تبعات انصراف خاتمی از شرکت در انتخابات


فرارو - مرتضی اصلاحچی : اعلام انصراف خاتمی از انتخابات می تواند منجر به تغییرات گسترده ای در عرصه رقابت های انتخاباتی ریاست جمهوری شود، تغییراتی که شاید سرنوشت انتخابات را به گونه ای رقم زند که کمتر کسی گمان می برد.
به گزارش فرارو، آنگاه که سید محمد خاتمی وارد عرصه انتخابات شد برخی ناظران سیاسی با بیان اینکه این امر منجر به اجماع اصولگرایان روی احمدی نژاد خواهد شد و در نهایت انتخاباتی دو قطبی را رقم خواهد زد به نقد انتخابات دو قطبی نشستند.
اینان در دفاع از نظر خود مطرح می کردند که انتخابات دو قطبی مختص جوامعی است که ساختار حزبی در آنها نهادینه شده است و مردم با توجه به حزب متبوع خود به کاندیدای پیشنهادی آن رای خواهند داد، اما در کشوری چون ایران که نظام حزبی وجود ندارد و احزاب موجود نیز بیش از آنکه حزب باشند و حزبی عمل کنند نقش "حلقه های ارتباطی دوستانه" را بازی می کنند، انتخابات دو قطبی منجر به تشدید ناهنجاری سیاسی و نامشخص ماندن مواضع می شود و درعین حال به جز موارد خاص که جامعه تحت یک شرایط احساسی تحریک می شود، میزان مشارکت مردم در انتخابات پایین خواهد بود.
اکثر کاشناسان سیاسی معتقدند اولین تاثیر خرو ج خاتمی این است که انتخابات از حالت دو قطبی خارج می شود و کاندیداهای دیگری نیز وارد عرصه خواهند شد.
در این رابطه امیر محبیان در گفتگو با فرارو گفت: « خروج سید محمد خاتمی از رقابت های انتخاباتی، انتخابات دهم را از حالت دو قطبی حاد خارج خواهد کرد و بدین ترتیب اجماع مطلق بر روی محمود احمدی نژاد صورت نخواهد گرفت و جناح اصولگرا احتمالا با چند کاندیدا وارد انتخابات می شود.»
در مقابل اما ابوالقاسم رئوفیان با بیان اینکه با حضور خاتمی هم احتمال اجماع مطلق روی احمدی نژاد وجود نداشت به فرارو گفت:« فقط بخشی از اصولگرایان موافق احمدی نژاد هستند، من این گفته را قبول ندارم که حضور خاتمی باعث اجماع روی احمدی نژاد است، هیچ اجماعی پدید نیامده که اصولگرایان همه نسبت به یک گزینه نظر داشته باشند که حالا آن شخص بخواهد احمدی نژاد باشد.»
فارغ از این مسائل اما می توان اطمینان داشت انتخاباتی که ممکن بود با حضور خاتمی به صورت دو گانه "خاتمی- احمدی نژاد" برگزار شود با انصراف او منجر به دوگانه دیگری نخواهد شد.
اعلام کاندیداتوری میرحسین و به تبع آن انصراف خاتمی، آرایش اصلاح طلبان را کاملا به هم ریخت. اصلاح طلبانی که با حضور خاتمی ممکن بود به اجماع برسند اما با انصراف او دچار تشتت بسیاری شده اند. هم اکنون میرحسین موسوی و کروبی از اصلاح طلبان در صحنه حضور دارند و گمانه زنی هایی مبنی بر اعلام کاندیدای حزبی از سوی مشارکت و سازمان مجاهدین و یا حمایت آنها از عبدالله نوری شنیده می شود.
در این راستا پس از انصراف خاتمی، اعضای بخش جوانان ستادهای سید محمد خاتمی شب گذشته با عبدالله نوری دیدار کردند.
به گزارش "فردا" در این جلسه در خصوص انتخابات و همچنین انصراف سید محمد خاتمی و وضعیت کاندیداتوری نوری و اجماع اصلاح طلبان بحث شد و دو طرف در باره موارد یاد شده نظرات خود را بیان کرده اند.
نوری درباره وضعیت کاندیداتوری خود در انتخابات نیز همه چیز را به گذشت زمان موکول کرده و گفته است این موضوع قابل تامل است ولی نباید با عجله و از روی احساسات تصمیم گرفت. باید صبر کرد چند روزی بگذرد و فضا آرام شود بعد با درایت تصمیمی گرفته شود که صلاح اصلاحات در آن باشد
گفتنی است پس از قطعی شدن انصراف خاتمی از انتخابات، حمایت یا عدم حمایت طرفداران و ستادهای وی از میر حسین موسوی به موضوع مناقشه برانگیزی تبدیل شده و به نظر می رسد حداقل طیف های جوان ستادهای خاتمی تمایلی برای حمایت از نخست وزیر دوران جنگ ندارند.
بدین ترتیب عبدالله نوری اولین وزیر کشوراصلاحات که پیش از این و در بحبوبه کاندیداتوری مهدی کروبی، سید محمد خاتمی و میر حسین موسوی با نوعی بی مهری اصلاح طلبان مواجه شده بود، بعید نیست حال به صورت جدی محور رایزنی ها و تحولات اصلاح طلبان قرار گیرد.
در جناح مقابل نیز انصراف خاتمی سبب شد که جایگاه محمود احمدی نژاد به میزان زیادی متزلزل شود. اگر حضور خاتمی تاحدودی می توانست سبب اجماع اصولگرایان روی رئیس جمهور فعلی شود و برخی از گزینه های احتمالی این جناح به خاطر پدیدار نشدن تفرقه اعلام کاندیدتوری نمی کردند اما انصراف خاتمی باعث گردید تا افراد دیگر این جناح که شانسی برای پیروزی دارند برای حضور جدی در انتخابات ترغیب شوند.
در این میان شانس محمد باقر قالیباف از دیگران بیشتر است. شهردار تهران که در انتخابات قبلی توانست آرای قابل ملاحظه ای را به خود اختصاص دهد با توجه به عملکرد قابل قبولش در شهرداری تهران و رضایت نسبی شهروندان تهرانی از او می تواند به عنوان گزینه جدی اصولگرایان همراه با محمود احمدی نژاد وارد عرصه شود.
اگرچه مسلم است که انتخابات پیشرو از حالت دو قطبی درآمده است و احتمالا در هر دو جناح شاهد کاندیداهای مختلفی خواهیم بود اما هنوز برای صحبت قطعی درمورد مصادیق احتمالی دیگر زود است. باید منتظر ماند و دید که در مدت زمان باقیمانده چه کسانی شانس خود را برای احراز مقام ریاست جمهوری می آزمایند.