bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۹۲۷۲۲

انتخابات زودهنگام اسراییل؛ پایان نتانیاهو؟!

گانتس در سال ۱۳۹۱ به عنوان رئیس ستاد مشترک ارتش اسراییل با بیان اینکه ایران قصد ندارد به سلاح اتمی دست پیدا کند گفت: «رهبران ایران انسان‌های بسیار عاقلی هستند.» گانتس در حالی که یک مقام ارشد ارتش بود راه حلی نظامی را آخرین راه قابل بررسی در رابطه با ایران می‌دانست». اما اواخر ماه گذشته اظهار نظر تند او در کنفرانس مونیخ نشان داد قصد دارد سیاست‌های نتانیاهو در قبال ایران را ادامه دهد.

تاریخ انتشار: ۱۷:۳۸ - ۱۲ اسفند ۱۳۹۷
انتخابات زودهنگام اسراییل؛ خداحافظی ایران با نتانیاهو؟
 
فرارو- در حالی که یک ماه بیشتر تا برگزاری انتخابات زود هنگام پارلمان اسراییل باقی نمانده، نظرسنجی‌های مختلف از برتری شکننده نتانیاهو خبر می‌دهند. یک نظر سنجی مهم در روز جمعه نشان داد برای اولین بار برتری ائتلاف راستگرای نتانیاهو توسط ائتلاف میانه و چپ به رهبری گانتس به خطر افتاده است. پیروزی در این انتخابات می‌تواند برای "بی بی" حکم مرگ و زندگی داشته باشد.

به گزارش فرارو، نتانیاهو برای فرار از سقوط دولت تصمیم گرفت انتخابات پارلمان یا "کنست" را ۸ ماه زودتر یعنی ۲۰ فروردین برگزار کند.

استعفای آویگدور لیبرمن، از چهره‌های کلیدی دولت در اعتراض به آتش‌بس اسرائیل-حماس، اولین گام بزرگ برای تضعیف کابینه نتانیاهو بود. پس از آن چند حزب متحد دیگر هم خواهان استعفای او شدند. اختلاف بر سر لایحه سربازی اجباری یهودیان "حریدی" از دیگر دلایل تضعیف دولت اوست.

اما شاید مهم‌ترین مساله برای نتانیاهو برگزاری دادگاه رسیدگی به اتهام ارتشا و فساد مالی باشد. نتانیاهو که تحت فشار دادستانی و رسانه‌های اسراییل در آستانه احضار و محاکمه قرار گرفته بود، انتخابات پیش از موعد را به عنوان راهی برای فرار از حکم دادگاه انتخاب کرد.

از آنجایی که دادگاه نتانیاهو بعد از انتخابات برگزار می‌شود جایگاه او به به عنوان پیروز انتخابات با موقعیت شکننده امروز قابل مقایسه نیست.

اما اگر او نتواند با سایر احزاب راست ائتلاف کند ممکن است نه تنها دوره طولانی نخست وزیری او به پایان برسد بلکه به دلیل اختلافات حزبی، اسراییل هم دیگر ثبات سیاسی را تجربه نکند.

بنی گانتس، ژنرال سابق ارتش و رهبر حزب تازه تاسیس "اقتدار اسرائیل" و یائیر لاپید، رهبر حزب مرکزگرای "یش عتید (آینده آنجاست) " مهم‌ترین رقبای نتانیاهو هستند که در این انتخابات باهم متحد شده اند.
 
انتخابات زودهنگام اسراییل؛ خداحافظی ایران با نتانیاهو؟
بنی گانتس
هرچند بسیاری از روزنامه‌نگاران و چهره‌های لیبرال و چپ در اسراییل امیدوارند این ائتلاف بتواند به دوران نخست وزیری نتانیاهو پایان دهد، اما بر اساس نظرسنجی‌های اخیر حزب لیکود به رهبری نتانیاهو حدود ۳۰ کرسی از ۱۲۰ کرسی کنست را به دست می‌آورد. اگر این اتفاق بیافتد رییس جمهور اسراییل طبق قانون اختیار تشکیل کابینه را به نتانیاهو می‌دهد؛ هرچند این بار کابینه او در مقابل جناح میانه و چپ متزلزلتر خواهد بود.

