ران دیسانتیس یکی از وعدههای اصلی کارزار خود را حمایت از نوعی محافظهکاری جدید اعلام کرده است. برای درک اینکه دقیقا ایده او از محافظهکاری چه شکل و شمایلی دارد کافی است به آنچه در دوره فرمانداری او در فلوریدا اتفاق افتاد، نگاهی انداخت.
ران دیسانتیس، فرماندار فلوریدا روز چهارشنبه رسما حضور خود را در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ اعلام کرد تا انتخابات مقدماتی حزب جمهوریخواه به یک انتخابات نسبتا رقابتی تبدیل شود.
به گزارش اعتماد، فرماندار فلوریدا که نظرسنجیها از او به عنوان تنها رقیب بالقوه دونالد ترامپ، رییسجمهور پیشین امریکا و کاندیدای پیشتاز حزب جمهوریخواه یاد میکنند از طریق سرویس اسپیس توییتر و درحالی که مشکلات فنی پخش برنامه مشکلاتی به وجود آورده بود رسما کاندیداتوری خود را اعلام کرد.
با این اقدام، دیسانتیس به لیست کاندیداهایی نظیر ترامپ، نیکی هیلی نماینده پیشین ایالاتمتحده در سازمان ملل متحد، تیم اسکات سناتور کارولینای جنوبی و دیگرانی پیوست که تاکنون رسما وارد رقابتهای انتخاباتی شده بودند و پیشبینی میشود مایک پنس، معاون رییسجمهور پیشین امریکا و کریس سونونو، فرماندار نیوهمپشایر نیز در ادامه به این رقابت بپیوندند.
انتخاب یک شبکه اجتماعی برای کاندیداتوری یکی از عجیبترین تصمیمات دیسانتیس بود. برای هر کاندیدا، لحظه اعلام کاندیداتوری لحظهای است که میتواند همه توجهها را به او معطوف کند، اما دیسانتیس تصمیم گرفت این لحظه و این توجهها را با ایلان ماسک، میلیاردر امریکایی و مدیر توییتر شریک شود.
این انتخاب مشکلات جانبی زیاد دیگری هم داشت. درحالی که قرار بود برنامه اعلام کاندیداتوری ساعت ۶ بعدازظهر به وقت محلی آغاز شود، تا ساعت ۶:۲۵ بعدازظهر دیسانتیس و تیم او درگیر مشکلات فنی اسپیس توییتر بودند و برنامه با تاخیر زیادی آغاز شد.
ران دیسانتیس، فرماندار فلوریدا به خوبی آگاه است که اگر میخواهد در انتخابات ۲۰۲۴ شانسی داشته باشد باید بتواند بخشی از بدنه هواداران ترامپ را در رقابتهای مقدماتی جذب کند و تنها در این صورت است که امکان شکست ترامپ وجود خواهد داشت. جف رو، استراتژیست ارشد کارزار انتخاباتی دیسانتیس چندی قبل در یک گفتگو به روزنامه نیویورک تایمز گفته بود: «من باور ندارم که مردم واقعا درک کرده باشند که شما میتوانید رهبر یک جنبش و نه رهبر یک حزب باشید. به عقیده من دیسانتیس میتواند هر دوی اینها باشد، اما ترامپ این توانایی را ندارد.»
به عبارت دیگر، ایده اصلی کارزار دیسانتیس این است که رایدهندگان امریکایی میتوانند یک ترامپ - یا حتی یک نسخه ارتقا یافته از او را- در رقابت نهایی با بایدن داشته باشند، بدون اینکه بخواهند درباره کارنامه، دردسرها و رسواییهای بیشمار او نگران باشند. این شرایط باعث میشود دیسانتیس نخواهد به طور مستقیم به ترامپ حمله کند.
او چهارشنبه شب در اسپیس توییتر و بعدتر در دو مصاحبه تلاش کرد نامی از ترامپ نبرد، اما همزمان میخواست تفاوتهای خود را با رییسجمهور پیشین امریکا برجسته کند. دیسانتیس در گفتگو با فاکسنیوز گفت که دلیل مشکلات فعلی دولت بایدن در ارتباط با مهاجران نبود دیوار است و وعده داد که «یک دیوار کامل» را در سراسر مرزهای جنوبی خواهد ساخت.
او به بسیاری از افرادی که در دوره ریاستجمهوری ترامپ و توسط او منصوب شده بودند هم حمله کرد. دیسانتیس جروم پاول، رییس فدرال رزرو را که سال ۲۰۱۸ و با حکم ترامپ به این جایگاه رسید یک انتخاب بسیار بد خواند و افزود؛ رییس فعلی اداره تحقیقات فدرال (FBI) را که او هم از زمان ترامپ منصوب شده، در اولین روز ریاستجمهوری برکنار خواهد کرد.
ران دیسانتیس یکی از وعدههای اصلی کارزار خود را حمایت از نوعی محافظهکاری جدید اعلام کرده است. برای درک اینکه دقیقا ایده او از محافظهکاری چه شکل و شمایلی دارد کافی است به آنچه در دوره فرمانداری او در فلوریدا اتفاق افتاد، نگاهی انداخت.
