بازار سیاه حراج آنلاین
صبح زود است و با صدای پیامک تلفنهمراهتان از خواب بیدار میشوید. قسمتی از پیامک که روی صفحه اصلی تلفنهمراه تان دیده میشود را میخوانید و متوجه میشوید که اینبار هم پیامک تبلیغاتی است.
بالاخره روز موعود فرا میرسد. سایت مورد نظر را باز میکنید و کالاهایی که لازم دارید را انتخاب میکنید. اما وقتی میخواهید مبلغ آنها را پرداخت کنید، نمیتوانید وارد سایت شوید. خروج شما از سایت مجبورتان میکند دوباره کالاها را انتخاب کنید، اما باز اینبار هم نمیتوانید وارد سایت فروشگاه شوید.
این موضوع تنها بخشی از مشکلات خرید اینترنتی در ایران در زمان حراجهاست. بسیاری از کاربران که در زمان حراج از فروشگاههای اینترنتی خرید میکنند، میگویند تعدادی از این فروشگاهها یک هفته قبل از آغاز تبلیغات و شروع حراج قیمت بسیاری از اجناس خود را بالا میبرند و در روز تخفیف به همان اندازه یا مقداری بیشتر که قیمت را افزایش دادند روی کالا حراج میزنند. از دیگر مشکلاتی که بسیاری از کاربران با آن مواجه میشوند از دسترس خارج شدن یا به اصطلاح دانشدن این سایتهاست و اکثرا به همین دلیل نمیتوانند درنهایت کالای مورد نظر خود را خریداری کنند.
اما شاید برگزاری حراجها به هر بهانهای در بازارهای واقعی کاری بسیار معمولی باشد و به تبع در صورت تخلف پیگیری آن هم کار بسیار سادهای باشد، اما متاسفانه این موضوع آنطور که باید در مورد شرکتهای اینترنتی و فضای مجازی صادق نیست و این شرکتها در مواردی با نامهای اغواکننده نظیر جمعه سیاه گاه دست به فریب مشتریان خود میزنند و به این صورت کالاهای خود را به فروش میرسانند.
آییننامه اجرایی ماده ٨٤ قانون نظام صنفی
ماده یک آییننامه ماده ٨٤ قانون نظام صنفی مانند تمام قوانین به تعریف قانونی موارد درج شده در آییننامه پرداخته است که در ادامه آن را می خوانید:
الف - تعریف حراج: در این آییننامه حراج به عرضه کالا جهت فروش به قیمت پایینتر از قیمت خرید یا تمامشده و نازلتر از قیمت متعارف و تعادلی بازار، مربوط به پایان فصل مصرف، توسعه اولیه فروش کالا، تغییر شغل و تعطیل واحد صنفی که در مدت معین در واحدهای صنفی، تحت شرایط و ضوابط این آییننامه انجام میگیرد، اطلاق میشود.
ب - تعریف فروش فوقالعاده: به عرضه کالا جهت فروش به قیمت حداقل ١٠ یا ١٥درصد پایینتر از قیمت متعارف و تعادلی بازار که در مدت معین در واحدهای صنفی تحتشرایط و ضوابط این آییننامه انجام میگیرد، اطلاق میشود.
ماده ٢ - تعداد دفعات برگزاری حراج و فروش فوقالعاده واحدهای صنفی حداکثر سه نوبت در سال و هر نوبت به مدت یک ماه است.
ماده ٣ - واحدهای صنفی متقاضی انجام حراج یا فروش فوقالعاده مکلفند تمامی کالاهای مورد عرضه را تحت ضوابط برگزاری حراج یا فروش فوقالعاده به فروش رسانند.
تبصره - تمامی عناوین فروشهای غیرمتعارف واحدهای صنفی تحت هر نام با نظر اتحادیه صنف مربوط مشمول یکی از تعاریف حراج یا فروش فوقالعاده خواهد بود.
ماده ٤ - هر واحد صنفی قبل از حراج یا فروش فوقالعاده مکلف است مدارک زیر را همراه درخواست حراج یا فروش فوقالعاده با ذکر تاریخ پیشنهادی برای حراج یا فروش فوقالعاده کالا، جهت اخذ مجوز به اتحادیه مربوط و در صورت عدموجود اتحادیه به مجمع امور صنفی ذیربط تسلیم کند.
الف - فهرست تمامی کالاهای مورد عرضه در واحد صنفی
ب- فاکتور خرید یا مدارکی دال بر قیمتهای تمامشده
ج- فهرست قیمتهای متعارف درحال فروش عادی
د- تعیین درصد تخفیف نسبت به قیمت فروش کالا در مورد فروش فوقالعاده کالا
هـ - لیست قیمت کالا پس از کسر تخفیف
اتحادیهها و مجامع امور صنفی موظفند حداکثر ظرف مدت یک هفته نسبت به صدور مجوز حراج یا فروش فوقالعاده کالا جهت متقاضیان اقدام کرده و در صورت عدم موافقت مراتب را با ذکر دلایل قانونی به متقاضی اعلام کنند.
تبصره: عدمپاسخگویی اتحادیهها یا مجامع امور صنفی به درخواست واحدهای صنفی در زمان مقرر یک هفته به منزله موافقت با حراج یا فروش فوقالعاده و صدور مجوز برای آنها محسوب میشود. در این شرایط اگر تخلفاتی نسبت به مواد این آییننامه از طرف واحدهای صنفی صورت گیرد، مسئولیت آن مستقیما به عهده آنان خواهد بود.
ماده ٥ - هر واحد صنفی که بخواهد کالا یا مصنوعات یا فرآوردههای خود را حراج کرده یا فروش فوقالعاده کند، موظف است علاوهبر کسب مجوز از اتحادیه صنف مربوط و در صورت عدموجود اتحادیه از مجمع امور صنفی ذیربط، تابلویی شامل نرخ اولیه، میزان تخفیف و مدت حراج یا فروش فوقالعاده و قیمت کالا پس از کسر تخفیف را در مدخل مغازه خود بهطوری که در معرض دید همگان باشد، نصب کند.
ماده ٦ - اتحادیهها و مجامع امور صنفی صادرکننده مجوز حراج و یا فروش فوقالعاده مکلفند پس از صدور مجوز، مراتب را در استانها به سازمان بازرگانی استان و در شهرستانها به مدیریت بازرگانی شهرستان اعلام کنند. همچنین به منظور برخورداری واحدهای صنفی که اقدام به فروش فوقالعاده یا حراج میکنند از تخفیفهای مالیاتی، اتحادیهها یا مجامع امور صنفی مکلفند یک نسخه از مجوز صادره را جهت حوزه مالیاتی مربوطه ارسال کنند.
ماده ٧ - واحدهای صنفی مجاز نیستند برای جلب مشتری درباره کالاهای مورد حراج یا فروش فوقالعاده برخلاف واقع تبلیغ کنند. تبلیغ خلاف علاوهبر تعقیب قانونی متخلف، موجب تعطیل حراج یا فروش فوقالعاده خواهد شد.
ماده ٨ - در صورتی که واحد صنفی بدون دریافت مجوز از اتحادیه و در صورت عدموجود اتحادیه از مجمع امور صنفی ذیربط اقدام به حراج یا فروش فوقالعاده کند، مرتکب تخلف صنفی شده و طبق قانون و مقررات نظام صنفی با وی برخورد میشود.
ماده ٩ - واحد صنفی مکلف است در مقابل عرضه کالاهای مورد حراج یا فروش فوقالعاده، فاکتور فروش یا رسید و فیش صندوق صادر و به مشتری تسلیم کند.
تبصره - تمامی عناوین فروشهای غیرمتعارف واحدهای صنفی تحت هر نام با نظر اتحادیه صنف مربوط مشمول یکی از تعاریف حراج یا فروش فوقالعاده خواهد بود.
ماده ١٠ - واحدهای فاقد پروانه کسب مجاز به حراج یا فروش فوقالعاده نیستند و در صورت انجام آن، مجامع و اتحادیههای صنفی ذیربط موظفند حراج یا فروش فوقالعاده این گونه واحدها را تعطیل کنند.
ماده ١١ - اتحادیهها یا مجامع امور صنفی جهت انجام خدمات به واحدهای صنفی که اقدام به حراج یا فروش فوقالعاده میکنند، مجازند مبلغی را با تصویب کمیسیون نظارت شهرستان مربوطه دریافت کنند.
ماده ١٢ - سازمان بازرگانی استانها میتواند در صورت تشخیص و ضرورت برای تنظیم بازار با همکاری مجام و اتحادیههای صنفی ذیربط و تصویب کمیسیون نظارت تمهیدات لازم بهمنظور برگزاری فروشهای فوقالعاده هماهنگ واحدهای صنفی را حداقل دو بار در سال (پاییز و بهار) فراهم آورند.
ماده ١٣ - نظارت بر حسن اجرای این آییننامه به عهده اتحادیهها و مجمع امور صنفی ذیربط و سازمان بازرگانی استان در مراکز استانها و در شهرستانهای تابعه با مدیریت بازرگانی شهرستان است.
ماده ١٤ - این آییننامه شامل ١٤ ماده و ٢ تبصره در تاریخ ١٩/٣/١٣٨٣ توسط وزیر محترم بازرگانی تصویب شده است.
