حماس: به جنگ با اسراییل ادامه می دهیم
فرارو-
شاخه نظامی حماس می گوید به رغم خروج نیروهای نظامی اسرائیل به پرورش توان نظامی خود ادامه می دهد.
ابو عبیده، یکی از سخنگویان این نیروها گفت که نیروهای مسئول پرتاب راکت به جنوب اسرائیل آسیب ندیده اند و به تقویت توانمندی نظامی خود ادامه خواهند داد.
او تقاضای گروه حماس مبنی بر خروج کامل نظامیان اسرائیلی در طی یک هفته آتش بس حماس را تکرار کرد و گفت اگر آنها این کار را نکنند همه گزینه ها باز خواهد بود.
پیشتر اسرائیل گفت آتش بس در غزه ظاهرا پابرجاست و شب گذشته شب آرامی در این منطقه بوده است.
مقامات تائید نکرده اند که چه تعداد از نیروهای نظامی اسرائیل از غزه خارج شده اند؛ آنها همچنین نگفته اند که این روند تا چه زمانی ادامه خواهد داشت.
یک مقام نظامی اسرائیل گفته است که برخی از نیروهای ذخیره اسرائیل که به خدمت در عملیات در غزه فراخوانده شده بودند، به خانه باز پس فرستاده شده اند.
در همین حال، رهبران عرب در کویت اجلاس اقتصادی برگزار کرده اند که در جریان آن ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی گفته است که کشورش برای بازسازی نوار غزه یک میلیارد دلار اهدا خواهد کرد.
کمک عربستان نیمی از کمک های نقدی است که کشورهای عرب شرکت کننده در این اجلاس گفته اند به غزه اهدا می کنند.
گزارشگران می گویند این اجلاس قرار بوده است که به اصلاحات اقتصادی در جهان عرب بپردازد اما تحت الشعاع بحران غزه و واکنش سیاسی دو گانه رهبران عرب به این موضوع، قرار گرفته است.
برخی از کشورهای عرب مانند مصر و عربستان سعودی نگرشی محتاطانه تر از سایرین نسبت به جنبش اسلام گرای حماس دارند.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی گفت همه جناح های فلسطینی باید فورا برای رفع اختلاف نظرهای خود جلسه گفتگو برگزار کنند.
وضعیت غزه
روز دوشنبه، 19 ژانویه (30 دی)، منابع دولتی اسرائیل گفتند که خروج واحدهای نظامی اسرائیلی از غزه ادامه دارد و ارتش این کشور در نظر دارد هر چه زودتر از این بخش از سرزمین های فلسلطینی خارج شود.
عملیات نظامی اسرائیل علیه غزه حدود چهار هفته پیش و با حملات هوایی و آتشباری توپخانه و نیروی دریایی آغاز شد و با ورود واحدهای نیروی زمینی به این منطقه ادامه یافت.
روز شنبه، نخست وزیر اسرائیل با اعلام اینکه این کشور به هدف های خود به خصوص متوقف کردن موشک پرانی گروه های فلسطینی از داخل غزه دست یافته، دستور توقف حملات نظامی را صادر کرد و بعدا نیز اعلام داشت که نیروهای اسرائیلی از این سرزمین خارج می شوند.
در واکنش به تصمیم اسرائیل، روز یکشنبه جنبش حماس و سایر گروه های فلسطینی تندرو مستقر در غزه برقراری آتش بس به مدت یک هفته را اعلام داشتند و گفتند که در این فرصت، نیروهای اسرائیلی باید به طور کامل از غزه خارج شوند.
آتش بس در جنگ غزه در حالی اعلام شده است که بین اسرائیل و حماس هیچ توافقنامه ای رسمی به امضا نرسیده و دو طرف رسما تعهد مشخصی را بر عهده نگرفته اند.
گفته می شود تصمیم اسرائیل به برقراری آتش بس در حملات نظامی به غزه در پی دریافت تضمین هایی از آمریکا، اتحادیه اروپا و چند کشور عربی در مورد متوقف شدن موشک پرانی از غزه به خاک این کشور و جلوگیری از قاچاق اسلحه و تجهیزات نظامی به غزه اتخاذ شده است.