نتیجه انتخابات کنست بر روابط ایران با اسراییل تاثیر می‌گذارد؟
در صورت پیروزی نتانیاهو احتمالا روابط اسراییل با ایران و فلسطین پرتنش‌تر خواهد شد.

در این انتخابات نتانیاهو برای باقی‌ماندن در قدرت، حاضر شده دو حزب راست‌گرای افراطی را نیز در دولت آینده سهیم کند. این احزاب دیدگاه‌های افراطی و نژاد‌پرستانه دارند و خواستار اخراج اعراب از سراسر سرزمین‌های اشغالی و تشکیل «اسرائیل بزرگ» هستند.

اما به نظر نمی‌رسد پیروزی رقیب اصلی نتانیاهو هم تاثیری در کاهش تنش‌ها حداقل در رابطه با ایران داشته باشد.

ژنرال بنی گانتس، سابقه سیاسی قابل توجهی ندارد. او در سال ۱۳۹۱ به عنوان رئیس ستاد مشترک ارتش اسراییل با بیان اینکه ایران قصد ندارد به سلاح اتمی دست پیدا کند گفت: «رهبران ایران انسان‌های بسیار عاقلی هستند.»
 
گانتس در حالی که یک مقام ارشد ارتش بود راه حلی نظامی را آخرین راه قابل بررسی در رابطه با ایران می‌دانست». این‌ها در حالی است که گادی آیزنکوت، جانشین بعدی او در ارتش اسراییل، اظهار نظرات تندی در مورد نیروهای ایران در سوریه و سردار قاسم سلمانی داشته است.

اما اواخر ماه گذشته اظهار نظر تند بنی گانتس در کنفرانس امنیت مونیخ نشان داد او هم قصد دارد سیاست‌های نتانیاهو در قبال ایران را ادامه دهد.

او با اعلام اینکه در نبرد علیه ایران شانه‌به‌شانه نخست وزیر ایستاده است، گفت: «گول دروغ‌های ظریف را نخورید و تحت تاثیر بلاغت او قرار نگیرید». گانتس ادعا‌های نتانیاهو را تکرار و تهدید کرد: «تحت نظارت من هیچ آرامشی (برای ایران) وجود نخواهد داشت.»

محسن جلیلوند، مدرس روابط بین الملل می‌گوید: اسرائیل در یک نقطه ایستاده است و فرقی ندارد که نتانیاهو باشد یا اسحاق رابین باشد یا هر کس دیگری فرقی ندارد. آن‌ها در یک نقطه ایستاده اند. آنچه میان اسرائیل و ایران وجود دارد درگیری ایدئولوژیک و استراتژیک است لذا با تغییر افراد تغییری در این رویه اتفاق نمی‌افتد.

اما به نظر می‌رسد قضیه در مورد فلسطین کمی متفاوت است و شاید کاهش تنش با فلسطینیان در کاهش تندروی‌های اسراییل در قبال ایران هم موثر باشد.

حزب لیکود اعلام کرده بنی گانتس به فلسطینیان نرمش نشان خواهد داد. در حالی که بنیامین نتانیاهو، خروج اسرائیل از غزه در سال ۲۰۰۵ را موجب قدرت گرفتن حماس می‌داند گانتس می‌گوید چنین طرحی باید در نقاط دیگر هم اجرا شود.

او همچنین اعلام کرده آماده است در مورد نحوه کنترل نواحی اشغالی در ساحل غربی رود اردن مذاکره و مصالحه کند.

سخنگوی تشکیلات خودگردان فلسطینیان، این سخنان را "گامی در جهت درست" توصیف کرده است.

البته حزب تازه تاسیس گانتس در بیانیه‌ای اعلام کرده «در مورد تخلیه شهرک‌های یهودی‌نشین هیچ تصمیم یکجانبه‌ای اتخاذ نخواهد شد و تضمین‌های امنیتی این شهرک‌ها "غیرقابل مذاکره" هستند»

bato-adv
bato-adv
bato-adv