امیر علی ابوالفتح در گفتگو با فرارو بررسی کرد:
چرا "مایک پمپئو" میخواهد در تهران با رسانههای داخلی مصاحبه کند؟

دولت ترامپ بعد از این همه فشار و اعمال بی سابقهترین تحریم طول تاریخ، میگوید آماده سفر و گفتگو هستیم. اگر واقعا حسن نیت دارند و میخواهند حرفشان به گوش مردم ایران برسد رسانه کم ندارند و میتوانند صحبت کنند. مردم به سرعت از طریق فضای مجازی مطلع میشوند. بنابر این مشکل انتقال پیام نیست. بحث بر سر این است که نمیتوان زیر چنین فشاری به طرف مقابل گفت بیایید گفتگو کنیم.
به گزارش فرارو، در حالی که چند روز از سفر ظریف به نیویورک و گفتگوهای متعدد او با رسانههای آمریکایی میگذرد روز پنجشنبه، سوم مرداد وزیر امور خارجه آمریکا در گفتگو با بلومبرگ اعلام کرد مایل است به تهران سفر کند و با رسانههای ایرانی مصاحبه کند. پمپئو گفت: «دوست دارم فرصتی باشد و [به ایران]بروم. نه برای اینکه صحبتهای تبلیغاتی بکنم، بلکه حقایق را به مردم ایران درباره اینکه رهبرانشان چه کار کردهاند و چطور این موضوع به ایران لطمه زده، بگویم.»
اما پمپئو شب گذشته در توییتی اعلام کرد ایران درخواست او را نپذیرفته است. اگر این ادعای او درست باشد بعد از اسفند سال ۹۴ این دومین باری است که ایران با درخواست سفر پمپئو به تهران مخالفت میکند. اما در شرایط پرتنش بین دو کشور و در حالی که حتی مصاحبه با یک رسانه ایرانی بعد از ۴۰ سال بعید به نظر میرسد چرا پمپئو از قصدش برای سفر به تهران سخن میگوید؟

اهداف پمپئو از ابراز تمایل براس سفر به تهران و مصاحبه با رسانههای داخلی
این کارشناس آمریکا ادامه داد: آمریکاییها مابهازای این قضیه درخواست کردند که اگر ظریف به آمریکا میرود ، پمپئو هم به ایران بیاید و اگر ظریف با رسانههای خارجی گفتگو میکند پمپئو با رسانههای ایرانی حرف بزند. البته این مابهازای متناسبی نیست چراکه ظریف در واقع به کشور آمریکا سفر نمیکند بلکه به مقر سازمان ملل سفر میکند. این مقر در نیویورک واقع شده است و اگر جای دیگری بود ظریف به آنجا میرفت. پس نمیتوان گفت درخواست سفر پمپئو مابهازاری سفر ظریف است. اگر در ایران نشست یا نهاد بین المللی بود پمپئو هم میتواند شرکت کند.
او افزود: در مورد گفتگوی ظریف با رسانههای آمریکایی تا آنجایی که اطلاعات منتشر شده نشان میدهد درخواست مصاحبه از طرف رسانههای آمریکایی بود که اغلب با استقبال طرف ایرانی هم رو به رو شده است. خیلی نمیتوان این را مشابهتسازی کرد و گفت همان کاری که ظریف در آمریکا میکند پمپئو در تهران بکند.

این کارشناس آمریکا ادامه داد: وقتی ترامپ ممنوعیت سفر گذاشت اعلام نکرد حامیان یا طرفداران نظام ممنوعیت ورود به آمریکا دارند. ممنوعیت ورود شامل تمام شهروندان ایرانی حتی دوتابعیتهایی که در اروپا هستند هم میشود. دیگر حزب اللهی و غیر حزب اللهی و مسلمان و مسیحی ندارد. فشارهای اقتصادی هم متوجه تمام اقشار شده است.
ابوالفتح گفت: پمپئو امیدوار است اگر فرصتی دست دهد که به ایران بیاید یا با رسانههای ایرانی صحبت کند بتواند گروهی که خیلی خشمگین هستند و جدیدا به گروه ناراضیها پیوستند را قانع کند که مشکل به خاطر رفتار آمریکا نیست و مشکل از حکومت ایران است. پمپئو میخواهد عنوان کند فشار اقتصادی به خاطر تحریم نیست و به خاطر عبارات ادعاهایی آنها مثل «دزدی مقامات و حیف و میل کردن پول شهروندان ایران در سوریه و یمن» است.
او افزود: از این جهت تصور آمریکاییها این است که گفتگو یا مصاحبههای مستقیم با رسانههای ایرانی میتوانند افراد را قانع کنند که به جریان اصلی ضد آمریکایی ایران که سابقه ۴۰ تا ۵۰ ساله دارد نپیوندند. این اقدام فقط از طرف پمپئو نبود. برایان هوک هم جلو سفارت سابق ایران در واشنگتن کلیپی پر کرد و گفت میتوانیم دوباره سفارت ایران را باز کنیم و ایرانیها دوباره بتوانند به آمریکا سفر کنند به شرطی که حکومت ایران تغییر رفتار دهد.
این تحلیلگر مسائل آمریکا ادامه داد: به نظر میرسد آمریکاییها به این نتیجه رسیده اند که در کنار سیاست مشت آهنین نیاز دارند با تدبیر بیشتری دیپلماسی عمومی را در قبال ایران پیش ببرند تا شاید بتوانند بر شکافهای داخلی ایران سوار شوند و شکاف و اختلافات را افزایش دهند و نظام را در برابر مردم قرار دهند. هدفشان این است که مردم قانع شوند آمریکا طرف بد و خبیث ماجرا نیست و به نظام فشار وارد شود که تغییر رفتار دهد.
واکنش ایران به ابراز تمایل پمپئو برای سفر به تهران و مصاحبه با رسانههای داخلی
در آخرین واکنش، عباس موسوی، سخنگوی دولت این پیشنهاد پمپئو را یک «اقدام تدافعی در برابر اقدامات تهاجمی ایران» دانست و اعلام کرد این صحبت پمپئو هم مثل مطرح کردن موضوع مذاکره جدی نیست.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین گفت: «تا آنجایی که میدانیم تا کنون چندین خبرنگار ایرانی از ایشان و دیگر مقامات آمریکایی درخواست مصاحبه کردهاند که این درخواستها رد شده است».

