bato-adv
حسن‌تاش، کارشناس ارشد حوزه انرژی در گفتگو با فرارو تحلیل کرد

زیر پوست «گران شدن بنزین»

زیر پوست «گران شدن بنزین»

در گذشته و اکنون اهداف روشنی از افزایش قیمت بنزین نداشته‌ایم / افزایش قیمت بنزین دوباره از طریق افزایش نرخ حمل و نقل و تشدید انتظارات تورمی، تورم جدید ایجاد می‌کند / هیچ کجای دنیا سابقه ندارد که به همه شهروندان اعم از اتومبیل‌دار و ندار، بنزین بدهند / باید در مورد سیستم حمل و نقل کشور و هم در مورد سیستم انرژی کشور و هم در مورد تولید خودروی با کیفیت در کشور چاره اندیشی اساسی شود / در ساختار فعلی اقتصاد ایران مشکل حامل‌های انرژی با قیمت حل نمی‌شود

تاریخ انتشار: ۱۶:۲۹ - ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۲

فرارو- همزمان با اجرایی شدن طرح محدود کردن کارت‌های سوخت جایگاه‌ها، زمزمه‌هایی مبنی بر امکان افزایش قیمت بنزین مطرح شده است. جواد اوجی وزیر نفت در پایان جلسه هیات دولت در روز چهارشنبه (۶ اردیبهشت) در جمع‌خبرنگاران خاطرنشان کرده بود، هیچ‌گونه برنامه افزایش قیمت بنزین اصلا در دستور کار وزارت نفت و دولت نیست، مردم نیز به شایعات توجهی نداشته باشند.

به گزارش فرارو، با وجود تاکید دولت بر عدم افزایش نرخ بنزین، در سطح عمومی جامعه همچنان نگرانی‌ها نسبت به تعیین تکلیف وضعیت بنزین در سال جاری ادامه دارد. به ویژه در چند وقت اخیر بحث‌هایی در ارتباط با کاهش ذخایر استراتژیک، کاهش کیفیت و احتمال واردات بنزین مطرح شده است. مسئولان وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران نیز نسبت به افزایش کم‌سابقه مصرف بنزین در کشور ابراز نگرانی کرده‌اند.

در چنین وضعیتی همانند تمامی سال‌های گذشته به نظر می‌رسد بنزین و مسائل پیرامون آن بار دیگر در مقام مساله‌ای جدی مطرح شده است. این‌که دولت برای مدیریت مساله بنزین می‌بایست چه اقداماتی در پیش بگیرد، یک سوی ماجرا است. سوی دیگر صورت مساله این است که هر گونه تغییر در قیمت یا سیستم عرضه بنزین چه تبعاتی را به همراه خواهد داشت؟ فرارو، در راستای پی‌گیری هر چه بیشتر ابعاد این مساله مهم با سید غلام‌حسین حسن‌تاش، تحلیلگر حوزه انرژی، استاد دانشگاه تهران و عضو انجمن اقتصاد انرژی ایران گفت‌وگویی تفصیلی داشته است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

زیر پوست «گران شدن بنزین»

چرا افزایش قیمت‌های چند باره بنزین در سال‌های گذشته به طور مداوم ناکام مانده و هر بار بعد از گذشت زمان کوتاه مجدد به نرخ واقعی بنزین با نرخ عرضه شده در بازار شکاف پیدا کرده است؟

خیلی ممنون از دعوت بنده به این مصاحبه، نمی‌دانم منظورتان از ناکام ماندن چیست. زمانی ما می‌توانیم از ناکامی صحبت کنیم که اهداف روشنی از افزایش قیمت داشته باشیم و با مطالعه و با مدل‌های کاربردی اقتصادی به این نتیجه رسیده باشیم که مثلا با چقدر افزایش قیمت به چقدر کاهش مصرف می‌رسیم و بعد ببینیم که این اتفاق نیفتاده است و بعد صحبت از ناکامی بکنیم. من سراغ ندارم که چنین اهداف روشنی وجود داشته باشد. تنها هدفی که بعضا برای افزایش قیمت بنزین و دیگر حامل‌های انرژی ذکر شده و در برنامه‌ها هم منعکس بوده است رسیدن به قیمت فوب خلیج فارس یا کسری از آن (مثلا ۹۵ درصد فوب) بوده است.

