رصد بازار از کانال وزارت اطلاعات

در ايران چه سياستهايي به كار گرفته شده است كه قوت مردم هم از گزند اين اقدامات سوداگرانه در امان نيست. علي دينيتركماني بر اين باور است كه سهم بالاي نهادهاي غيررسمي از توليد ناخالص داخلي، اقتصاد ايران را درگير يك بيماري صعبالعلاج معرفي كرد. به اعتقاد او در چنين اقتصادي، امكان بازتوزيع يارانههاي اختصاصيافته به كالاهاي اساسي بهصورت نقدي وجود ندارد و ورود دستگاههاي مختلف به مسئله قاچاق، اين پديده را پيچيدهتر ميكند.
از همان ابتداي تصميمگيري براي سياستهاي يارانهاي، کارشناسان درباره بروز فساد هشدار دادند. تفاوت قيمت کالاهاي داخلي و خارجي که در اثر يارانههاي تخصيصيافته ايجاد شده، زمينه قاچاق اين کالاها را فراهم کرده است. کارشناسان پيشنهاد داده بودند که بهجاي تخصيص ارز ارزان به واردات بهتر است اين يارانه را به مصرفکننده بدهند.
يکي از آن محصولات اساسي که اين روزها صحبت از قاچاق آن زياد به گوش ميرسد، گندم است. ماجراي گندم کمي متفاوتتر از ساير کالاهاست و بهدنبال سياستهاي خريد تضميني، گندمکاران ترجيح ميدهند محصولشان را به کشورهاي همسايه بفروشند. همان روزهايي كه چانهزنيها براي تعيين نرخ خريد تضميني گندم انجام ميشد، تمام كارشناسان كشاورزي هشدار ميدادند كه در صورت تعييننشدن قيمت مناسب زمينه قاچاق اين كالاي استراتژيك به خارج از كشور فراهم ميشود. سياستهاي نرخگذاري دولت در سال زراعي گذشته (98-99) هم باعث شده بود كشاورزان سه ميليون تن گندم خود را به دولت نفروشند؛ اما دولت از اين تجربه درس نگرفت و براي سال زراعي جاري هم قيمت مناسبي براي گندم تعيين نكرد.
ورود وزارت اطلاعات به بازار کالاهاي اساسي
تسنيم هم در گزارشي جداگانه به ورود وزارت اطلاعات به بازار كالاهاي اساسي اشاره كرده است. براساس گزارش تسنيم وزارت اطلاعات موظف شده است با توجه به اشراف بر بازارهاي کشور، بهصورت ماهانه گزارش وضعيت تأمين و قيمت کالاهاي اساسي و ضروري را به ستاد تنظيم بازار ارائه کند. براساس اين گزارش همچنين مقرر شده است عملکرد استانداران در بخش برگزاري جلسات، بازرسي و نظارت و اجراي مصوبات و... با رتبهبندي استانهاي داراي عملکرد مثبت يا منفي به رئيسجمهور گزارش شود.
آنچه از شواهد و قرائن و اخبار موجود ميتوان استنباط كرد، اين است كه سياستهاي يارانهاي دولت براي كالاهاي اساسي منجر به اين شده است كه دستگاههاي متعددي درگير مقابله با اقدامات سوداگرانه در حوزه كالاهاي اساسي شوند. در جديدترين اقدام پاي يك وزارتخانه ديگر يعني وزارت اطلاعات به كنترل بازار كالاهاي اساسي باز شده است. اما آيا نميشد با اتخاذ سياستهاي مناسب، از صرف اينهمه هزينه براي كنترل بازارها جلوگيري كرد؟
حاشيه بالاي سود قاچاق
علي دينيتركمان، كارشناس اقتصادي، در گفتوگو با «شرق» در پاسخ به اين پرسش گفت: بههرحال وقتي عملكرد اقتصادي يك كشور در بازه زماني خيلي بلندمدت نسبت به كشورهاي ديگر بهویژه كشورهاي همسايه خيلي عقب بيفتد، دچار عدم تعادل نسبت به كشورهاي همسايه در بخشها و كالاهاي مختلف و... ميشود.
او ادامه داد: قاچاق به داخل يا قاچاق به خارج ممكن است مربوط به كالاهاي مسئلهدار نباشد اما اين پديده يك چالش و مشكل اساسي و ساختاري است كه در اقتصاد ما شكل گرفته است.
احتمال افزايش تنشهاي اجتماعي
دينيتركماني راهكار كارشناسي و متعارف اقتصادي براي جلوگيري از قاچاق كالاهاي اساسي را افزايش قيمت اين كالاها معرفي كرد اما گفت: اگر افزايش قيمت كالاهاي اساسي عملياتي شود، اتفاقي كه ميافتد، افزايش فشارهاي تورمي است. اين فشارها ميتواند مثل آبانماه موجب شورشهاي اجتماعي شود.
امكان پيادهكردن قيمت تعادلي نيست
قيمت كالاهاي اساسي بهطور مستقيم بر زندگي مردم تأثير دارد اما آيا دولت ميتواند قيمت كالاهاي اساسي را افزايش دهد و بهجاي آن يارانه را بهصورت نقدي در قالب كارت الكترونيك يا كوپن به مردم بهصورت مستقيم پرداخت كند؟ ديني تركماني در واكنش به اين پرسش گفت: تجربه آبانماه نشان داد چنين سياستي امكان پيادهشدن ندارد. ابعاد تغيير قيمت كالاهاي اساسي از نظر اثرگذاري رفاهي خيلي بيشتر از بنزين است.
او اضافه كرد: همه لزوما مستقيم درگير بنزين نيستند و غيرمستقيم ازطريق حملونقل درگير هستند اما همه مستقيم مصرفكننده نان و كالاهاي اساسي هستند. اين كارشناس اقتصادي عنوان كرد: اگر ما بخواهيم يارانه پرداخت كنيم و سراغ قيمتهاي تعادلي برويم، دستكم تجربه اخير آبانماه نشان داده است كه ميتواند با موجها و شورشهاي در ابعاد بالاتر همراه شود؛ ضمن اينكه اساسا راهكار صحيحي هم نيست.
او تأكيد كرد: اقتصاد ايران مثل فرد مريضي شده است كه درگير بيماري صعبالعلاج است و در مواجهه با اين بيماري مجبور است به يكسري سياستهايي روي بياورد كه در كوتاهمدت تأثير بگذارد اما خيلي سريع اثر خود را از دست ميدهد و حتي ممكن است بيماري را تشديد كند. فشارهاي تورمي كه در اقتصاد ايران وجود دارد و موجب درگيرشدن دولت در كنترل قيمتها میشود، بايد حذف شود. فشارهايي كه از يك طرف باعث افزایش نرخ دلار و از سوي ديگر باعث افزايش سطح عمومي قيمتها میشود.