ناصر ایمانی:
رهبری در شب عاشورا روی اهمیت «هویت ایرانی» امضا زدند / برخی فکر می کردند نماد ایران «هویت اسلامی» است

در سطوح مختلف حاکمیت، از قوای سه گانه تا دستگاه تبلیغی نظام و به طور مشخص، صدا و سیما، باید این موضوع به خوبی درک شود که خط مشی و مواضع رهبری نسبت به هویت ایرانی و اسلامی چیست. البته برخی تصور می کنند آنانی که بر هویت ایرانی تاکید دارند، الزاما مخالف هویت مذهبی محسوب می شوند، در حالی که اصلا اینطور نیست. همانطور که در ۱۲ روز جنگ، آنانی که بر هویت ملی تاکید کردند، اتفاقا از مواضع نظام اسلامی دفاع کردند.بنابراین بسیاری از احاد مردم به هویت ایرانی در کنار هویت مذهبی اعتقاد دارند و لزوما اهل یک جانبه گرایی نیستند
فرارو-«با حرکت شب عاشورای رهبری، ایشان سعی کردند دقیقا همین اختلاف را هدف گرفته و حذف کنند. درواقع عالی ترین نماد اسلامیت نظام(رهبری)، بر سرودی تاکید کردند که ایرانی بودن را پررنگ می کرد و حتی مظهر افرادی تلقی می شود که بر هویت ایرانی کشور تاکید دارند. بنابراین ایشان تلاش کردند نقطه خاتمه ای برای اختلاف نظرها در باب هویت ایرانی و اسلامی ایجاد کنند. به لحاظ تاریخی ایران و تمدن ایرانی همواره 2 هویت مذهبی و ملی داشته و در هر مقطع تاریخی که یکی از این 2 هویت بر دیگری، با هر دلیلی برتری پیدا کرد، یک تحول یا اعتراض اجتماعی نیز شکل گرفت که می گفت این کشور 2 هویت دارد و با این 2 هویت پیش می رود.»
به گزارش فرارو، در روزهای جنگ و پس از جنگ، نوع واکنش مردم، به عنوان سرمایه های اجتماعی کشور، مورد توجه است. اکنون برخی از مهمترین پرسشهای این روزها، چگونگی حفاظت سریع از این سرمایه ها و نوع رویکرد مقامات کشور نسبت به جامعه است. «ناصر ایمانی»، تحلیلگر و فعال سیاسی اصولگرا در گفتوگو با فرارو به این پرسشها پاسخ داده است:
رهبری به اختلاف دیرینه «هویت ایرانی» و «هویت اسلامی» پایان داد
«ناصر ایمانی» به فرارو گفت : «اتفاقی که در شب عاشورا در کشورمان رخ داد، صرفا حضور رهبری بعد از گذشت یک مدت نبود. اگرچه حضور ایشان در جمع به لحاظ تقویت روحیه جامعه بسیار مهم بود، اما نکته ای مهم وجود داشت. رهبری در شب عاشورا، که یکی از مهمترین و محترم ترین شب ها نزد همه ما شیعیان است، در حضور جمع سینه زنان و عزاداران، خطاب به مداح حاضر در جمع که قاعدتا به عادت همیشگی بر نوحه های رایج این شب تمرکز داشت، فرمودند، «ای ایران» را بخوان. این مداح هم ای ایران را با تاکید و اعلام این که رهبری چنین امری کرده اند خواند. مردم هم با این نوا سینه زدند. از دید من این حرکت رهبری، یک حرکت کاملا نمادین و بسیار مهم بود. حتی معتقدم این حرکت، یکی از مهمترین اتفاقات در تاریخ سالهای پس از انقلاب بود. در سالهای اخیر، نوعی اختلاف بین افرادی که بر «هویت دینی» تاکید داشتند و آنانی که بر «هویت ملی و ایرانی» تاکید داشتند رخ داد که به فاصله ای آشکار نیز منتهی شده بود.»
