ترنج موبایل
کد خبر: ۸۸۶۴۸۴

تهران روی موج بحران

تهران روی موج بحران

تهران در حال تجربه موج جدیدی از بحران‌هاست؛ از قطعی برق و آب گرفته تا خطر افزایش اشعه فرابنفش و هشدار اورژانس برای گرمازدگی.

تبلیغات
تبلیغات

فرارو-  هنوز تهران در شوک تعطیلات  اجباری‌ای است که در روزهای جنگ 12 روزه  تجربه کرده بود؛ ردپای سفر میلیون‌ها تهرانی به شهرهای اطراف به خصوص شمال ایران هنوز از بین نرفته که سخنگوی دولت به مردم توصیه کرده است اولین روز مرداد ماه را با یک تعطیلی آغاز کنند. اما  به چه دلیل؟

به گزارش فرارو،  فاطمه مهاجرانی در توئیتی نوشت: «فرصتی است برای استراحت، سفر کوتاه یا در کنار خانواده بودن؛ البته با رعایت نکات ایمنی و صرفه‌جویی در مصرف انرژی.» این در حالی است که بحران آب، تهرانی‌ها را تا قلب اضطراب پیش برده است.  در روزهای گذشته برخی از آنان، در نبود آب، با گرمای 40 درجه دست و پنجه نرم می‌کردند.

اما ماجرا به این دما و بی‌آبی خلاصه نشد و خطرناک شدن تهران برای روز یکشنبه تیتر رسانه‌ها شد. این‌بار خورشید تهران، شهروندان را با اشعه فرابنفش تهدید می‌کند؛ اشعه‌ای که اگر شاخصش عددی بالاتر از 11 را نشان دهد، احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها افزایش می‌یابد.اما این تنها بحران‌هایی است  که به شکل فشرده در چند روز اخیر بر تهران سایه افکنده است.  

زنگ خطر تنفس هوای آلوده  

چندی بعد از اعلام آتش بس میان ایران و رژیم اسرائیل خبر آمد که تهران تا 8 تیر ماه هوای آلوده تنفس خواهد کرد. آلودگی هوا و حضور گردوغبار بر سطح شهر تهران چنان بود که می‌شد آن را با روزهای آلوده اهواز مقایسه کرد.

کمی بعد هجوم خاک هم با هیاهوی باد بر تن تهران نشست و تا اواسط تیرماه ادامه یافت. درواقع دقیقا در همین روزها بود که هوای تهران «از مرز ناسالم عبور کرد و به شرایط خطرناک نیز رسید.» این در حالی بود که ایران به تابستان خوش آمد می‌گفت و گرمای هوا آمیخته با آلودگی درست مثل لحافی سنگین بر ریه‌های شهروندان سنگینی می‌کرد.

چرخه بی‌پایان قطعی برق  

اگرچه در روزهای جنگ 12 روزه مردم تهران کمتر با قطعی برق روبه رو شدند، اما بلافاصله پس از آن قطعی‌ها آغاز شد. این در حالی است که تهران روز به روز گرم‌تر شده، و نبودن کولر در کنار سایر مشکلات،  کلافگی مردم را بیشتر می‌کند. قطعی های خارج از برنامه خاموشی برق هم یکی دیگر از مواردی‌ست که برخی تهرانی‌ها با آن مواجه می‌شوند اما دلیل این بی‌نظمی چیست؟

در میان این بی‌برقی‌ها با برنامه و بی برنامه، گزارش‌های متفاوت نشان می‌دهند که ناترازی انرژی از چند منبع متفاوت سرچشمه می‌گیرد که یکی از آن‌نبود آب پشت سدهاست و دیگری کار کردن بیش از حد ماینرها که در یک چرخه علمی به راحتی بر دمای هوا نیز تاثیر می‌گذارد. 

این در حالی است که در بهار امسال عباس علی‌آبادی، عنوان کرده بود  که «ماینرهای غیرمجاز به‌صورت مخفیانه افزایش پیدا کرده‌اند.» 

