عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هشتم در گفتگو با فرارو:
بودجهای که با تاخیر به مجلس بیاید و دو ماه از سال گذشته تصویب شود در عمل تورمزا و مشکلزا خواهد بود

«تغییراتی که مجلس در لایحه بودجه انجام داده آنقدر نیست که گفته شود این تغییرات تورم زا خواهد بود. اگر بودجه مشکل داشته باشد خب بالاخره مشکل خود را دارد. مثلا راجع به بحث فاز دوم هدفمدی مسائلی است که وجود دارد. اما بحث ما این است انتقاداتی که شده و گفته می شود لایحه بودجه به طرح تبدیل شده من هم معتقدم در قسمت جداول و نه در اساس بودجه واقعا به یک طرح تبدیل شده است. یعنی بحث من فقط درباره ردیف های بودجه است.»

فرارو- یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: «تغییراتی که مجلس در لایحه بودجه انجام داده آنقدر نیست که گفته شود این تغییرات تورم زا خواهد بود. اگر بودجه مشکل داشته باشد خب بالاخره مشکل خود را دارد. مثلا راجع به بحث فاز دوم هدفمدی مسائلی است که وجود دارد. اما بحث ما این است انتقاداتی که شده و گفته می شود لایحه بودجه به طرح تبدیل شده من هم معتقدم در قسمت جداول و نه در اساس بودجه واقعا به یک طرح تبدیل شده است. یعنی بحث من فقط درباره ردیف های بودجه است.»
پس از احمدی نژاد اینک شمس الدین حسینی وزیر اقتصاد نیز با انتقاد از برخی بندهای قانون بودجه 91 آن را عاملی برای بالا رفتن "ریسک عمومی" دانسته است.
حسینی گفته است: «بندهایی در قانون بودجه امسال کشور وجود دارد که ابتکار عمل متناسب با وضع مشتری را از سیستم بانکی سلب میکند که میتواند زمینهای را برای افزایش مطالبات معوق و ریسک عمومی فراهم کند.»
پیش از این احمدی نژاد همزمان با ابلاغ قانون بودجه سال 91 کل کشور، به انتقاد از تغییرات وسیع لایحه دولت در مجلس شورای اسلامی پرداخته و گفته بود: «تغییرات وسیعی که از سوی مجلس شورای اسلامی در لایحه بودجه به عمل آمده است، موجب استحاله آن شده و عملاً لایحه مذکور به طرح نمایندگان تبدیل گردیده است.»
احمدی نژاد افزوده است: «با توجه به مخالفت بندهایی از قانون بودجه با قانون اساسی، وجود تبعیض، اثر تورمزا و فزاینده معوقات بانكی در برخی از مفاد قانون مذكور و جهتگیری ایجاد محدودیت برای دولت و مخالفت با قوانین دائمی، لازم است تدبیر كافی در اجرا لحاظ تا از بروز مشكلات و آسیب به اقتصاد كشور اجتناب شود.»
نامجو وزیر نیرو نیز در همین باره با تأكید بر این كه دولت در نظر داشته فاز دوم هدفمندی یارانهها را از ابتدای سال جاری در كشور اجرایی كند، گفته است: «مصوبه مجلس طراحی دولت برای مرحله دوم هدفمندی یارانهها را به هم زده است.»
فخرالدین حیدری عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هشتم در گفتگو با فرارو گفت: «برخی از نمانیدگان مجلس هم نسبت به نحوه تصویب بودجه انتقاداتی داشتند. البته نمی توان گفت پیامدهای آنچه که در کمیسیون تلفیق اتفاق افتاد اینقدر وسیع است اما واقعیت این است که کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی هر سال بنا بر سلیقه خود بودجه را تصویب می کند.»
وی ادامه داد: «این موضوع انتقادی است که همیشه بر مجلس وارد بوده و مثلا تعدادی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه که عضو کمیسیون تلفیق نیز هستند معمولا همیشه برای حوزه های خود به صورت غیرمنصفانه اعتبارات را تخصیص می دهند و یا با دولت در این باره هماهنگ می کنند.»
وی افزود: «بنابراین این انتقاد وارد است که متاسفانه هر سال تعدادی از بندهای قانون بودجه به خصوص در بحث ردیف های بودجه به صورت سلیقه ای تصویب می شود. چون کلیت مجلس بررسی تبصره ها و الحاقیات را انجام می دهد ولی در اصل در بحث ردیف ها این یک واقعیت است که بعضی از اعضای کمیسیون تلفیق که صاحب نفوذ هستند نمایندگان را خسته می کنند و بالاخره بنا بر سلیقه خود هرچه را که بخواهند تصویب می کنند.»
حیدری با رد صحبت احمدی نژاد مبنی بر اینکه "جهت گیری مجلس در تصویب قانون بودجه در راستای ایجاد محدودیت برای دولت بوده" گفت: «این موضوع صحت ندارد. من معتقدم این جهت گیری دوستان کمیسیون تلفیق سلیقه خود آنها بوده است. یعنی به نفع حوزه های انتخابی خود تغییراتی را انجام دادند که این تغییرات واقعا غیرمنصفانه است و ما نیز نسبت به اینگونه تغییرات انتقاد داشتیم.»
وی تاکید کرد: «این جایجایی ها و تغییراتی که در بودجه صورت گرفته به نفع حوزه های انتخابی کسانی است که در کمیسیون تلفیق حضور داشتند.»
منتخب مردم سقز و بانه در مجلس نهم اظهار داشت: «اما در بحث کلان باید گفت تغییراتی که مجلس در لایحه بودجه انجام داده آنقدر نیست که گفته شود این تغییرات تورم زا خواهد بود. اگر بودجه مشکل داشته باشد خب بالاخره مشکل خود را دارد مثلا راجع به بحث فاز دوم هدفمدی مسائلی است که وجود دارد. اما بحث ما این است انتقاداتی که شده و گفته می شود لایحه بودجه به طرح تبدیل شده من هم معتقدم در قسمت جداول و نه در اساس بودجه واقعا به یک طرح تبدیل شده است. یعنی بحث من فقط درباره ردیف های بودجه است.»
وی افزود: «به اعتقاد من در مجموع بودجه ای که با چهار، پنج ماه تاخیر به مجلس بیاید و دو ماه از سال جدید گذشته باشد و آنگاه تصویب شود و اکنون بخواهد اجرا شود در عمل تورم زا و مشکل زا خواهد بود.»
حیدری در پاسخ به این سوال که آیا تاکید آقای احمدی نژاد مبنی بر اینکه "لازم است تدبیر کافی در اجرای بودجه لحاظ تا از بروز مشکلات و آسیب به اقتصاد کشور اجتناب شود" به این معناست که قرار است در اجرای بودجه سلیقه ای عمل شود و یا قانون گریزی هایی صورت بگیرد؟، گفت: «معنای این صحبت آقای احمدی نژاد همین است؛ ولی ما انتظار داریم که معنای این صحبت اینطور نباشد بلکه به این معنا باشد که دقت کافی در اجرای همین قانون بودجه تصویب شده لحاظ شود.»
وی تصریح کرد: «البته به نظر می رسد که منظور ایشان همان معنای نخست باشد اما انتظار ما معنای دوم است.»
وی در پایان خاطرنشان کرد: «عدم اجرای هر قانونی که تصویب شده و به تایید شورای نگهبان می رسد تخلف است. قانون بودجه هم از این موضوع مستثنی نیست. اما ما بنا را بر این می گذاریم که دولت قصد دارد همین قانون را با دقت اجرا کند.»