آنانی که در آن مطبوعه آن کاریکاتورها را طراحی و ترسیم کردهاند، از روانشناسی سیاست خارجی ایران آگاه بودهاند و از ابتدا قصد به گروگان گرفتن رابطه ایران وفرانسه و سپس ایران و اروپا با انتشار آن داشتهاند. که متاسفانه تا این لحظه موفق شدهاند.
عباس آخوندی، وزیر سابق و عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، در یادداشتی تلگرامی نوشت:
جمهوری اسلامی، در دام «شارلی ابدو» نیفت! بههوش باشید که در دام هفتهنامه هزلنویس شارلیابدو نیفتید. این مطبوعهای است که پایبند اخلاق روزنامهنگاری نیست و هر از چند گاهی با طرح کاریکاتورهای تحریکآمیز موجب تنفر و خشونت میان پیروان ادیان و گرایشهای سیاسی مختلف در جهان میشود.
راهکار گذشت بزرگوارانه از کنار آن است. پاسخ به آن افتادن در دام آن است.
"وَالَّذِينَ لَا يَشْهَدُونَ الزُّورَ وَإِذَا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا كِرَامًا (الفرقان: 72)/ و كسانىاند كه گواهى دروغ نمىدهند و چون بر لغو بگذرند با بزرگوارى مىگذرند".
بیتوجهی به خواستهای ملی ایرانیان در داخل و بیتدبیری در سیاست خارجی؛ بهطور مشخص مذاکرات برجام و جنگ اوکراین که جای بحث آنها در این مقال نیست؛ ایران را در آستانهی یک رویارویی جدی با غرب و همپیمانان منطقهای او با مطامع و منافع مختلف قرار دادهاست.
در این شرایط، سرویسها و عواملشان بیگمان دست به هر تحریکی میزنند تا آتش اختلاف را بالا نگاه دارند. این روزها کوچکترین اشتباه، میتواند منجر به زیانهای جبرانناپذیر ملی گردد.
اقدام مطبوعه شارلیابدو را باید در این بستر نگاه کرد. ازاینرو، بهترین تدبیر همان آموزه قران کریم است که از کنار آن کار بیهوده با بزرگواری گذر کنید.
میتوان باور داشت که آنانی که در آن مطبوعه آن کاریکاتورها را طراحی و ترسیم کردهاند، از روانشناسی سیاست خارجی ایران آگاه بودهاند و از ابتدا قصد به گروگان گرفتن رابطه ایران وفرانسه و سپس ایران و اروپا با انتشار آن داشتهاند. که متاسفانه تا این لحظه موفق شدهاند.
صحنه سیاست خارجی صحنه دوراندیشی و امنیت ملی است. صحنه رفتارهای احساسی و هیجانی نیست. اندکی بیشتر تامل کنید. شرایط به واقع خطیر است.