سعودی ایرلاین، ماهان و اجحاف به زوار ایرانی
چه کسی به هواپیمایی سعودی نظارت می کند؟


سوء استفاده مقامات حج و زیاره سعودی و انفعال مسئولان ایرانی، باعث شده است تا طی یکسال گذشته اجحاف روزافزونی به زائران ایرانی بیت الله الحرام وارد شود.
نتیجه تحقیقات خبرنگار فرارو نشان می دهد، علاوه بر رفتار نامناسب ماموران انتظامی و پلیس مذهبی عربستان سعودی، نحوه نامناسب حمل و نقل زائران در عربستان سعودی باعث نارضایتی شدید زائران ایرانی شده است.
این درحالیست که با اعمال فشار مقامات سعودی، چندیست که مسئولان حج و زیارت جمهوری اسلامی ایران نیمی از پروازهای مربوط به حجاج را به هواپیمایی سعودی ایرلاین واگذار کرده اند، اما این شرکت هواپیمایی پاسخگوی تاخیرها و وضعیت نامناسب سرویس دهی خود به مسافران ایرانی نیست.
هواپیمایی سعودی در بین ایرلاین های خارجی فعال در ایران، رکورددار بدترین سرویس دهی بوده و در میان آمارهای رسمی که گه گاه از سوی مراجع رسمی منتشر می شود همیشه بیشترین زمان تاخیرها را دارد. بطور مثال در گزارشی که خبرگزاری فارس در اواخر سال گذشته منتشر کرد، این ایرلاین با تاخیر در بیش از یک سوم پروازهای خود، رکورددار تاخیر در دی ماه گذشته شناخته شد.
تازه ترین اقدام این شرکت هواپیمایی، عقد قرارداد بزرگی با شرکت هواپیمایی ماهان است که بر اساس آن، بسیاری از پروازهایی که مطابق قرارداد قبلی، با پرداخت هزینه هنگفتی اجبارا باید سعودی ایرلاین انجام می داد، به ماهان واگذار شده است. نحوه سرویس دهی هواپیماهای این ایرلاین داخلی نیز، به خصوص در مواردی که به فرودگاه های کشور عربستان مربوط می شود بسیار نامناسب است.
به عنوان نمونه در یک پرواز که در مرداد ماه گذشته توسط این هواپیمایی از جده به تهران انجام گرفت، مدت 45 دقیقه مسافرانی که از اتوبوس ویژه فرودگاه پیاده شده بودند، در پای پلکان هواپیما و در زیر آفتاب شدید منتظر ماندند تا سوار هواپیما شوند، اما نه مسولان فرودگاه جده پاسخگوی این مساله بودند و نه مسولان هواپیمایی ماهان.
این ها در حالیست که به دلیل برخورد نامناسب، چندی پیش آیت الله مکارم شیرازی در مورد منع رفتن زایران به حج عمره سخن به میان آورده بودند، اما به گفته رییس سازمان حج و زیارت ایران تا پایان امسال بیش از 600 هزار نفر ایرانی به عمره مفرده و 100 هزار نفر به حج تمتع مشرف خواهند شد.
چندی پیش "قهرودی" رییس این سازمان به خبرگزاری مهر گفته بود: "تاخیر پروازها در عمره امسال به دلیل استفاده نکردن از تمام توانمندی ملی است که تنش ایجاد کرده و برای جبران آن در بخش هواپیمایی ایران، درباره همکاری سعودی ایرلاین تصمیم گرفته شد وبا این کار، آمار تاخیرها کاهش می یابد." اما نه تنها از آن زمان تا کنون تاخیرها کاهش نیافته است، بلکه با زد و بند "سعودی ایرلاین" با برخی شرکت های داخلی، در سایه عدم نظارت و مسولیت خواهی سازمان حج و زیارت ایران از کیفیت پروازهای زوار ایرانی کاسته نیز شده است.
شایان ذکر است چندی پیش پرواز هواپیماهای متعلق به شرکت ماهان، به علت کیفیت پایین ناوگان این شرکت، رسما بر فراز بریطانیا ممنوع اعلام شد.