ابوالفتح در مورد واکنش ایران به درخواست سفر پمپئو به تهران و مصاحبه با رسانههای داخلی به فرارو گفت: برای سفر وزیر خارجه آمریکا در تهران باید تغییرات بسیار بزرگی رخ دهد. با توجه به مصاحبه سخنگوی دولت میتوان گفت دولت حداقل برای مصاحبه (و نه سفر) جواب منفی نداده است. اما مصاحبه یک رسانه ایرانی با وزیر امور خارجه آمریکا بعد از بیش از ۴۰ سال فارغ از نظر دولت نیاز به هماهنگیهای بیشتری دارد.
او افزود: صدا و سیما وابستگی سازمانی به دولت ندارد و سیاستهایی که توسط دفتر رهبری تنظیم میشود مورد توجه قرار میگیرد. چینن مصاحبهای موضوعی است که تمام نهادها باید درباره آن اظهار نظر و جمع بندی کنند تا شاید دیدگاه دولت اجرا شود. مساله این است که یک مقدماتی باید در نظر گرفته شود.
این کارشناس آمریکا گفت: اینطور که من شنیدم پیش از دولت ترامپ رسانههای ایرانی درخواست مصاحبه را مطرح میکردند، اما مقامات آمریکایی به آن توجه نمیکردند و به اصطلاح عامیانه تحویل نمیگرفتند یا کسر شان میدانستند و معتقد بودند اگر بخواهند حرف بزنند در سی ان ان حرف میزنند یا در نهایت در بی بی سی فارسی یا رادیو فردا.
ابوالفتح گفت: دولت ترامپ بعد از این همه فشار و اعمال بی سابقهترین تحریم طول تاریخ، میگوید آماده سفر و گفتگو هستیم. اگر واقعا حسن نیت دارند و میخواهند حرفشان به گوش مردم ایران برسد رسانه کم ندارند و میتوانند صحبت کنند. مردم به سرعت از طریق فضای مجازی مطلع میشوند. بنابر این مشکل انتقال پیام نیست. بحث بر سر این است که نمیتوان زیر چنین فشاری به طرف مقابل گفت بیایید گفتگو کنیم.
او افزود: وقتی خبرنگار ایران در نیویورک حتی برای تردد فرزندش به مدرسه دچار مشکل شده چطور میتوان انتظار داشت یک هیئت رسانهای از ایران برود آمریکا. ورود تمام شهروندان ایرانی به آمریکا ممنوع است، آنوقت انتظار دارند خبرنگاران ایرانی بروند برای مصاحبه. خود نجف زاده هم برای تردد در نیویورک دچار مشکل است.
این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: بنابر این همه اینها را باید دید. صرف یک گفتگو بی فایده است. همانطور که مقامات ایرانی بارها گفتهاند نمیخواهیم مذاکره کنیم که صرفا دوتا عکس بگیریم. نتیجه میخواهیم. هدف تیم ترامپ این است که کاری که با کیم جونگ اون کردند با ایران تکرار کند. گفتگویی بکنیم، شو و نمایشی باشد و بعد هرکس کار خودش را بکند!
ابوالفتح در پایان گفت: از نظر مقامات ایران این کار سازنده نیست و زمانی مفید خواهد بود که عملی انجام شود. حداقل انتظار این است که فشارها را افزایش ندهند بعد خواهان گفتگو با رسانه ایرانی باشند. اینکه بخواهند هر روز تحریم کنند و بعد بگویند مصاحبه چه کمکی میتواند بکند؟ پمپئو برود در بی بی سی فارسی که حرفهای او را زنده پخس میکند گفتگو کند. مردم ایران هم به سرعت مطلع میشوند، اما اینکه حرفش را باور کنند یا نه بحث دیگری است.