علیآبادی: از عربستان بپرسید چرا اختلافات علنی شد
عليآبادي در نفت «تازهوارد» است اما بايد از اجلاس صد و پنجاه و نهم اوپك «تجربه بزرگي» آموخته باشد.
امروز «آزمون» ديگري در پيش است. تيم اوپك، امروز در وين مقابل هيات انرژي اتحاديه اروپا مينشيند. رييس اوپكيها، سرپرست وزارت نفت ايران است. از طرف اوپك، عليآبادي بهعنوان رييس كنفرانس وزرا، وزير نفت عراق بهعنوان نايبرييس و دبيركل اوپك با برخي مديرانش در جلسه حضور دارند و مجارستان بهعنوان رييس اتحاديه اروپا با همراهي كميسر انرژي و برخي مقامهاي اين اتحاديه طرف ديگر ميز خواهند نشست.
اين اجلاس سالانه براي نزديكتركردن ديدگاههاي توليدكنندگان نفت و مصرفكنندگان اروپايي و ثبات بازار يكي در ميان در بروكسل و وين برگزار ميشود. بعد از پايان جنجالي اجلاس دو هفته پيش وزراي اوپك، اين دومين آزمون جدي رياست عليآبادي در اوپك است. او اينبار نبايد اجازه دهد ديگران ساز رياست ايران را مخالف رشد اقتصادي جهاني بنوازند.
او حالا نماينده سازمان اوپك است و بايد يك «تفاهم» از جلسه امروز بيرون بياورد، نه اينكه اجازه دهد روابط بين اوپك و اتحاديه اروپايي «غيردوستانه» به رسانهها گزارش شود. آن هم در «دوره رياست ايران» عليآبادي در نفت «تازهوارد» است اما بايد از اجلاس صد و پنجاه و نهم اوپك «تجربه بزرگي» گرفته باشد تا هم بتواند از منافع ايران دفاع كند و هم نگذارد وجهه بينالمللي ايران را در مقام رياست اوپك خدشهدار كنند.
هم با استفاده از مشاورانش تحليلي واقعي از بازار نفت ارايه كند و هم از بازي بينالمللي نفتيهاي سياسي غافل نشود. اينكه اوپك و اتحاديه اروپا در دوره رياست ايران همديگر را درك نكنند، اتفاق خوبي نيست.
علیآبادی: کسی نمیگفت مخالف افزایش است
او تازه از اجلاس صد و پنجاه و نهم اوپك برگشته است. از هتل «اينتركنت» كه محل اقامت دايمي وزراي نفت ايران است تا مقر دبيرخانه اوپك با مترو نزديك به سه ايستگاه فاصله است. اين جلسه اوپك جزو جلساتي بود كه ممكن است روابط جديدي را در اين سازمان حاكم كند.
آنان كه رياست ايران در اوپك را در داخل آنقدر بزرگ كردند كه بعد جمعكردنش سخت شد اين جمله عليآبادي را بخوانند: «رييس اوپك دورهاي و سالانه است و در جايگاهش جايي براي اعمال نظر ديده نشده است، چون همهچيز با رايگيري است.»
به اتاقش در طبقه دهم هتل ميروم. بلافاصله پس از پايان اجلاس 159 اوپك قرار است مصاحبه كوتاهي با سرپرست جديد وزارت نفت انجام دهم. اولين مصاحبهاش با يك رسانه ايراني بعد از انتصابش به سمت سرپرستي نفت.
مايلم تحليل شما را درباره اجلاس صد و پنجاه و نهم اوپك بدانم. شايد براي اولينبار بود كه اوپك پس از پايان اجلاس وزرا بيانيه نداد. اختلافات علني شد و وزير نفت عربستان اين جلسه را بدترين اجلاس عمرش خواند. چه اتفاقي در جلسه بسته وزرا افتاد كه چنين بازتابي داشت؟
سابقه اينكه آيا براي اولينبار است كه وزراي اوپك بيانيه دادهاند يا خير، ندارم كه بخواهم به شما بگويم. اما به نظر من، جلسه خوب، كارشناسي و فني بود. جلسه در نهايت آرامش چند ساعت برگزار شد و وزرا بسيار دوستانه و صميمانه، ديدگاهها و نظراتشان را ارايه كردند. در طول جلسه حتي احساس نكردم كه كسي بخواهد به ديگري پرخاش كند.