نمی‌دانم منظور شما از قیمت واقعی چیست. شاید منظور شما هم همین مطلبی که عرض کردم یعنی فوب خلیج فارس یا کسری از آن باشد. در دولت معمولا قیمت فوب خلیج فارس را با نرخ تبدیل دلار به ریال (که خودش چندین نرخ است) تبدیل به ریال می‌کنند بعد فاصله آن با قیمت داخلی را به غلط یارانه نام می‌نهند و بعد دنبال این هستند که این یارانه (به تعبیر ایشان) را حذف کنند و این شکاف را پر کنند. دلیل این که چرا این اتفاق نمی‌افتد بسیار روشن است. بنده قبلا گفته ام و نوشته ام که در این ساختار اقتصادی تورمی ما تا ابد الاباد هم به فوب خلیج فارس نخواهیم رسید مگر این فوب خلیج فارس آنقدر پائین بیاید که به ما برسد که البته یکبار در مقطع گسترش جهانی کرونا این اتفاق افتاد. چرا نمی‌رسیم، برای این که ما نرخ تورم وحشتناک و فزاینده داریم و اقتصاد ما در یک لوپ ویرانگر قرار دارد.

سطح عمومی قیمت‌ها دائما با تورم بالا می‌رود بعد یک عده می‌گویند حالا باید نرخ دلار با تورم تعدیل شود دولت هم در مقاطعی انگیزه دارد که برای جبران هزینه‌های خود دلار را بالا ببرد، بعد دوباره نرخ فوب خلیج فارس بنزین را با این دلار جدید ضرب می‌کنند و فاصله قیمت ریالی بدست آمده با قیمت جاری داخلی شگرف می‌شود، بعد هر چند وقت یکبار می‌گویند حالا باید قیمت بنزین را با این تعدیل کنیم بعد بنزین را بالا می‌برند در حالی که قیمت بنزین در اقتصاد ما یک میزان الحراره یا شاخص است لذا افزایش قیمت بنزین دوباره از طریق افزایش نرخ حمل و نقل و تشدید انتظارات تورمی، تورم جدید ایجاد می‌کند عوامل دیگر و سیاست‌های تورم‌زای خود دولت هم که دست اندرکار افزایش سطح عمومی قیمت‌ها و تشدید تورم هستند و باز دوباره همان آش و همان کاسه. پس تا دولت تورم را کنترل نکند و ساختار تورمی اقتصاد را مهار نکند هرگز این معضل حل نخواهد شد.

ضمنا این را هم عرض کنم که به فرض این دولت بتواند تورم را کنترل و مهار کند. تنظیم قیمت بنزین با فوب خلیج فارس منطق روشنی ندارد و معمولا کشور‌های پیشرفته قیمت حامل‌های انرژی را براساس بسته‌های سیاستی و برنامه‌های انرژی خود تعیین می‌کنند و در صورت لزوم یارانه می‌دهند یا مالیات می‌گیرند که به قیمت هدف تحقق برنامه هایشان برسند. در مورد حامل‌های انرژی مورد استفاده در بخش حمل و نقل، مساله پیچیده‌تر هم هست، چون بین سیاست‌ها و برنامه‌های انرژی و حمل و نقل باید هماهنگی شود.

در سال‌های گذشته طرح‌هایی همچون ارائه بنزین با کارت ملی مطرح شده و از  اجرای آن در شهر کیش نیز اطلاع دادند، چرا این طرح بعد اجرایی به خود نگرفت؟

 البته این طرح تا جائی که من می‌دانم در جزیره کیش هم اجرا نشد. قرار بود اجرا شود، ولی نشد. اما این که چرا اجرا نشد به نظر من علت اصلی‌اش این است که هیچ منطقی ندارد و در هیچ کجای دنیا سابقه ندارد که به همه شهروندان اعم از اتومبیل‌دار و ندار، بنزین بدهند. این از کار‌های من درآوردی عده‌ای بود که بجای این که اصل مشکل را حل کنند اصل مشکل را می‌پذیرند و کار‌های عجیب پیشنهاد می‌کنند.

