تلاش طالبانی برای تغیر قانون اساسی عراق
رييسجمهور عراق بر تلاش خود در زمينهي تغييرات ضروري در قانون اساسي عراق به طوريكه اين تغييرات در راستاي اصول قانوني و عملكرد پارلمان عراق باشد، تاكيد كرد.
جلال طالباني در گفتوگو با شبكه ماهوارهيي الحره - عراق ضمن اشاره به امكان تغيير قانون اساسي گفت: كميتهيي در داخل پارلمان به بررسي مساله تغييرات قانون اساسي ميپردازد.
جلال طالباني بر اهميت مشاركت غرب و اهل سنت در تصميمگيريهاي سياسي تاكيد كرد و گفت: آنها بايد در تصميمگيريهاي سرنوشت ساز و قدرت ترسيم سياستهاي كشور مشاركت داشته باشند چرا كه مشاركت ضرورتي ملي است.
رييس جمهور عراق دربارهي مشكلات دولت منطقهي كردستان عراق و دولت مركزي عراق گفت: هيچ بحران كردي و شيعي در عراق وجود ندارد؛ كردها و شيعيان عراق همواره همپيمان هستند و اختلافات دولت مركزي و منطقهي كردستان عراق از بين رفتني و قابل حل است.
طالباني ادامه داد: هر دو طرف بر ملزم بودن نسبت به قانون اساسي، حل اختلافات از طريق مذاكرات و مراجعه به قانون اساسي تاكيد دارند.
طالباني خاطرنشان كرد: نفت بر اساس قانون اساسي عراق ثروت ملي عراق است؛ حال هر جاي عراق استخراج شود و بايد درآمدهاي نفتي در بودجه كلي عراق وارد شود. قانوني نيز در ماه مه 2007 در اين باره تصويب شده است.
طالباني عنوان داشت: مساله كركوك در مادهي 140 قانون اساسي مطرح شده است و بايد گامهايي براي عادي سازي اوضاع، آمار و تعداد ساكنان طوايف مختلف آن بر اساس اين ماده اتخاذ شود.
رييس جمهور عراق دربارهي شوراهاي بيداري در عراق تصريح كرد: شوراهاي بيداري پديدهاي مثبت در عراق بودند و در مناطق پرتنش و ناامن فعاليت داشتند. آنها مستحق تقدير هستند چون به مبارزه با تروريسم پرداختند.
وي در خصوص حزب كارگران كردستان تركيه (پ.ك.ك) گفت: اين مرحله سياسي است و پ.ك.ك نيز بايد سلاح خود را كنار بگذارد و به سوي روند سياسي برود. اين هرگز به معناي تسليم نيست، اين امر يعني پايان جنگ و آغاز روند سياسي. پ.ك.ك اگر خواهان عمليات مسلحانه است بايد به از عراق برود و بر اساس قانون اساسي عراق در خاك عراق دست به عمليات مسلحانه نزند.
رييس جمهور عراق دربارهي اظهارات عبدالله گل، رييسجمهور تركيه دربارهي پايان دادن به فعاليت پ.ك.ك در كردستان عراق خاطرنشان كرد: عراق نميتواند به طور نظامي اعضاي پ. ك.ك را از عراق خارج كند. دو مانع در اجراي اين مساله وجود دارد نخست قانون اساسي ما است كه ورود نيروهاي خارجي را به خاك عراق رد ميكند و دوم عمليات مسلحانه است كه مشخص نيست موفقيت آميز باشد، لذا بهتر است تركيه در اين زمينه وارد عمل شود.
وي افزود: ما پيش از اين راهحل نظامي را تجربه كردهايم و موفق نشدهايم.
طالباني تاكيد كرد: ما از قانع ساختن پ.ك.ك در زمينه خلع سلاح و رفتن به سوي روند سياسي و پارلماني نااميد نشدهايم و ما از طريق كميتهي سه جانبهي عراق آمريكا و تركيه به حل اين مساله خواهيم پرداخت.