بعد از انتقادات فراوان اهالی رسانه، وزیر ارشاد خبر داد
بازگشت لایحه سازمان رسانهای به کمیسیون فرهنگی دولت
بلافاصله بعد از موضعگیری های فراوان رسانه ها از لایحه سازمان جامعه رسانهای سیدعباس صالحی وزیر ارشاد از بازگشت این لایحه به کمیسیون فرهنگی خبر داد.
تعارض با قانون اساسی
یکی از بیشترین انتقادها به این لایحه، به مواد 52 و 53 آن برمیگردد که فعالیت مطبوعاتی را منوط به داشتن پروانه روزنامه نگاری می داند. طبق این لایحه این پروانه باید از سازمان نظام رسانه ای دریافت شود. این اقدام ذهن از این جهت روزنامه نگاران را با نگرانی رو به رو کرده است که اگر عده ای بدون پروانه روزنامهنگاری و مطلبی منتشر کنند و متهم شوند، اتهام شان بدون هیئتمنصفه رسیدگی میشود که خود این موضوع در تعارض با اصل 168 قانون اساسی است. اصل 168 قانون اساسی میگوید: «رسیدگی به جرایم سیاسی و مطبوعاتی علنی است و با حضور هیات منصفه در محاکم دادگستری صورت میگیرد. نحوه انتخاب، شرایط، اختیارات هیات منصفه و تعریف جرم سیاسی را قانون بر اساس موازین اسلامی معین میکند.»
لایحه سازمان رسانهای فاتحه روزنامه نگاری مستقل را میخواند
علاوه بر جزئیاتی مانند بندهای بالا که حتی با قانون اساسی در تعارضند، عدهای از اساس این لایحه را زیر سوال میبرند و معتقدند که که یک تشکل دولت ساخته هدفی جز ناکارآمد کردن رسانهها نیست. سینا رحیم پور، از این تعبیر استفاده می کند که این لایحه فاتحه مطبوعات مستقل را می خواند. او در روزنامه قانون نوشته: در مقدمه این لایحه بر اصل آزادی مطبوعات تاکید شده است اما نچه آزادی مطبوعات و رسانه ها را تحدید می کند کلیت و بند های همین لایحه است. درنگاه کلی مشکل اساسی لایحه- فارغ از محتویات آن- سایه سنگین دولت بر رسانه های آزاد است. در این لایحه دولت بهجای حامی در مقام بانی نظامصنفی رسانهها درآمده و این مساله به هیچ وجه صحیح و اصولی نیست. قانون به ما می گوید که باید بر اصل آزادی مطبوعات تکیه کرد اما تفسیر این موضوع بر عهده مفسران سپرده شده است. این لایحه در باغ سبز به آزادی رسانه ها نیست بلکه رسانه ها را به نون ولاالضالین می رساند چرا که با نوع نگاهی که این لایحه به انتقاد و منتقد دارد، روزنامه نگار به سمت خود سانسوری شدید می رود و چیزی از آزادی باقی نمی ماند!
کامبیز نوروزی، حقوقدان و روزنامه نگار با بیان اینکه این لایحه استقلال روزنامه نگاری را مختل میکند به روزنامه شرق گفته: نقدی که بر این لایحه وارد است، این است که بهصورت کامل استقلال روزنامهنگاری را مختل میکند و از بین میبرد. درواقع به نظر میرسد این لایحه اصلاحشدنی نیست؛ چون مبانی و ساختار به ستونهایی استوار است که امکان اصلاح آن را از بین میبرد. به اعتقاد این روزنامه نگار اگر قرار به تشکیل این سازمان باشد، اولین مجمع عمومی آن بهوسیله کسانی تشکیل خواهد شد که مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آنها را دعوت میکند. به اعتقاد او، این دولت است که تشخیص میدهد چه کسی روزنامهنگار است و صلاحیت عضویت در این سازمان را دارد و آنها را به مجمع عمومی دعوت میکند. این افراد پایهگذار سازمان نظام رسانهای در هر استان میشوند و کسانی هستند که برگزیده دولت هستند و اساسا اینجا دیگر استقلال معنا پیدا میکند.
او اضافه کرده: در مراحل دیگری مثل هیئت نظارت بر مطبوعات، که باید نامزدهای عضویت در هیئتمدیره را تأیید صلاحیت کنند و اکثریتشان دولتی هستند و باز بعد از آن هیئت نظارت بر انتخابات که حق ابطال انتخابات را دارد و بدون تأیید هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات این انتخابات نهایی رسمی نمیشود و باز هم مرجع دولت است و اینجا منظور از دولت به معنای عام است.
به اعتقاد او: این کاملا ناقض استقلال روزنامهنگاری است. از طرفی در هیئت رسیدگی به تخلفات حرفهای کسانی عضو شدهاند که اساسا حرفهای نیستند و نمیتوانند درک حرفهای از روزنامهنگاری داشته باشند؛ مثلا وکیلی آشنا به حقوق رسانه. در اینجا وکیل ممکن است فقط قانون رسانه را خوانده باشد اما روزنامهنگاری نداند یا قاضی آشنا به حقوق رسانه نیز همین مشکل را دارد. اسم این هیئت رسیدگی به تخلفات حرفهای است و بنابراین باید کسانی در آن باشند که این حرفه را درک کنند، نه اینکه صرفا آشنا باشند. نکته دیگری که میشود به آن اشاره کرد این است که این قانون بهشدت تخلفزایی کرده است. روزنامهنگار درحالحاضر طبق قوانین مسئولیت دارد و اگر جرمی مرتکب شود، دادگاه به آن رسیدگی میکند، اما این لایحه آمده و چیزی حدود ١٠ تخلف اضافه کرده تا روزنامهنگار بهخاطر تخلفاتی که از طریق چنین هیئت نظارتی رسیدگی میشود، تنبیه شود.
بازگشت لایحه به دولت برای بررسی ایرادات
«سینا قنبرپور» روزنامه نگار اما، در یادداشتی درباره لایحه نظام رسانهای در روزنامه آسمان آبی به دفاع از این لایحه پرداخته است. پیشنویس لایحه «سازمان نظام رسانهای» به هیچ وجه موید حضور پررنگ افراد دولتی در ترکیب این سازمان نیست و نمیتوان از مرور و بندهای این لایحه چنین برداشت کرد که رسانهها با تشکیل سازمان نظام رسانهای زیر سیطره دولت خواهند رفت. طبق پیشنویس این لایحه، سازمان نظام رسانهای با حضور مطبوعاتیها و کسانی که پروانه خبرنگاری دارند، تشکیل میشود و ما جز بحث تخلف حرفهای روزنامهنگاران هیچ نشانهای از دولتی بودن در این سازمان نمیبینیم. بهتر است ما پیش از قضاوت درباره این لایحه، ببینیم در کانون وکلای دادگستری که قدیمیترین نهاد غیردولتی صنفی است و حتی کودتای ۲۸ مرداد نیز نتوانست این نهاد را منحل کند و تاکنون که عمری تقریبا صد ساله دارد همچنان به فعالیت خود ادامه داده، ترکیب هیئت رسیدگی به تخلفات انتظامی وکلا چگونه است.
