صفر تا صد گرفتن معاینه فنی خودرو

معاینه فنی مجموعه آزمایشهایی است که سلامت قطعات خودرو و عملکرد استاندارد آنها را مورد بررسی قرار میدهد و در بسیاری از کشورهای جهان انجام میشود.
معاینه فنی خودرو چیست؟
معاینه فنی خودرو از چه زمانی در ایران آغاز شد؟

چه خودروهایی مشمول طرح اجباری معاینه فنی خودرو هستند؟
۱ . خودروهای داخلی تولید سال ۱۳۹۴ و قبل از آن
۲. خ ودروهای وارداتی تولید سال ۲۰۱۵ و قبل از آن
۳. خودروهای عمومی و تاکسی سال ۹۷ و قبل از آن
خودروهای سنگین نیز تا یک سال از تاریخ تولیدشان از انجام معاینه فنی معاف هستند. همچنین طبق قانون هوای پاک صدور برگ معاینه فنی برای خودروهای فرسوده ممنوع است. سن فرسودگی وسایل نقلیه براساس مصوبه هیأت وزیران در مهرماه ۹۷ مشخص شده است. برای نمونه سن فرسودگی خودروهای عمومی بنزینی یا دوگانه سوز ۱۰ سال و خودروهای پایه سوز ۱۲سال پس از تاریخ تولید آنهاست. خودروهای پلاک قدیم نیز باید ابتدا اقدام به گرفتن پلاک ملی کنند و بعد از آن اجازه دریافت معاینه فنی به آنها داده خواهد شد.
خودروهای صفر میتوانند بعد از ۴ سال از سال تولید خودرو برای دریافت گواهی معاینه فنی به مراکز مجاز مراجعه نمایند؛ ولی بهتر است تا قبل از اینکه مهلت گارانتی خودرو تمام شود، نسبت به دریافت معاینه فنی اقدام کنند؛ زیرا با انجام تستهای مختلف در این مراکز مشخص میشود چه قطعاتی از خودرو درست کار نمیکنند. برای مثال کاتالیست در بیشتر خودروهای داخلی مشکل دارد که شما میتوانید در زمان گارانتی آن را تعمیر یا تعویض کنید؛ زیرا این قطعه هزینه بالایی برای شما به بار میآورد.
نداشتن معاینه فنی خودرو چه عواقبی دارد؟

آیا استعلام معاینه فنی خودرو ممکن است؟
همچنین رانندگان میتوانند بدون نیاز به نصب نرم افزار و همچنین بدون دسترسی به اینترنت از طریق کد USSD نسبت به استعلام معاینه فنی خودرو خود اقدام کنند. برای این کار کد #۲۰۰۸* را با تلفن همراه خود شمارهگیری کنید. پس از چند لحظه صفحه زیر نمایش داده خواهد شد (نکته: این سرویس فقط برای مشترکین همراه اول فعال است). گزینه ۱ (استعلام) را انتخاب و در مرحله بعد شماره VIN خودرو خود را وارد کنید. هماکنون میتوانید وضعیت معاینه فنی خودرو خود را مشاهده کنید. درصورت انتخاب گزینه ۲ شما میتوانید در سامانه سیمفا عضو و از خدمات آن بهرهمند شوید.
توجه داشته باشید که استعلام معاینه فنی یکی از مهمترین اقدامات پیش از خرید خودرو دست دوم است که ضمانتی برای سلامت خودرو محسوب میشود؛ همچنین با استعلام معاینه فنی خودرو میتوانید از مدت اعتبار آن مطلع شوید و از مشکلات احتمالی آینده جلوگیری کنید.
مدت زمان اعتبار برگه معاینه فنی خودرو چقدر است؟
مدارک مورد نیاز برای گرفتن معاینه فنی خودرو چیست؟

مراحل دریافت معاینه فنی خودرو به چه ترتیب است؟
۱. ثبت اطلاعات: در ابتدای ورود اطلاعات کارت خودروی شما با یک دوربین پلاکخوان ثبت و اطلاعات شخصیتان در سامانه معاینه فنی درج خواهد شد.
۲. بررسی وضعیت ظاهری خودرو: در این مرحله خودروی شما بازرسی چشمی و به طور کلی بررسی خواهد شد. در اولین گام موارد زیر بررسی میشود:
ــ سالم بودن چراغها که شامل چراغهای نور پایین و بالا، چراغ راهنما و چراغ عقب (خطر، ترمز، دنده عقب، چراغ پلاک) است.
ــ سالم بودن شیشهها و آینهها
ــ وضعیت لاستیکها
ــ وضعیت کمربند ایمنی
ــ سالم بودن بوق
ــ بررسی صدای اگزوز و دود خروجی از آن
ــ سالم بودن برف پاککن
ــ استاندارد بودن ظاهر خودرو (مانند دفرمگی و پوسیدگی بدنه، متعلقات اضافی بدنه)
۳. بررسی آلایندههای خروجی: در این مرحله خودروی شما در دور آرام کار میکند تا میزان دود و آلایندهای خروجی آن تست شود.
۴. تست چراغهای جلو: در این قسمت به کمک رایانه میزان انحراف نور ماشین و سطح پوششدهی آن بررسی میشود.
۵. بررسی لغزش جانبی: در این بخش میزان باز یا بسته بودن دهانه چرخها پس از طی مسافت یک کیلومتر بررسی میشود تا میزان انحراف و لغزش خودروی شما مشخص شود.
۶. تست کمک فنر: یکی از عوامل مهم در تصادفات رانندگی عدم عملکرد صحیح کمک فنرهاست. از اینرو تست کردن کمک فنرها یکی از اساسیترین مراحل معاینه فنی به حساب میآید. در این بخش کارایی هر کدام از کمک فنرها به کمک دستگاه انجام میشود و نتیجه تست به دو صورت عددی و گرافیکی نمایش داده میشود.
۷. بررسی ترمزها: یکی از مهمترین مراحل معاینه فنی بررسی شتاب و قدرت ترمزها (ترمز اصلی و ترمز دستی) به منظور ارزیابی کارایی سیستم ترمز است.
۸. بررسی سیستم تعلیق: در این قسمت با تحت فشار قرار دادن سیستم تعلیق میزان عملکرد آن بررسی میشود. سیستم تعلیق خودروها از تعدادی قطعه ساخته شده است و در صورتی که اتصال این قطعات مناسب نباشد، ممکن است برای شما حادثه آفرین شود. به همین منظور نحوه اتصال این قطعات با جلوبندی خودرو بررسی میشود تا اگر ضعفی در اتصال آنها وجود داشته باشد، مشخص شود.
۹. صدور گواهی معاینه فنی: بعد از طی تمامی مراحل معاینه فنی در صورتی که خودروی شما در تمامی تستها پذیرفته شده باشد، برگه معاینه فنی برای شما صادر خواهد شد.
در صورت مردود شدن در معاینه فنی خودرو چه باید کرد؟
۱. آزمون آلایندگی
۲. نواقص ظاهری
۳. آزمون ترمز
۴. آزمون همراستایی چرخ
۵. آزمون کمک فنر

