رسانههای غربی و جو سازیهای بعد از مذاکرات مسکو
واکنش رسانههای غربی به نتیجه مذاکرات مسکو
مذاکرات سخت و نفس گیر مسکو به پایان رسید؛ روند مذاکرات اما ادامه خواهد داشت؛ آن هم در شرایطی که تیتر اکثر روزنامه ها و رسانه های خارجی امروز به کلماتی چون شکست، بن بست، عدم موفقیت و کند شدن روند مذاکرات مزین شده است.
فرارو- مذاکرات سخت و نفس گیر مسکو به پایان رسید؛ روند مذاکرات اما ادامه خواهد داشت؛ آن هم در شرایطی که تیتر اکثر روزنامه ها و رسانه های خارجی امروز به کلماتی چون شکست، بن بست، عدم موفقیت و کند شدن روند مذاکرات مزین شده است.
به گزارش سرویس بین الملل فرارو، مذاکرات دو روزه ایران و گروه 1+5 که طی روزهای دوشنبه و سه شنبه در هتل حلقه طلایی مسکو برگزار شد، توافق ایران و شش کشور برای ادامه مذاکرات در سوم ژوئیه در سطح کارشناسان فنی در استانبول ادامه خواهد داشت. به گفته کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مذاکره کننده ارشد گروه 1+5 این مذاکرات ابتدا میان کارشناسان هستهای برگزار خواهد شد و سپس میان معاونان هیاتهای مذاکرهکننده دیدار صورت خواهد گرفت و در صورت موفقیت این دیدارها، دیداری میان سعید جلیلی و او صورت خواهد گرفت.
اما برخی روزنامه های خارجی صبح امروز چنین روندی را یک شکست دانسته و ادعاها و جوسازی های مکرر خود را تکرار کرده و از نگرانی غرب در مورد شاخ و شانه کشیدن های دوباره اسرائیل برای حمله نظامی به ایران خبر دادند.
روزنامه واشنگتن پست، پرتیراژترین روزنامه های آمریکایی چاپ واشنگتن دی سی که با رویکرد سیاست ملی فعالیت می کند در گزارش امروز خود با تیتر «بن بست هسته ای ایران» نوشت: «مذاکرات با ایران در مورد برنامه هسته ای به بن بست نزدیک شده- نتیجه ای که نباید تعجب آور باشد. طی مذاکرات روز دوشنبه و سه شنبه در مسکو، نمایندگان ایران همچنان به مخالفت با توافق موقتی که خطرناک ترین بخش های این برنامه را در ازای امتیازات اقتصادی نسبتاً کم از سوی گروه 1+5 متوقف می کرد، ادامه دادند.»
این روزنامه آمریکایی در ادامه آورده است: «اگر نتایج مذاکرات تنها یک بعد مثبت داشته باشد، آن تاکید آمریکا و همراهانش است بر مواضع خود در مورد آنچه ایران برای بازنگه داشتن درهای رسیدن به راه حل دیپلماتیک باید انجام دهد، پایبند بوده- و آماده اند که امکان به درازا کشیده شدن مذاکرات را فراهم کنند.»
واشنگتن پست در ادامه با اشاره به اینکه اشتون بسته پیشنهادی خود مبنی بر توقف غنی سازی 20 درصدی، تعطیل شدن سایت فردو و خروج ذخایر اورانیوم ایران به خارج از کشور را ارائه کرده و حال زمان تصمیم گیری ایران است نوشت: «پیش از آنکه ایران بتواند انتخابی داشته باشد تحریم های نفتی اتحادیه اروپا اجرایی می شوند و افزایش فشارها بر اقتصاد ایران در کنار تهدیدهای اسرائیل برای حمله نظامی به ایران که بیش از پیش قوت خواهد گرفت، امکان اینکه مقامات عالی رتبه ایران بسته موقت غرب را بپذیرند و به جای ویرانی اقتصادی و ورود به جنگ، غنی سازی اورانیوم را متوقف کنند را افزایش می دهد.»
