رواج تعیین جنسیت پیش از بارداری؛ جنسیت پیش فروش می شود

موضوع انتخاب جنسیت نوزاد در ایران یک پدیده جدید است اما کشورهای مختلف جهان، سالهاست که با آن درگیر هستند و حتی برای پرهیز از تغییر مهندسی شده ترکیب جمعیتی، مجبور شدهاند قوانین سفت و سختی برای جلوگیری از تعیین جنسیت قبل از بارداری بگذارند.
تعیین جنسیت قبل از بارداری، بازار داغی پیدا کرده است. گشت وگذار در شبکههای اجتماعی با صفحاتی پیوند میخورد که برای خانوادهها نسخه «پسر یا دختر بودن» فرزندشان را میپیچند.
به گزارش همشهری آنلاین، تعیین جنسیت نوزاد قبل از بارداری، در گذشته تنها محدود به سبک تغذیه افراد میشد اما الان برخی متخصصان زنان و زایمان با تکیه بر روشهای علمی، وعده تولد نوزاد با جنسیت خاص را به خانوادهها میدهند. بعضی خانوادهها برای داشتن فرزند با جنسیتی که خودشان میخواهند، مخاطب این پزشکان هستند تا با اجرای مو به موی توصیهها، جنسیت نوزاد را خودشان تعیین کنند.
زمانی که این روند را در کنار آمار ۳ماه ابتدایی سال۱۴۰۴ ثبتاحوال از جنسیت نوزادان متولد شده بگذاریم (که نشان میدهد بهازای ۱۱۱هزار و ۲۸۳پسر، ۱۰۲هزار و ۹۸۵دختر به دنیا آمده است)، این احتمال شدت میگیرد که چنین دستکاریهایی میتواند ساختار جمعیتی را با تغییر روبهرو کند.
متدهای جدید برای تعیین جنسیت نوزاد
جستوجوی کوتاهی در اینترنت، سرمنشأ دستورالعملهای پر و پیمان پزشکانی میشود که در سایتها و صفحات خود در مورد نحوه تعیین جنسیت نوزاد، قبل از بارداری حرف میزنند. فریبا رضایی متخصص زنان یکی از پزشکانی است که با انتشار یک ویدئو از هجوم بیماران «برای تعیین جنسیت قبل از بارداری» خبر میدهد. براساس ویدئوی منتشر شده از سوی این متخصص زنان «این کار قابل انجام است اما شرایط خاص دارد. یک روش تغذیهای وجود دارد که من چندان اعتقادی به آن ندارم، چون نمیتوان دقیق ثابت کرد که این تغذیه اثر گذاشته یا نه.
روش دوم استفاده از IUI (تلقیح داخل رحمی) است؛ این روش هزینه دارد و باید از دارو استفاده شود. مطمئنترین روش IVF است. این روش برای مادرهایی که سابقه نازایی ندارند و فقط میخواهند جنسیت بچه را تعیین کنند، استفاده میشود.» باورش سخت است اما اینفلوئنسرهایی که بازیگر اصلی شبکههای اجتماعی شناخته میشوند، در کنار اظهارنظرها و اعلام دستورالعمل در تمام موضوعات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، پایشان به موضوع مشاوره برای تعیین جنسیت قبل از بارداری هم باز شده است.
ممنوعیت دستکاری
موضوع انتخاب جنسیت نوزاد در ایران یک پدیده جدید است اما کشورهای مختلف جهان، سالهاست که با آن درگیر هستند و حتی برای پرهیز از تغییر مهندسی شده ترکیب جمعیتی، مجبور شدهاند قوانین سفت و سختی برای جلوگیری از تعیین جنسیت قبل از بارداری بگذارند. کشوری مانند چین بهدلیل سیاستهای تک فرزندی بهشدت با موضوع تعیین جنسیت قبل از بارداری درگیر شد، چرا که بسیاری از خانوادهها در این شرایط، تمایل به فرزند پسر داشتند.
این روند موجب شد که آمار ۱۱۷پسر در برابر ۱۰۰دختر در سال ۱۹۸۰در چین ثبت شود. این آمار با توجه به نسبت جنسیت نوزادان در دانش جمعیتشناسی که رقم ۱۰۳تا ۱۰۷پسر در مقابل ۱۰۰دختر را نشان میدهد، دستکاری انسانی را عیان کرد؛ تا جایی که کشور چین، تعیین جنسیت نوزاد پیش از تولد را ممنوع و منوط به صدور اجازه کرد. این ممنوعیت در کشورهایی مانند هند، کره جنوبی، استرالیا و آلمان هم اجرا میشود.
رواج پدیده «پسرخواهی» در کشورهای توسعه نیافته
شهلا کاظمی پور؛ جمعیتشناس در گفتگو با همشهری گفت: علم جمیعتشناسی با ارقام بزرگ سروکار دارد و برای بررسی این موضوع که آیا بهدلیل تعیین جنسیت قبل از بارداری، آمارها تغییر کرده است، باید بازه زمانی چندساله را بررسی کنیم. مردم در گذشته به شکل سنتی این موضوع را پیگیری میکردند چرا که انسان همیشه دوست دارد سرنوشت و آیندهاش را خود تعیین کند.
او افزود: حالا که از نظر پزشکی این امکان وجود دارد، برخی راغب میشوند که جنسیت فرزندشان را انتخاب کنند. تجربه جهانی نشان میدهد که بیشتر در کشورهای توسعه نیافته «پسرخواهی» رایج است.