یک مثال برای شما بزنم، فرض کنید اتومبیلی دائم داغ می‌کند و آمپرش بالا می‌رود و جوش می‌آورد مکانیک متخصص و عاقل دنبال این می‌رود که علت را پیدا کند واتر پمپ خراب است یا رادیاتور نشتی دارد یا. اما اگر کار دست یک کارنابلد مدعی مکانیک بودن بیفتد که از اصل مشکل فنی هیچ اطلاعی ندارد ممکن است پیشنهاد بدهد که مثلا باربند روی ماشین بگذاریم و یک کولر آبی روی باربند نصب کنیم و کانال بکشیم که رادیاتور را خنک کند و حال باید یک سیستم آب رسانی به این کولر هم درست کنیم حالا تصور کنید این اتومبیل سابق، تبدیل به چه هیولایی می‌شود آیا چنین اتومبیلی درست کار خواهد کرد و کارائی یک اتومبیل را خواهد داشت؟

این مثال فیزیکی است و این هیولا قابل تصور است، واقعیت این است که بسیاری از کارهایی که ما در اقتصاد انجام می‌دهیم شبیه همین است، ولی هیولای ناشی از آن قابل مشاهده و تصور نیست، ولی عملا روز به روز اقتصاد را پیچیده‌تر و ناکاراتر می‌کند.

اخیرا طرح محدود کردن کارت سوخت آزاد از جایگاه‌ها در دستور کار قرار گرفته است آیا چنین طرحی در مصرف روزانه بنزین تاثیر خواهد داشت؟

اگر این به معنای محدود کردن سهمیه باشد طبعا تاثیر خواهد داشت. یعنی اگر جمع سهمیه هر کارت سوخت اعم از بنزین ۱۵۰۰ تومانی و ۳۰۰۰ تومانی محدود باشد طبیعتا افرادی که مصرف بیشتر از آن داشته اند و از کارت سوخت پمپ بنزین‌ها استفاده می‌نموده اند حالا دیگر نمی‌توانند استفاده کنند، اما باید توجه داشت که یک اتفاق دیگر ممکن است بیافتد و آن این است که بسیاری از صاحبان خودرو ممکن است کمتر از جمع سهمیه شان مصرف داشته باشند و بخواهند سهمیه اضافه شان را به کسانی که کمبود دارند بفروشند. آن وقت این خطر وجود دارد که یک بازار سیاه بنزین و یک نرخ سوم هم شکل بگیرد که می‌تواند تبعات منفی داشته باشد.

من آمار کافی ندارم اگر جمع سهمیه‌های دوگانه در کل کارت‌های سوخت موجود کشور به اندازه کل مصرف فعلی باشد آنگاه با جمع کردن کارت‌های آزاد پمپ بنزین‌ها مصرف کاهش پیدا نخواهد کرد بلکه آن بازار سیاه که عرض کردم گسترش خواهد یافت.

یکی دیگر از مسائل جدی در این حوزه بالا بودن میزان مصرف بنزین در ایران است که همین امر مشکلاتی را برای تامین نیاز‌های بازار و مصرف به همراه داشته است، ریشه این مساله را چه می‌دانید و جقدر با آن مواجه هستید؟

اگر منظورتان بالا بودن مصرف بنزین در ایران است. این دلایل متعدد دارد: پیشرفته و کامل نبودن سیستم حمل و نقل عمومی، نامناسب بودن کیفیت جاده‌ها و آسفالت، ناکارا بودن اتومبیل‌های تولید داخل از نظر مصرف بهینه سوخت، پایین بودن کیفیت بنزین تولیدی، محدود بودن و غیرمتنوع بودن سبد سوخت خودرو بعضی از عوامل آن است.

