدالت، اقتدار اقتصادی، دینداری مردم و حفظ و حراست از انگیزههای انقلابی را مثال زدند تا مشخصا تفکیکی میان مطالبهگری مجلس خبرگان با نوع مطالبهگری نهادی مانند مجلس شورای اسلامی که در امور جزئی اجرایی نیز وارد میشود صورت بگیرد و لذا در این باره فرمودند: «بنابراین اینها مطالعات راهبردی است؛ یعنی وقتی هیئت اندیشهورز شما نشست و یک نگاهی کرد به مسیر انقلاب، به این مجموعه در طول این ۳۹ سال، هر یک از این موارد -و ده مورد دیگر یا پانزده مورد مهمّ دیگر را که میشود شمرد- در نظر گرفت و دید که ما در این قسمت مثلاً پیشرفت داشتیم، خب این پیشرفت مایه تشویق است؛ یک کارهایی باید کرد که این پیشرفت را ادامه بدهیم و حفظ بشود، چون مسلّماً این پیشرفت معارضین و مخالفینی دارد؛ یا یک جاهایی متوقّف ماندیم، یک جاهایی عقبرفت داشتیم؛ ببینیم در مقابل اینها بایستی چهکار کرد. این، مطالبه ایجاد میکند؛ یعنی مطالباتی که لازم است، خیلی فراتر از مطالبات جزئی و اجرائی است که مثلاً فلان استان یا فلان شهر چه مشکلی دارد. آنها هم
البتّه مشکلات است و نمیخواهیم آنها را نفی کنیم، منتها شأن مجلس خبرگان شأن رسیدگی به آنجور مسائل است. این به نظر من یکی از کارهای اساسی و مهمّی است که این مجلس میتواند انجام بدهد».
هیئت اندیشهورز مسائل کلان و راهبردی را مطالبه میکند
آیتالله «هاشم هشمزاده هریسی» عضو مجلس خبرگان رهبری درباره ضرورتها و آثار تشکیل هیئت اندیشهورز گفت: اولا باید ریشههای این مسئله و روندی که طی کرده تا به پیشنهاد و رهنمود مقام معظم رهبری برسد بیان شود تا هدف ایشان از بیان این مسئله بیشتر مشخص شود.
ضرورت توجه به مر قانون اساسی در تشکیل هیئت اندیشهورز
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه این هیئت اندیشهورز میتواند یک شمشیر دولبه باشد، گفت: اگر قانون رعایت نشود و این هیئت حساب شده تشکیل نشود ممکن است اثرات منفی هم داشته باشد. لذا باید بهگونهای عمل کرد که تشکیل هیئت اندیشهورز آثار منفی نداشته و اثرات مثبت آن نیز حداکثری شود. اگر تشکیل این هیئت برمبنای اندیشه و کارشناسی باشد، قانون رعایت میشود، منابع و پشتوانههای قانونی به کمک تشکیل این هیئت میآید و نه تنها قانون اساسی نقض نمیشود بلکه قانون اساسی اجرا میشود.
وی اظهار کرد: مسئله دیگر اینکه وظیفه هیئت اندیشهورز فراتر از بررسی و کارشناسی مسائل اجرایی بوده و این هیئت کارشناسی مسائل کلان و راهبردی و بررسی مسیر حرکت نظام و انقلاب را در دستور کار دارد تا مشخص شود در چه زمینههایی پیشرفت، توقف و پسرفت صورت گرفته و علل و ریشههای هر یک نیز استخراج شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری یادآور شد: از این جهت است که میگویم تشکیل این هیئت اندیشهورز و تبیین وظایف آن، یک امر ظریف و مهم است و مخصوصا قانونمندی، نظاممندی و عمل به قانون اساسی در این باره باید خیلی رعایت شود.
توصیه رهبر معظم انقلاب تبیین شیوه مطالبهگری بود/ اهمیت وجود کمیته مشورتی در مجلس خبرگان
هاشمزاده هریسی درباره اقدامات مجلس خبرگان جهت تشکیل این هیئت گفت: اکنون در رابطه با تشکیل هیئت اندیشهورز در مرحله نظرخواهی از اعضای خبرگان قرار داریم و هر یک از اعضا نظرات خود را درباره نحوه تشکیل این هیئت، نوع اجرا و روش مطالبهگری ارائه میدهند. رهبر معظم انقلاب نیز در این رهنمود شیوه مطالبهگری را بیان فرمودند و میخواهند این مطالبهگری، کارشناسیشده، اندیشمندانه، جامع و کلاننگر باشد.