«حمایت از آمران به معروف» دوباره برگشت خورد
طرحی از مجلس که هم ایراد دارد و هم ابهام
مصوبه مجلس با عنوان «حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر» باز هم مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفت. بررسی مواد این مصوبه و انتقادات وارد به آن نشان میدهد که این مصوبه مجلس تا نهایی شدن و تبدیل شدن به قانون با مشکلات بسیاری همراه است.
مصوبه مجلس با عنوان «حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر» باز هم مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفت. بررسی مواد این مصوبه و انتقادات وارد به آن نشان میدهد که این مصوبه مجلس تا نهایی شدن و تبدیل شدن به قانون با مشکلات بسیاری همراه است.
طرح «حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر» ۲۴ تیر ماه در کمیسیون مشترک فرهنگی و قضایی و حقوقی مجلس و کلیات آن نیز در جلسه علنی روز چهارشنبه ۱۶ مهرماه تصویب شد. این طرح با وجود مخالفت وزارت کشور که در نامه ای اشکالات حقوقی آن را تذکر داد به تصویب رسید.
١- مسامحه در تنظیم عبارت ماده ١٣ و تبصره آن، موجب بروز اشکال گردیده است؛ چنانچه مجنیعلیه یا ولی وی حسب مورد جهت استیفاء دیه به ستاد اذن دهند، اشکال مرتفع خواهد شد.
٢- در ماده ١۶ و تبصرههای ١ و ٢ آن، با وجود اصلاحات بهعملآمده، ایراد قبلی این شورا مربوط به وظایف اجرایی، کماکان وجود دارد. بهعلاوه عبارت «اجرای سایر وظایف» در این ماده، ابهام دارد؛ پس از رفع ابهام اظهارنظر خواهد شد.
٣- درخصوص تبصرههای ٣ و ۴ ماده ١۶، چون اصلاحی به عمل نیامده است و با توجه به ایرادات معموله در ماده ١۶، اشکال سابق این شورا کماکان وجود دارد.
۴- با عنایت به اینکه اشکال ماده ١۶ رفع نگردیده است، بنابراین ایراد سابق این شورا درخصوص ماده ١٩، کماکان به قوت خود باقی است.
۵- در ماده ٢٠، قسمت اول ایراد سابق این شورا، کماکان به قوت خود باقی است.
۶- در ماده ٢٣، با وجود اصلاح بهعملآمده، اشکال سابق این شورا کماکان به قوت خود باقی است.
ماده ١۶ مورد ایراد شورای نگهبان درباره پرداخت دیه به آمرانبهمعروف و ناهیانازمنکری بود که در جریان این اقدام مصدوم شده باشند.
ابهامات مصوبه مجلس
گفتنی است که دولت از همان ابتدای جلسات بررسی این طرح با اعلام مخالفت خود آن را خلاف قانون اساسی دانسته بود و تاکید داشت که این طرح پاسخگوی نیاز جامعه نیست.
به سازمان بسیج هم این وظیفه داده شده است که افرادی را برای انجام امر به معروف و نهی از منکر سازماندهی کند. همچنین مطابق بخشی از این طرح، این اختیار به ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر داده شده است که برای تجمع علیه آنچه نمایندگان «منکرهای موجود در جامعه» خواندهاند، مجوز صادر کند.
علاوه بر این از این پس با تصویب نمایندگان در اجرای امر به معروف و نهی از منکر قسمتهای مشترک آپارتمانها، بیمارستانها، هتلها و وسایل نقلیه مشمول حریم خصوصی نیست.
اگرچه امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یکی از موارد مورد تاکید دین اسلام در کشور رایج است اما آمیختن این مساله به قوه قهریه موجب بروز نگرانیهایی میشود.
نکته قابل توجه دیگر نیز ضرورت تصویب این طرح است، زیرا هم در مقدمه قانون اساسی، آنجا که در مورد وسایل ارتباط جمعی صحبت میشود - به طور تلویحی - و هم در اصل هشتم قانون اساسی صراحتا تکلیف امر به معروف و نهی از منکر تعیین شده است، هرچند در انتهای اصل هشتم گفته شده شرایط و حدود این حق و وظیفه را قانون تعیین خواهد کرد اما در این سی و چند سال نبود قانون مانع اجرای این اصل نشده است.
طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر از همان ابتدا در مواد مختلفی از جمله ماده ۲۱ که ستاد مرکزی تشکیلات امر به معروف را معین میکرد مورد نقد بود است. به موجب تبصره ۱ ماده ۲۱ «اشخاص دیگر نمیتوانند به جای اعضای ستاد در جلسات شرکت نمایند» یعنی اعضای ستاد نمیتوانند نماینده بفرستند و باید شخصا حاضر شوند.
علاوه بر این در تبصره ۲ ماده ۲۱ گفته شده که «مصوبات ستاد توسط رییس جهت اجرا به مبادی ذی ربط ابلاغ و در چارچوب این قانون لازم الاجراست». اگر منظور این باشد که مصوبات ستاد مثلا در روزنامه رسمی چاپ و منتشر و بعد اجرا شود؛ دیگر بار با تشکیلاتی مواجه خواهیم بود که تصمیمات شبه قانون میگیرد. در حالی که به طور کلی تصمیمات فراگیر لازم الاجرا را باید قوه مقننه بگیرد و قانون وضع کند.
یکی دیگر از نقدهای مهمی که در خصوص این طرح عنوان شده است موضوع هزینهها و مغایرت با اصل ۷۵ قانون اساسی است. علاوه بر این نگرانی اصلی منتقدان و مخالفان این طرح موضوع تداخل وظایف و اختیارات ستاد امر به معروف با نهادهای اجرایی کشور است که به موازی کاری و تداخل وظایف قوا - طبق ماده ۱۷ قانون، صدور مجوز سازمانهای مردم نهاد و نظارت بر آنها با ستاد امر به معروف و نهی از منکر است و این ستاد هماهنگ کننده تمامی دستگاههای اجرایی به منظور اقامه فرضیه امر و نهی است. روشن است که این بخش از کار ستاد با کمیسون ماده ۱۰ قانون احزاب و سازمان ثبت تداخل دارد.
در عین حال قوه قضاییه مکلف شده است به منظور تسریع در رسیدگی به اینگونه پروندهها شعب ویژه ایی اختصاص دهد و خدماتی در اختیار آمران به معروف و ناهیان ازمنکر بگذارد. همچنین اگر به ناهیان و آمران تعرضی بشود و مرتکب شناسایی نشود یا فاقد تمکن مالی باشد خسارت آنان یا اولیاء دم آنها از طریق قانون بیمه اجباری جبران خواهد شد و حسب مورد ایثارگر هم محسوب خواهند شد.
حالا اگر این را در نظر بگیریم که همین امروز هم در جامعه گروههایی وجود دارند که سعی میکنند مستقل از دستگاههای اجرایی در جهت امر به معروف عمل کرده و گشت موتوری راه اندازند، این قانون زمینه راه اندازی نهادهایی شبیه کمیته در دهه ۶۰ را ایجاد میکند.
با این اوصاف به نظر میرسد که حتی در صورت رفع ایردات شورای نگهبان نیز در بخش عملیاتی کردن آن با مشکلات بسیار مواجه باشیم.