 برخی مسئولان  از کاهش ذخایر بنزین در کشور در مقام چالشی جدی سخن گفته‌اند، آیا واردات بنزین می‌تواند راهگشا باشد؟

به هر حال وقتی کمبود هست شاید در کوتاه مدت چاره‌ای جز واردات نباشد، اما مسلما این چاره اساسی کار نیست چاره کار این است که هم در مورد سیستم حمل و نقل کشور و هم در مورد سیستم انرژی کشور و هم در مورد تولید خودروی با کیفیت در کشور چاره اندیشی اساسی شود، ولی متاسفانه قابلیت چنین چاره اندیشی در دولت دیده نمی‌شود.

 با توجه به وضعیت تورم فعلی در کشور به نظر شما قیمت بنزین باید چقدر باشد که تعادل ایجاد شود؟

اگر منظورتان تعادل بین عرضه و تقاضای بنزین باشد. این چیزی نیست که بنده یا دیگری نظر بدهیم، این مدل می‌خواهد. باید کشش‌های قیمتی تقاضا برای بنزین مطالعه شده باشد کشش‌های درآمدی مطالعه شده باشد. آثار تورمی هرگونه افزایش قیمت مطالعه و مدل شده باشد تا در یک مدل جامع، قیمتی که بتواند تقاضا را محدود کند و با عرضه متعادل کند استخراج شود. البته باید مجددا تاکید کنم که به فرض این که همه این بررسی‌ها بشود دوران تعادل بسیار محدود خواهد بود چرا که همان‌طور که اشاره کردم تورم در ایران ساختاری شده است و بعد از مدت کوتاهی دوباره سطح عمومی قیمت‌ها بالا می‌رود و قیمت حقیقی و یا نسبی بنزین مجددا پائین می‌آید و تقاضا بر می‌گردد و روز از نو و روزی از نو.

افزایش قیمت بنزین چه تبعاتی را می‌تواند داشته باشد، چرا مردم و جامعه نگران این موضوع هستند؟

تجربه افزایش قیمت بنزین در سال ۹۸ در پیش روی ما هست. تازه شرایط اجتماعی و اقتصادی بعد از نارضایتی‌های سال ۱۴۰۱ خیلی بدتر از آن سال است. فشار اقتصادی بر مردم هم بسیار بیشتر از آن زمان است. مردم با گوشت و پوست خود تجربه کرده اند که افزایش قیمت حامل‌های انرژی و از جمله بنزین هم رکود را تشدید می‌کند و هم تورم را و این یعنی فشار مضاعف بیشتر بر اقشار آسیب پذیر.

به نظر من در ساختار فعلی اقتصاد ایران مشکل حامل‌های انرژی با قیمت حل نمی‌شود و عزم ملی و اقدامات گسترده‌ای را می‌طلبد، ولی دولت‌ها که ظاهرا نسبت به ناتوانی خود در اقدامات اساسی و ساختاری علم حضوری دارند، دنبال راه حل‌های ساده می‌گردند و عده‌ای هم این راه حل ساده افزایش قیمت را پوش می‌کنند و حاضر به تعهد دادن در مورد نتیجه بخش بودن این راه حل نیز نیستند و بعدا که جواب نداد می‌گویند که بد اجرا شد و یا می‌گویند اگر چنان و چنین می‌شد نتیجه می‌داد و از این چنان و چنین‌ها هم همیشه در اقتصاد ایران وجود داشته است که از قبل قابل پیش بینی است و در واقع همان مسائل نهادی است که کسانی که اقتصاد را ساده‌سازی می‌کنند قادر یا متمایل به دیدن آن نیستند.

با توجه به اقتصاد تورمی که در کشور شاهد هستیم، حتی اگر افزایش قیمت به ۲۰ هزار تومان برای یک لیترصورت بگیرد، آیا تکراری بر تجربیات  شکست‌خورده گذشته نخواهد بود؟

چرا قطعا خواهد بود و آزموده را آزمودن خطاست. ضمنا به نظر من خصوصا در این مقطع هدف از طرح و زمزمه افزایش قیمت سوخت اصلا حل مشکلات اساسی نیست و فقط حل مشکل بودجه دولت است غافل از این که اگر در همین زمینه هم درست مطالعه کنند و تجربیات گذشته را بررسی کنند ممکن است به این نتیجه برسند که تاثیر منفی مجموع خالص آثار تورمی و رکودی این اقدام بر هزینه و درآمد دولت ممکن است از آثار درآمدی آن بیشتر باشد.