چگونه برای اخذ معاینه فنی خودرو، نوبت بگیریم؟
شما همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مراکز معاینه فنی میتوانید عدد یک را به سامانه ۲۰۰۰۱۱۲ ارسال کنید. پس از ارسال پیامکی را دریافت خواهید کرد که شامل کد، نام و ساعات انتظار مراکز مختلف است. سپس شما مرکز مورد نظرتان را انتخاب و کد آن را ارسال کنید. در پیامک دریافتی اطلاعاتی شامل شماره تلفن، آدرس، ساعات انتظار و روزهای کاری نمایش داده خواهد شد و به این صورت شما میتوانید در زمان مناسب به مرکز مورد نظر مراجعه کنید.
اگر با داشتن معاینه فنی جریمه شدیم، چه کنیم؟
ــ اصل و کپی کارت خودرو
ــ اصل و کپی کارت معاینه فنی
ــ اصل و کپی برگه خلافی
اگر اطلاعاتتان در سیمفا ثبت نشده است، ابتدا باید به همان مرکزی که معاینه فنیتان را گرفتهاید، مراجعه کنید تا اطلاعاتتان را در سیمفا ثبت یا آپدیت کنند.
چند نوع معاینه فنی خودرو وجود دارد؟
خودروهای صفر نیز معاینه فنی برتر دریافت میکنند. طبق قانون خودروهای نو (صفر کیلومتر) تا چهار سال از اخذ معاینه فنی معاف هستند؛ اما این معافیت به منزله داشتن معاینه فنی برتر (براساس ضوابط طرح ترافیک) نیست و مالکان خودروهای نو نیز برای بهرهمندی از تخفیف ۳۰ درصدی عوارض ورود به محدوده طرح ترافیک و زوج و فرد باید برای گرفتن معاینه فنی برتر خودرو اقدام کنند. درواقع داشتن معاینه فنی برتر در حال حاضر اجباری نیست؛ اما با داشتن آن میتوانید از تخفیف ۳۰ درصدی عوارض ورود به محدودههای طرح ترافیک و زوج و فرد شهر تهران بهرهمند شوید. همین امر نشان میدهد که این نوع معاینه فنی خودرو درحال حاضر فقط در تهران ارائه میشود.
همچنین معاینه فنی «ویژه» نوع دیگری از معاینه فنی است که شرایط اخذ آن یک درجه سختگیرانهتر از معاینه فنی برتر است. برهمین اساس افرادی که معاینه فنی ویژه را دریافت کنند، از تخفیفات بیشتری برای ورود به محدودههای ترافیکی تهران برخوردار خواهند شد. معاینه فنی ویژه طرحی مقدماتی است که هنوز اجرایی نشده است. این طرح پس از انجام کارهای مقدماتی و ابلاغ آن از سوی سازمان محیطزیست کشور جنبه قانونی پیدا خواهد کرد. پیشبینی میشود که امسال صدور معاینه فنی ویژه در تهران اجرایی شود. در معاینه فنی معمولی حد مجاز مونوکسیدکربن در دور موتور بالا حدود 0/7 است و در معاینه فنی برتر این حد در دور موتور ۲۵۰۰ Rppm باید 0/6 باشد؛ اما در معاینه فنی ویژه که مختص خودروهای هیبریدی است، حدود آلایندگی مجاز 0/3 پیشنهاد شده است.

هزینه معاینه فنی چقدر است؟
هزینه معاینه فنی انواع وسیله نقلیه در سال ۱۴۰۱ بهشرح زیر اعلام شده است:
معاینه فنی خودروهای سبک | ۳۷هزار تومان | درصورت مردودی ۸هزار تومان |
معاینه فنی خودروهای سبک دوگانه سوز | ۵۹هزار تومان | درصورت مردودی ۸هزار تومان |
معاینه فنی خودروهای سنگین گازوییلی | ۵۷هزار تومان | درصورت مردودی ۱۲هزار تومان |
معاینه فنی خودروهای سنگین و نیمهسنگین گازسوز | ۷۰هزار تومان | درصورت مردودی ۱۲هزار تومان |
معاینه فنی موتورسیکلت | ۱۰هزار تومان | درصورت مردودی ۲هزار تومان |