آغاز عقب نشینی اسراییل از غزه


فرارو-
گزارشها از غزه حاکی است که نیروهای اسرائیلی عقب نشینی از غزه را آغاز کرده اند.
به گفته شاهدان عینی عقب نشنی نیروهای اسرائیلی از بخشهای از نوار غزه تائید کرده اند.
با عقب نشستن ستون زرهی ارتش اسرائیل از جاده صلاح الدین، ارتباط دو بخش شرقی غربی نوار غزه هم که از روز اول عملیات زمینی اسرائیل قطع شده بود برقرار شده است.
بسیاری از مردم بعد از عقب نشینی نیروهای اسرائیلی به واسطه دامنه عظیم ویرانی ها موفق نشده اند منازلشان را پیدا کنند و برای گذراندن شب به مدارس سازمان ملل باز گشته اند. خبرنگاران بین المللی که امروز برای نخستین بار موفق شده اند وارد نوار غزه شوند، وضعیت ویرانی ها را به مناطق زلزله زده تشبیه کرده اند.
گزارش خبرنگاران همچنین حاکی است مردم در خرابه ها به یافتن اجساد مشغولند.
دلایل حماس برای آتش بس
حماس اعتقاد دارد تا این مرحله از جنگ، اسرائیل جنگ را حداقل در عرصه افکار عمومی واگذار کرده است. حماس نمی خواهد که با ادامه درگیری ها بعد از آتش بس اسرائیل، مقصر قلمداد شود.
با اعلام آتش بس حماس، عملا ً برای خروج نیروهای اسرائیلی ضرب الاجل تعیین کرده و با خروج این نیروها می تواند کسب اعتبار کند. یک سخنگوی دولت اسرائیل اعلام کرده که جدول زمانی خروج نیروهای این کشور از غزه توسط حماس دیکته نخواهد شد و شماری از این نیروها تا برقراری یک آتش بس جامع و پایدار و رفع نگرانی های اسرائیل نسبت به از سر گیری قاچاق اسلحه از مرز مصر به درون نوار غزه، در این منطقه باقی خواهند ماند. ولی برخی بعید می دانند که اسرائیل نیروهایش را بعد از مراسم ادای سوگند باراک اوباما، رئیس جمهور منتخب آمریکا در روز سه شنبه، در غزه نگاه دارد.
رهبران اروپایی می کوشند با این وعده ها، به نوعی حامی مردم جنگ زده غزه ظاهر شوند اما در عمل، آنها مایل نیستند که هیچ امتیازی به حماس بدهند و در نهایت، حماس با اعلام آتش بس توسط ایمن طه در مصر، امتیازی به مصر داده است آن هم در شرایطی که اسرائیل بدون در نظر گرفتن نقشی برای مصر یک جانبه اعلام آتش بس کرد. برای همین حماس قدرت چانه زنی خود با مصر را افزایش داده است.
اجلاس شرم الشیخ
با اعلام آتش بس، این پرسش وجود دارد که اجلاس شرم الشیخ به دنبال چیست و چه هدفی را دنبال می کند.
اولین هدف این بوده که از مصر حمایت شود به این خاطر که طی ۲۳ روز گذشته به خاطر بازنکردن گذرگاه رفح و نادیده گرفته شدن در آتش بس اسرائیل، وجهه اش شدیدا ً صدمه دیده است.
دومین هدف حمایت از محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی است که به اعتقاد بسیاری از ناظران طی این دو دوره دچار بحران مشروعیت شده، نارضایتی بسیاری از اعضای فتح را برانگیخته و در افکار عمومی جهان عرب به همسویی با اسرائیل متهم شده است.
در نهایت این اجلاس در مقابل اجلاس برگزار شد که چند روز قبل در دوحه قطر با حضور حماس، ایران و سوریه برگزار شد. با این اجلاس در عمل اتحادیه اروپا بر حمایت خود از محور مصر، اردن و عربستان در مقابل محور سوریه و ایران تاکید می کند.
در آستانه این اجلاس، برخی از رهبران اروپایی، از جمله گوردون بران، نخست وزیر بریتانیا وعده داده اند که به بازسازی غزه کمک کنند و امداد رسانی به این باریکه را افزایش دهند، این در شرایطی است که اتحادیه اروپا از زمان پیروزی حماس در انتخابات پارلمانی فلسطینیان، از ارسال هر نوع کمک نقدی به هر پروژه ای که به نوعی با حماس در ارتباط بوده خودداری کرده است.
در نتیجه هر کمکی که در این اجلاس به بازسازی غزه اختصاص یابد، در اختیار تشکیلات خودگردان فلسطینی به رهبری محمود عباس قرار خواهد گرفت که در عمل حضوری در نوار غزه ندارد.
رهبران اروپایی می کوشند با این وعده ها، به نوعی حامی مردم جنگ زده غزه ظاهر شوند اما در عمل، آنها مایل نیستند که هیچ امتیازی به حماس بدهند یا به گونه ای عمل کنند که به وجهه حماس کمک کند.
در مجموع موضع گیری جدیدی در این اجلاس صورت نگرفت. شرکت کنندگان بر لزوم خروج نیروهای اسرائیلی از غزه و توقف موشک پرانی به جنوب اسرائیل تاکید کردند و حسنی مبارک رئیس جمهور مصر در پایان گفت باید برای برقراری آتش بس پایدار و گشایش گذرگاهها تلاش کرد، ولی راهکار مشخصی برای رسیدن به این اهداف مطرح نشد.