bato-adv
فیلمنامه‌نویس بزرگ بر اثر ابتلا به کرونا جان باخت

کامبوزیا پرتوی؛ کارنامه درخشان یک فیلمساز

کامبوزیا پرتوی؛ کارنامه درخشان یک فیلمساز
فیلمنامه‌های کامبوزیا پرتویی چهار بار توانستند سیمرغ جشنواره فیلم فجر را کسب کنند، که از این جهت او رکورددار است، فیلمنامه‌های "من ترانه ۱۵ سال دارم"، "کافه ترانزیت"، "فراری" و "کامیون". کامبوزیا پرتویی همچنین دو جایزه بهترین فیلمنامه از جشن خانه سینما را برای فیلم‌های قطعه ناتمام (مازیار میری) و کافه ترانزیت از آن خود کرد.
فرارو- کرونا، کامبوزیا پرتوی فیلمنامه‌نویس و کارگردان شهیر و موفق را از سینمایی ایران گرفت.

به گزارش فرارو، پرتوی از دو هفته پیش برای انجام عمل قلب در بیمارستان دی بستری شده بود. او فروردین ماه امسال نیز به دلیل ایشان فشار خون بالا و سکته مغزی در بیمارستان بستری شده بود.

درگذشت این سینماگر برجسته جامعه هنری کشور را داغ‌دار کرده است.

بخشی از مستند کامبوزیا پرتوی ساخته مجید توکلی و صحبت‌هایش درباره مرگ و زندگی

واکنش‌ها به درگذشت کامبوزیا پرتویی

کانون فیلمسازان ایران در پیام تسلیتی نوشته است: "خبر درگذشت همکار نازنین‌مان، فیلم‌نامه‌نویس برجسته سینمای ایران کامبوزیا پرتویی مانند آواری بر تل غصه‌های این‌روز‌های ما فرو ریخت و برای ما که حتی از ابراز هم‌دردی شایسته نیز محرومیم جز تحسر و تاسف باقی نگذاشت؛ و حالا باید باور کنیم‌که دیگر لبخند فرزانگی و رفتار باوقار او را نخواهیم دید. "

بنیاد سینمایی فارابی هم نوشته است: «سینمای ایران، امروز «کامبوزیا پرتوی» فیلمنامه‌نویس و کارگردانان دوست‌داشتنی را از دست داد. هنرمندی که چشمانش شور زندگی و رنگ عشق داشت و تا لحظه آخر عمر، به مرگ فکر نکرد و همچنان در اندیشه خلق تازه بود.»
 
پوران درخشنده کاگردان سینما با بیان اینکه "مرگ کامبوزیا پرتوی را باور نمی‌کنم"، افزود: "او عاشق زندگی بود و عاشق کارش و بچه‌ها. در المپیاد فیلمسازی جشنواره کودک و نوجوان در کنار هم بودیم. محبتی که بین و او و بچه‌ها جریان داشت، شگفت‌انگیز بود. در مدت کوتاهی توانسته بود همه بچه‌ها را جذب خود کند و با شور و شوق بسیار به آنان آموزش می‌داد."

درخشنده، درگذشت پرتوی را اتفاقی بسیار تلخ و غم‌انگیز دانست و ادامه داد: «انسان بزرگی بود و یادگارهای ارزشمندی از خود بر جای گذاشت؛ فیلمنامه‌های خوب، فیلم‌های زیبا و فرزندانی نیکو.»

مجید برزگر کارگردان و فیلمنامه نویس در این باره در پستی اینستاگرامی نوشت: "بدرود کامبیز جان. قلندر و شیدا و پرشور سینما و رفاقت. رفیق بحث‌های بی پایان و شب‌های دراز. بدرود. چقدر لحظه‌های خوب دادی به ما در سینما و زندگی. بغض اگر امان دهد باز بگویم بدرود."

محسن تنابنده بازیگر سینما هم نوشته است: "کامبوزیای عزیزم، رفیق جان، خداحافظ"

سعید آقاخانی بازیگر و کارگردان هم در پستی کوتاه نوشت: «چه حیف ... این مردم و بچه‌های این مملکت به ذهن زیبای تو نیاز داشتن ... جات برای همیشه خالی میمونه. روحت شاد.»

بازیگران، فیلمسازان و هنرمندان دیگری نیز پیام‌های تسلیتی در این باره منتشر کرده‌اند.

کامبوزیا پرتوی؛ کارنامه درخشان یک فیلمسازکامیون آخرین اثر کامبوزیا پرتوی

کارنامه پربار کامبوزیا پرتوی

کامبوزیا پرتوی متولد سال ۱۳۳۴ در شهر رشت بود. پرتوی تحصیلاتش را در دانشکده هنر‌های دراماتیک سابق (دانشکده سینما و تئاتر) دانشگاه هنر ناتمام گذاشت.