کاهش کیفیت بنزین نیز به مساله‌ای جدی تبدیل شده است. این موضوع را چگونه ارزیابی می‌کنید و چرا کیفیت بنزین پایین آمده است؟

این هم دلایل متعددی دارد، به هم ریختگی سیستم اقتصادی و مکانیزم قیمت‌ها، ناکارآمدی مدیریت صنعت نفت و اجزاء آن بطور کلی، ضعف مدیریت در پالایشگاه‌ها از جمله دلایل آن است، ولی یکی از دلایل مهم مشکلات ناشی از تحریم است. تعمیرات و پروژه‌های بهسازی پالایشگاه‌ها به دلیل عدم دسترسی به قطعات و تجهیزات مناسب و گاهی عدم دسترسی به کاتالیست‌های مناسب و به دلیل فشار‌های اقتصادی با مشکل مواجه است و از فناوری روز دنیا به دلایل تحریم عقب هستیم.

راه حل گذار از این بحران چیست؟ آیا بنزین گران شود یا خیر؟ چه اقدامی صورت بگیرد تا تجربیات سال ۹۸ تکرار نشود؟

بنده شخصا با گران کردن بنزین در این مقطع مخالف هستم و تجربه نشان داده است مجلسی‌ها در سال انتخابات مجلس نمی‌گذارند این کار انجام شود. اما این که چه اقدامی باید صورت بگیرد: شما نمی‌توانید در یک سیستم اقتصادی مشکل یک کالا را بدون توجه به کل آن سیستم اقتصادی که بسیار بحران‌های دیگر هم دارد حل و فصل کنید. بنزن از یک سو یک حامل انرژی است و در سیستم انرژی باید دیده شود، از یک سو به بخش حمل و نقل مربوط است و بخش حمل و نقل باید سامان یابد، از یک سو به صنعت خودرو وابسته است که مشکلات آن صنعت باید حل شود همه این‌ها هم در بستر یک اقتصاد در حال توسعه قابل حل تدریجی است.

ضمنا خوب است اشاره کنم که در کشور‌های پیشرفته در سیستم اتومبیل به این منطق رسیده‌اند که خودرو ارزان و کالای مصرفی است و قطعه و تعمیرات و سوخت گران است؛ بنابراین وقتی سن و کیلومتر کارکرد اتومبیل بالا می‌رود مصرف سوختش به دلیل فرسودگی زیاد می‌شود و هزینه تعمیراتش نیز بالا می‌رود و خودبه‌خود غیراقتصادی می‌شود و از چرخه خارج می‌شود و صنعت اتومبیل دائما باید تولید کند و جایگزین کند و با توجه به اشتغال زا بودن این صنعت این به نفع اقتصاد است از طرفی دائما در مورد بهبود سوخت خورو مطالعه و تحقیق می‌شود و هر نسل یا ورژن جدید خودرو بهتر از قبل است. اما وضعیت ما کاملا برعکس است اتومبیل بسیار گران، تعمیرات و قطعه نسبتا ارزان‌تر و سوخت ارزان و ما در واقع پول چندین سال سوخت را در قیمت اتومبیل اضافه از مردم گرفته ایم بنابر این نمی‌توانیم سر مردم منت بگذاریم و اگر می‌خواهیم مثل کشور‌های پیشرفته باشیم نمی‌شود نصفه نیمه باشد.

