سیدجلال ملکی، سخنگوی آتشنشانی تهران گفت: من در ۲۶ سال گذشته در بزرگترین حوادث کشور حضور داشتهام. از زلزله بم و کرمان گرفته تا آوار ساختمان پلاسکو و ساختمانی در سعادتآباد و... حضور داشتهام، اما این مورد عجیب بود و همان حالتی که در پلاسکو به من دست داد اینجا هم اتفاق افتاد.
وقتی مسئولان آبادان پس از فروریختن متروپل درخواست کمک کردند، یکی از نخستین گروههایی که به محل حادثه رسید، تیم اعزامی آتشنشانی تهران بود. آنها که تجربه حوادث تلخی مثل پلاسکو را داشتند از همان ساعتهای اولیه مشغول جستوجو و آواربرداری شدند.
سیدجلال ملکی، سخنگوی آتشنشانی تهران که از همان ابتدا در آبادان حضور دارد، در گفتگو با همشهری جزئیات بیشتری از تلاشهای آتشنشانان تهرانی را در آبادان بازگو کرد.
چطور شد که آتشنشانی تهران تیمی را برای امدادرسانی به آبادان اعزام کرد؟
ساعتی پس از وقوع حادثه به دستور مستقیم شهردار تهران تصمیم بر اعزام نیروهای عملیاتی به آبادان گرفته شد. در مدت یک ساعت نیروهای ما با توجه به تجربهای که دارند، بلافاصله آماده شدیم و تهران را به مقصد آبادان ترک کردیم.
چه تعداد نیرو و چه تجهیزاتی از تهران به آبادان منتقل شده است؟
۵۴ نفر نیرو همراه ۱۱ دستگاه خودروی سبک و سنگین و انواع تجهیزات مربوط به آواربرداری به آبادان اعزام شدیم. مهندس محمدی، مدیرعامل سازمان هم در تیم اعزامی حضور داشتند و به محض رسیدن، در دقایق اولیه تیم ارزیاب تشکیل شد و در جلسه ستاد بحران به ریاست وزیر کشور شرکت کردیم. از آن به بعد فرماندهی آواربرداری به آتشنشانی تهران سپرده شد.
شرایط اولیه متروپل پس از ریزش چطور بود؟
وقتی وارد میدان شدیم یکی از عجیبترین و پیچیدهترین صحنههای آوار را دیدیم. من در ۲۶ سال گذشته در بزرگترین حوادث کشور حضور داشتهام. از زلزله بم و کرمان گرفته تا آوار ساختمان پلاسکو و ساختمانی در سعادتآباد و... حضور داشتهام، اما این مورد عجیب بود و همان حالتی که در پلاسکو به من دست داد اینجا هم اتفاق افتاد.
روند آواربرداری چطور پیش میرود؟
الان چند روزی است که دستگاههای هیدرولیکی، انواع بیلهای مکانیکی، چنگکها، چندین دستگاه کمپرسی، جرثقیلهای سبک و سنگین و... حضور دارند. جبهه شمالی که مشرف به خیابان امیری است و بیشتر آوار در آنجا انباشته شده و لایهلایه سقفهای بتنی روی هم ریخته به آتشنشانی تهران سپرده شد و در بخشهای دیگر هم همکاران از ارگانهای دیگر مشغول کار شدند. در روزهای گذشته با بیشترین سرعت کار را ادامه دادیم. بیش از ۲ روز است که به زیرزمین نفوذ کردهایم و کف زیرزمین پیداست. چندین باب مغازه را کاملا جستوجو کردیم و پیکرهایی را هم که کشف کردیم بلافاصله برای احراز هویت به مراجع قانونی منتقل شدند. کماکان با همان روال آواربرداری ادامه دارد، اما هرچه به جلو میرویم حساسیت بیشتر میشود. چون به ستونها و دیوارهای قدیمی نزدیکی میشویم و این ریسک کار را بالا میبرد. باید مراقب نیروهای امدادی هم باشیم. این تعهد را به شهروندان عزیز میدهیم که با تمام توان و قدرتمان کار را ادامه دهیم.
برخورد مردم آبادان با شما در این چند روز چطور بود؟
مردم آبادان استثنایی هستند. خیلی سخت است که داغدار باشی، اما مهماننوازی هم بکنی. روزهای اول که نیاز بود به ما کمک کنند از دل و جان مایه گذاشتند. اما بعد که گفتیم به بتنها رسیدیم و کار سخت است و با بیل و کلنگ نمیشود کار کرد، همکاری کردند و منطقه را برای کار ما خالی کردند.
این عملیات چند روز دیگر طول خواهد کشید؟
بهطور دقیق نمیشود گفت. هماکنون کار خوب پیش میرود. اما گاهی ممکن است کار متوقف شود. مثلا ۲ روز قبل ۲ مغازهای که در طبقه همکف و طبقه بالایی ستونهای آسیبدیدهای دارد و خطر ریزش داشتند. به همین دلیل برای ایمنی بیشتر کار متوقف و آن قسمت با جوشکاری چندین تیرآهن مقاومسازی شد. از طرفی چندین تیم مهندسی از اطراف بهطور دائم و شبانهروزی با دستگاههای لرزهنگار محل را رصد میکنند و هر زمانی که حتی چند میلیمتر هم حرکت در ساختمان مشاهده کنند بلافاصله کار متوقف و ساختمان چک میشود و بعد از بررسی و درصورتی که مشکلی وجود نداشت کار ادامه پیدا میکند.
آیا در عملیات آواربرداری مصدومی هم داشتهایم؟
تا این لحظه کار به خوبی پیش رفته و هیج مصدومیتی برای نیروهای امدادی وجود نداشته و این موضوع نشان میدهد که فرماندهی عملیات کارش را به درستی انجام داده است. نیروهایی که از تهران به آبادان آمدند افراد باتجربهای هستند که اغلب در عملیات پلاسکو نیز حضور داشتهاند. به مردم قول میدهیم که این عملیات را به بهترین نحو ممکن به پایان برسانیم. در پایان هم به مردم خونگرم و مهماننواز آبادان تسلیت میگویم. انشاءالله هیچ وقت شاهد چنین حوادث تلخی در هیچ کجای دنیا بهخصوص در کشورمان نباشیم.