رکوردشکنی گرمای اورژانسی 

اورژانس کشور روز 30 مرداد 1404 هشدار داد که  در ساعات اوج گرما از خانه خارج نشوید و مساله گرمازدگی را جدی بگیرید. این در حالی است که مساله ناترازی انرژی و قطعی برق همچنان حل نشده باقی مانده است. ناگفته نماند که  گرمای شدید هوای تهران در حال شکستن رکوردها است. تا جایی که اردیبهشت سال جاری، ایستگاه اقدسیه دمای ۳۷.۱ درجه را ثبت  کرد که رکورد جدیدی با اختلاف فاحش نسبت به رکورد قبلی است.

طبق آمارهای سازمان هواشناسی، میانگین دمای ایران در ۵۰ سال گذشته حدود ۲ درجه سانتیگراد بالا رفته؛ افزایشی که بیش از دو برابر میانگین گرمایش جهانی است و تأثیرات گسترده‌ای بر منابع آبی، امنیت غذایی و سلامت عمومی گذاشته است.

اشعه فرابنفش پدیدار شد

در حالی‌ که هنوز از موج گرمای شدید و ناترازی برق عبور نکرده‌ایم، حالا تهران با تهدید تازه‌ای روبه‌رو است: «افزایش خطرناک اشعه فرابنفش (UV)». 

رئیس گروه سلامت هوای وزارت بهداشت می‌گوید: «ایران در منطقه خاورمیانه قرار دارد و افزایش «شاخص اشعه فرابنفش» "UV index" را با توجه به شرایط جغرافیایی منطقه در این فصل سال تجربه می‌کنیم.» بحرانی شدن و قرار گرفتن این اشعه  در وضعیت ناسالم  نیز نتیجه «تغییرات اقلیمی، خشکسالی و کم‌بارشی» هستند؛ شرایطی که تهران را در آستانه تابستانی نگران‌کننده قرار داده است.

براساس هشدار رسمی اداره هواشناسی، از دوشنبه تا پنج‌شنبه «تهران با باد شدید توأم با انتقال هوای گرم و گرد و خاک» روبه‌رو است که باعث افزایش میزان تابش UV می‌شود.  ساعات ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر نیز بیشترین خطر را دارند.

ضربه آخر؛ بحران آب 

بحران و تنش آبی که در چند روز اخیر مساله‌ای برجسته برای بحث شده،  از سدهایی که لحظه به لحظه خشک‌تر می‌شوند نشات می‌گیرد. یکی از این سدها که در چند روز گذشته سرتیتر اخبار شده بود، سد ماملو بود،

طبق گزارشی از فرارو «سد ماملو در کنار چهار سد دیگر (لار، لتیان، طالقان و امیرکبیر)، یکی از پنج منبع اصلی تأمین آب شرب شهر تهران است. با خشک شدن تدریجی سدهای لار و لتیان و کاهش 38 تا 40 درصدی ذخایر آبی در سدهای تهران نسبت به سال گذشته، توجه به ماملو بیش از پیش افزایش یافته است.» که البته آن هم روبه خشکی است. از طرفی دیگر  در فروردین سال جاری نیز مهدی پیرهادی گفته بود « سد لار ۱۶۵ میلیون متر مکعب نشتی دارد» اما به نظر می‌رسد، امروز دیگر رمقی برای درمان ندارد.

سخن کاربران با دولت؛ تعطیلی‌ها را یک‌باره اعلام کنید

همانطور که اشاره شد، سخنگوی دولت پس از اعلام تعطیلی روز چهارشنبه به تهرانی‌ها توصیه‌ای کرده است. توصیه او به رفتن به سفر است یا ماندن در آغوش گرم خانواده با در نظر داشتن میزان مصرف انرژی. این گفته‌های خانم مهاجرانی با واکنش‌هایی در فضای مجازی مواجه شد؟

کاربران نوشتند:

-سوال اینجاست که آیا تهرانی‌ها در پایتختی بحران‌زده، احساسی برای تفریح دارند؟

-با این حجم از اضطراب می‌توانیم تهران را رها کنیم و دوباره عازم شمال بشویم؟

-ما که همیشه باید عازم سفر باشیم یا گوشه نشین در خانه، پس کی کار کنیم؟

-تعطیلی‌ها را یکباره اعلام کنید که برای رفتن و برگشتن بنزین نسوزانیم. برویم بمانیم هر وقت گفتید برگردیم یا برویم اصلا دیگر برنگردیم.

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات

نظرات بینندگان

(۲ نظر)
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات