فرارو- به گفته یکی از مدیران پیشین ورزش، ادامه روند کنونی در فوتبال ایران به واسطه شکل گیری فضای کاذب از طریق حضور پررنگ و مستمر دلالها و صرف هزینههای نجومی غیر منطقی برای جذب بازیکنان، آسیبهای جدی را هم برای ورزش و هم برای آینده کشور به همراه خواهد داشت که نیاز است باعزمی جدی مانع از آن شد تا موضوع انشا مدارس به «علم بهتر است یا فوتبال» تبدیل شود.
امیر واعظ آشتیانی، مدیرعامل پیشین باشگاه استقلال ضمن بیان این مطلب در گفتگو با فرارو گفت: برای آنکه بخواهیم بازار سیاه شکل گرفته در فضای کاذب فوتبال کشور را بررسی کنیم ابتدا باید ببینیم که چرا به اینجا رسیدهایم و چرا اسیر این فضای کاذب، بازار سیاه و دلالی شدهایم.
وی افزود: اعتقاد بنده بر مبنای حضور مستقیم، پیگیری و تحقیقهای مداوم این است که منشا فساد و فضای که اکنون حول و حوش فوتبال ایران شکل گرفته ناشی از حضور برخی مدیران و سرمربیها است که این حضور هم منجر به شکل گیری مثلث فساد در فوتبال شده است.
رییس پیشین فدراسیون دوچرخه سواری تصریح کرد: مثلث فساد در فوتبال را در راس هرم برخی مدیران عامل باشگاهها، یک ضلع آن برخی سرمربیها و ضلع دیگر آن را دلالها شکل میدهند، به معنای دیگر این مدیران عامل و سرمربیها هستند که با طرح درخواستهای کاذب زمینه حضور دلالها را در اطراف ورزش فوتبال فراهم میکنند.
واعظ آشتیانی ادامه داد: در سالهای اخیر، دلالها به واسطه بازیهای رسانهای و در اختیار گرفتن این فضا از طریق همکاری و همراهی عمدی یا سهوی برخی روزنامهها، خبرگزاریها و حتی صدا و سیما به رشد مثلث فساد در فوتبال کمک کردهاند.
وی تاکید کرد: اگر میبینید که در این فوتبال نتیجه گرا همه از هم سبقت میگیرند و رقمهای نجومی برای جذب بازکنان به منظور کسب نتیجه بهتر در فصل پیش رو، رد و بدل میشود و فضا به گونهای است که فصل پیش رو با فصل گذشته به لحاظ صرف هزینهها، زمین تا آسمان تفاوت دارد ناشی از وجود همین مثلث فساد است.
مدیرعامل پیشین باشگاه استقلال گفت: در فوتبال ایران سالانه چیزی حدود ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه میشود، اما آیا واقعا در ازای صرف این هزینه، درآمدی، یا نکته جدیدی و یا پیشرفتی در فوتبال مشاهده میشود.
وی تصریح کرد: در ضمن فوتبال ایران به واسطه حضور برخی مدیران عامل که واقعا از جمود فکری و نداشتن نگرش نو مبتنی بر پیشرفت رنج میبرد و شاهدیم که همین افراد، مدیران ارشد و متولیان امر را نیز با همراهی دلالان از طریق تشکیل باندهای ثروت و قدرت، عملا اسیر دست خود کردهاند.
رییس پیشین فدراسیون دوچرخه سواری افزود: مدیران ارشد هم به این دلیل اسیر دست آنها شدهاند که فکر میکنند کنار گذاشتنشان همراه با تبعاتی باشد از جمله آنکه در مسیر پیشرفشان مانع تراشی کنند و با اعمال فشارهای بیرونی فضای بدون آنها را پرهزینه و پرچالش کند.
وی افزود: همین دیدگاه هم منجر به آن شده است که افق دید مدیران ارشد محدود شود و آنها به این عقیده رسیدهاند اگر فلان مدیر را که بر همه روشن شده از کفایت و درایت لازم برای مدیریت برخوردار نیست را برکنار کنند و مدیر جدید ولو تواناتر و کارآمدتر را جایگزین کند به دلیل آنکه نمیخواهد یا نمیتواند سهم دلالان، خبرنگاران، لیدرهای فحاش که اکنون برای خود در این فوتبال تصمیم گیر شدهاند و... را بپردازد، نمیتوان به کسب نتیجه توسط او امیدوار بود.
واعظ آشتیانی گفت: کنار هم قرار دادن این مسائل قربانی شدن سازندگی و پیشرفت زیر پای نتیجه شده و اینگونه است که شاهدیم در سالهای اخیر فوتبال ایران پدیدهای را معرفی میکند، اگر هم معرفی میکند با فرمول پدیده کشی خیلی زود نابود میشود چون منافع مثلث فساد در فوتبال در گرو بازیکنان محدودی است.
مدیرعامل پیشین باشگاه استقلال درباره راهکار برخورد با پدیده دلالی و فساد در فوتبال گفت: بر اساس فرمولی که بنده پیرامون مثلث فساد در فوتبال ارایه کردم، تا زمانی که خانه تکانی اساسی منتج به برکناری برخی مدیران در فوتبال اتفاق نیفتد، انتظار موفقیت در مسیر برخورد با دلالی و فساد در این ورزش را باید از ذهن دور کرد.
وی افزود: دلالهای که اکنون کنار فوتبال ایران هستند تنها میتوانند با تعدادی از مدیران عامل و سرمربیها کار کنند و به همین دلیل هم حاضر هزینههای هنگفتی را به منظور حفظ آنها صرف کنند تا در آینده نزدیک به سود لازم از طریق فروش بازیکنی که ۵۰ میلیون تومان هم نمیارزد با قیمتی معادل ۶۰۰ میلیون تومان و... برسند.
واعظ آشتیانی تصریح کرد: ادامه این روند نه تنها به ورزش و فوتبال ایران آسیب وارد میکند بلکه آینده کشور را دچار خطر خواهد کرد چرا که با این پرداختهای نجومی، کم کم «علم بهتر است یا ثروت» جای خود را به فوتبال از هر دوی آنها به واسطه دستیابی به ثروت و شهرت بهتر است خواهد داد.
وی در خاتمه گفت: وقتی به یک بازیکن برای بازی در یک فصل فوتبال رقمی معادل یک و نیم میلیارد تومان پرداخت میشود معلوم است که باید انتظار این را داشته باشیم که خانوادهها و جوانان کسب ثروت و شهرت را در فوتبال جستجو کنند و به جای صرف زحمت پشت کنکور و نشستن پشت نیمکتهای دانشگاه، تعداد زیادی از آنها مسیر زندگی خود را به این میانبری که پیش رویش سراب است کج کنند.