bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۵۴۸۶۲

جزئیات طرح دو فوریتی کاهش نرخ ارز

رئیس کمیسیون اقتصادی جزئیات طرح دوفوریتی کاهش نرخ ارز را تشریح کرد و گفت: هفته آینده با بانک مرکزی اتمام حجت می کنیم در صورت عدم مدیریت بازار ارز، این طرح در دستور کار مجلس قرار می گیرد.

تاریخ انتشار: ۱۰:۳۶ - ۱۸ فروردين ۱۳۹۷

رئیس کمیسیون اقتصادی جزئیات طرح دوفوریتی کاهش نرخ ارز را تشریح کرد و گفت: هفته آینده با بانک مرکزی اتمام حجت می کنیم در صورت عدم مدیریت بازار ارز، این طرح در دستور کار مجلس قرار می گیرد.

به گزارش مهر، محمدرضا پورابراهیمی اظهار داشت: هیچ توجیه اقتصادی برای اینکه نرخ ارز بین المللی افزایش یافته و نرخ پول ملی ما کاهش یابد، وجود ندارد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تورم را یکی از علل افزایش نرخ ارزهای خارجی خواند و گفت: هر کشوری که نرخ تورم بالایی داشته باشد، پیامد آن کاهش ارزش پول ملی آن کشور است.

نماینده مردم کرمان ادامه داد: دولت طی سال های گذشته اعلام می کند که نرخ تورم را تک رقمی کرده است. یکی از پیامدهای نرخ تورم تک رقمی در مقایسه نرخ تورم ۳۰ تا ۴۰ درصدی در دولت های گذشته این است که آثار شوک های اقتصادی که کاهش ارزش پول ملی یکی از پیامدهای آن است، به کمترین حد خود می رسد. طبق گزارشات دولت، نرخ تورم در طول سال های اخیر به شدت کاهش یافته و تک رقمی شده است.

وی با بیان اینکه نرخ تورم به کمترین حد خود در طول سال های بعد از انقلاب رسیده است، گفت: از ناحیه تفاوت نرخ تورم داخلی و تورم خارجی اتفاقی نیفتاده است که ما منتظر کاهش ارزش پول ملی باشیم.

پورابراهیمی افزود: بر اساس گزارش های موجود، متوسط صادرات غیرنفتی ما حدود ۴۰ تا ۴۵ میلیارد دلار در سال های اخیر بوده است و واردات ما نیز نرخی شبیه آن بوده است؛ البته سال گذشته ما با تراز منفی در اقتصاد کشور در خصوص صادرات کالاهای غیرنفتی مواجه بودیم.

کاهش تورم، افزایش در آمد های ارزی نشان دهنده عدم دخالت عوامل اقتصادی در افزایش نرخ ارز است

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: مصارف ارزی ما هیچ وقت بیشتر از منابع ارزی ما نبوده است. در طول سال اخیر نیز تراز صادرات غیرنفتی ما منفی بوده است اما تراز صادرات کل که شامل درآمدهای نفتی و غیرنفتی است، کاملا مثبت است.

نماینده مردم کرمان در خصوص پیش بینی درآمدهای نفتی در کشور افزود: درآمدهای نفتی کشور از نیمه دوم سال گذشته به شدت افزایش یافته است، دلیل آن هم افزایش قیمت های جهانی نفت است.

وی ادامه داد: در سال های گذشته نفت را زیر ۳۰ دلار نیز فروخته ایم اما امروز نفت را بالای ۶۵ دلار به فروش می رسانیم. پیش بینی ما این است که در سال ۹۷ نیز نرخ جهانی نفت افزایش یابد.

پورابراهیمی گفت: قیمت جهانی سنگ آهن و مس که ما فروشنده عمده آن هستیم نیز افزایش یافته است. همه اینها نشان می دهد که درآمدهای ارزی ما در نیمه دوم سال ۹۶ افزایش یافته است و در سال ۹۷ نیز افزایش می یابد.