کریستین ساینس مانیتور، از روزنامه های پرتیراژ چاپ بوستون امروز با تیتر «مذاکرات هسته ای ایران: برنامه جدید به سختی شکست را پنهان می کند» به مذاکرات دو روزه گذشته پرداخته و نوشت: «دور سخت و پرتنش مذاکرات هسته ای ایران در مسکو بدون توافق به پایان رسید اما قدرت های جهانی با ترس از پیامدهای شکست در مذاکرات و بدون آنکه قادر باشند توافقی اندک با ایران کسب کنند برای برگزاری دور جدیدی از مذاکرات در ماه ژوئیه برنامه ریزی کردند. اما تعیین زمانی دیگر برای ادامه دادن این روند دیپلماتیک نتوانست چشم انداز تاریک رسیدن به توافق با ایران را پنهان کند و این امر باعث تحریک بازارهای نفتی و افزایش احتمال بروز مقابله نظامی در خاورمیانه می شود که همه از عناصر اصلی مطرح در مبارزات ریاست جمهوری آمریکا هستند.»
این روزنامه آمریکایی در ادامه آورده است: «ناکامی دو طرف برای رسیدن به اتفاق نظر تاثیراتی را بر بازار نفت خواهد داشت اما به نظر می رسد این بن بست مسئله ایران را برای باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا بیش از پیش پیچیده کند. از یک سو جنگ طلبان سیاست خارجی با اطمینان از شکست رویکرد دیپلماتیک اوباما در قبال ایران خبر خواهند داد و خواستار افزایش فشارها بر ایران و همکاری های نزدیک تر با اسرائیل می شوند. در سوی دیگر، صلح طلبان سیاست خارجه اوباما را به دلیل عدم سازش با ایران و ناکامی در آرام کردن فضای جنگ، مورد سرزنش قرار خواهند داد. همانطور که رابرت رایت، مفسر مجله آمریکایی آتلانتیک گفته اوباما با رد هرگونه توافق با ایران به سوی جنگ می رود.»
گاردین، روزنامه معتبر انگلیسی نیز طی گزارشی با تیتر «تنزل سطح مذاکرات هسته ای ایران» به تقابل کارشناسان فنی و معاونان پس از ناکامی دیپلماسی مقامات ارشد برای حل اختلافات اشاره کرده است. این روزنامه انگلیسی نوشت: «ایران و شش کشور برای حل اختلافات در مورد آینده برنامه هسته ای ایران شکست خوردند و حال روابط به سطح کارشناسان تنزل یافته و مشخص نیست که چه حدودی از بحث فنی می تواند به بهبود این شکاف سیاسی قابل توجه کمک کند. مقامات طرفین تاکید دارند که تنزل سطح مذاکرات راهی برای شکست کامل دیپلماسی است چراکه به خوبی می دانند اعلام شکست مذاکرات می تواندد احتمال حمله نظامی اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران را افزایش دهد. گفته می شود تصمیم ها برای برگزاری جلسات فنی از آن جهت صورت گرفت که از اعلام بن بست مذاکرات تحت نظارت دولت روسیه اجتناب شود.»
آسوشیتدپرس نیز گزارش مذاکرات دو روزه مسکو را با تیتر «مذاکرات هسته ای ایران در سطح پائین تر ادامه خواهد داشت» پوشش داده و ادعا کرده است: «مذاکرات مقامات ارشد ایران و شش کشور با شکست روبرو شد و همین امر فرصت اسرائیل برای استفاده از این شرایط و مطرح کردن این مطلب که گزینه نظامی تنها راه متوقف کردن ایران از دستیابی به تسلیحات هسته ای است را افزایش می دهد. نماینده فرانسه در گروه 1+5 با اشاره به شکاف عمیق میان دو طرف هشدار داد که تحریم ها ادامه می یابند تا ایران مجبور به سازش هسته ای شود.»
روزنامه لس آنجلس تایمز نیز با عنوان «مذاکرات برنامه هسته ای ایران هیچ موفقیتی در پی نداشت» به تشریح شرایط مذاکرات پرداخته و نوشت: «مذاکرات ایران و شش کشور در کاهش اختلافات ناکام ماند. هیچ جلسه ای در سطح مقامات ارشد برنامه ریزی نشد.»