فرارو- هواشناسی پیش بینی کرده است که در هفته آتی گرمای طاقت فرسا در کشور حاکم است. به همین دلیل سخنگوی برق گفته که بر اساس پیشبینیها اوج بار مصرف برق در هفته پیش رو به ۶۰ هزار مگاوات میرسد که رکوردی در پیک مصرف برق صنعت برق به حساب میآید. مصطفی رجبی مشهدی میگوید که صنعت برق کشور امکان تولید ۵۴ هزار مگاوات در پیک مصرف را دارد و اختلاف بین مصرف و تولید باید به وسیله رویکرد مدیریت مصرف جبران شود. بااین حساب اگر این اختلافات جبران نشود ممکن است کشور با افزایش قطعی مواجه شود.
به گزارش فرارو، کارشناسان حوزه برق میگویند که رشد حدود ۹هزارمگاواتی مصرف برق در امسال نشان از آن دارد که تابستانی سختتر از سالهای قبل در انتظار صنعت برق است. این موضوع باعث شد رجبی مشهدی خواستار رعایت و صرفه و جویی از سوی مردم شد، تا شرایط تامین برق برای تمامی مشترکان فراهم شود. سخنگوی برق هشدار داد که درصورت رعایت نکردن احتمال خاموشی وجود دارد.
مدیرعامل شرکت برق منطقهای غرب هم تاکید کرده که افزایش دمای هوا در زمینه قطعی برق بسیار اثرگذار است، چرا که به ازای هر یک درجه افزایش دما، حدود هزار مگاوات مصرف برق افزایش مییابد. اسدی معتقد است که هفته آینده، هفته سختی به لحاظ افزایش مصرف برق در پیش داریم و عملا هفته بحرانی خواهد بود.
همچنین وزارت نیرو اعلام کرده است که میزان مصرف گاز خانگی به ویژه در فصل سرما بسیار افزایشی است که این مصرف بر صادرات گاز و تولید برق در نیروگاهها تاثیر منفی دارد.
به گفته رضا اردکانیان اگر میزان مصرف گاز خانگی کنترل نشود، ممکن است نیروگاهها برای تولید برق با مشکل روبرو شده و نقصان برق و مواجه با خاموشی خسارت قابل توجهی را ایجاد کند.
علت افزایش خاموشی ها چیست؟
ابراهیم رئیسی نامزد انتخابات ریاست جمهوری یکی از علل قطعی برق را «اورهال کردن برخی نیروگاه ها» عنوان کرده است. ابراهیم رئیسی میگوید که هر غیرمتخصصی هم متوجه میشود که زمان این کار خرداد ماه نیست و اورهال کردن نیروگاهها باید در مقطع کم مصرفی برق مثلاً در زمستان انجام شود.
رئیس قوه قضاییه معتقد است که در خرداد ماه نباید نیروگاهها را خاموش کرد که مردم اینقدر با مشکل قطعی برق مواجه شوند.
علاوه بر این موضوع، وزیر نیرو دو علت اصلی قطعی برق را افزایش دما و استخراج رمزارزها میداند. اردکانیان میگوید: «نتیجه خشکسالیها، کمبود آب برای تولید برق، افزایش زودهنگام دما و استخراج غیرقانونی رمزارزها موجب شد تا برخلاف تمامی سالهای گذشته رشد مصرف انرژی ۱۹ درصد باشد. در سال ۹۹ اوج مصرف ۴۵ هزار مگاوات بود که در سال جاری به ۵۴ هزار مگاوات رسیده است. ۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات افزایش مصرف معادل برق تولیدی ۷۰ توربین گازی میباشد.»
بااین حال اردکانیان اعلام کرده است: «۹ درصد افزایش مصرف برق مربوط به دستگاههای سرمایشی، ۲ هزار مگاوات مربوط به دستگاههای استخراج رمزارز، ۲ هزار مگاوات مربوطه به رشد مصرف در صنایع بزرگ و افزایش یک میلیون مشترک سالانه و اندکی مربوط به مصرف چاههای کشاورزی است.»
همچنین برخی از کارشناسان هم علت خاموشیهای پی در پی این روزها را افزایش مصرف برق به علت ازدیاد استفاده از سیستمهای سرمایشی همچون کولرهای گازی و آبی میدانند. این کارشناسان معتقدند که وجود پنج میلیون دستگاه کولر گازی فرسوده در کشور سبب رشد دوبرابری مصرف برق شده اند.
در این رابطه سال گذشته وزارت نیرو طرحی پیشنهادی برای تعویض یک میلیون کولرگازی فرسوده در مناطق جنوبی را به تصویب رساند. مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق کشور درخصوص این طرح گفته که مجوز شورای اقتصاد برای طرح تعویض کولرهای فرسوده اخذ شده است.
مدیر عامل توانیر، هدف از اجرای این طرح را بیان کرده است. محمد حسن متولی زاده میگوید: «کولرهای فرسوده مصرف بالایی دارند که اجرای این طرح کمک خواهد کرد مصرف برق به نحو چشم گیری کاهش یابد.»
قطعی برق در استانهای گرمسیر
رسانه ها از افزایش دما در برخی شهرهای جنوبی داده اند. براساس گزارش رسانه ها دمای بسیاری از شهرهای جنوبی به بالای ۴۰ درجه رسیده است. هرمزگان، سیستانوبلوچستان، خوزستان، کرمان، فارس، بوشهر و یزد از جمله استانهایی هستند که دمای بالاتری را نسبت به استانهای دیگر تحمل میکنند.
گزارش ها حاکی از آن است که این وضعیت موجب شده است نماینده بندرعباس در مجلس شورای اسلامی از تذکر جمعی نمایندگان به وزیر نیرو درباره وضعیت برق خبر دهد و تاکید کند که قطع برق در استانهای جنوبی تبعیض آشکار و زندگی مردم بدون برق در این ماههای گرم ناممکن است.
در این خصوص مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق این استان ها یکی از علت های افزایش قطعی برق را رمزارزهای غیرمجاز دانسته و می گویند که کمیتهای برای مقابله با فعالیت و جمعآوری رمزارزهای غیرمجاز تشکیل شده است تا به جمعآوری رمزارزهای غیرمجاز اقدام کند.
همچنین این مسئولان از مردم خواستند تا با صرفه جویی در مصرف برق به کاهش خاموشی ها کمک کنند.
کارشناسان حوزه برق براین باورند که اگر اوضاع مصرف برق در این استان ها، به همین منوال ادامه داشته باشد خاموشی های پی در پی ادامه خواد داشت.
سهمیه سوخت در زمان قطعی برق
باتوجه به قطعیهای ناگهانی برق، برخی از مشترکان خانگی، تولیدکنندگان و صنعتگران درخواست دریافت سهمیه برای استفاده از مولد برق و دیزل ژنراتور در این شرایط کرده اند. اما سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران گفته که سهمیه سوخت خاصی برای موضوع قطعی برق در نظر گرفته نشده است.
فاطمه کاهی میگوید که اگر تولیدکننده یا صنعتگری درخواست سوخت برای فرآیند خود داشته باشد، از آن جا که هر کدام از این صنایع زیرمجموعه یک وزارتخانه هستند، باید حتما میزان سوخت درخواستی آنها از سوی متولی مربوط به فعالیتشان تایید شود و سپس موضوع در مجموعه شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی مورد بررسی قرار میگیرد که در صورت تایید شدن در این شرکت، سوخت به آنها تعلق میگیرد.
او گفته که هرکسی به هر دلیلی درخواست استفاده از سوخت را دارد، باید حتما در سامانه سدف ثبتنام کند.