حراج بدون مجوز تخلف است
محمد محمدی عضو انجمن ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان
نخستین نکتهای که در مورد برگزاری حراج باید عنوان کرد این است که حراج باید مجوز داشته باشد. فروشندگان همانگونه که برای فروش اجناسشان مجوز دریافت میکنند، باید برای برگزاری حراج اجناسشان چه در فروشگاههای واقعی و چه فروشگاههای مجازی هم مجوزهای لازم را دریافت کنند. در هر گونه حراجی مطابق قانون باید مجوزهای لازم آن دریافت شود. مطابق قانون هر اقدامی که موجب گرانفروشی شود، خود به نوعی یک تخلف است. به بیان دقیقتر هر اقدامی با نام حراج یا غیر از حراج که قیمت کالاها را تا حد زیادی بالا ببرد و بعد تخفیف ناچیزی روی آن اعمال و موجب فریب مردم شود، همه اینها به نوعی تخلف است. مردم در صورت بروز تخلف باید آن را به دستگاههای نظارتی و بازرسی مانند سازمان حمایت از مصرفکنندگان و وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کنند و درواقع این نهادها وظیفه نظارت و بررسی تخلفات را دارند.
اگر قبل از برگزاری حراج، فروشگاهها اعلام و مجوزهای لازم را دریافت کنند، کارشناسان ارزیابی به محل حراج مراجعه میکنند و قیمتها را قبل از حراج و قیمتهای پیشبینیشده برای حراج را بررسی میکنند و در آن صورت مجوز لازم برای حراج را به فروشگاه مذکور میدهند. کارشناسان در بحث حراج قیمتهای واقعی را ارزیابی میکنند و به همین دلیل تخفیف باید زیر قیمت واقعی اعمال شود.
مجوز حراج، مجازی و واقعی ندارد
علیرضا دقیقی حقوقدان و وکیل دادگستری
کشور ما در زمینه قانون تقریبا پروپیمان است و شاید برخی اوقات از زیادبودن قانون هم رنج ببریم. در زمینه فروش هم قوانین متعددی وجود دارد. اتاق اصناف و قوانین صنفی مقرراتی برای فروشندهها در نظر گرفته است. فروشندهها برای آنکه کالای خود را از قیمت مصوب پایینتر به فروش برسانند یا به اصطلاح حراج برگزار کنند، باید مصوبهای دریافت کنند تا حراج اتفاق بیفتد. به همین منظور برای برگزاری حراج ابتدا باید آن را اعلام کنند، در ضمن باید ذکر شود که کدام کالا را حراج میکنند و درنهایت در صورت اخذ مجوز آن را در دید عموم قرار دهند. اما این تنها مقررات کلی است. اگر کسی از این مقررات تخطی کند، تخطی صنفی است و تخلف محسوب میشود.
گرانفروشی به نام حراج
خرید کردن در حراج لذتبخش است. سالهاست که حراج هم در ایران جای خودش را بین مردم باز کرده است و بسیاری از فروشگاهها در زمانی مشخص اجناسشان را به حراج میگذارند تا برای فصل بعدی اجناس جدیدی را در ویترینهایشان بگذارند. حراج از فروشگاههای واقعی به فروشگاههای مجازی هم رسیده است و به جای آنکه برای خرید در ترافیک و شلوغی معطل شویم، میتوانیم روی صندلی راحتی منزلمان بنشینیم و خرید کنیم و همین لذت خرید کردن را بیشتر میکند.
علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف کشور در پاسخ به این پرسش که این حراجها قانونی است یا خیر گفت: برای برگزاری حراج و اعلام آن اگر از اتحادیه مربوطه مجوزهای لازم را دریافت نکرده باشند، تخلف کردهاند. در این حراجها اجناس گوناگونی به فروش میرسد و باید از اتحادیههای مرتبط با آن اجناس مجوزهای لازم کسب شود که بخشی از آنها مربوطه به اتحادیه پوشاک و برخی اتحادیه سوپرمارکت است. طبق گزارشاتی که درباره حراجهای برگزارشده کسب شده است، این حراجها در فضای مجازی تخلف هستند.
همچنین چندی پیش در همین زمینه علی فاضلی در گفتوگویی با روزنامه آسمان آبی گفته است: واحدهای صنفی با فروش اجناس فصلی خود بهصورت حراج یا فروش فوقالعاده انبارهایشان را خالی میکنند و برای خریدهای بعد نقدینگی خود را بالا میبرند، اما این واحدها برای دریافت مجوز حراج باید رویه قانونی آن را طی کنند.
رئیس اتاق اصناف کشور در ادامه افزود: اقداماتی مثل گرانفروشی، نصبنکردن برچسب قیمت، صادرنکردن فاکتور و حراج بدون مجوز میتواند بهمنزله تخطی از قوانین و پلمپ این واحدها باشد. معمولا واحدها میتوانند براساس قانون دو بار تقاضای مجوز حراج کنند و یکبار هم اتحادیه میتواند به آنها مجوز بدهد؛ به این صورت مجموعا حداکثر سه بار درسال امکان حراج برای واحدها وجود دارد.