در این دوره، جمهوریخواهان علنا یک جنگ فرهنگی بزرگ را آغاز کردند که دامنه آن کلاسهای درس و دیزنی را هم در بر میگرفت و فلوریدا به ایالت پیشگام در اجرای سیاستهای جناح راست در امریکا بدل شد.
سیاستهای جنسیتی: از زمان روی کار آمدن دیسانتیس سیاستهای سختگیرانه زیادی در موضوع جنسیت در فلوریدا تصویب و اجرا شد. زیرنظر او آموزشهای جنسیتی در مدارس نیز محدودیتهای زیادی پیدا کردند و بسیاری از اقلیتهای جنسی نظیر افراد تراجنسیتی با قوانین محدودکننده بسیاری مواجه شدند.
سقط جنین: موضوع سقط جنین همواره یکی از موضوعات اختلافی مهم در کارزارهای انتخاباتی بوده است. در فلوریدای دیسانتیس، قانونی تصویب شده است که براساس آن سقط جنین پس از گذشت ۶ هفته از شروع بارداری ممنوع میشود. این قانون استثنائاتی برای افرادی که به دلیل تجاوز جنسی یا زنای محارم باردار شدهاند قائل است و با حکم دادگاه برای این موارد امکان افزایش طول دوره امکان سقط از ۶ هفته به ۱۵ هفته را فراهم میکند. همچنین در صورت به خطر افتادن سلامت مادر نیز امکان سقط وجود خواهد داشت. اجرای این قانون منوط به حکم دادگاه عالی ایالت فلوریدا است.
سیاستهای آموزشی: ازجمله اقدامات فرماندار فلوریدا و قانونگذاران جمهوریخواه همسو با او، اعمال محدودیتهایی برای آموزش مسائل مربوط به تبعیض نژادی و تاریخ تبعیض نژادی در امریکا بود. این محدودیتها شامل دانشگاههای دولتی هم میشود و این دانشگاهها اجازه برگزاری دورههایی درباره «تنوع نژادی» یا «برابری نژادی» را ندارند.
سیاستهای مهاجرتی: مجموعه گستردهای از قوانین برای محدود کردن افراد بدون مدارک قانونی در فلوریدا در دوره دیسانتیس به تصویب رسیده است. این قوانین محدودیتهای زیادی را بر افراد بدون مدارک قانونی برای کار یا سفر در ایالت تحمیل میکند. در این ایالت محدودیتهایی هم برای مهاجران از کشورهایی نظیر چین، ایران و روسیه وضع شده و آنها نمیتوانند در ایالت فلوریدا مانند شهروندان دیگر کشورها زمین خرید و فروش کنند.
دیسانتیس اخیرا در یک تور جهانی که به گفته خودش برای اهداف تجاری و به نظر تحلیلگران برای اهداف انتخاباتی صورت میگرفت تلاش کرد تا ضمن معرفی خود به عنوان یک چهره مسلط در حوزه سیاست خارجی، نگاه حزب جمهوریخواه به موضوعات مهم و تاثیرگذار بینالمللی را تشریح کند.
روزنامه فایننشالتایمز مینویسد: «این سفرها و دیدارهای سیاسی فرصتی برای دیسانتیس ۴۴ ساله بود که خود را به عنوان یک سیاستمدار کارآزموده و مجرب معرفی کند.» دن ابرهارت، یکی از حامیان مالی سابق ترامپ که اکنون از حامیان مالی دیسانتیس به شمار میرود نیز معتقد است: «این سفرها پایه و اساسی برای فرماندار فلوریدا است تا بتواند در آینده و در مناظرههای انتخاباتی از آنها به عنوان تجارب خود در عرصه سیاست خارجی یاد کند و به ایدههایی که مطرح کرده رجوع کند.»
فرماندار فلوریدا در سفر خود به ژاپن، کرهجنوبی، اسراییل و بریتانیا چشماندازی را از سیاست خارجی ارایه کرد که براساس آن چین به عنوان اصلیترین تهدید علیه امنیت امریکا و متحدانش شناخته میشود و بر همین اساس تمرکز افزایش توان نظامی و قدرت بازدارندگی ایالاتمتحده روی منطقه شرق آسیا متمرکز خواهد بود.
او طی این سفر در گفتگو با روزنامه نیکی آسیا گفت: «چین در حال حاضر همان وضعیتی را در مقابل ایالاتمتحده دارد که در گذشته اتحاد جماهیر شوروی داشت. این دقیقا همان تصویری است که چینیها از نظر تهدید بودن برای جهان آزاد به خاطرمان میآورند. از بسیاری جهات از جمله از نظر اقتصادی، حزب کمونیست چین از اتحاد جماهیر شوروی قویتر است.»
