دکتر سیدمحمدرضا امام
حضرت زهرا(س) الگویی برای تمام اعصار
اگر بگوییم حضرت زهر(س) را نمی توان در این دوران به عنوان الگوی زندگی به کار برد حرفی علمی نیست؛ زیرا اگر بخواهیم علمی سخن بگوئیم باید بگوئیم شرایط متفاوت شدهاست، و منظور از تغییر شرایط چیست؟ نوع پوشش تغییر کرده است؟ یا این که انسانیت هم تغییر کرده است؟ مگر خداوند درباره پدر حضرت زهرا(س) که متعلق به ۱۴۰۰ سال پیش است نفرموده است اسوه حسنه؟ و اگر اسلام به درد جوامع پس از پیغمبر نمیخورد هرگز خداوند پیامبر را خاتم الانبیاء خطاب نمیکرد. پس باید ابتدا مشخص کنیم الگو چیست؟ آیا مثلا گفته می شود حضرت زهرا(س) در منزل نان میپختند امروزه نیز زنان ما باید این کار را انجام دهند؟ خیر. منظور این است که حضرت در کار خانه کوتاهی نمیکردند. این که زن در عین حال که به فعالیت اجتماعی می پردازد به وظایف دینی خود نیز برسد و در قبال همسر و فرزندان خویش احساس مسئولیت کند اموری است که تغییر نکرده است، انسانیت و ملاک آن و آنچه سبب تعالی انسان می شود در گذر زمان تغییر نکرده است پس حضرت زهرا(س) می توانند در این دوران نیز مانند پدر بزرگوارشان اسوه و الگوی عمل قرار گیرند.
برخی گفته اند که این سخن پیامبر جنبه عاطفی دارد. البته پیامبر نه تنها به فرزند خودشان بلکه به همه مردم مهر میورزیدند و مردم را دوست داشتند و حتی گاهی به دشمنانشان اظهار محبت میکردند. پس این بحث یک بحث عاطفی صرف نیست بلکه حاکی از مقام است و شخصیت و فضائل شخصی حضرت زهرا (س) است. از طرفی در قرآن مجید آیاتی داریم که دلالت دارند بر این که حضرت زهرا (س) موقعیت معنوی خاصی داشته است. به عنوان مثال خداوند در آیه تطهیر می فرماید: «انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا».
«انما» در این آیه دلالت بر حصر می کند و «یرید الله» یعنی خدا می خواهد و اراده خدا به معنای «انما امره اذا اراد شيئا ان يقول له کن فيکون» یعنی اراده با صاحب اراده فاصله ای ندارد و هر گاه خدا چیزی را بخواهد بلافاصله تحقق پیدا میکند «رجس» در تفسیر آیه شریفه هر گونه پلیدی را شامل میشود، مثل گناه و معصیت که چه با علم و عمد و اراده انجام گیرد و چه بدون علم و اراده انجام بگیرد. و به عبارت دیگر به معنای طهارت ظاهری و باطنی توامان است. و برای این که کسی رجس را تعبیر به شرک نکند خداوند می فرماید و یطهرکم تطهیرا و برای هیچ کسی از جانب خدا چنین تعبیری نیامده است جز اهل بیت که یکی از آن ها حضرت زهرا (س) است البته برخی می گویند اهل بیت پیامبر شامل زنان پیامبر نیز میشود هر چند اهل بیت کلمه وسیعی است و شامل اولاد، برادران و نوهها و ... میشود. اما پیامبر مصادیق اهل بیت را به دستور خداوند متعال تفسیر کردند و روایتی در این زمینه وجود دارد که هم شیعه و هم سنی با مضامین مختلف و طرق مختلف نقل کرده اند و روایت این است که پیامبر ملحفه ای را بر روی خود و حضرت زهرا(س) و امیرالمومنین(ع) و امام حسن مجتبی(ع) و امام حسین(ع) انداختند و میخواستند با این کار قضیه را منحصر کنند و بگویند منظور خدا از اهل بیت این اشخاص هستند.
در روایات آمده است عایشه یا ام سلمه نیز از پیامبر خواستند که در زیر این ملحفه قرار گیرند اما پیامبر نپذیرفتند. و هنگامی که ملحفه را بر روی این پنج نفر انداختند این آیه را تلاوت کردند«انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا» وحتی بنا به روایات اهل تسنن پیامبر به مدت شش یا نه ماه و حتی بیشتر هنگام هر نمازی درب خانه حضرت زهرا را میزدند و میفرمودند: السلام السلام یا اهل بیت، «انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا» .... و میخواستند با این کار نشان دهند منظور از اهل بیت در این آیه این افراد هستند و لاغیر. بنا براین نمیتوان مصادیق آیه را توسعه داد و گفت حتی همسران نیز میتوانند جزء اهل بیت به شمار آیند. پس به استناد این آیه میتوان گفت رابطه حضرت زهرا(س) و پیامبر(ص) صرف نظر از رابطه دختر و پدری حاکی از جنبه ممتاز بودن شخصیت حضرت زهرا است. پیامبر این همه احترام و تجلیل نسبت به حضرت زهرا(س) داشتند تا مردم جایگاه ایشان را بشناستد. ادله ای وجود دارد که در این بحث نمیگنجد اما به اجمال میتوان گفت به واسطه حضرت زهرا(س) است که بسیاری از توهمات از اذهان اشخاص برطرف می شود و انسان میتواند راه صحیح را تشخیص دهد.
ام ابیها به چه معنا است؟
همانگونه که قبر پیامبر(ص) و صحابه در بقیع مشخص است؛ با این که بقیع در گذر زمان دچار تحولات زیادی شده است. پس چرا حضرت زهرا(س) از این مقوله جداست؟ یا مردم آن زمان در تشیع ایشان شرکت نکردند و یا عمدا مخفی است که به نظر می رسد به تشیع نیامدند! مگر حضرت زهرا (س) دختر پیامبر نبود؟ یا یک انسان مسلمان نبود؟ خودشان نیامدند یا از سوی حضرت زهرا منع شده بودند؟ در هر صورت مشخص است که مشکلاتی وجود داشت و بیانگر شکاف عمیقی بین مردم آن زمان و اهل بیت است. همچنین نشان می دهد که مسیر حضرت زهرا(س) و مردم آن زمان دو مسیر کاملا متفاوت بوده است. و اگر این گونه باشد باید تحقیق کنیم و ببینیم کدام مسیر لازم الاتباع است و از کدام مسیر باید اجتناب کنیم.
*رئیس دانشکده الهیات دانشگاه تهران