این اقتصاددان مجلس تصریح کرد: همه این عوامل نشان می دهد که مسائل اقتصادی نقشی در افزایش نرخ ارز نداشته است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: برخی افراد مسائل تحریمی مانند پیش بینی برای افزایش تحریم های آمریکا علیه ایران در اردیبهشت ماه سال جاری را عامل افزایش نرخ ارز می دانند؛ این در حالی است که فضای تحریم در طول سال های اخیر در کشور ما وجود داشته است اما به دلیل تحریم های پیاپی ما کشوری هستیم که میزان آثار تحریم ها در سال های اخیر در اقتصاد به کمترین حد خود رسیده است. به نظر می رسد اثرگذاری تحریم ها بر کشور ما در طول زمان به شدت کاهش یافته است.

ناکارآمدی بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز کاملا مشهود است

نماینده مردم کرمان با تاکید بر لزوم فضای روانی بازار ارز توسط بانک مرکزی گفت: مشکل اصلی در بازار ارز عدم مدیریت صحیح بازار توسط بانک مرکزی است. ناکارآمدی بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز کاملا مشهود است. نمونه بارز آن اقداماتی بود که سال گذشته بانک مرکزی انجام داد.

وی افزود: بانک مرکزی بعد از اینکه بنده در مجلس تذکر دادم و از آقای رئیس مجلس خواستم با رئیس جمهور صحبت کند تا بازار ارز را مدیریت کنند، جلسه گذاشت و در تصمیم غیرکارشناسی، نرخ سود سپرده را از ۱۵ درصد به ۲۰ درصد افزایش دادند. این عمل نه تنها التهابات بازار ارز را کاهش نداد، بلکه موجب تحمیل هزینه سنگینی به بانک ها شد.

پورابراهیمی اظهار داشت: بانک ها با نرخ ۱۵ درصد سپرده می گرفتند، نرخ تسهیلات نیز ۱۸ درصد بود اما با تصمیم غیرکارشناسی نرخ سود سپرده ها و نرخ تسهیلات افزایش یافت.

با ابزار های پولی نمی توان بازار ارز را مدیریت کرد/افزایش نرخ سود سپرده ها هم نتوانست بازار ارز را علاج کند

این اقتصاددان مجلس گفت: در اثر این تصمیم اشتباه تنها ۲۳۰ هزار میلیارد تومان منابع در بانک ها جابه جا شد. به عبارت دیگر منابعی به بانک ها وارد نشد، بلکه حساب ها از سپرده کوتاه مدت به سپرده بلندمدت تغییر محل دادند. امکان دارد بخش جزئی هم منابع جذب شده باشد اما شک ندارم که عمده منابع فقط جابه جا شدند.

جزئیات طرح مجلس برای ساماندهی بازار ارز

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در تشریح طرح مجلس برای اصلاح نظام ارزی کشور گفت: ایجاد حساب های سپرده ارزی با ضمانت بانک مرکزی از موضوعات مهم طرح مجلس هستند.

نماینده مردم کرمان افزود: در دولت های نهم و دهم پس از التهابات بازار ارز، افرادی که به بانک ها برای دریافت سپرده ارزی خود مراجعه کردند، بانک ها اعلام کردند که ارز نداریم. بعد هم گفتند که ریالی تسویه کنید، آن هم ریالی آزاد نه، به صورت ریالی مبادله ای قصد تسویه حساب های ارزی را داشتند؛ این امر خیانت نظام بانکی کشور در حق مردم بود. بانک مرکزی نیز در این خیانت ناظر بود.

پورابراهیمی گفت: از آن لحظه تا امروز کسی به حساب سپرده ارزی اعتماد ندارد. این امر موجب سرگردانی حساب های ارزی شده است. طبق برآورد ما طی سال های گذشته ۳۰ میلیارد دلار منابع ارزی وارد کشور نشد و به حساب های ارزی بانک های خارجی انتقال یافت.