پرتوی فعالیت هنری خود را با ساخت فیلم‌های کوتاه در سینمای آزاد دماوند آغاز نمود، بعد از مدتی نخستین فیلم بلند داستانی‌اش را با نام عینک برای شبکه دوم تلویزیون ساخت و کارگردانی در سینمای حرفه‌ای را با فیلم "ماهی" تجربه کرد.

فیلمی که در عرصه بین المللی هم درخشش داشت. در سال ۱۳۶۶ فیلم ماهی جایزه‌های معتبری، چون بهترین فیلم جشنواره فیلم جیفونی ایتالیا و بهترین فیلم آدلاید استرالیا را بدست آورد.

پرتوی با وجود اینکه حوزه‌های مختلف سینما فعالیت داشته، اما بیشتر به عنوان یک فیلمنانویس درجه یک شناخته می‌شد. او کارگردانی چندین فیلم را هم در کارنامه خود دارد؛ که آخرین آن "کامیون" است که سال ۹۶ ساخت.

پرتوی سابقه همکاری با همه بزرگان سینمای ایران را در کارنامه خود دارد. او در ساخت "خانه دوست کجاست" با عباس کیارستمی همکاری کرد.

در نگارش فیلمنامه "دایره" و "پرده" ساخته جعفر پناهی حضور داشت.

فیلم نامه محمد رسول الله را با مجیدی مجیدی و حمید امجد نوشت.

فیلمنامه چهار اثر رسول صدرعاملی یعنی "من ترانه ۱۵ سال دارم"، "دیشب باباتو دیدم آیدا"، "شب" و "هرشب تنهایی" کار اوست.

فیلمنامه "شیرک" را برای داریوش مهرجویی، "قطعه ناتمام" را برای مازیار میری، "ایستاگاه متروک" را برای علیرضا رئیسیان، "خیابان‌های آرام" را برای کمال تبریزی، "برخورد" را برای سیروس الوند و "فراری" را برای علیرضا داوود نژاد نوشته است.

پرتوی فیلمنامه‌هایی را نیز خود کارگردانی کرده که عبارتند از "ماهی"، "گربه آوازه خوان"، "گلنار"، "بازی بزرگان"، "ننه لالا و فرزندانش"، "افسانه دو خواهر" و "کامیون".

فیلمنامه‌های او چهار بار توانستند سیمرغ جشنواره فیلم فجر را کسب کنند، که از این جهت او رکورددار است، فیلمنامه‌های "من ترانه ۱۵ سال دارم"، "کافه ترانزیت"، "فراری" و "کامیون". او همچنین دو جایزه بهترین فیلمنامه از جشن خانه سینما را برای فیلم‌های قطعه ناتمام (مازیار میری) و کافه ترانزیت از آن خود کرد.

پرتوی برای کارگردانی کافه ترانزیت جایزه جشنواره بین‌المللی فیلم مار دل پلاتا و جایزه فیپرشی جشنواره بین‌المللی فیلم داکا را دریافت کرد.

کامبوزیا پرتوی در فیلم‌هایی مثل آدم (رضا کاهانی)، شبانه‌روز و پنج ستاره مشاور کارگردان و در فیلم‌هایی مثل شب یلدا (کیومرث پوراحمد)، یک شب، سه زن (منیژه حکمت) و سوت پایان (نیکی کریمی) مشاور فیلمنامه بوده‌است.

طرح اولیه فیلم "گروهبان" سخاته مسعود کیمیایی از اوست.

او نویسنده سریال مشهور "گل پامچال" هم بوده است. سریالی که در سال ۱۳۷۰ از تلویزیون ایران پخش شد و تا مدت‌ها اثرماندگار تلویزیون به حساب می‌آمد. این سریال هنوز در ذهن بسیار از مردم مانده است.

پرتوی داوری چندین جشنواره در سینمای ایران را هم برعهده داشت، اما به دلیل اینکه همیشه خود فیلمی در جشنواره‌ها داشت، کم‌تر به عنوان داور انتخاب می‌شد.

کامبوزیا پرتوی؛ کارنامه درخشان یک فیلمسازکامبوزیا پرتوی و همسرش نسرین مرادی

کامبوزیا پرتوی از جمله فیلمسازان بسیار کم حاشیه و پرکار سینمای ایران بود. او دو بار ازدواج کرد، ابتدا با فرشته صدرعرفایی بازیگر مشهور سینما که این ازدواج دوام نیافت.

سال ۹۶ نسرین مرادی بازیگر فیلم "کامیون" اعلام کرد که با پرتوی ازدواج کرده است.

bato-adv
امین میرزائی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
باسوادترین سناریست ایرانی که در عمرم دیدم . شک ندارم که آمرزیده است. کامبوزیای مهربان و پرکار و کم حرف !!
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
چقدر در انتخابات به احمدی‌نژاد اهانت کرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
اشتباه کرد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
روحش شاد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
دست از سر سیاست برداریم. کامبوزیا پرتویی از بهترینهای سینما بود. شریف نازنین با سواد.
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۵
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین