فضای شورای حکام به سمت ایران چرخش پیدا میکند؟
انتظار تقدیر از ایران در شورای حکام
برپایه این گزارش انتظار می رود که برخلاف گذشته فضای شورای حکام به سمت جمهوری اسلامی ایران چرخش پیدا کند و تا حدود زیادی جو سنگینی که علیه ایران در این نشست ها بود کاسته شود و به نوعی می توان نشست فصلی شورای حکام این بار به محلی برای تقدیر از ایران تبدیل شود.
فرارو- پرونده هسته ای ایران از فردا در وین و در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی باز می شود.
به گزارش فرارو، نشست فصلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، از فردا با دستور کار ثابت بررسی پرونده هسته ای ایران آغاز به کار می کند.
پیش از آغاز نشست فصلی شورای حکام، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به رسم مالوف این سال ها تازه ترین گزارش خود درباره برنامه هسته ای ایران را تقدیم 35 عضو شورای حکام کرد.
پس از از انتقال پرونده هسته ای ایران از وین (مقر آژانس بین المللی انرژی اتمی) به نیویورک (مقر شورای امنیت سازمان ملل متحد)، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی موظف شده است که در آستانه نشست شورای حکام گزارشی از فعالیت های هسته ای، پایبندی به قطعنامه های شورای امنیت و روند بازرسی ها از تاسیسات هسته ای ایران را تهیه کند.
تازه ترین گزارش یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، درباره برنامه هسته ای ایران یک گزارش متفاوت هم در لحن و هم در محتوا بود.
در گزارش اخیر آمانو، از یک سو همکاری های جمهوری اسلامی ایران، هم در چارچوب توافق با آژانس و هم در چارچوب توافق با گروه 1+5 مورد تقدیر قرار گرفت و از سوی دیگر مهر تاییدی بر عدم انحراف برنامه هسته ای از مصارف صلح آمیز زده شد.
جستجو برای دریافت دلایل تغییر لحن و محتوای گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی به یک نتیجه بیشتر ختم نخواهد شد و آن تغییر در رویکرد جمهوری اسلامی ایران در همکاری با آژانس در چارچوب مذاکرات فنی و حقوقی با این نهاد بین المللی است .
تغییر در روابط جمهوری اسلامی با آژانس بین الملی انرژی اتمی پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی و به موازات تغییر در رویکرد در مذاکرات سیاسی با گروه 1+5 ایجاد شد؛ تغییری که مختومه کردن پرونده سوالات و ابهامات حول محور برنامه هسته ای ایران، هم در بعد فنی و حقوقی در چارچوب مذاکرات با آژانس و هم در بعد سیاسی در چارچوب مذاکرات با گروه 1+5 را دنبال می کرد.
روند همکاری های تازه آژانس و ایران با سفر آمانو به تهران و امضای موافقتنامه مشترک در تاریخ 20 آبان ماه سال 92 توسط صالحی و آمانو آغاز شد.
از این دوره جمهوری اسلامی متعهد شد که به سوالات و ابهامات حول محور ابعاد احتمالی برنامه هسته ای ایران را پاسخ دهد.
بر همین اساس ابتدا در مذاکرات صالحی و آمانو توافق که ایران شش اقدام عملی برای رفع سوالات آژانس را در دستور کار قرار دهد.
ارائه اطلاعات مربوطه و دسترسی مدیریتشده مورد توافق دوجانبه به معدن «گچین» بندرعباس؛ ارائه اطلاعات مربوطه و دسترسی مدیریتشده مورد توافق دوجانبه به کارخانه تولید آب سنگین اراک؛ارائه اطلاعات در مورد تمام رآکتورهای تحقیقاتی جدید؛ ارائه اطلاعات مربوط به شناسایی 16 سایت مد نظر جهت ساخت نیروگاههای هستهای؛ شفافسازی در مورد بیانیه ایران در رابطه با تاسیسات غنیسازی جدید؛ شفافسازی بیشتر در مورد بیانیه ایران در رابطه با غنیسازی لیزری، شش اقدام عملی بود که باید توسط ایران ظرف سه ماه انجام می گرفت.
پس از این برداشته شدن گام اول همکاری های تازه ایران و آژانس، در راستای رفع نگرانی ها نسبت به برنامه گذشته و حال برنامه هسته ای ایران در چارچوب توافق ژنو، تهران و دیده بان هسته ای سازمان ملل، مذاکرات برای برداشتن گام دوم را برداشتند.
در این گام ایران متعهد شد که 7 اقدام عملی جدید جهت همکاریهای داوطلبانه با آژانس را در دستور کار قرار دهد. این اقدامات عبارت بودند از: ارایه اطلاعات مورد توافق دو طرف و دسترسی مدیریت شده مرتبط با معدن ساغند یزد؛ ارایه اطلاعات مورد توافق دو طرف و دسترسی مدیریت شده مرتبط با کارخانه تغلیظ اردکان؛ تحویل پرسشنامه اطلاعات طراحی ( DIQ ) بروز شده راکتور IR- 40(اراک)؛ اتخاذ اقدام در جهت به نتیجه رسانیدن رهیافت پادمان برای راکتور IR- 40(اراک)؛ ارایه اطلاعات مورد توافق دو طرف و تنظیم بازدید فنی از مرکز لیزر لشکرآباد؛ ارایه اطلاعات مواد چشمه source material ، که هنوز به ترکیب و خلوص لازم برای ساخت سوخت و یا غنیسازی نرسیدهاست، شامل واردات چنین موادی به ایران و استخراج اورانیوم از فسفات توسط ایران؛ ارایه اطلاعات و توضیحات به آژانس به منظور ارزیابی اظهاریه ایران در مورد نیاز یا کاربرد توسعه EBW (نسل جدید چاشنیهای ایمن).
پایان اردیبهشت ماه زمان تعیین شده به ارایه پاسخ های جمهوری اسلامی بود که در زمان مقرر پاسخ ها ارایه شد و دو طرف توافق کردند که ایران با 5 اقدام عملی دیگر زمینه مختومه کردن سوالات و ابهامات برنامه هسته ای اش را فراهم کند.
پس از این توافق بود که یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی تازه ترین گزارش خود درباره برنامه هسته ی ایران را با ابراز رضایت از همکاری های جمهوری اسلامی ایران، هم در چارچوب توافق با آژانس و هم در چارچوب توافق با گروه 1+5 و همچنین تایید عدم انحراف برنامه هسته ای از مصارف صلح آمیز را منتشر کرد.
برپایه این گزارش انتظار می رود که برخلاف گذشته فضای شورای حکام به سمت جمهوری اسلامی ایران چرخش پیدا کند و تا حدود زیادی جو سنگینی که علیه ایران در این نشست ها بود کاسته شود و به نوعی می توان نشست فصلی شورای حکام این بار به محلی برای تقدیر از ایران تبدیل شود.