نکته دیگر این که شما باید قیمت سوخت را در کیلومتر حساب کنید وقتی اتومبیلی در ۱۰۰ کیلومتر دو برابر اتومبیل روز دنیا مصرف می‌کند یعنی هزینه سوخت آن دو برابر قیمت اسمی هر لیتر بنزین است، این‌ها را هم باید در نظر گرفت. ما پراید را از کره جنوبی آوردیم امروز پراید ممکن است تنها در موزه‌های آنجا باشد، اما ما هنوز آن را با جلد‌های مختلف تولید می‌کنم و با قیمت گزاف و با راندمان پائین از نظر سوخت تحویل مردم می‌دهیم که سوخت بی کیفیت هم مزید بر علت می‌شود.

در پایان این را هم بد نیست اشاره کنم که این مطالب و مباحث حداقل نزدیک به سی و پنج سال است که در کشور ما در مقاطعی عینا تکرار می‌شود و به عبارتی مسائل و مشکلات ما حداقل سی و پنج سال است که هیچ تغییری نکرده است و حتی هیچ یک از جزئیاتش حل نشده است. این درجا زدن تاسف برانگیز و خطرناک است در حالی که جهان درگیر پیشرفت و تحول سریع است.

علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
۱۰۰ کارشناس خبره:
ماه رجب .شعبان و رمضان ماه عبادت است . دروغ هم زمان و مکانی دارد.
در یک ماهه تعطیلات افزایش مصرف بنزین دروغ است .
یکصد استاد خبره اعلام کردند . با توجه به اینکه در ماه رجب ، شعبان و رمضان مردم به ماه به روزه داری و عبادت می پردازند .افزایش مصرف بنزین شایعه ای بیش نیست .
این اساتید که اعلام کرده اند مردم ملتی بزرگ و متدین داریم و اینکه این همه مصرف بنزین مصرف شروع شده است به نظر یک بطور یقین یک دروغ بزرگ است چرا که مردم عزیز ما در این سه ماهه روزه دار بوده آند و نمی شود پذیرفت که همه به مسافرت رفته و مصرف زیاد شده باشد و در صورت واقعیت داشتن که نزدیک به صفر است قبل از اینکه فکری به حال بنزین شود باید فکری به حال تدین شود.
این اساتید ابراز داشته آند شبانه روز طبق برنامه ای هماهنگ بعضی از سایت ها و خبرگزاری ها و نویسندگان علارغم اینکه تمام مسئولان عزیز افزایش قیمت بنزین را رد می کنند تیتر های افزایش قیمت بنزین می زنند ولی متاسفانه با آنها هیچ برخوردی نمی شود .
این اساتید اعلام کرده اند اگر دولت و‌مجلس راست می گویند به هیچ کسی اجازه ندهند در مورد افزایش نرخ بنزین و مصرف آن در ماه مبارک رمضان .رجب و شعبان مطلب بنویسند .چرا که هم به مردم توهین می کنند و هم به دین داری مردم وهم توهین به قول مسئولان مبنی بر عدم گرانی بنزین ظرف امسال و سال آینده است.
این اساتید به مسئولان توصیه کرده اند که تا پنج سال آینده هیچ گونه تصمیمی در زمینه افزایش قیمت بنزین نگیرند و با هرکس در این زمینه حرفی بزند برخورد نمایند.
آنها توصیه کرده اند در این چند سال اگر بخواهند اعلام کنند و‌دروغ هم بگویند اقلا دروغ را در زمانی اعلام کنند که در ماه رجب و شعبان و رمضان که مسافرت ها بسیار کم می شود بیان نکنند تا بشود آنرا قالب کرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
ما که مجبوریم با ماشین کار کنیم بنزین از کجا بیاریم ؟اخه ۲۱۰ لیتر در ماه به هفته دوم نمیرسه.اینجوری که نمیشه کار کرد.
ناشناس
United States of America
۰۹:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
آقای به اصطلاح کارشناس همه میدونن مشکل کجاس منتها کسی جرات نمیکنه بیان کنه.پس لطفا سقرا کبرا نباف
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
بله به نسبت دلار دولتی 42 هزار تومان قیمت بنزین ارزان است اما مشکل اصلی در ایران واقعی نبودن حداقل دستمزد است که این مشکلات را برای دولتها و مجلس و مسئولان ایجاد کرده .
اگر دستمزدها در ایران واقعی شود و بر اساس توانایی و قدرت اقتصادی واقعی کشور دستمزد ها تعیین شود مثلا ماهی 700 یا 600 دلار در ماه . آنوقت دولت میتواند قیمت تمام کالاها را واقعی کند از جمله بنزین و یارانه و کمکها را کلا حذف کند .
