تعداد زیادی از متهمان فساد اقتصادی از کشور فرار کردهاند
شبح خاوری بر فراز ایران

به نظر میرسد با بالا گرفتن بحران اقتصادی در کشور و تمرکز قوه قضائیه بر مفاسد اقتصادی شاهد فرارهای بیشتری از سوی متهمان به فساد اقتصادی خواهیم بود.از این جهت به نظر می رسد شبح محمود خاوری همچنان بر فراز آسمان ایران قرار دارد و مفسدان اقتصادی در زمان تنگنا نسخه خاوری را برای خود می پیچند.

ماجرای "سکه ثامن" شباهت زیادی با پرونده موسسات اعتباری دارد. «شرکت بازرگانی آریو پرگاس آیلین» که تحت عنوان «سکه ثامن» از سال ۹۵ در بازار پولی کشور فعال شد. این شرکت مدعی ایجاد دروازه تجارت الکنرونیک در زمینه تجارت و خرید و فروش آنلاین انواع مسکوکات طلا و همچنین طلای آبشده بود.
آنگونه که در تارنمای این شرکت آمده بود، در سیستم معاملاتی ثامن تمامی افراد با استفاده از اینترنت و حساب بانکی متصل به شبکه شتاب میتوانند به آسانی وارد بازار خرید و فروش طلا شوند. امکان انجام معامله در هر نقطه از جهان و با نرخ جهانی، شارژ ریالی حساب خود حتی در ایام تعطیل، دریافت اعتبار تا سقف ۲ میلیارد تومان از خدمات این شرکت بود که ادعا داشت افراد میتوانند حتی با یک گرم طلای آب شده تجارت خود را آغاز کنند و سپس کسب و کار خود را با خرید و فروش آنلاین سکه و طلای آبشده و انس توسعه دهند.
این شرکت ظرف دو سال و نیم گذشته توانسته بود برخی شهروندان را با خود همراه کند تا سرمایههای خود را به سمت بازار طلا سرازیر کنند، اما از ابتدای هفته گذشته (بیست و چهارم شهریور) به صورت ناگهانی بخش معاملات آنلاین این شرکت به دلیل آنچه «انتقال سرور و امور فنی» اعلام شد، قطع شد.
پس از آن سایت سکه ثامن رسما اعلام ورشکستگی کرد. در اطلاعیه این سایت آمده بود: «به اطلاع میرساند بنا به استفاده کاربران و تریدرها از رباتهای غیرمجاز و همچنین کارمند ثامن که به نام شوهر خود معامله میکرد به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان و... به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان و سودهای غیر متعارف کاربران که به وسیله رباتها و اتو رفرش استفاده شده است، به اطلاع میرساند سکه ثامن ورشکستگی خود را اعلام مینماید و از امروز فقط کاربران میتوانند پولهای خود را بدون دریافت سودهای غیر متعارف را ثبت درخواست نمایند. کاربران امروز مهلت دارند موجودی خود را به فروش رسانده و درخواست واریز نمایند.»
در همین راستا رییس اتحادیه طلا و جواهر، از صدور دستور پلمب شرکت تجارت الکترونیک ثامن با عنوان سکه ثامن و پیگیریهای قانونی برای این فروشنده طلا و جواهر در فضای مجازی، رییس پلیس فتای تهران بزرگ نیز از بررسی پرونده سکه ثامن در مراحل اولیه تحقیقات خبر داد و تاکید کرد که شاکیان پرونده سکه ثامن باید برای شکایت و پیگیریهای بیشتر به دادسرای جرایم رایانهای مراجعه کنند تا این پرونده با احضار گردانندگان سایت تعیین و تکلیف شود.
ظاهرا تمام این اقدامها پس از فرار متهم اصلی صورت گرفته است. البته هنوز مشخص نیست متهم اصلی پرونده از کشور گریخته است یا نه، اما احتمال اینکه او فرار کرده باشد زیاد است.
پیشتر در جریان دادگاه پرونده موسسه اعتباری ثامن الحجج تا مدتها متهم ردیف سوم پرونده در دسترس نبود، حتی این احتمال وجود داشت که از کشور گریخته باشد. اما پس از برگزاری یازده جلسه از دادگاه ناگهان فردی به عنوان وکیل متهم معرفی شد.
بهروز صفری تالار پشتی، وکیل متهم ردیف سوم پرونده در دادگاه گفت: "موکل من در منزل خود در تهران خیابان گاندی حضور دارد. " در جلسه دوازدهم دادگاه متهم ردیف سوم حضور پیدا کرد تا بر شایعات دامنه دار پایان دهد.

