نماینده حماس: عباس نمیداند چه خبر است
آقای قدومی سوای بحران بهوجودآمده به راستی سیاست کلی «حماس» در منطقه و «تل آویو» چیست؟
بسماللهالرحمنرحیم. جنبش «حماس» همان «حرکت مقاومت اسلامی فلسطین» است که شامل رفتارهای سیاسی، نظامی، اجتماعی، فرهنگی و... برای بازپسگیری حق مسلم مردم فلسطین از اسراییل است. خب! مقاومت و تلاشهای مسلحانه هم ابزاری اساسی است برای رهایی سرزمینمان و رویارویی با دشمنی که حق ما را ضایع کرده است. اصول ما حرکت با چارچوب اسلام میانه است که آیین عملکرد ماست و فرزندان این مکتب با بهرهگیری از همه امکانات، با دشمن مقابله میکنند؛ حالا در جایی به طریق مسلحانه و در موقعیتهای دیگری با روشهای سیاسی و دیپلماسی. مقاومت مسلحانه ستون فقرات و ماهیت ما را تشکیل میدهد.
چرا مقاومت مسلحانه را ستون فقرات مبارزهتان تلقی میکنید؟
خب! مشخصا به این دلیل که رژیم اشغالگر قدس با روشهای انسانی بیگانه است و بههیچوجه زبان سیاسی، انسانی و دیپلماسی را متوجه نمیشود.
غرب، شرط پذیرش «حماس» را زمینگذاشتن اسلحه توسط مقاومت میداند، درباره این پیششرط چه موضعی دارید؟
ببینید سلاح «حماس»، واکنشی است به کنشی به نام اشغالگری و تا زمانی که این کنش وجود داشته باشد، واکنش هم وجود خواهد داشت، اما در رابطه با به رسمیت شناختهشدن توسط غرب باید تاکید کنم که اینهمه تلاش غرب برای میانجیگری در مساله آتشبس، آیا به معنای شناسایی «حماس» نیست؟ اینکه «باراک اوباما» رییسجمهوری آمریکا در تماس تلفنی با نخستوزیر رژیم صهیونیستی میگوید حاضر است میان این رژیم و «حماس» برای رسیدن به آتشبس میانجیگری کند، چه معنایی میتواند داشته باشد، جز بهرسمیتشناختن قدرت «حماس». اینهمه ترافیک سیاسی و دیپلماتیک در دوحه طی روزهای اخیر هم تاکیدی بر این مدعاست که غرب خواسته یا ناخواسته «حماس» را به رسمیت شناخته است. البته ناگفته نماند که جهتنمای ما، حقوق و مبانی آرمان فلسطین است، نه غرب و خواستههای آن.
اما درباره بحران اخیر «غزه». به طرح آتشبسی که «حماس» پیشنهاد داده و در «دوحه» بررسی خواهد شد، چقدر امیدوارید؟
قبل از پاسخدادن به این سوال باید بگویم که هر نوع حرکت و تصمیمی برای آتشبس مورد تایید «حماس» است؛ اما مشکل طرحهایی که تاکنون مطرح شده آن است که باید محتوا، محتوایی بر اساس واقعیتهای موجود و حقوق مردم فلسطین باشد و انتظارات آنها را برآورده کند. بهطورکل و صرفنظر از احزاب و سیاستها باید انتظارات مردم ما را دربرگیرد.
مثلا؟
ببینید! این پذیرفتنی نیست که از طرفی مردم با ماشینهای جنگی اسراییلیها کشته شوند و همزمان در محاصره باشند و انواع و اقسام محدودیتها را متحمل شوند. بنابراین اگر تحریمها برداشته نشود و معابر باز نشود، نمیتوانیم در انتظار آرامسازی باشیم. خب! حداقل حق ما فلسطینیها طبق قوانین جهانی این است که تردد افراد و کالاها باید بدون هیچ مشکلی انجام شود. وقتی از این حق اولیه محروم هستیم، چطور میتوانیم پیشنهادات آتشبس را بپذیریم؟ همچنین باید اینطور گفت که هرگونه شرط و شروط و قراردادی باید ضمانت اجرایی داشته باشد و اینچنین نشود که اسراییل هر کاری که خواست، انجام دهد. برای ما مهم است طرحی که ارایه میشود پوشش کاملی داشته باشد؛ چه کشوری عربی آن را مطرح کند چه کشوری بینالمللی.
«حماس» برقراری آتشبس را در گرو چه نکاتی میداند؟
«حماس» شروط و خواستههای انسانی خود را به جامعه جهانی ارسال کرده است و انتظار داریم اگر کشورهایی دنبال ورود به این بحث هستند، حتما مفاد اعلامشده توسط «حماس» را جدی بگیرند.
در صورت رسیدن به مرحله توافق، برای «حماس» تفاوتی میکند مکان امضای توافقنامه کجا باشد؟
خیر. ما بهدنبال تحقق شروط هستیم و حتی پیشنهاد دادیم که بسته ارایهشده به قطر، در مصر امضا شود.
پس چرا مصر را به عنوان میانجی نپذیرفتید و سفر رییسدفتر سیاسی «حماس» به «قاهره» لغو شد؟
به همان دلیلی که گفتم. ما نرفتیم چراکه از آنان خواستیم تضمین بدهند این آتشبس، پاسخگوی نیازهای مردم ما باشد. به هر حال مصر تضمین نداد که آتشبس پاسخگوی نیازهای فلسطینیها باشد. مشخصا به همین دلیل میانجیگری آنها را به صلاح خود ندیدیم و گفتیم نیازی به این دیدار نیست.
آیا تاکید دارید «تلآویو» باید هر 10 شرط «حماس» را بپذیرد؟
آنچه در رسانهها مطرحشده دقیق نیست. البته شروط بسیاری هست. سرفصلهای زیادی مطرح شده و مقاومت بر تایید آن تاکید دارد.
برخی معتقدند به دلیل وخامت شرایط و کشتار مردم و کودکان در «غزه»، بهتر است «حماس»، نگاه حداکثری به پذیرش شروط خود را تعدیل کند؛ در نقد این نگاه چه میگویید؟
من به احساسات شما در قبال مردم مظلوم فلسطین احترام میگذارم و این حس شما قابل ستایش است؛ اما مساله این است که دشمن ما بزدل است و به همین دلیل، ضعفهای خود را با کشتار کودکان جبران میکند. اسراییلیها قادر نیستند پاسخ نیروهای مقاومت را بدهند و به همین دلیل با تانک به جنگ مردم آمدهاند. ماهیت اسراییل به شکلی است که ما او را آزمودهایم و میدانیم که بهراحتی هر قرارداد و توافقی را نقض میکند. خواهش میکنم این پیام را به خوانندگان روزنامهتان برسانید که ملت ما حاضر به مردن هستند تا با اسراییل سازش نکنند. به همین دلیل برای ما فرقی نمیکند که طرح آتشبس در دوحه به تصویب برسد یا قاهره. مهم این است که اسراییل ضمانت اجرایی بدهد که تعهدات را زیرپا نخواهد گذاشت. ما به دنبال یک آتشبس موفقیتآمیز هستیم. در بحران کنونی چندبار آتشبس برقرار شده، اما بلافاصله هم نقض شده است.
آیا «حماس» حاضر به پذیرش طرحی هست که پس از آن در مذاکره با تلآویو بر سر شروط آن به توافق برسد؟