ولی نمیدانم چرا دولتها در مورد تعیین حداقل دستمزد اینقدر اشتباه میکنند و کل کشور را فلج کرده اند ؟؟
البته پر واضح است که صاحبان کارخانه ها و سرمایه داران از افزایش دستمزد راضی نخواهند بود چون از درامدهای میلیاردی آنها کاسته میشود و آنها هم دولتها را تهدید به اخراج کارگران هم میکنند در صورت افزایش دستمزد . اما اگر یک بار دولت این کار را نجام بدهد این مشکل برای همیشه حل میشود .
همانطور که جراحی اقتصادی کردند و گرانیها را به مردم تحمیل کردند یک بار هم افزایش دستمزد را به سرمایه داران و پولداران و میلیاردهای تحمیل کنند .
انوقت میتوانند بنزین را نیز میتوانند به قیمت جهانی آن به مردم بفروشند .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
یه جوری تیتر زدی انگار گرون شده داری تحلیل می کنی.
کاملا حساب شده!
انتشار یافته: ۳۰
امین میرزائی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
"پراید"ین شده دویست تا سیصد میلیون تومن ... میخواین "بنز"ینو گرون نکنن !!!؟؟
کارگر
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
سلام بنزین گران میشود اول خودشان شایعه درست میکنن تا ذهن مردم آماده بشه ودراین بین مرتب تکذیب میکنن خیلی چیزهارو تکذیب کردن ولی بعد گران شد واین مردم هستن که باید چوب بی تدبیری مسئولین رو بخورندمرتب میگن بنزین همجا این قیمت است وایران ارزان ولی نمیگن از بی عرضه گی خودمان است که ریال اینقدربی اعتبار شده همیشه مردم بیچاره مقصرهستن اگر تمام مردم قاچاق کنن به این اندازه ای که میگن نمیتونن قاچاق کنن ایراد جایی دیگه است ودرآخر به کارگران مثل کشورهای آمریکا انگلیس فرانسه آلمان و......به دلار حقوق بده یا مثل ترکیه که پارسال سه مرتب بخاطر تورم حقوق کارگران رو افزایش بده آنوقت بنرین رو گرون کن ببین کسی حرف میزنه نه حقوق ریاله ولی هزینه دلاره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
اگر بنزین گران بشه فاجعه دیگر شروع میشه هنوز بنزین گران نشده هر دقیقه به دقیقه گرانی بدبختی فساد فقر بیشتر میشه بنزین گران بشه دیگه چی بشه الان واقعا توي ایران شده هرج مرج هر مغازه جنس خودشان هر قیمتی دوست دارند میدن نه نظارت نه بازرسی هیچ کس نیست قانون جنگل شد چرا شما را به خدا قسم میدم بنزین گران نکنید از فقر گرانی خسته شدیم بسه دیگه
ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
نظرات رسانه هاباعث تورم میشود خصوصأشرح گسترده فوق باعث میگردددولت بی ترمزبنزین راهم گران ومردم بیچاره راازپای درآورد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
راحل سیاست خارجه متوازن است هم باید با امریکا واروپا تعامل کنید هم روسیه وچین وهم کشورهای منطقه
الان کمی باید گرایش بهامریکا و اروپا پیدا کنید در کنار روابط با کشورهای منطقه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
پوستی نمونده کارد به استخوان نه به مغز استخوان ریده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
روش کشور داری با گران کردن رو که همه بلد هستند باید مدیریت درست باشد هر کسی اگر در جایش باشد خدا رو شکر کشور فقیری نیستیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
واقعا می گویند سیر خبر از گرسنه نداره درسته خدایا چرا صدای ما رو نمی شنوی
ناشناس
United Arab Emirates
۲۱:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
بدون گران کردن هم میشه مصرف را کنترل کرد مثلا یه براورد کنند هر ماشینی مثلا در هر ماه بیشتر از یه مقداری سوخت بهش تعلق نمی گیره وبیشتر از ان اصلا سوختی به قیمت بالاتر هم داده نمی شود مثل قطع کرن برق این روش رو در خودرو هم می توانید اجرا کنید که اگر کسی مصرف ماهاینه که براش در نظر گرفتید را مصرف کرد بقیه ماه هیچ سوختی در کار نیست