عملیات اسرائیل در غزه ویرانی گسترده ای را برجای گذاشته است
با نزدیک شدن انتخابات پارلمانی اسرائیل، حزب کادیما، که رهبری دولت ائتلافی را بر عهده دارد، مایل است با اطمینان بخشیدن به رای دهندگان در مورد حفظ امنیت اسرائیل در برابر حملات موشکی از نوار غزه در این انتخابات شرکت کند.
در سال 2005 آریل شارون، نخست وزیر وقت، به دلیل مخالفت برخی از اعضای ارشد حزب راستگرای لیکود با خروج نیروهای اسرائیلی پس از سی و هشت سال اشغال نظامی نوار غزه، از این حزب خارج شد و حزب کادیما را پایه گذاری کرد و این حزب توانست در انتخابات سال 2006، به تعداد لازم کرسی های پارلمانی برای تشکیل دولت ائتلافی دست یابد.
در ماه اکتبر سال گذشته، زیپی لیونی، رهبر جدید کادیما به دلیل ناکامی در جلب حمایت احزاب دیگر برای ادامه کار دولت ائتلافی، خواستار برگزاری انتخابات جدید پارلمانی شد که برای ماه آینده برنامه ریزی شده است.
تلاش برای لغومحاصره اقتصادی غزه
پیش از اعلام تصمیم دولت اسرائیل با آتش بس در عملیات نظامی در باریکه غزه، هیاتی متشکل از رهبران چند کشور عضو اتحادیه اروپا در اجلاسی با شرکت رهبران مصر، تشکیلات خودگردان فلسطینی و دبیرکل سازمان ملل متحد در شرم الشیخ، مصر، شرکت کردند تا به درگیری در غزه خاتمه دهند.
رهبران اروپایی پس از خاتمه این اجلاس به اسرائیل سفر کردند و از نخست وزیر این کشور خواستند تا بعد از برقراری آتش بس، تمامی نیروهای خود را از غزه خارج کند و به محاصره اقتصادی این سرزمین خاتمه دهد.
در ماه ژوئن سال 2006 که جنبش اسلامگرای حماس، پس از چند هفته درگیری خونین با نیروهای تشکیلات خودگردان و اخراج آنان از غزه، بر این بخش از سرزمین های فلسطینی مسلط شد.
اجلاس شرم الشیخ زمینه برقراری آتش بس را فراهم ساخت
از آن زمان دولت اسرائیل محدودیت های اقتصادی گسترده ای را علیه نوار غزه به اجرا گذاشته به نحوی که معمولا تنها ورود اقلام ضروری به غزه امکانپذیر بوده است.
همچنین، دولت مصر متعهد بوده است اجازه دهد حمل و نقل از گذرگاه رفح، در مرز مصر و غزه، زیر نظر ناظران اتحادیه اروپا و حضور ماموران تشکیلات خودگردان فلسطینی صورت گیرد، و از زمان تسلط حماس، این گذرگاه نیز معمولا بسته بوده است.
محدودیت های اقتصادی غزه با آغاز حملات نظامی اخیر اسرائیل به این سرزمین تشدید شده و شرایط دشواری را برای ساکنان غزه ایجاد کرده است.
مقامات اسرائیلی همواره تاکید داشته اند که امکان ورود کمک های بشردوستانه و دسترسی ساکنان غزه به اقلام ضروری را فراهم آورده اند اما در جریان عملیات غزه، در چند مورد کامیون ها و مراکز متعلق به سازمان های امدادرسانی بین المللی هدف آتش نیروهای اسرائیلی قرار گرفت.
دولت اسرائیل لغو محاصره اقتصادی نوار غزه را به تعهد فلسطینیان به خودداری از موشک پرانی به سوی خاک اسرائیل و توقف قاچاق اسلحه و تجهیزات نظامی از طریق تونل های زیر زمینی در مرز غزه و مصر مشروط کرده اند در حالیکه جنبش حماس بر لغو کامل محاصره اقتصادی غزه و بازگشایی تمامی گذرگاه های مرزی با اسرائیل و مصر به عنوان پیش شرط آتش بس در حملات به اسرائیل تاکید داشته است.
تصمیم اسرائیل به توقف حملات نظامی علیه غزه چند روز پیش از برگزاری مراسم ادای سوگند باراک اوباما، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، اتخاذ و اعلام شد.
برخی ناظران گفته اند که دولت اسرائیل با این تصمیم در نظر داشته است از مواجه ساختن رئیس جمهوری جدید آمریکا با یک بحران شدید در آغاز زمامداری او اجتناب کند.