در نهايت، تصميمگيري اوپك با اجماع است. كافي است هر يك از اعضا با پيشنهادي موافقت نكند و تصميم گرفته نشود.
اختلافنظر بين اعضاي اوپك طبيعي است. حتي اتفاق افتاده عضو يا اعضايي با بيانيه يا يكي از بندهاي آن موافق نبوده و تحفظشان را يادداشت كردهاند، اما آن را علني نكردهاند تا اجماع اوپك به هم نخورد. حالا چه اتفاقي در اجلاس صد و پنجاه و نهم افتاده كه اختلافات علني شده است و حتي وزير نفت عربستان اسامي كشورهاي مخالف افزايش توليد را به رسانهها اعلام كرد؟
نميدانم. اين را بايد از خود آقاي النعيمي بپرسيد كه چه اتفاقي برايشان افتاده كه چنين رفتاري كردهاند. شايد انتظار داشتند، مثل هميشه كه عربستان حكم ميكرده و ديگران اجرا ميكردند، اين بار هم اينطور اتفاق ميافتاد. اما اينبار كشورها نظراتشان را ارايه دادند و در نهايت كشورها با پيشنهاد افزايش توليد اوپك، آن هم با سقف بالايي كه مدنظر آقاي النعيمي بود، موافقت نكردند.
يعني كشورها فقط با افزايش توليد 5/1 ميليون بشكهاي روي توليد واقعي 8/28 ميليون بشكه اوپك مخالف بودند؟ با اصل افزايش مخالفتي نداشتند؟
بقيه كشورها با افزايش توليد مخالف نبودند، كسي نميگفت مخالف است. بحثي كه آنجا شد، اين بود كه مقدار پيشنهادي عربستان براي افزايش سقف توليد نفت زياد است. بايد منتظر بمانيم و ببينيم نياز واقعي بازار چقدر و در چه زماني است.
شما به عنوان رييس كنفرانس وزرا، جلسه را چطور اداره كرديد؟
من رييس جلسه بودم. هر كس ميخواست صحبت كند از من وقت ميگرفت و من هم وقت ميدادم. نظراتش را ميداد و بعد به نفر بعدي وقت ميدادم.
اعمال نظري در اتخاذ تصميم اوپك نكرديد؟
رييس اوپك دورهاي و سالانه است و در جايگاهش جايي براي اعمال نظر ديده نشده است، چون همهچيز با رايگيري است. ما پيشنهادهاي خود را ميداديم ولي امكان هيچ نوع اعمال نظري وجود نداشت.
قبل از آمدن به وين با رييسجمهور صحبت كرديد؟
من هميشه با آقاي رييسجمهور صحبت ميكنم.
منظورم درباره اجلاس صد و پنجاه و نهم اوپك بود.
بله، مسلما وقتي ميخواستم بيايم، صحبت كردم.
آيا ممكن است بعد از پايان سه ماه، شما به عنوان وزير پيشنهادي نفت به مجلس معرفي شويد؟
هميشه قاعده اين بوده است كسي كه به عنوان سرپرست وزارتخانهاي معرفي ميشود بعدا هم به عنوان وزير آن وزارتخانه معرفي ميشود.
يعني با شما چنين صحبتي كردهاند؟
بايد اينطور باشد كه انجام شود.
شما در مجلس رايزنيهايتان را آغاز كردهايد؟
هنوز خير.
به نظر شما قيمت مناسب براي فروش نفت ايران چقدر است؟
نه ايران و نه هيچيك از كشورهاي عضو اوپك براي نفت قيمت تعيين نميكنند. ما سقف توليد را تعيين ميكنيم.
آنچه مطلوب شماست، چيست؟ 100 تا 120 دلار در هر بشكه؟
قيمت را براي نفت كه يك كالاي خاص است بازار تعيين ميكند.
زمان 35 ماهه براي بهرهبرداري از فازهاي پارس جنوبي كه قراردادش سال گذشته امضا شد به نظر شما واقعبينانه است؟
همه توان خود را خواهم گذاشت كه آن مجموعه عظيم هرچه سريعتر تمام شود.