وی افزود: «با حرکت شب عاشورای رهبری، ایشان سعی کردند دقیقا همین اختلاف را هدف گرفته و حذف کنند. درواقع عالی ترین نماد اسلامیت نظام(رهبری)، بر سرودی تاکید کردند که ایرانی بودن را پررنگ می کرد و حتی مظهر افرادی تلقی می شود که بر هویت ایرانی کشور تاکید دارند. بنابراین ایشان تلاش کردند نقطه خاتمه ای برای اختلاف نظرها در باب هویت ایرانی و اسلامی ایجاد کنند. به لحاظ تاریخی ایران و تمدن ایرانی همواره 2 هویت مذهبی و ملی داشته و در هر مقطع تاریخی که یکی از این 2 هویت بر دیگری، با هر دلیلی برتری پیدا کرد، یک تحول یا اعتراض اجتماعی نیز شکل گرفت که می گفت این کشور 2 هویت دارد و با این 2 هویت پیش می رود.»
برخی فکر می کردند فقط هویت دینی نماد کشور ما است
این فعال سیاسی اصولگرا در ادامه گفت: «در سالهای آخر حکومت پهلوی، تلاش می شد که هویت اسلامی کشور از بین برود. نمادهای آن هم در تغییر تاریخ کشور از شمسی به شاهنشاهی، برگزاری برخی جشن ها و امثالهم بود و کار تا جایی پیش رفت که انقلاب اسلامی رخ داد و این تلاش ها عملا نابود شد. پس از انقلاب، با توجه به این که ماهیت انقلاب و رهبران آن مذهبی بودند، وزن به این سمت سنگین تر شد و برخی نیز تصور کردند که فقط باید روی هویت اسلامی کشور متمرکز شوند. حرکت شب عاشورای رهبری به اعتقاد من دقیقا پاسخی بر همه این موارد بود و ایشان با رفتار خود نشان دادند باید بر 2 هویت تاکید شود چرا که این 2 در هم تنیده است. به اعتقاد من حرکت رهبری حرکتی نمادین برای پایان دادن به 2 قطبی سازی بود. البته اگر منصفانه و با دقت بررسی کنیم، یکی از افرادی که در کشور ما بیش از سایرین و بارها روی هویت فرهنگی ایرانی تاکید داشته اند، شخص رهبری بوده اند. رهبری در 30 سال اخیر، تاکید زیادی روی زبان فارسی داشتند. زبان فارسی پررنگ ترین و بزرگ ترین نماد تاکید بر هویت ایرانی است. قومیت ها نیز از دیگر موضوعات مورد تاکید ایشان است.»
وی افزود:«با همه این تاکید ها، باز هم گروهی در جامعه ما تصور می کردند که فقط باید گروهی که هویت مذهبی دارند، نماد کشور باشند، اما اینطور نیست. نماد کشور، 2 هویت به هم پیوسته دارد. جنگ تحمیلی 12 روزه نقشی بسیار روشنگر داشت و به خوبی مشخص کرد که پاسداران کشور شامل همه مردم است. درواقع هم آنانی که از هویت ایرانی و فرهنگی و تمدن ایرانی حفاظت می کنند وارد میدان شدند هم آنانی که مذهب و هویت دینی و اسلامی را مقدم میشمارند. بسیاری از افراد خارج از کشور نیز از کشور در برابر تهاجم خارجی علیرغم همه انتقاداتی که دارند دفاع کردند. به اعتقاد من این 12 روز و امضا و تاکید رهبری روی موضوع هویت ایرانی، یک امر مهم اجتماعی و فرهنگی پس از پیروزی انقلاب بود.»
صدا و سیما مواضع رهبری را درباره هویت ایرانی اسلامی درک کند
این تحلیلگر سیاست داخلی در ادامه گفت: «به طور طبیعی در سطوح مختلف حاکمیت، از قوای سه گانه تا دستگاه تبلیغی نظام و به طور مشخص، صدا و سیما، باید این موضوع به خوبی درک شود که خط مشی و مواضع رهبری نسبت به هویت ایرانی و اسلامی چیست. البته برخی تصور می کنند آنانی که بر هویت ایرانی تاکید دارند، الزاما مخالف هویت مذهبی محسوب می شوند، در حالی که اصلا اینطور نیست. همانطور که در 12 روز جنگ، آنانی که بر هویت ملی تاکید کردند، اتفاقا از مواضع نظام اسلامی دفاع کردند.بنابراین بسیاری از احاد مردم به هویت ایرانی در کنار هویت مذهبی اعتقاد دارند و لزوما اهل یک جانبه گرایی نیستند.حتی قبل از ورود اسلام به کشور، ما 2 هویت مذهبی و فرهنگی داشته ایم. بنابراین برای حفظ انسجام ملی، حفظ سرمایه اجتماعی کشور، باید به هر 2 بال هویت ایرانی و هویت اسلامی توجه شود. »