متهمانی که گریختند
در یک مورد دیگر اخیرا برخی منابع خبری گفته اند یک متهم به اختلاس در صنعت نفت به همراه خانواده اش به گرجستان گریخته است.
خبرگزاری فارس روز یکشنبه اعلام کرد که مسئول فروش فرآوردههای نفتی به کشتیها (بانکرینگ) در منطقه بوشهر با اختلاس چند ده میلیارد تومانی متواری شد.
خبرگزاری فارس نوشت: «ظاهرا ح. ط؛ که مدت ۲ سال و نیم است که در این سمت مشغول به کار بوده است پیش از این دو بار دیگر نیز دست به سوء استفاده زده بود که در نوبتهای قبل ارقام این سوء استفادهها اندک بوده است. با این وجود ظاهرا توجهی به این موضوع از سوی مسئولان امر صورت نگرفته بود تا این که نام برده توانست ارقام کلان تری را به جیب بزند.»
فارس افزود: "ظاهرا ح. ط. که پیشتر خانواده خود را به گرجستان فرستاده بود خود نیز به این کشور متواری شده است."
گفته میشود اختلاس این فرد چند ده میلیارد تومانی است.
خرداد ماه سال جاری هم خبرگزاری تسنیم گزارشی منتشر کرد که بر اساس آن در جریان یک فقره کلاهبرداری خانوادگی از هشت بانک، متهم ردیف دوم پرونده که فرزند متهم ردیف اول بوده به همراه همسرش از کشور گریخته است.
تسنیم در این باره نوشت: "حدود ۸ سال از کشف یک فساد کلان بانکی که حکایت از کلاهبرداری هزار و ۴۰۰ میلیاردی اعضای یک خانواده از ۸ بانک دولتی و خصوصی دارد، میگذرد، اما تعلل در رسیدگی به این پرونده تا جایی طول کشید که متهم از کشور گریخت. "
براساس این گزارش بانکهای ملی، پست بانک، ملت، سینا، سپه، سامان، تجارت، صادرات و کشاورزی شکات این پرونده هستند و گزارش مرجع انتظامی و حفاظت اطلاعات قوه قضاییه نیز حکایت از جعل اسناد و اخذ تسهیلات از بانکها از جمله با استفاده از اسناد مجعوله و عدم رعایت مقررات و آییننامهها در پرداخت تسهیلات دارد.
پیشتر متهم ردیف نهم این پرونده نیز از کشور گریخته بود.
۵متهمی که در این هشت جلسه دادگاه تنها جسته و گریخته آن هم از سوی متهم اصلی تنها نام دو نفر از آنان برده شده است و از هویت بیشتر مابقی تا کنون خبری در دست نیست.
در پرونده وحید مظلومین، سلطان سکه نیز یکی از متهمان به نام حسین مظلومین از کشور گریخته است. او برادرزاده وحید مظلومین است که بنا به گفته دادستان تهران گردش مالی سه هزار میلیاردی داشته است.

مورد عجیب شهرام
یکی دیگر از مواردی که در ماههای اخیر رخ داده تلاش شهرام جزایری فعال اقتصادی پر حاشیه برای خروج غیرقانونی و یا فرار از کشور بود. هفتم مرداد ماه سال جاری خبر کوتاه و عجیبی منتشر شد. شهرام جزایری در مرز باکو در حالیکه در بار عدس پنهان شده بود بازداشت شد.
تریلر ترکیهای حامل بار عدس بوده است و از مبدا ترکمنستان عدس بارگیری کرده و قرار بوده از کشور خارج شود، اما ماموران گمرک با رصد اطلاعات محموله و به کمک دستگاههای کنترلی ایکسری کامیونی اقدام به اسکن محموله میکنند که پس از اسکن محموله مشخص میشود دو نفر در داخل بار تریلر مخفی شدهاند. یکی از آنها شهرام جزایری بود.

هنوز پس از گذشت ماهها مشخص نشده است که چرا جزایری به این شکل عجیب قصد خروج از کشور داشت. ظاهرا او با اتهام اقتصادی بزرگی نیز روبه رو نشده است.
محسنی اژهای پس از بازداشت جزایری درباره او گفت: «باتوجه به نحوه خروج از کشور شهرام جزایری و پیشنهاد رشوهای که داده است قطعا به پرونده او رسیدگی خواهد شد و به علت سوابقی که از قبل داشته رسیدگی به این پرونده او نیز در تهران انجام خواهد شد و بر همین اساس هم خود نامبرده و هم پروندهاش به تهران منتقل میشود.»