این اقتصاددان مجلس تصریح کرد: بانک مرکزی برای کاهش التهابات بازار ارز در ابتدا باید اعتمادسازی نسبت به حساب سپرده ارزی را در دستور کار خود قرار می داد. حساب سپرده ارزی با ضمانت بانک مرکزی باید مجددا در بازار اقتصادی ایران فعال شود و سود سپرده نیز به آن اختصاص یابد. این امر موجب می شود حجم عظیمی از منابع ارزی به داخل کشور بازگردد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: پیشنهاد ما این است که حداقل دو بانک برای باز کردن حساب سپرده های ارزی پیش بینی شوند و بانک مرکزی نیز حفظ این منابع را ضمانت کند.

نماینده مردم کرمان افزود: بیش از ۲۰ میلیارد دلار منابع ارزی خارج از سیستم بانکی در خانه ها و گاوصندوق ها نگهداری می شود، این امر به اقتصاد کشور ضربه می زند.

وی اظهار داشت: اگر ۳۰ میلیارد دلار ارزی که به خارج کشور رفته و ۲۰ میلیارد دلار منابع ارزی که در خانه های مردم نگهداری می شود به سیستم بانکی کشور بازگردد، موجب تقویت منابع ارزی کشور می شود.

پورابراهیمی گفت: یکی از محورهای اصلی طرح مجلس بازگشایی حساب های سپرده ارزی با ضمانت بانک مرکزی و پرداخت سود به این حساب ها است.

این اقتصاددان مجلس تک نرخی شدن نرخ ارز را از مفاد طرح مجلس خواند و گفت: نرخ ارز در صرافی ها، تحویل به مردم برای فعالان اقتصادی متفاوت است که این امر شرایط خاصی را ایجاد کرده است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: چند نرخی بودن نرخ ارز تنها موجب فساد در اقتصاد کشور است.

نماینده مردم کرمان با بیان اینکه ارز مبادله ای تنها به کالاهای اساسی اختصاص می یابد، گفت: بانک مرکزی باید اعلام کند که چه اقداماتی انجام داده است که نرخ کالاهای اساسی در دست مردم به همان نرخ ارز مبادله ای باشد. به عنوان مثال برنجی که با ارز مبادله ای وارد می شود، در خرده فروشی ها به نرخ ارز آزاد به مردم فروخته می شود.

وی تصریح کرد: تفاوت نرخ کالاهای اساسی در واردات و فروش موجب ایجاد رانت برای واردکنندگان می شود. ای کاش مردم از این کالاها با نرخ واقعی اش استفاده می کردند. متاسفانه سود فقط برای شبکه واردات و رانت است.

پورابراهیمی افزود: یکسان سازی نرخ ارز از محورهای مهم طرح مجلس است. باید سامانه اطلاعاتی مشخصی در این خصوص شکل گیرد. در اقتصاد ما مشخص نیست که چه کسی خریدار ارز و چه کسی فروشنده ارز است. بانک مرکزی فقط نظاره گر بازار به هم ریخته ارز است و مدیریتی انجام نمی دهد.

این اقتصاددان مجلس با تاکید بر لزوم ساماندهی صرافی ها گفت: صرافی ها عوامل مبادلات ارزی هستند. در حال حاضر رتبه های صرافی ها، ماموریت ها و سطح معاملات، سامانه اطلاعاتی صرافی ها مشخص نیست که این وضعیت غیرقابل قبول است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: قرار است هفته آینده نشست مشترکی کمیسیون با بانک مرکزی برگزار شود. اگر در این نشست به این نتیجه برسیم که همه این موضوعات عملی شود و برنامه زمانبندی برای انجام این برنامه ها ارائه شود، که هیچ اما اگر به توافق نرسیم طرح دوفوریتی خود را در هفته آینده در مجلس به اجرا خواهیم گذاشت.