او ادامه داده است: یکی از نگرانیهایی که در این لایحه از سوی خبرنگاران مطرح شده، ذیل موضوع رسیدگی به تخلفات و ماده ۳۲ است که میگوید هیئت رسیدگی به تخلفات حرفهای میتواند حسب شدت و دفعات تکرار تخلف و درخواست شاکی، تصمیمات زیر را اتخاذ کند: الزام به عذرخواهی، توبیخ کتبی با درج در پرونده، توبیخ کتبی با درج در پرونده و انتشار در وبگاه اختصاصی سازمان و… آیا ما باید ناراحت باشیم از اینکه به تخلف یک روزنامهنگار رسیدگی میشود و اگر تخلف محرز باشد و به عذرخواهی ملزم شود، آیا این ایجاد نگرانی میکند؟ ما منشور حرفهای روزنامهنگاری نداریم و هرروز حجم زیادی از مطالب «کپیپیست» میشوند و هیچ نظارتی بر این موضوع وجود ندارد. اگر این سازوکار، منشوری را بین ما رایج کند که ما طبق آن فعالیت کنیم و اگر اشتباهی مرتکب شدیم، آن را بپذیریم، دلیلی برای نگرانی و دلخوری نسبت به آن وجود ندارد. اینکه در کار روزنامهنگاری قاعده و قانونی رعایت نشود، ممکن نیست.
ماده ۲۷ این لایحه میگوید انجام هر یک از موارد زیر از سوی اعضا در فرایند کسب اخبار و اطلاعات یا در نتیجه انتشار مطلب در رسانهها تخلف حرفهای محسوب میشود؛ استفاده از روشهای متقلبانه یا توأم با فریب برای کسب و انتشار اخبار و اطلاعات، استفاده از روشهای ناقض حریم خصوصی، ارتکاب توهین و افترا، نقض حقوق مالکیتهای فکری دیگران و افشای هویت منابع خبری برخلاف رضایت آنان، عدم رعایت منشور اخلاق حرفهای، استفاده ابزاری از زنان یا کودکان و… چرا ما نباید به حریم خصوصی دیگران احترام بگذاریم که از این نیز واهمه داشته باشیم که اگر احتمالا حریم خصوصی کسی را نقض کردیم مجبور به عذرخواهی هستیم. ارتکاب توهین و افترا نیز در قانون مجازات نیز جرم است. نقض حقوق مالکیت فکری دیگران موضوع مهمی است، در حال حاضر، بسیاری از رسانهها با انتشار بدون ذکر منبع مطالب خبرنگاران و روزنامهنگاران حقوق آنها را نقض میکنند و… اگر تخلفاتی که در اینجا بهعنوان تخلف حرفهای ذکر شده را مرور کنیم باید خوشحال باشیم که این موارد بهعنوان تخلفات حرفهای شناخته شده است. طبق ماده ۳۰، هیئت رسیدگی به تخلفات حرفهای نیز توسط روزنامهنگاران انتخاب میشود و اثری از دخالت دولت در آن دیده نمیشود. درواقع، در این لایحه نکتهای منفی به چشم نمیخورد و ما باید از اینکه حرفهمان حرمت پیدا خواهد کرد، خوشحال باشیم.در مجموع، به نظر میرسد فضایی که علیه این لایحه ایجاد شده است جلوتر از این است که ما مواد این لایحه را که هنوز در حد پیشنویس است، بخوانیم و قضاوت کنیم.
حالا باید منتظر ماند و دید دولت چه تصمیمی درباره این لایحه خواهد گرفت؛ لایحه ای که نه تنها با سرنوشت روزنامه نگار بلکه برای سرنوشت روزنامه نگاری ایران تصمیم خواهد گرفت. فعلا آنگونه که پیداست دولت چهار ایراد به این لایحه گرفته و از سازمان اداری و استخدامی کشور خواسته که حوزه شمول این لایحه را از جهت تسری به روزنامه نگاران و فعالان رسانه مشخص کند، ارکان این سازمان را ترسیم کند ، امکان شناسایی سازمان به عنوان موسسه عمومی غیردولتی با توجه به ماهیت حقوقی سازمان های حرفه ای را فراهم سازد و مرجع بررسی صلاحیت داوطلبان عضویت در هیات مدیره سازمان استانی در اولین دوره آن را به دقت تعیین کند.
همچنین در دیگر ایرادات، هیات دولت از کمیسیون فرهنگی خواست برخی مواد را که درباره موضوعات حقوقی و کیفری است با وسواس خاصی تعریف کند و گزارش دقیقی در این زمینه به هیات وزیران ارائه دهد.