در موضوع جنگ اوکراین که مهمترین موضوع روز سیاست خارجی برای اروپاییها به شمار میرود دیسانتیس از مواضع ترامپ درخصوص ضرورت به دوش کشیدن بار هزینهها از سوی کشورهای غربی و متحدان امریکا حمایت کرد و برخلاف رهبران کاخ سفید که علاقه چندانی به طرح موضوع مذاکره میان روسیه و اوکراین ندارند، این گزینه را رد نکرد. دیسانتیس اوایل بهار در گفتوگویی با شبکه خبری فاکسنیوز گفته بود که جنگ روسیه و اوکراین بر سر «اختلافات مرزی» اهمیتی حیاتی برای منافع ملی و امنیت ایالاتمتحده ندارد.
این اظهارات او با واکنشهایی منفی در پایتخت امریکا و محافل سیاسی روبهرو شد، اما روزنامه واشنگتنپست در گزارشی نوشته است که براساس ارزیابیهای داخلی مشاوران دیسانتیس، این نوع موضعگیری در خارج از پایتخت امریکا بازتاب خوبی در میان محافظهکاران امریکایی داشته است.
این نوع موضعگیری در موضوع اوکراین نه تنها با سیاستهای دولت بایدن و دموکراتها در این زمینه در تضاد است، بلکه تفاوتهایی اساسی با نگاه دیگر کاندیداهای احتمالی حزب جمهوریخواه (به جز ترامپ) نظیر نیکی هیلی، سفیر پیشین امریکا در سازمان ملل متحد و مایک پنس، معاون اول رییسجمهوری در دوره ترامپ دارد که تاکید دارند تداوم حمایت از اوکراین بخش جدانشدنی از «مبارزه امریکا برای آزادی» است.
هال برندز، استاد دانشگاه جانز هاپکینز که در دوره ریاستجمهوری اوباما در وزارت دفاع مشغول به کار بود درباره نگاه ران دیسانتیس به موضوعات سیاست خارجی به واشنگتن پست میگوید: «او از نظر سیاسی بسیار کارآزموده است، اما روشن نیست که اعتقادات عمیقی به مواضعی که در حوزه سیاست خارجی اتخاذ میکند داشته باشد. او تلاش دارد ببیند بدنه جریان محافظهکاری در امریکا چه مواضعی دارد و بعد خود را در خط مقدم اتخاذ آن مواضع قرار دهد.»
برندز میافزاید: «چالش اصلی که پیش روی دیسانتیس قرار دارد این است که او به عنوان کاندیدا در حال صدور چکهایی است که اگر رییسجمهور شود گروهی از افراد تلاش خواهند کرد که آن چکها را نقد کنند. برای اعتبار خودش، دیسانتیس بهتر است که مراقب موضعگیریهایش باشد.» به عنوان یک نماینده کنگره نیز دیسانتیس که در کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان حضور داشت مواضع جالب توجهی داشت؛ او از سیاستهای ترامپ در قبال کرهشمالی حمایت میکرد و سیاستهای اوباما در قبال سوریه را نادرست میدانست.
دیسانتیس در سفر به اسرایی نیز از اسراییل به عنوان یکی از ارزشمندترین و قابل اعتمادترین متحدان ایالاتمتحده یاد کرد. به گزارش رویترز، دیسانتیس در این سفر به مخالفت خود به عنوان فرماندار فلوریدا با کمپینهای طرفدار فلسطین برای منزوی کردن اسراییل اشاره کرد. او همچنین از حمایتش از به رسمیت شناختن بیتالمقدس به عنوان پایتخت اسراییل توسط امریکا و سفر همبستگی خود در سال ۲۰۱۹ به یک شهرک یهودی در کرانه باختری اشغالی نیز یاد کرد. فرماندار فلوریدا گفت: ما باید از حق اسراییل برای دفاع از خودش حمایت کنیم و این شامل همکاری قوی نظامی و اطلاعاتی است.
وی افزود: ما همچنین باید از اسراییل حمایت کنیم تا سیستمهای برتر خود را مثل گنبد آهنین حفظ کند. ایالاتمتحده باید از اسراییل در برابر رفتارهای ناپسند سازمان ملل و سایر سازمانهای بینالمللی دفاع کند. ما باید آن دسته از افرادی که حق اسراییل را به عنوان طرف یهودی نادیده میگیرند، نادیده بگیریم. این فرماندار همچنین در ادامه ادعاهای خود گفت: واشنگتن باید به پیمان ابراهیم مجدد متعهد شود تا ائتلاف محکمی میان امریکا، کشورهای سنی عربی و اسراییل در برابر تهدیدات ایران ایجاد شود.
دیسانتیس در کنفرانسی نگرانیهای اسراییل در مورد ایران را نیز تکرار کرد که او تهران را مسوول کشتن پرسنل نظامی امریکا در عراق در طول دوره خدمت خود در آنجا میدانست. دیسانتیس افزود: وظیفهای که پیش روی ما به عنوان امریکایی است، محکم و صریح در کنار اسراییل و مردم یهود است. او در این سفر به شدت با سیاستهای دولت اوباما در قبال برنامه هستهای ایران، کوبا و ونزوئلا مخالفت کرد. همچنین نشان داد که از نگاه او مهمترین تهدید علیه منافع امریکا در خاورمیانه، ایران است.