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
بالاخره جنگ همزمان تو ده تا کشور دیگه و تلاش برای نابودی هزینه داره
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
اون بقول خودتون 20 میلیارد دلار تو خونه مردم رو هم از چنگشون دربیارین ببینیم مشکل اقتصاد کشور حل میشه یا نه؟
اینقدر نمیفهمین که مشکل اقتصاد، وجود التهاب در سیاستهای داخلی و روابط بین المللیه و تا اینها حل نشه، اقتصاد حال و روز خوش پیدا نمیکنه. حالا هی واسه خودت طرح دو فوریتی و سه فوریتی بده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
البته چند توجیه خیلی خوب داره. یکی اینکه دولت نرخ تورم رو اشتباه اعلام می کنه. دوم اینکه ارزهای کشور برای جنگ به خارج گسیل می شن. بالاخره ایران الان در چند جبهه مشغول جنگه
سینا
United States of America
۱۳:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
اگر افرادی معتقد به رویاروی با استکبار و شکستن شاخ او هستند بهترین اقدام عملی افزایش ارزش پول ملی است و گرنه با شعار مرگ بر این و ان کار درست نمی شود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
ارز دارد به سرعت از كشور خارج مي شود و با اين جور خبرسازي ها هم نمي توان جلوي رشد قيمت آن را گرفت .
انتشار یافته: ۱۷
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
توهم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
حساب ارزی باز شود، به انتخاب مشتری ارز یا معادل روز آن (قیمت خرید/فروش کف بازار) داده شود. اگر بانک از دادن ارز خودداری کند، جریمه شود. نه اینکه مثلا قیمت کف بازار 5100 تومن هست و سامانه سنا 4800 تومن و بانک بگه من 4800 را قبول دارم و ارز نقد هم ندارم بدهم!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
خسته نباشید
بعد از هفت ماه تازه میخواهید هفته اینده با بانک مرکزی اتمام حجت کنید ؟؟؟؟
یک کمی دیر متوجه نشدید که ارزش پول ملی داره کاهش پیدا میکنه ؟؟؟
خوب صبر میکردید مثل دولت دلار بشه 10 یا 20 هزار تومان بعد تازه یک فکری میکردید ؟؟؟
البته باز خدا رو شکر مسئولان متوجه شدند که قیمت ارز داره بالا میره .
حداقلش اینه که دیگه نمیگویند حبابه و کاذبه و....
احسان
United Arab Emirates
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
اگر قرار بر مدیریت بود که با گذشت چند ماه مدیریت می شد! حالا تو این یک هفته می خوان چکار کنند؟ همیشه طرحهای یک یا چند فوریتی مجلس رو چیزی جز "کشک" نمی شه گفت! مگر در موارد خاص که به نفع مردم نباشه، قطعا کاربرد داره!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
مثلا دیگه
میخوان بگند که تو فکر مردم هستیم
مگه 5سال پیش یادتون نیست چجوری دلار 1200 تومانی شد 3700 تومان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
آقای روحانی و آقای سیف بیان به مردکم بگن چرا به اونا دروغ گقتن که نرخ ارز بالا نخواهد رفت؟ اگه نرخ ارز در اختیار شما نبود و یا قادر به جلوگیری از افزایش افسار گسیخته اون نبودین برای چی با اعتماد بنفس کامل در رسانه ها ظاهر شدین و گفتین که این افزایش مقطعیه؟! با چه توجیهی از مردم انتظار دارین که از این پس به حرفای شما اعتماد کنن؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
دروغ
مگه شما هنوز به دروغ عادت نکردید ؟
عجیبه ؟
ناشناس
United States of America
۱۱:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
بگم چی میشه ؟ تا هفته بعد کلی گرون میشه بعد میارنش دوروبر 4900 تازه اگر بتوانند . اونوقت ما هورا میکشین که ارزان شد ...
ناشناس
United States of America
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
وزیر اقتصاد رو استیضاح کنید و این سیف بی لیاقت رو بندازید بیرون.
ناشناس
United States of America
۱۵:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
مشکل یک فرد نیست .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
چه عجب ، بالاخره مجلس میخواد یک کار مثبت انجام بده
محسن
Turkiye
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
خدا را شکر نماینده ای پیدا شد و حرف دل مردم را زد چرا این کارها را زودتر انجام نمی دهید ما حقوق بگیران بدبخت شدیم آیا شبها با این همه ظلم به مردم زحمتکش راحت می خوابید چرا سیف و نوبخت و وزیر اقتصاد علی رغم این همه اشتباه هنوز در مقام خود باقی هستند