ناشناس
United Arab Emirates
۲۱:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
زیر پوست گرانی همه چیز نا کار امدی مسولان هست که هر چی گران می کنند ته ندارد بجای این کارها حقوق های بالا را تعدیل کنید کارمندان که هیچ فایده ندارند را تعدیل کنید خرج های اضافی شهردار وفماندار واستاندارو وزارتخانه ها ونهاد وسازمان و.... را کم کنید
ناشناس
United Arab Emirates
۲۱:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
برید همانطور که با عربستان مذاکره کردید با امریکا مذاکره کنید وبازگشایی سفارت خانه ها این خواست مردم زجر کشیده ایران است
ناشناس
United Arab Emirates
۲۱:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
زیر پوست گرانی بنزین نابودی وفقر روز افزون مردم هست خجالت بکشید امسال سال مهار تورم هست
ناشناس
United Arab Emirates
۲۱:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
بخدا بنزین را گران کنید بنزین می ریزم رو خودم و خودم رو جلوی مجلس اتش می زنم
دلار را به قیمت سابقش برگردانید من دیگه چیزی برای باختن ندارم
ناشناس
United Arab Emirates
۲۱:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
5 کشور از جهت ثروت معادن زیر زمینی از نفت وگاز معادن فلزی و... هستیم انوقت پول ملی بی ارزش ترین پول جهان است بجای گران کردن بنزین فکری بحال ارز پول مفلوک ملی بکنید
پوست ویه استخوان
United Arab Emirates
۲۱:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
ما که زیر پوستمون دیگه گوشتی نمانده امشب بربری خالی می خوریم یکم تا پروار شیم هر موقع گوشتی شدیم شما بیا گوشت بکن
ناشناس
United Arab Emirates
۲۱:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
تا کجا این مسیر قابل ادامه دادن هست کسی می داند البته برای مردم نه بعضی ها
ناشناس
United Arab Emirates
۲۱:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
سال کنترل تورم ........
ناشناس
United Arab Emirates
۲۱:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
اگر شما سوخت ندارید چرا به لبنان و ونزوئلا سوخت می فرستید
ناشناس
United Arab Emirates
۲۱:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
همیشه توی این 40 سال نا کارامدی مسولان را مردم هزینه اش را پرداخت کرده اند
ناشناس
United Arab Emirates
۲۱:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
برید با امریکا و حداقل اروپا گفتگو کنید سیاست غش کرده به سمت چین و روسیه ومنطقه جواب نمی دهد با همه طرف ها تعامل کنید اگر الان رابطه با اروپا را بهبود ندهید در سالهای اینده پشیمان می شوید فرصت را از دست ندهید وسیاست بی طرفی در جنگ را با تعامل بیشتر با اروپا از خود بروز دهید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
زخم گرانی دلار بر پیکر فقیر ونحیف این مردم بس نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
بنزین مفته
باید بشه ۲۰ تومن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
فقط منتظریم بنزین گران شود فقط دودش توی چشم دولت می رود والبته مردم اگر عقلی باشد این کار صورت نمی گیرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
زندگی ما شده استرس بی ایندگی گرانی فقر اضطراب مرگ و.... بس نیست ادعا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۴
به خداوندی خدا خسته شدیم دست برداریید از سرمون این چه نوع کشور داری هست از سال 97 تا 1402 دلار را از 3 به 55 هزار رساندید تا کی تا کجا
پرطرفدارترین عناوین